А дрогата е бадијала,нели?Единствената разлика е таа што се консумира на поголеми временски инстанци додека цигарите се палат понабрзо или зачестено што би рекле.Е сега зошто владата не ги казнува оние што консумирале дрога без разлика дали тоа ќе го прават на јавно место или во некое прикриено,туку оди само на дилерите.Резултатите пак после консумацијата на дрогата и цигарите се очигледно различни,барем во поглед на последиците по општеството.Пак ќе повторам дека со овој закон кој не е приоритет за влез во НАТО или ЕУ владата на Р.М. само го поттикнува користењето на наркотични и суптропски супстанци кој се многу поопасни од цигарите.Сега ги тераме некои да “дуваат“ лепило или во што е штосот?Или пак властите сакаат да добијат црн бумбар и од угостителите односно давателите на слична услуга?Пречутното решение како досега кое е и во Грција и во Бугарија мислам дека беше најдобар закон за сите.
За на крај:
ОНОЈ ШТО НЕ ПУШИ ЌЕ УМРЕ ЗДРАВ,МОЖЕБИ И ПОБРЗО ОД ОНОЈ ШТО ПУШИ!
koj ti rece deka Narkomanite ne se kazneti za svoeto odnesuvanje/zavisnost? Si slusnal za Socijalna i Drustvena represija,priveduvanje na narkomani fateni kade se fiksaat na javno mesto i sl??
Ti bi vrabotil kaj tebe narkoman-zavisnik od heroin vo postojan raboten odnos?
A dali bi vrabotil pusac?Sigurno da,
Dali ima vratoteni narkomani vo drzavna administracija koi za vreme na pauzite odat da si spricnat po nekoja doza? NEMA!
Dali ima eden kup "tetki i cickovci" koi sekoja prilika ja koristat da izbegaat od kancelarija ili salter i da si zapalat po edna cigara.
Odgovori na ovie prasanja iskreno i ke ja osetis razlikata na diskriminacijata i kaznenite merki vo opstestvoto pomegju pusacite i narkomanite, i poveke nema da sporeduvas narkomani so pusaci.
E aj pusi nadvore sea de poubavo bilo grip otkolku rak na pluka
imaj dva gza pa izlezi nadvor stoj pa da vides kako ni e na nas pusacite
I mene mi e odvratno koga ke izlezam vo restoran ili kafic, vo cista nova obleka, a koga ke se vratam doma se mi smrdi na otpad od otpusoci.Odvratno!
Zosto nie nepusacite bi go trpele toa,em stetno po zdravje em taa odvratna mirizba sekade okolu nas i na nas, taaa mirizba koja vie pusacite ne moze da ja pocustvuvate/namirisate??
Samo zaradi vasite ekscesni zelbi da pusite? Ako se deklarirate kako zavisnici, ima instituci kade taa zavisnost se leci.
Si probal da gi ostavis cigarite????