еј еј..хаха ова беше виц на денот.И архитектонската мафија.
И во иднина нема да видиш реакција на студентите, после вакви случувања. Едноставно, се плашат за својот живот. И јас би се уплашил ако некој чича ми се издере: Дојди да ти заријам нож во срце, како на една моја колешка, пред мои очи.еха, како само успеа во една реченица?
поздрав до студентите, кои ако добро се сетиме исто така протестираа против обезличувањето на камениот мост (кога сега го гледам ми се лоши, личи на макета од хартија) се сеќавам кога протеситраа што го поплочивме плоштадот со босански мермер. ви текнува на протестите против изградбата на оној чирот пред гтц, деловен центар ли е, што ли е?
не биле против црквата, проблем било парцелата.
не го силувајте скопје. ц ц ц... страшно лицемерие.
никогаш, ама никогаш се нема видено права и принципиелна броба за правда кај нас, од страна на студентите. од нигде никаде најдоа помеѓу два изборни круга "принципиелно" да протестираат.
и демек некој им нарачал ќутек. ох... толку нечујно ќе поминеше се, како снегот од пред 3 дена, сите ќе заборавевме. премногу голема важност си даваат, државен врв ќе нарачува ќутек за мирен протест на 10тина студенти поради некоја си парцела, пази молимте.
Па нормално, така не учеа нели :Море само ќотек на сите кој дури и помислуваат да изразат некаков револт против оваа прекрасна “возвишена“ власт,викаат дека ќотекот излегол од рајот.:pos2:
Така е АБЦ, само така овој народ ќе дознае што е најдобро за него.....ќотекот е многу поефикасен од рекламите.....јебига...некои викаат дека ќотекот излегол од рајот:kesa:Море само ќотек на сите кој дури и помислуваат да изразат некаков револт против оваа прекрасна “возвишена“ власт,викаат дека ќотекот излегол од рајот.:pos2:
Се сеќавам на едно време кога денешните врвни архитекти и урбанисти на Гвујо наместо банки цртаа штали.И во иднина нема да видиш реакција на студентите, после вакви случувања. Едноставно, се плашат за својот живот. И јас би се уплашил ако некој чича ми се издере: Дојди да ти заријам нож во срце, како на една моја колешка, пред мои очи.
А ако важноста била како снегот од лани (дај боже да беше така), зошто цел центар денес имаше флаери во секое сандаче? Не е некоја си парцела, не греши. Станува збор за крајно чувствителен дел од просторот, како од архитектонски, така и од религиозен аспект откако на тој дел му е доделена класата на намени: религиски објект, со право на изградба на православна црква.
a koj vide deka policijata tepala ?Само уште тоа да прочитам и да бидам комплетно запрепастена од се што прочитав и видов.
Во кои сега кравите пцовисуваат.....Се сеќавам на едно време кога денешните врвни архитекти и урбанисти на Гвујо наместо банки цртаа штали.
Во сите бои ќе ти го пишам, додека не сфатиш: НИКОЈ не е против изградба на црква. Локацијата е спорна.Да бидам на чисто. Подржувам изградба на црква. АМА
СРАМОТА и за едните и другите, за едните срамота што се против изградба на црква и што сега го избрале моментот но не од аспект на тоа што се избори туку од аспект што е Велигденски пост, па така да времето е избрано без усул. А за другите кои биле контра овие една порака „Ако подржавате изградба на црква треба да знаете што ПОСТ и тоа Велигденски пост, море прости луѓе.
ПС. Ако и двете партии и ВМРО и СДС го користат ова арам да им е- ме натераа да колнам за време на пост.
Не...не бидувај запрепастена. Полицијата (мислам, сите 10 џандари) не сочуваа од комплетен линч. Фала им. Можеби требаше да викнат засилување, особено откако им побаравме, од стравот за можен инцидент, но нејсе.Само уште тоа да прочитам и да бидам комплетно запрепастена од се што прочитав и видов.
Затоа што сме деца. Студенти. Ја осознаваме реалноста тековно. Затоа што секогаш ваквите битки би требало да ги водат поголеми стручњаци. Ама во земјава е се ебано исполитизирано (ко сатори звучам, еј ) шо професорите се кријат по кабинети и еден на друг се плашат замерка да дадат, а се перат врз нас критикувајќи ги другите. И нашите мозочиња примаат, примаат, примаат.... Сето тоа еден ден ќе те извади надвор. Знаеш, пошо си бил.Зошто бе пријателе наместо да седнете вие иницијаторите, и да направите од стручен аспект идејно решение, па да свикате прес и да го прикажете? Зошто одбравте начин на покажување на незадоволство, без прикажување на алтернатива?
Пак ќе ти кажам, не пишувам од неутрална страна затоа што го поддржувам проектот за црквата, но бидејќи сме различни страни во случајов, мое е да поставувам прашања за тоа зошто дозволивте да дојде до ова.
Ако ти кажам дека ова беше прва иницијатива, со план да се опфати СЕ во Скопје кое е ирегуларно, дали мислиш дека спонтаниот народ ќе дојде со нас, да не подджри нареден пат?еј еј..хаха ова беше виц на денот.
После сите срања во градов сите непрописно градени згради,населби и триста други курци... наеднаш во изборен циклус се иницираат протести против изградба на црква на плоштад.
Тотално противречни заложби искрено.
Позади Буњаковец направија “литл хајер Крушево“ сити јбт, никој не протестира. Да не редам понатаму.
Незнам чии се, не ме интересира. Конечниот производ им е за во најмала рака подлежување под опсежна стручна конверзација.Се сеќавам на едно време кога денешните врвни архитекти и урбанисти на Гвујо наместо банки цртаа штали.
]28.03.2009 12:58 Насилство со повредени го одбележа денешниот протест во Скопје против изградбата на црквата плоштадот Македонија, на кој се појавила и поголема група контрапротестанти.
Очевидци на случувањата за Макфакс тврдат дека неколку лица биле повредени во инцидентот, додека од полицијата информираат оти до 13 часот немало пријави за повредени.
Според очевидците станува збор за млади лица со повреди во пределот на главата.
Учесниците во протестот против изградбата на црквата, што го организираа Прогресивен млад синдикат и Прва Архи Бригада, на плоштадот се соочиле поголема група луѓе со спротивни ставови по што дошло до кошкање, кое прераснало во физичка пресметка со тупаници и шлаканици.
Протестантите тврдат дека биле нападнати од групата контрапротестанти.
Полицијата соопшти дека дошло до нарушување на јавниот ред и мир помеѓу двете групи, едната помала, која била против изградбата на црквата и друга поголема со спротивен став.
МВР најави соодветни пријави против учесниците, како и побарување одговорност од организаторите на протестот, кој бил должен да обезбеди редарска служба и да го прекине протестот ако е загрозена безбедноста.
Македонската јавност извесен период е сведок на дебата про и контра изградба на црква на плоштадот во Скопје, меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=106431
Ќе дојде ако изградите репутација и ако ги увиде народот вашите чесни намери, ама прв протест во сред избори па и уште за црква?? Епа извини ама тешко може да се поверува дека некој му мисли добро на Скопје и на Македонија со вакви селективни протести. Немој да ме сфатиш погрешно и мене не ми се свиѓа баш најмногу идејата за изградба на црква на плоштад, ама знам кој и е непријател на Македонија и зашто ги прави ваквите работи, а ти за жал овој пат си на погрешната страна. Штета...Ако ти кажам дека ова беше прва иницијатива, со план да се опфати СЕ во Скопје кое е ирегуларно, дали мислиш дека спонтаниот народ ќе дојде со нас, да не подджри нареден пат?
Или, да бидеме реални,
како ќе каже големиот брат, така ќе праи народот?
а ти од кај процени дека е на погрешна страна?Ќе дојде ако изградите репутација и ако ги увиде народот вашите чесни намери, ама прв протест во сред избори па и уште за црква?? Епа извини ама тешко може да се поверува дека некој му мисли добро на Скопје и на Македонија со вакви селективни протести. Немој да ме сфатиш погрешно и мене не ми се свиѓа баш најмногу идејата за изградба на црква на плоштад, ама знам кој и е непријател на Македонија и зашто ги прави ваквите работи, а ти за жал овој пат си на погрешната страна. Штета...