Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Сепак законот колку што знам не е донесен за забрана на користење пепељара или ѓубретресалник,зошто во истата можеш да ставиш и лушпи од сончоглед или семки,мастика,хартијата од кокаинот што си го шмркнал малку пред тоа,или многу слични работи,не мора тоа да бидат цигари,угостителскиот објект или еве интернет кафето треба да ти обезбеди соодветен сад каде ќе го фрлиш ѓубрето од споменатите “реквизити“.Значи тацната или пепељарата не е предмет на забрана,туку забраната е дали ти си му дозволил како сопственик на гостинот да пуши,доколку се разбира пред тоа не те претепал оти си му рекол да излезе надвор ако сака да пуши.:toe:
Види сега, во државен автобус (ЈСП) имаш картичка за куцнување, а кога ќе се симнеш од автобусот треба да има канта за да не ти се шуња картонче по џебови, е НЕМА канта се потроши. Сончогледот во џеб, пикавецот во газ, кокаинот на заб.

Леле АБЦ...:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Ај работава е дефинирај ми тавче и тава.

Сите знаат што е пепељарата и за што служи, а за што служи тацната.

Сум видел многу пепељари слични на тацни и обратно,само на никој од нив не пишувало што навистина `се.:toe:

Поооо АБЦ тиња си еј. Доста море Шеќеринскааа ми ги потече. СДС Европа, европа, европа, СДС, вмро педери, грујо педер, сдс, европа, европа. Море значи напорен активист ти мајката, абе одмагаш сине ти на то партијата. Демек најде сеа овде ранлива раја и спамирај агитација. Труеш значи, фкрај си тиња.

Туку шо се однесува до законот, гледам тука најзасегнати се тие шо дома не можат да пушат, пошто тато му шлапа шамари и му крати од џепарац. Епа то е синковци, размислувајте како да му кажите дома дека сте ги разочарале и дека сте лоши деца шо пушат цигари.

Чекајте еден ден не помина, ќе се навикните. Најлошото шо можи да се случи е да ги намалите цигарите.

П.С. Точкест немаш полно право да пушиш каде сакаш цигара, одземено ти е :pos2::pos2::pos2: И јас сакам да имам право да серам кај шо сакам, ама ете некој ми го одзема то основно човеково право и морам да серам тука на форум. :helou:

Кој ти го одзел со закон правото на серење бе?Со кој закон?Кој се казните за сопственикот на објектот каде што си се испострал?Овде се работи за дискриминаторски закон без преседан,без разлика дали го донела или имплементирала СДСМ или како ДПМНЕ во случајов.Битно е дека при вака брза и непромислена имплементација на закони носителите можат да сносат несогледиви консеквенци,дури и од Меѓународни судови доколку оштетените не се задоволни од некој домашен релевантен суд на кој би ја тужеле владата што ти одредила казна според лошо промислен и набрзина донесен закон со кој не се опфатени сите можни услови за негово донесување.
Ако некој е зависник од никотин,државава треба најпрвин да му обезбеди пристап до негова никотинска замена,како на пример тутун за џвакање или тутун за шмркање,кога веќе им забранува на зависниците да го консумираат слободно на јавни места.Никотинската зависност е малку поинаква одколку хероинот,можеби поопасна и пострашна од него,затоа што таа бара многукратно земање никотин во организмот но во помали дози,што практично значи секаде и во секоја прилика а не само во соба 2 на 2.

Сум видел многу пепељари слични на тацни и обратно,само на никој од нив не пишувало што навистина `се.:toe:

Кој ти го одзел со закон правото на серење бе?Со кој закон?Кој се казните за сопственикот на објектот каде што си се испострал?Овде се работи за дискриминаторски закон без преседан,без разлика дали го донела или имплементирала СДСМ или како ДПМНЕ во случајов.Битно е дека при вака брза и непромислена имплементација на закони носителите можат да сносат несогледиви консеквенци,дури и од Меѓународни судови доколку оштетените не се задоволни од некој домашен релевантен суд на кој би ја тужеле владата што ти одредила казна според лошо промислен и набрзина донесен закон со кој не се опфатени сите можни услови за негово донесување.
Ако некој е зависник од никотин,државава треба најпрвин да му обезбеди пристап до негова никотинска замена,како на пример тутун за џвакање или тутун за шмркање,кога веќе им забранува на зависниците да го консумираат слободно на јавни места.Никотинската зависност е малку поинаква одколку хероинот,можеби поопасна и пострашна од него,затоа што таа бара многукратно земање никотин во организмот но во помали дози,што практично значи секаде и во секоја прилика а не само во соба 2 на 2.
За било какво вршење нужда на јавни места (паркови, бутури) Глоба од 50 евричиња

Е сега АБЦ кажа и жив остана. Дури ни сам не си верваш ама признај на овие глупости. Па на суд ќе ја даеле граѓаните владата хахаха абе оти леле.

Јас ете не сум задоволен шо ми е одземено правото да серам каде сакам, а и да мочам. Моите предци можеле кај сакат да се серат, која будала сега мене ми го одзема правото. Па ако ти смета тебе шо серам јас, не е мал паркот (пример) ќе ме заобиколиш и готово. То е класично нарушување на човекови права, па ќе тужам и влада и се. Да ти ебам власта да ти ебам. (ХИПЕРБОЛА)

Има никотински мастики и не навлегвај во глупи демагоги. То шо досега си го имал правото да пушиш цигари на места за пушачи, не значи дека истото е основно човеково право, не измислувај не сме ретардирани тука со реторики да не мафтосваш. Истото право многу често беше земано здраво за готово и прекршувано со пушење на места каде е забрането. При што радикална последица е одземањето на истото.

Јас на ова одземање на привилегијата викам: Who's the B-I-A-T-C-H NOW!?!?!?! :baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh:

Е сега АБЦ кажа и жив остана. Дури ни сам не си верваш ама признај на овие глупости. Па на суд ќе ја даеле граѓаните владата хахаха абе оти леле.

Јас ете не сум задоволен шо ми е одземено правото да серам каде сакам, а и да мочам. Моите предци можеле кај сакат да се серат, која будала сега мене ми го одзема правото. Па ако ти смета тебе шо серам јас, не е мал паркот (пример) ќе ме заобиколиш и готово. То е класично нарушување на човекови права, па ќе тужам и влада и се. Да ти ебам власта да ти ебам. (ХИПЕРБОЛА)

Има никотински мастики и не навлегвај во глупи демагоги. То шо досега си го имал правото да пушиш цигари на места за пушачи, не значи дека истото е основно човеково право, не измислувај не сме ретардирани тука со реторики да не мафтосваш. Истото право многу често беше земано здраво за готово и прекршувано со пушење на места каде е забрането. При што радикална последица е одземањето на истото.

Јас на ова одземање на привилегијата викам: Who's the B-I-A-T-C-H NOW!?!?!?! :baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh:

Абе зависниците од серење на јавни места се многу малку и владата на ДПМНЕ не предвидува казни за сопствениците на парковите или пак објектите каде тие се серат или мочаат.Овде се сака да се направи класична конфронтација помеѓу Македонските граѓани со типично фаворизирање на дрогата како средство за поширока употреба кај зависниците од никотин.Тоа и од авион се гледа и практично не можеш да ги убедиш сите пушачи дека законот е добар кога сум во бизнисот и секојдневно се соочувам со зависници од секаков тип ама досега сум се справувал со секакви состојби.Ова е прв пат како владава ми носи контрадикторен и обврзувачки закон со кој јас треба покрај другото да го затворам бизнисот,како резултат на репресијата врз зависниците,ако не од некој никотински зависник тогаш од инспекторот кој ќе ми стегне висока казна затоа што некој влегол со цигара во мојот објект токму во моментот додека овој правел рутинска контрола.Тука не помагаат тацни,тенџерчиња или шољи како изговор,не помага ни празна кутија,зошто јас треба да изигрувам џандар и да се карам со секој пушач односно зависник кој некогаш знае да биде насилен и опасен како многупати досега.Инспекторот неможе да го легитимира зошто човекот ќе замине веднаш,па останува јас како сопственик на објектот да си ја платам превисоката казна или да го затворам објектот.Тука е недореченоста на законот,тука е оној Балкански менталитет и тука е она кое вие не го разбирате па и на овој форум како што гледам.Владата не санкционира корисници на потешки дроги ама санкционира корисници на никотин,како и сопственици на локали кој дозволиле користење или пушење цигари во нивниот објект.Токму тука е проблемот,мене не ми се исплаќа да работам со тебе како муштерија и кој те ебе бе,не ми влегувај во дуќан,јас не те натерав со сила да влезеш.Од друга страна ми ги брка муштериите со кој до вчера сум работел и од кој сум вадел по некој денар да преживеам.Ме обесправува ли државава на некој начин со законов или не?Ама искрено да ми одговориш,еве како сопственик на Интернет Кафе да речеме,или кафеанче или сендвичара,или било што како јавен објект,кое е опфатено со законот и со претерано високите казни за сопствениците на таканаречени јавни објекти во приватна сопственост.

Значи кај ги отера работите сега, значи никаква врска ти нема тезата. Не можи да казнат сопственик ако некој друг пуши цигара, не траскај сега само за да ти одговара. И во никој случај не се загрозени приватните бизниси измислуваш сега хипотези. Доколку се случи масовно затворање на дуќани или казнување бесправно на невини сопственици ќе прајме муабет, вака политичките хипотези да си ги задржиш за во штаб кај шо те слушат ментално ограничени полтрони, на кои со усб можиш да му инсталираш субјективно мислење.

А тебе лично ти штети државата на бизнисот, само ако си продавал цигари на парче. На друг начин во никој случај, пошто во интернет кафе се оди за да користиш интернет/играш игри. Најчесто дувло исто се и за малолетници шо дома не смеат да пушат и се собираат таму. Тука и да ти ја одзеле таја клиентела ти си брате колатерална штета неопходна за постигнување на многу поважно и поголемо добро, децата да не пушат.

Ај чао сега. :helou:

Значи кај ги отера работите сега, значи никаква врска ти нема тезата. Не можи да казнат сопственик ако некој друг пуши цигара, не траскај сега само за да ти одговара. И во никој случај не се загрозени приватните бизниси измислуваш сега хипотези. Доколку се случи масовно затворање на дуќани или казнување бесправно на невини сопственици ќе прајме муабет, вака политичките хипотези да си ги задржиш за во штаб кај шо те слушат ментално ограничени полтрони, на кои со усб можиш да му инсталираш субјективно мислење.

А тебе лично ти штети државата на бизнисот, само ако си продавал цигари на парче. На друг начин во никој случај, пошто во интернет кафе се оди за да користиш интернет/играш игри. Најчесто дувло исто се и за малолетници шо дома не смеат да пушат и се собираат таму. Тука и да ти ја одзеле таја клиентела ти си брате колатерална штета неопходна за постигнување на многу поважно и поголемо добро, децата да не пушат.

Ај чао сега. :helou:

A што правиме со возрасните кој излегле од дома да не им штетат на децата па сурфаат на интернет,а такви има многу во последно време,некои и дури влегуваат да сурфаат само да не одат во кафеана или да се опијат на друго место каде има алкохол,значи избегнуваат уште еден опасен порок,други пак одат во интернет за да контактираат со своите најблиски во странство преку видео врска.Па сега децата претежно играат дома бе,никое не влегува во интернет кафе да плаќа пари кога го има компјутерот дома,а за цигара ќе запали зад школо не се секирај и владата може да “му попуши“,малолетник е.
Владава го направи овој закон за да ја зголеми потрошувачката на појаки дроги кај зависниците,тоа е очигледно штом не се санкционираат оние кој се “боцнале“ и можат да си се опуштат во некоја кафеана со “блага вода“,затоа што им паднал шеќерот пред малку,а цигарата повеќе не им е толку важна нели,дури е и казнива од властите,оти е очигледна,како за корисниците така и за газдите на локалите каде евентуално би се консумирала.

Напред ДПМНЕ дрога за сите,ама СТОП за цигарите оти биле опасни нели? :tapp:

Нема тука никаква дискриминација неможете да пушете кај шо ви текне има на некој што му пречи тоа:).:nesum:

Да во право си.

Јас сега за СДСМ ќе гласам готово. Овие Вмро се на ѓаоло бељата, сите пушачи ги претворија во наркомани. Загрижените родители кои не сакаа да пушат дома, сега ќе мора да ги трујат своите деца. Кафичите и интернет кафињата ќе се испозатворат која е и главна цел на државата, за луѓето да пушат по дома. А знаеме шо се случува ако се пуши дома, ќе треба да се перат пердиња секој месец и треба да се варосва секој 3 месеци. И ете ги парите кај ги лапнуват, вар и детергенти, а со оваа сиромаштија и невработеност ретко кој може да си ги дозволи. Не доведе до пропаст оваа влада. На суд, на бесилка, ова е срамота.

БРАНЕ ВРАТИ СЕ!!!!!!

A што правиме со возрасните кој излегле од дома да не им штетат на децата па сурфаат на интернет,а такви има многу во последно време,некои и дури влегуваат да сурфаат само да не одат во кафеана или да се опијат на друго место каде има алкохол,значи избегнуваат уште еден опасен порок,други пак одат во интернет за да контактираат со своите најблиски во странство преку видео врска.Па сега децата претежно играат дома бе,никое не влегува во интернет кафе да плаќа пари кога го има компјутерот дома,а за цигара ќе запали зад школо не се секирај и владата може да “му попуши“,малолетник е.
Владава го направи овој закон за да ја зголеми потрошувачката на појаки дроги кај зависниците,тоа е очигледно штом не се санкционираат оние кој се “боцнале“ и можат да си се опуштат во некоја кафеана со “блага вода“,затоа што им паднал шеќерот пред малку,а цигарата повеќе не им е толку важна нели,дури е и казнива од властите,оти е очигледна,како за корисниците така и за газдите на локалите каде евентуално би се консумирала.

Напред ДПМНЕ дрога за сите,ама СТОП за цигарите оти биле опасни нели? :tapp:

Cekaj sega i Internet Kafeto ke ti go zatvorat za nekoja godina...:helou:ama so zamena za odviknuvanje od Internet ke treba da implementiraat?Gumi za dzvakanje so nikotin, kaj ovoj problem ne palat :pos2:

Internet addiction disorder

Definition

Internet addiction disorder refers to the problematic use of the Internet, including the various aspects of its technology, such as electronic mail (e-mail) and the World Wide Web. The reader should note that Internet addiction disorder is not listed in the mental health professional's handbook, the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fourth edition, text revision (2000), which is also called the DSM. Internet addiction has, however, been formally recognized as a disorder by the American Psychological Association.

Description

In some respects, addictive use of the Internet resembles other so-called "process" addictions, in which a person is addicted to an activity or behavior (including gambling, shopping, or certain sexual behaviors) rather than a substance (mood-altering drugs, tobacco, food, etc.). People who develop problems with their Internet use may start off using the Internet on a casual basis and then progress to using the technology in dysfunctional ways. Many people believe that spending large amounts of time on the Internet is a core feature of the disorder. The amount of time by itself, however, is not as important a factor as the ways in which the person's Internet use is interfering with their daily functioning. Use of the Internet may interfere with the person's social life, school work, or job-related tasks at work. In addition, cases have been reported of persons entering Internet chat rooms for people with serious illnesses or disorders, and pretending to be a patient with that disorder in order to get attention or sympathy. Treatment options often mirror those for other addictions. Although only a limited amount of research has been done on this disorder, the treatments that have been used appear to be effective.

http://www.minddisorders.com/Flu-Inv/Internet-addiction-disorder.html

I aj sea ziti se ti pusis site pusat, a deteto do tebe IMA ASTMA...... AJ objasni so pravime sea... Da bea cigarite dobri ke se mackaa na leb..... Inace nikotni katrani, se e toa zarabotka brate, nekoj pravi milijardi na tvojata zavisnost, i na moderatorkata hehehe

БРАНЕ ВРАТИ СЕ!!!!!!

Ne utepa sea site!

Затоа пушењето најдобро се решава на овој начин како во Хрватска,а не со забрани и казни како во Турско ебаго,плус казни за сопствениците на локалите каде се пушело,па сака не сака ќе затвори оној кому некои муштерии му влегуваат во кафеаната токму затоа што можат да пушат цигари и не сакаат да ги перат пердињата дома,вака владата му влегува со забрани на услужно угостителскиот бизнис при вакви ригорозни казни за угостителите и другите услужни дејности.Јас гарантирам дека половина угостителски објекти ќе затворат со ваквиот закон кој го напаѓам иако сум непушач,веќе одамна,пред се затоа што знам точно што е зависност од цигари и колку е поврзан Македонскиот менталитет со тутунот,особено бизнисот но и оние кој пушат.
Еве инфо за Хрватска,само што таму нема многу Тутунари како во Македонија кој преживуваат од овој бизнис што очигледно владата сака да го замени со производство на афион од кој се добива хероин,па ко воли нек изволи:
Хрватските граѓани од Нова година ќе пушат едни од најскапите цигари во Европа, со оглед на најавено поскапување од 40 до 90 отсто за една кутија.Како што пишува хрватскиот печат, најмногу ќе поскапат најевтините цигари, кои од 11 куни за кутија ќе се искачат на 20 (близу 3 евра), цигарите што чинат 15 ќе поскапат на 24 куни, а ексклузивните ќе поскапат од 20 на 29 куни (4 евра).

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4F2E1D493CC481479EE32DB4F51CFC20

Затоа пушењето најдобро се решава на овој начин како во Хрватска,а не со забрани и казни како во Турско ебаго,плус казни за сопствениците на локалите каде се пушело,па сака не сака ќе затвори оној кому некои муштерии му влегуваат во кафеаната токму затоа што можат да пушат цигари и не сакаат да ги перат пердињата дома,вака владата му влегува со забрани на услужно угостителскиот бизнис при вакви ригорозни казни за угостителите и другите услужни дејности.Јас гарантирам дека половина угостителски објекти ќе затворат со ваквиот закон кој го напаѓам иако сум непушач,веќе одамна,пред се затоа што знам точно што е зависност од цигари и колку е поврзан Македонскиот менталитет со тутунот,особено бизнисот но и оние кој пушат.
Еве инфо за Хрватска,само што таму нема многу Тутунари како во Македонија кој преживуваат од овој бизнис што очигледно владата сака да го замени со производство на афион од кој се добива хероин,па ко воли нек изволи:
Хрватските граѓани од Нова година ќе пушат едни од најскапите цигари во Европа, со оглед на најавено поскапување од 40 до 90 отсто за една кутија.Како што пишува хрватскиот печат, најмногу ќе поскапат најевтините цигари, кои од 11 куни за кутија ќе се искачат на 20 (близу 3 евра), цигарите што чинат 15 ќе поскапат на 24 куни, а ексклузивните ќе поскапат од 20 на 29 куни (4 евра).

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4F2E1D493CC481479EE32DB4F51CFC20

Pa i so taa merka se pottiknuva kriminal.Ako kako sto tvrdis deka pusenjeto e zavisnost, i ako nikotinot ne mu e dostapen na zavisnikot poradi tie X pricini, vo slucajov visoki ceni na cigarite, togas avtomatski kako i so narkomanijata, zavisnikot stanuva primoran i podlozen na vlijanija(vnatresni), koi bi doprinesle za negovo kriminalno odnesuvanje- krazbi,iznuda, i slicno, so cel da dojde do materijalni sredstva za da si gi dozvoli cigarite, i da ja zadovoli svojata zavisnost od taa supstancija.
Kontradiktoren si mnogu vo svakjanjata...

Pa i so taa merka se pottiknuva kriminal.Ako kako sto tvrdis deka pusenjeto e zavisnost, i ako nikotinot ne mu e dostapen na zavisnikot poradi tie X pricini, vo slucajov visoki ceni na cigarite, togas avtomatski kako i so narkomanijata, zavisnikot stanuva primoran i podlozen na vlijanija(vnatresni), koi bi doprinesle za negovo kriminalno odnesuvanje- krazbi,iznuda, i slicno, so cel da dojde do materijalni sredstva za da si gi dozvoli cigarite, i da ja zadovoli svojata zavisnost od taa supstancija.
Kontradiktoren si mnogu vo svakjanjata...

А дрогата е бадијала,нели?Единствената разлика е таа што се консумира на поголеми временски инстанци додека цигарите се палат понабрзо или зачестено што би рекле.Е сега зошто владата не ги казнува оние што консумирале дрога без разлика дали тоа ќе го прават на јавно место или во некое прикриено,туку оди само на дилерите.Резултатите пак после консумацијата на дрогата и цигарите се очигледно различни,барем во поглед на последиците по општеството.Пак ќе повторам дека со овој закон кој не е приоритет за влез во НАТО или ЕУ владата на Р.М. само го поттикнува користењето на наркотични и суптропски супстанци кој се многу поопасни од цигарите.Сега ги тераме некои да “дуваат“ лепило или во што е штосот?Или пак властите сакаат да добијат црн бумбар и од угостителите односно давателите на слична услуга?Пречутното решение како досега кое е и во Грција и во Бугарија мислам дека беше најдобар закон за сите.:toe:

За на крај:

ОНОЈ ШТО НЕ ПУШИ ЌЕ УМРЕ ЗДРАВ,МОЖЕБИ И ПОБРЗО ОД ОНОЈ ШТО ПУШИ!

БОТ!!!!!!

Доста море ЕУ и Нато.

Леле каков бот еј. Џабе се форсираш бе фнукац, како цуфка сува си досаден. Значи од вакви смешни ботој како тебе ќе одам и за инает на другите избори ќе гласам за ВМРО. Ете за инает на тебе еден глас плус, не биди толку анален ги нервираш луѓето. Ова ти шо го прајш е класична анти-агитација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom