Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Па земи ја анкетата на форумов,или си да ги стреламе сите кој гласале против законот а?Тие не се луѓе?Тие се пушачи ебаго,кој ги ебе нив,такви плашила не ни требаат во оваа земја,ние мораме да си имаме една чиста нација Ариевска што би се рекло,луѓе кој стануваат во 5 па прават фискултура по еден час,потоа со казма на рамо тргнуваат во нови работни победи?Како да сум гледал еден таков филм од 40тите беше.Имаше и еден со мустаќи како некој говор да им држеше,нешто во стилот Во здраво тело-здрав дух,потоа остана само духот,нажалост.Кога ќе почнете со браната и насипот,колку да фрлам некој поглед,не дека ми се работи,а и знамето кој ќе ви го крева,гледајте тоа да биде поубава од Силвана,оти ја сменувам програмата кога ќе ја видам на ТВ,плус голема лажга барем за прилепчани,им го спушти на сите?

Не припаѓај бе смири се. И шо ми пишиш приказни незнам, да ми се смачи да те читам и да речам да во право си. Шо се овие глупости шо ми ги спрде тука жити се.

Ќе ги беселе пушачите готово, ако си пушач готово одма ти го стегат муро на дуп и ни во кафич ни нигде немаш пристап. Ништо не му е скратено на пушачо, сегде има исти права како и секој друг.

Како шо е законо за пушачите така е и за непушачите. Нема пушење, нема серење, нема плукање. Со која ретардирана демагогија ова ќе го окарактеризираш како дискриминација. Или ќе смениш тема и приказна ќе раскажиш некоја, како и секогаш ко ќе засмрди јавно некоја од твојте провидни агитации.

Да ти кажам искрено, вчера бев во ТЦ Бисер во Аеродром јакна да си купувам. Сите продавачки беа по ходниците надвор, дури и масичка си ставиле. И како влагаш во бутик, така трча продавачката.

Жити се. Kaj e тоа "претежно"? Нема претежно, или е забрането со закон и нема нигде, или е дозволено да има простории за пушачи. Ако има макар на едно место просторија за пушачи, значи не е забрането со закон да нема нигде, туку е регулирано дека може да има посебна просторија наменета за пушачи.

И во фирми има.

Дури и во зградата на Обединетите нации има smoking room.

Види сега, продавачка освен ако е во нејзина сопственост бутикот и ако хазардерски го работи би пушела внатре. Никој газда не остава продавачката да пуши во бутик, не заебавај сеа алишта се. Отсекогаш било така, барем за во бутици не се смена ништо.

А иначе се сложвам апсолутно дека треба да има негде места за пушачи. Само шо искрено кажи дали би бил задоволен ако одиш во кафич и треба да пушиш цигара во пушална, се губи поентата на кафе со цигара.

Види сега, продавачка освен ако е во нејзина сопственост бутикот и ако хазардерски го работи би пушела внатре. Никој газда не остава продавачката да пуши во бутик, не заебавај сеа алишта се. Отсекогаш било така, барем за во бутици не се смена ништо.
Па со казни од 5.000 евра ни газда не би се осмелил да пуши, не па продавачка.

А иначе се сложвам апсолутно дека треба да има негде места за пушачи. Само шо искрено кажи дали би бил задоволен ако одиш во кафич и треба да пушиш цигара во пушална, се губи поентата на кафе со цигара.
Па тоа е целата поента на кревање незадоволството. Не само во кафич, проблемот е што мора и во фирмите да има одредена просторија за пушачи, за пуш пауза, со кафе на пауза.

Зошто да несмее да има просторија за пушење во фирми на пример? Ако директорот дозволува, и смета дека нема да влијае на ефективноста во работењето, зошто да не смее да има просторија каде пушачите во фирмата би отишле на цигара? Сега, сите пушат на скали. Порезил е вака, гледаш куп луѓе од сериозни фирми стојат пред врата надвор и пушат.

Ехеј, си помешал лончиња.

Никаде не постои закон дека наркомани не смеат да се вработат. Прави разлика.
Ne pomesav jas loncinja, ako go procita mojot post eksplicitno se spomnuva drustvena i socijalna represija, a ne za zakonska represija, taka da komentarot ti e odvisen...

Ne pomesav jas loncinja, ako go procita mojot post eksplicitno sto za drstvena i socijalna represija, a ne za zakonska represija, taka da komentarot ti e odvisen...
Пак мешаш...не збориме за репресии од индивидуалци во општеството, туку за законски регулативи во држава.

Пак мешаш...не збориме за репресии од индивидуалци во општеството, туку за законски регулативи во држава.

Zakonskata regulativa e sledna, Vladata ima obligacija da go zastiti sekoj gragjanin na Drzavata, vo pogled na negovoto zdravje kako prvo.Statisticki e dokazano deka 40% od nepusacite imaat isti posledici po zdravjeto kako i samite pusaci, samo od disenjeto na dimot vo prostorija kade se pusi.
Druga rabota, sekoj nepusac pretrpuva kolateralna steta za licno zadovolstvo na pusacot. Veke napomenav, ke se obleces vo cista nova obleka(za koja kojnae kolku pari si potrosil), i ke izlezes vo mesto kade sto lugjeto se socijaliziraat(kafic/restoran diskoteka)...AKO vo toj lokal pusenjeto ne e zabraneto, avtomatski, em sto ke bides primoran da dises zagaden vozduh, tuku i toa sto imas na sebe ke se ZAGADI, i koga ke si odis doma , ke ja osetis taa SMRDEA OD CIGARI duri i na svojata obleka.

Znaci za necij kapric, imas dvojna steta...koja ne moze da bgide sprecena ako ne postoi zakonska regulativa(ne mozes licno da odis i nekomu cigarata da mu ja zgasnes od celo)

Ima lugje koi imaat astma, bronhitis, alergii, i koi ne mozat da podnesat miris i cad od cigari. Zar tie ne se diskriminirani vo pogled na dvizenje, ako vo sekoj lokal e dozvoleno pusenje???

Размислував многу додека ја читав темава, и сите претходни мислења. И можеби со моево нема да се вклопам во дискусијата, меѓутоа далеку од тоа дека ќе бидам оф-топик.

Организација на просторот според потребата на поединецот - пушач или непушач. Ниеден од нив не е ништо повеќе или помалку вреден, доколку (иако не смееме) го поставиме пушењето како критериум. Межутоа, двете групи имаат свои права, и уште побитно - потреби. Во однос на тоа, за најдобар пример за организација на просторот, можеме да ја земеме поделбата во јавниот превоз на долги дистанци - авиони, бродови, возови. Постои физичка поделба на просторот, кој истовремено е поделен, но и поврзан со топла врска. Smokers, Non-smokers, така? Не ти викаат во авион: „Пушиш? Нема за тебе лет.“, туку го обезбедуваат просторот кој тебе ти е потребен. Следејќи ги таквите ситни, но поучни принципи, би можеле да организираме беспрекорни простори, во кои би можеле комотно да се чувствуваат двете групи. И да нема дискриминација. Да биде доволна казна за пушачите, тоа што си го олеснуваат (олеснуваме) паричникот повеќе од непушачите, а да биде доволна награда тоа што непушачите нема да бидат „труени“ - а и покрај тоа, овие вториве да имаат пристап во пушачките простории.

Лесно изводливо, и многу побезболно.

Zakonskata regulativa e sledna, Vladata ima obligacija da go zastiti sekoj gragjanin na Drzavata, vo pogled na negovoto zdravje kako prvo.Statisticki e dokazano deka 40% od nepusacite imaat isti posledici po zdravjeto kako i samite pusaci, samo od disenjeto na dimot vo prostorija kade se pusi.
Druga rabota, sekoj nepusac pretrpuva kolateralna steta za licno zadovolstvo na pusacot. Veke napomenav, ke se obleces vo cista nova obleka(za koja kojnae kolku pari si potrosil), i ke izlezes vo mesto kade sto lugjeto se socijaliziraat(kafic/restoran diskoteka)...AKO vo toj lokal pusenjeto ne e zabraneto, avtomatski, em sto ke bides primoran da dises zagaden vozduh, tuku i toa sto imas na sebe ke se ZAGADI, i koga ke si odis doma , ke ja osetis taa SMRDEA OD CIGARI duri i na svojata obleka.

Znaci za necij kapric, imas dvojna steta...koja ne moze da bgide sprecena ako ne postoi zakonska regulativa(ne mozes licno da odis i nekomu cigarata da mu ja zgasnes od celo)

Ima lugje koi imaat astma, bronhitis, alergii, i koi ne mozat da podnesat miris i cad od cigari. Zar tie ne se diskriminirani vo pogled na dvizenje, ako vo sekoj lokal e dozvoleno pusenje???
Pa neka ima de lokali kade e dozvoleno pusenje, i lokali kade ne e dozvoleno :toe::toe: Bajagi prosto.

Пак ги мешаш работите...апсолутно е во ред тоа што го прави владата за да го заштити здравјето на непушачите, но поентата е дека мора да има простории во кои пушењето е дозволено, каде ќе бидат само пушачи и нема да сметаат на здравјето на непушачите.

Постои физичка поделба на просторот, кој истовремено е поделен, но и поврзан со топла врска. , така? Не ти викаат во авион: „Пушиш? Нема за тебе лет.“, туку го обезбедуваат просторот кој тебе ти е потребен....
Драги Кире, одамна не си летал со авион. Не е дозволено пушење во авион. Помина времето на Smokers, Non-smokers. На некои од аеродромите нема ниту место за пушење, ни-ка-де. За Италија и Турција, сигурна сум. За Америка, не ни дискутирам.
Добра вентилација бајаги би го решила проблемот. Ама чини пари.:toe: Вака е поефтинко - да се доведуваат клетите пушачи до апстинецијална криза.

Да ти кажам искрено, вчера бев во ТЦ Бисер во Аеродром јакна да си купувам. Сите продавачки беа по ходниците надвор, дури и масичка си ставиле. И како влагаш во бутик, така трча продавачката.
љољ...Еден куп вакви бедни сцени иам видено низ градов.
(плус така се добива рак на плуќа...ќе се разболиш од стрес и страв, не од катранот у цигарите :icon_lol:)

Него, озбилно верувате дека законов ептен строго ќе се имплементира и дека нема да претрпи никакви измени?

Драги Кире, одамна не си летал со авион. Не е дозволено пушење во авион. Помина времето на Smokers, Non-smokers. На некои од аеродромите нема ниту место за пушење, ни-ка-де. За Италија и Турција, сигурна сум. За Америка, не ни дискутирам.
Добра вентилација бајаги би го решила проблемот. Ама чини пари.:toe: Вака е поефтинко - да се доведуваат клетите пушачи до апстинецијална криза.

Грешиш. Има смокинг барови. Особено во Турција, па и Америка. Италија лично не знам, ама мислам дека има..

Него, озбилно верувате дека законов ептен строго ќе се имплементира и дека нема да претрпи никакви измени?
Pari se potrebni....taka da, se e mozno.

Ama u Versace tesko :):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom