Компромисно име за Македонија - ДА или НЕ?

Дали би прифатиле компромисно име за Македонија кое нема да го загрози идентитетот?

• Вкупно гласачи
    199
Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Ич не ми дреме како Гејците ќе ме викат, и онака за нив сме Скопје во моментов...Полоша варијанта не ми пага на ум...
Туку кој ме прашува мене дали јас ќе се согласам...прашај ја Дора...
Од авион се гледа што им е намерата, а ти ми раскажуваш прикаски овдека:„Северна Македонија за билатерална употреба помеѓу Македонија и Грција и со втемелен Македонски јазик и нација во ОН„ кога ќе се сложат Гејците на ваков компромис пиши тогаш ќе ти го кажам моето мислење...
Култузин исто како што ние не прифаќаме промена на името исто и грците не признаваат ништо македонско но сепак и двете страни бараат решение.
Во наша полза е решението да го бараме единствени како нација и со помош од мешународната заедница, ако се сеќаваш на рапортот на Меѓународната кризна група,велеа, Македонија треба да се пом,ири со компромис за името а Грција треба да се помири со тоа дека граѓаните на оваа земја се нарекуваат македонци и говорат македонски јазик. Ова советодавно мислење нам ни е од полза, не ни е важно дали нашата позиција и одговара на Грција или не, ако меѓународната заедница не подржи да стигнеме до ваков компромис а верувам дека би помогнала верувај дека подобро решение нема а мешународната заедница САД и ЕУ ќе знаат многу умешно да ја убедат Грција дека не е нејзина грижа како ќе се чувствуваат и на кој јазик ќе говорат граѓаните на оваа држава.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Не сакам тука некој да бранам, а не осбено лидер на некоја политичка партија ама:
1.Заслугата за тоа што цел свет не исмеваше за Хунзите
Тебе нешто да не ти е криво за тоа а? Впатем Груевски не ги донесе Хунзите, гледај малце скајнет.
2.За реформите во аграрната економија
Не се разбирам многу во економија, јас сум учен битпазарски, купиш денар продадеш два, но ако насадиш две тикви и за нив добиеш 20 ден од тиква тогаш е голем плус за земјоделците.
3.За спектакуларните апсења без судска разрешница
Јас би апсел могу повеќе, да знаеш пипците на октоподот колку длабоко се влезени....
4.За паднатата крф за време на предвремените парламентарни избори
За ова ќе ги прашаш Ахмети и Џафери, како што знам крв не падна каде имаше Македонци, во Штипско дури изборите ги оценија како најмирини и најдемокрадски во светот ( исто како во скандинавските држави )
5.За чвргата во Букурешти прифаќањето на трајно име Република Македонија Скопје наместо да се избори за компромис и поволна позиција тој предлог да стане како привремен
Ти дечко на што си?
6.За сите непријатели стекнати во ЕУ парламентот и плукање по Меѓународната Заедница
Заедница на Педофили? таа заедница попрво ќе се распаде отколку Македонија ќе влезе во ЕУ. Не викам дека социјалното уредување на таа заедница не чини... ама има нешто труло таму.
7.За упадот во Дневник од страна на Протуѓер и барањето на телефони и информации од новинарите
Не гледам вести а и не пратам штампа, особено пред избори, дај малце подетално за ова.
8.За пригушувањето на слободата на говорот
Ете ти пљукаш по власта и што? Те пригуши некој? Освен јас со контра аргументи дека всушност не си во право.
9.За игнорирањата на предупредувањата од ММФ и прогласуваќи ги сите неистомисленици за државни непријатели или персона нон грата
Наброј ми една земја која ММФ им има помогнато, всушност, знаеш што е воопшто ММФ? Тоа ти се најголемите богаташи собрани на едно место и ти дават 10000$ за да не умреш ама за 10 године ќе вратиш 20000$, ти ќе вратиш 15000$ но реално уште 5000$ не можеш да вратиш па затоа на тие 5илјадарки ке ти удрат уште камата и... глава нема да можеш да дигнеш, ако ти рачат натрти се ти ќе се тртиш.
10.За кавгите меѓу Македонија и Грција и провокациите кон светот
Ти дечко да не дуваш нешто?
11.За откажувањето на Американската позиција да не турка напред во преговорите со нивна помош во спорот со Грција околу името
А бе види сега, Америте не признаа под уставното име, ние им дадовме наши профи луѓе, се додека е така така ќе биде.
12.За скандалот Бруто Плата
Ако добро размислиш супер е бруто плата, а знаеш што е бруто плата, го имаш прочитано законот?
13.За ширење етничка и верска омраза помеѓу средношколци и поделба на средношколците со воведување на етнички смени
Ти текнува за територијалната поделба? Знаеш што се случуваше во струга тогаш? Знаеш кој беше тогаш на власт?
Треба ли уште да му припишеме на фирерот?
Пааа според она што го напиша очигледно е дака Груевски го браниш

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Предлогот треба и Гејланд да го прифати
2 одговори во еден спаковани за тоа дека Грција го прифати предлогот Северна Македонија и тоа дека не ја интересира идентитетот и јазикот.
11.11.2008 11:12
Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, се очекува да повтори дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и јазикот како што бара македонската страна.
Гејланд се обрза дека нема да не кочи во Евро Атланските интеграции
Ако ние конструктивно преговаравме и направевме ситуација во која ќе беше ветото како гром од ведро небо, тогаш ќе беше многу подобро отколку сега. Ама не беше така, во Букурешт се појавија грчки пропагандни материјали, со Груевски пред карта на Голема Македонија, аеродромот и некои слични работи. И како што рекла скоро Бакојани, "успеале да ги убедат повеќето земји да не ни дадат покана".

Кај е сега тој договор, твоите го потпишаа
Договорот кој СДСМ го потпиша во 1995 година Грција го прекина токму поради она што го наведов како провокација од Груевски така што Грција успеа да ги убедат повеќето земји за да не ни даат покана за ЕУ и НАТО.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
А знаеш дека во последниот пакет решение Северна Македонија не постои такво нешто?Еве за момент ќе те демантирам дека Грција се согласува со идентитетот и нацијата доколку Македонија прифати Северна Македонија референца со географска одредница.
Дечко ти очигледно дуваш лош лепак.
Грција никогаш, ама баш НИКОГАШ нема да признае Македонски идетитет, се додека некои внатрешни промени нема да се случат во таа земја.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Ако ние конструктивно преговаравме и направевме ситуација во која ќе беше ветото како гром од ведро небо, тогаш ќе беше многу подобро отколку сега.
Која конструктивност бе полтронче, не треси зелени. И самата Курвојани кажа дека за ветото било одлучено една година пред самитот.

Дечко ти очигледно дуваш лош лепак.
Грција никогаш, ама баш НИКОГАШ нема да признае Македонски идетитет, се додека некои внатрешни промени нема да се случат во таа земја.
А бе Нако. И ти најде на кого да му објаснуваш. Не гледаш дека Самоубицава е зависник од вазелин и свиткана кичма?!?!?

Член од
3 март 2008
Мислења
1.131
Поени од реакции
68
Џабе ни е име кога полека ја губиме државата.

Толку од мене...

Член од
19 февруари 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Од досега виденото,по секоја логика и ако гледаме реално на работите името ќе се смени сакале ние или не.Дали ќе биде тоа двојна формула,компромис или нешто слично не знам,но факт е дека ќе се промени.Едноставно тоа е реалност,судете сами според изјавите на премиерот и на претседателот.

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Од досега виденото,по секоја логика и ако гледаме реално на работите името ќе се смени сакале ние или не.Дали ќе биде тоа двојна формула,компромис или нешто слично не знам,но факт е дека ќе се промени.Едноставно тоа е реалност,судете сами според изјавите на премиерот и на претседателот.

Така си е, зошто да не би му верувал на некој со име spathopoulos_r? :pos2:

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
e ako go smenat imeto :)..mislam deka nema pominat taka lesno kako do sega..... vo sekoj slucaj mislam deka nema da go smenat imeto se dodeka problemot na gejlada so naseto ime nasite politicari go koristat za dnevno politicki celi....samite izjavi se dokaz za toa

koj ce go smeni imeto....krv da sere

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
e ako go smenat imeto :)..mislam deka nema pominat taka lesno kako do sega..... vo sekoj slucaj mislam deka nema da go smenat imeto se dodeka problemot na gejlada so naseto ime nasite politicari go koristat za dnevno politicki celi....samite izjavi se dokaz za toa

koj ce go smeni imeto....krv da sere
Така викавте и за можна коалиција ДПМНЕ и ДУИ па си легнавте на брашното.Сега пак името ако го сменел некој или Груевски крв ќе серел.

Имуни се нашиве политичари од клетви, немај гајле...:tv:
Очекувај кога Груевски ќе го смени името да викаат дека така морало да биде откога ќе ја измрцварат и упропастена ќе ја предадат со став дека светот бил против нашиот непокор и достоинство, па сме морале на крајот да потклекнеме (кога е веќе доцна за се').

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
a be smole edno e da si partiski opredele...a sosema drugo e da si politicki opredelen.....
taka da koj i da go smeni imeto za mene e isto ,a za tvoja nesreca tesko da go docekas toa vo ovoj zivot

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Така викавте и за можна коалиција ДПМНЕ и ДУИ па си легнавте на брашното.Сега пак името ако го сменел некој или Груевски крв ќе серел.
Истото го велевте и вие па очи извадовте да коалицирате со нив да не ви ги земе некој.Памтиш?Одма после конфликтот.

Очекувај кога Груевски ќе го смени името да викаат дека така морало да биде откога ќе ја измрцварат и упропастена ќе ја предадат со став дека светот бил против нашиот непокор и достоинство, па сме морале на крајот да потклекнеме (кога е веќе доцна за се').
Како ти сега што не убедуваш дека така морало да биде оти демек такво било времето.

Kajgana Shop

На врв Bottom