Што читате во моментов? (со краток коментар)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Кој е љубител на стилот на Ден Браун сигурно ќе му се допадне она што го читам во моментов..Книгата се вика Заговор на третото небо,а истрагата во која еден мозаичар е убиен ја води лично Данте Алигиери..многу убава трилер книга

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Пред некој ден ја прочитав Голи во смртта од Нора Робертс.
Е навистина ми се допаѓа стилот како пишува оваа жена.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Ова не се Ромео и Јулија од Ксенија Николова

Баш ме интересира што книга ќе е оваа, со оглед на фактот дека авторката е родена 1988 година, а бројот на страници е 60.

Член од
2 јуни 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Деновиве почнав да ја читам ,,Убиство со огледала,, од Агата Кристи (морав на крими романите да се вратам преку глава ми се љубовните тапа се) и понапната книга немам читано дури почнува да ја надминува ,,Ангели и демони,, , три загубени личности,поврзани,убиство и најверојатно убиец што се крие зад некое ангелско лице...
Ја надминува???? Морам да ја читнам тогаш под итно...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
„Тревата пее“ од нобеловката Дорис Лесинг. Приказна за англиските колонизатори во Јужна Африка. Го има опфатено односот стопан-слуга(роб), расната дикриминација, неприлагодувањето при смената на средината од град на фарма... Лесна за читање и разбирање. :smir:

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
„Тревата пее“ од нобеловката Дорис Лесинг. Приказна за англиските колонизатори во Јужна Африка. Го има опфатено односот стопан-слуга(роб), расната дикриминација, неприлагодувањето при смената на средината од град на фарма... Лесна за читање и разбирање. :smir:
Лесна, озбилно?
Може тогаш да ми кажеш зошто црнецот на крај ја уби таа, па дојде и си призна? Никогаш не сфатив ни зошто баш тогаш, баш така, и зошто воопшто разви таков однос со нејзе. Ај за неa ќе сфатам, полуде жената, ама црнецот:toe:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The Madness of Angels od Kate Griffin!
Urban fantasy!

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.104
Треба да читам стотици страни стручна литература ..али :tapp: помрза период неможеше да ме погоди

Затоа читам амбалажи и други бескорисни срања:pos2:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Лесна, озбилно?
Може тогаш да ми кажеш зошто црнецот на крај ја уби таа, па дојде и си призна? Никогаш не сфатив ни зошто баш тогаш, баш така, и зошто воопшто разви таков однос со нејзе. Ај за неa ќе сфатам, полуде жената, ама црнецот:toe:

Уште ја читам и не ја знам приказната во целост (па и таква е темата за недочитана книга, книга што се чита во моментот).
Сега за сега таков впечаток добив дека Лесинг има лесен стил, во споредба со Булгаков, Набоков итн. (една книга имам прочитано од неа „Петото дете“).
Ако ме прашуваш сега (кога ја немам дочитано книгата) би одговорила само на првото прашање: црнецот немал излез. Во тоа време и да си виновен и да не си виновен штом си црнец обвинет од белец-виновен си.
Црнците немале права. Со бунт или без бунт казната што следува е неминовна смрт. Барем така во првата глава пишува Лесинг.

Во секој случај би можела подобро да одговорам на прашањата и да ја анализирам кога ќе ја дочитам.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Уште ја читам и не ја знам приказната во целост (па и таква е темата за недочитана книга, книга што се чита во моментот).
Сега за сега таков впечаток добив дека Лесинг има лесен стил, во споредба со Булгаков, Набоков итн. (една книга имам прочитано од неа „Петото дете“).
Ако ме прашуваш сега (кога ја немам дочитано книгата) би одговорила само на првото прашање: црнецот немал излез. Во тоа време и да си виновен и да не си виновен штом си црнец обвинет од белец-виновен си.
Црнците немале права. Со бунт или без бунт казната што следува е неминовна смрт. Барем така во првата глава пишува Лесинг.

Во секој случај би можела подобро да одговорам на прашањата и да ја анализирам кога ќе ја дочитам.
Книгата е пишувана во ретроспектива така да освен ако не си до 5 страна треба да знаеш дека црнецот ја убил, тоа прво го пишува (затоа те прашувам). Така да нема шо немал излез, се знае дека е крив нормално е тоа. Кога ќе завршиш ако не ти е мака пиши ми што е поентата (ова пошо иако е во ретроспектива најубо ќе знаеш кога ќе ја дочиташ).

Simona k

speechless
Член од
22 март 2010
Мислења
29
Поени од реакции
3
Моментално си ја читам Папата Јована и ви ја препорачувам затоа што е многу убава :salut:

С

Сатори

Гостин
Малку стручна литература, пред некој ден ја завршив, Компаративен уставен инженеринг на Џовани Сартори.
За оние кои што се заинтересирани за изборните системи, демократијата или парламентаризмот, интересно и едукативно четиво.
Стилот на Сартори е прифатлив дури и за оние кои што не сакаат да бидат правници. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
45
Поени од реакции
3
Изгубениот симбол - Ден Браун

Навистина одлична книга, им ја препорачувам на сите што се љубители на трилерот и мистеријата...

Злосторство и Казна-Достоевски
Одлична книга, многу ми се допаѓа. Ја читав на македонски, само што преводод не ми се допаѓаше. Сепак книгата делува врз психата на човекот, така да неколку дена чудно се однесував, меѓутоа помина тоа... хахах :)

значи ја од вакви книги нема да се оттргнам ! :toe:
сега : "Мапа од коски" од Џејмс Ролинс . Интресна ..за во еден здив како и секоја друга од авторов :vozbud:
Прекрасна книга, интересна, возбудлива. Прочитај ја и „Храмот на Инките“ од истиот автор, таа некако ми остави повеќе впечаток, штета што ги имаме само тие две книги преведено на македонски јазик, се надевам дека за брзо време ќе излезе уште некоја... :)

the picture of Dorian Gray
Закон книга, една од најомилените ми е... :)

Артур Конан Дојл - (Авантурите на Шерлок Холмс) - Скандал во Чешка

Интересно книџе, после неколку потешки прочитани книги (пр. Ловец на Змејови), ова е вистински релаксирачки збир на неколку приказни. Имено, во оваа книга се содржани околу 6-7 приказни, лесно читливи и многу интересни.

Супер раскази, ги обожавам приказните за Шеркол Холмс. А исто така и детективските книги на Агата Кристи... :)

Кажи дали е добра оваа книга слушам нешто со вампири била па ако не ти е мака образложи дали е добра и зошто.
Јас ја имам читано пред неколку години, и сум воодушевен од книгата. Ти ја препорачувам да ја прочиташ, затоа што навистина вреди. Пред се е возбудлива, напишана на лесен, брзо читлив стил со динамика на настаните. Има многу историски податоци за Отоманската империја и воопшто за тој период.

Прочитај ја, верувам дека ќе ти се допадне, иако е огромна... :)

Љубов со мали букви од Франсеск Миралјес.

37 годишен професор по германистика е во постојан страв од ненадајна смрт и се буди уверен дека ни таа нова година нема да му донесе ништо ново. Меѓу тоа еден мал четириножен посетител влегува во неговиот самечки живот, со цврста намера и да остане во него. Доаѓањето на младиот мачор е почеток на промените во херматичкиот свет на главниот јунак....првиот мал чекор кон љубовта во мало.
Уживај во малите работи, можеби некогаш ќе се обѕрнеш и ќе сфатиш дека биле големи!!!

:) ја читам со задоволство !!

Предобра книга... :)

R

Razorblade Kiss

Гостин
Палп од Буковски.
Наспроти Велигденскиот пост,јас мрсам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom