Work and travel USA

Член од
6 октомври 2009
Мислења
137
Поени од реакции
42
се на се значи ако имаш среќа да ти се погоди убав смештај и добра работа... ништо не е сигурно...а од Македонија ако не се лажам ти требаат околу 2000 и нешто долари ... е сега ако работиш за 7.25долари по 40 саати неделно тоа е 288долари или така нешто...288 долари од кои 100 се за смештај и 88 да речиме за јадење ова она... значи ти остануваат 100 долари од недела... 3 месеци отприлика 13 недели тоа се 1300 долари... дали некој можи да ми објасни како се покриваат почетните 2200 долари ако ме сфати некој :toe: тнџ однапред :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
се на се значи ако имаш среќа да ти се погоди убав смештај и добра работа... ништо не е сигурно...а од Македонија ако не се лажам ти требаат околу 2000 и нешто долари ... е сега ако работиш за 7.25долари по 40 саати неделно тоа е 288долари или така нешто...288 долари од кои 100 се за смештај и 88 да речиме за јадење ова она... значи ти остануваат 100 долари од недела... 3 месеци отприлика 13 недели тоа се 1300 долари... дали некој можи да ми објасни како се покриваат почетните 2200 долари ако ме сфати некој :toe: тнџ однапред :)
ако работиш легално, треба да си ЛУД да работиш за таа сума 7,25 на саат.... јас на црно како пеинтер (молер) работев за 15 од саат за договорените 6 саати на ден од понеделник до петок, а секој следен саат надвор од работното време беше 20 долари исто како и работењето во сабота или недела... за молер не ти треба никакво екстра познавање... сите по дома сами си кречиме нели?

значи да работиш 10 саати на ден во кои ти следува платен одмор двапати, сабота да работиш недела не, ке заработиш точно 1050 долари неделно. па ај сега понатака рачунај математики...
и пази... ова е математика за работење на црно... а со документи одма појачај за 30 до 50 посто

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
ауууу па ти вака ако тргнеш накај земја со милијарда можности ич не иди!

али добро е ова што си го напраил сериозно, поради тоа што и јас го напраив истото под името WORST CASE SCENARIO и горе доле тука си точен и да речеме дека ќе бидеш во загуба од некои си 900$ така? епа сеа ти израчунај колку пари ке дадеш да седиш дома во мкд и да јадеш,ако работиш во мкд тој период и земаш просечна плата од 10-15 000 како необразован воопшто, па од нив да платиш кирија,јадење, данок??? сериозно незнам што ќе ти остане!!!

целата работа е преку нашите релативно лоши агенции да отидеш таму, тоа што нашите агенции ти го даваат, е всушност да не останеш без ич, т.е и најголем идот да има пари за јадење, али ако знаеш малку да се снајдеш и сакаш да работиш сигурно ќе најдеш друга работа. Се поаѓа од фактот зашто си отиден и што сакаш да постигнеш таму!

пример од другари оваа година...
еден на нијагара работеше на паркинг и во hard rock caffe - врати некој 16 000$ и треба да му се вратат околу 3-4 000$ данок сеа.
martha`s vineyard - 21 000 за точно 9 недели работа.
put in bay ohio - 13 000 за 12 недели работа,
јас во waren,new hapshire, okolu 8000$ и чекам данок околу 1200$,

во превод снаџи се па живи!

друга работа околу америка, што ја научив летово, парите таму не се еднакви како парите тука, таму доларот вреди многу повеќе од доларот тука...затоа напоменува пак...треба точно да знаеш зашто идеш натака,ако ти е стрикно за кешарица европа е болје ако можеш да најдеш нешто, ако ти се погоди во уса има исто доста кеш но после се сепак тука носиш долари...но ако пак таму купиш добра техника, ја донесеш тука и продадеш...можеш доларите да ти станат ем евра ем плус пари! па сеа ти одлучувај!

Уште еднаш браво за сценариото, сепак луѓето треба да знаат дека и во уса не е све мед и млеко, и дека ти шеташ а доларите ти се лепат!

Член од
6 октомври 2009
Мислења
137
Поени од реакции
42
значи морав да направам worst case scenario шо велиш ти. сепак не одам кај комшијата туку во америка...значи најважно е дека не треба да се потпрам на агенцијата туку на самиот себе и повеќе зависи од мене а не од агенцијата.

--- надополнето ---

али добро е ова што си го напраил сериозно, поради тоа што и јас го напраив истото под името WORST CASE SCENARIO и горе доле тука си точен и да речеме дека ќе бидеш во загуба од некои си 900$ така? епа сеа ти израчунај колку пари ке дадеш да седиш дома во мкд и да јадеш,ако работиш во мкд тој период и земаш просечна плата од 10-15 000 како необразован воопшто, па од нив да платиш кирија,јадење, данок??? сериозно незнам што ќе ти остане!!!

целата работа е преку нашите релативно лоши агенции да отидеш таму, тоа што нашите агенции ти го даваат, е всушност да не останеш без ич, т.е и најголем идот да има пари за јадење, али ако знаеш малку да се снајдеш и сакаш да работиш сигурно ќе најдеш друга работа. Се поаѓа од фактот зашто си отиден и што сакаш да постигнеш таму!

еден на нијагара работеше на паркинг и во hard rock caffe - врати некој 16 000$ и треба да му се вратат околу 3-4 000$ данок сеа.

друга работа околу америка, што ја научив летово, парите таму не се еднакви како парите тука, таму доларот вреди многу повеќе од доларот тука...затоа напоменува пак...треба точно да знаеш зашто идеш натака,ако ти е стрикно за кешарица европа е болје ако можеш да најдеш нешто, ако ти се погоди во уса има исто доста кеш но после се сепак тука носиш долари...но ако пак таму купиш добра техника, ја донесеш тука и продадеш...можеш доларите да ти станат ем евра ем плус пари! па сеа ти одлучувај!

Уште еднаш браво за сценариото, сепак луѓето треба да знаат дека и во уса не е све мед и млеко, и дека ти шеташ а доларите ти се лепат!
значи морав да направам worst case scenario шо велиш ти. сепак не одам кај комшијата туку во америка...значи најважно е дека не треба да се потпрам на агенцијата туку на самиот себе и повеќе зависи од мене а не од агенцијата.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185

--- надополнето ---

сеа види... зависи каква работна понуда ќе добиеш од агенцијата...ако си пријавен рано би требало да имаш повеќе шанси и можеш да добиеш топ работа. па да не ти треба ни една дополнителна...пред 2 години имав другар што отиде преку зип... му средиа работа у некој кафич на лонг ајленд 40h на ден да собира маси т.е басер, пари ич...али сите од првиот ешалон што дошле виделе нема пари си отишле овој малце приглупичок е реално и останал, газдата го стаил келнер, па шеф на келнери, дечкото остана до 28 октоври во уса, врати приближно 50 000$, али овој случат ти е исто ко филм што снимаат based on a try story t.e one of a kind! така да на крај краева секој со својата среќа само сепак сметам дека под 5000$ нема да бидеш тоа е тоа!

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
сеа види... зависи каква работна понуда ќе добиеш од агенцијата...ако си пријавен рано би требало да имаш повеќе шанси и можеш да добиеш топ работа. па да не ти треба ни една дополнителна...пред 2 години имав другар што отиде преку зип... му средиа работа у некој кафич на лонг ајленд 40h на ден да собира маси т.е басер, пари ич...али сите од првиот ешалон што дошле виделе нема пари си отишле овој малце приглупичок е реално и останал, газдата го стаил келнер, па шеф на келнери, дечкото остана до 28 октоври во уса, врати приближно 50 000$, али овој случат ти е исто ко филм што снимаат based on a try story t.e one of a kind! така да на крај краева секој со својата среќа само сепак сметам дека под 5000$ нема да бидеш тоа е тоа!
A znaes li preku koja agencija nudat rabota vo hard rock

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Ја разгледав целата тема и некако не разбрав баш, има некој од форумов кој бил преку нашиве агенции, дали е задоволен, има ли заработка, и најбитно, има ли агенција која нуди работа во Европа?

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Да не утна една нула ?

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
Ја разгледав целата тема и некако не разбрав баш, има некој од форумов кој бил преку нашиве агенции, дали е задоволен, има ли заработка, и најбитно, има ли агенција која нуди работа во Европа?
e arno vikas brat i ja ne slusnav ama bas ni eden da kaze nesto dobro se nekoj bil u minus pa macna rabota pa ne znam so,pa ne odime na travel odime na work and travel,inaku site agencii se dobri samo koga ke konkuriras vednas kontaktiraj so gazdata da vidis dali ti e sigurna rabotata.pozdrav

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
lugje jas bev preku Kouzon i mozam da kazam vaka, prvata godina bese top 2007ma bese toa, ekstra i rab i pari i sve, vtorata isto bev ama fati krizata, pa ne bese tolku sjajno, ama pak imase po nesto, kraj kraeva ides tamu za life experience, a moj sovet bi bil, so ogled na toa sto vidov sto i kako e rabotata so drzavava, zemete si viza, idete tamu, i gledajte da ostanete nekako :)))))

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Да не утна една нула ?
ахахахха не не не... не утнав нула дека детето коа се врати едно месец дена бев пијан, му се погодило коа станал главен келнер, кај него идел цел бакшиш т.е он го распределував и знаеш македонска работа едно мене едно тебе едно мене па едно на него па едно мене па едно на неа.... :))) , како што кажа им лапал некој си 50-60% од бакшишот па сеа ти види, у уса на секоја сметка се остава 15,20,25,30 % баксиш :D а се работи за елетен ресторан

КАСКИНО , во една агенција незнам точно како се вика се наоѓа на 10тина метри подоле од влезот на кинг бургер или му доаѓа негде карши вулкан! прашај таму.

НЕВАДА, преку зип 100% нудат, преку други не сум сигурен али не се пали на хр, дека и за басер во самата понуда ти стои без баксиш и загарантирани саати од 35-40, повеќе од 40 не ми се верува, дека зимаат студенти повеќе за да не плаќаат overtime така да ништо посебно не е само ќе се утепуваш од работа!

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
ахахахха не не не... не утнав нула дека детето коа се врати едно месец дена бев пијан, му се погодило коа станал главен келнер, кај него идел цел бакшиш т.е он го распределував и знаеш македонска работа едно мене едно тебе едно мене па едно на него па едно мене па едно на неа.... :))) , како што кажа им лапал некој си 50-60% од бакшишот па сеа ти види, у уса на секоја сметка се остава 15,20,25,30 % баксиш :D а се работи за елетен ресторан

КАСКИНО , во една агенција незнам точно како се вика се наоѓа на 10тина метри подоле од влезот на кинг бургер или му доаѓа негде карши вулкан! прашај таму.

НЕВАДА, преку зип 100% нудат, преку други не сум сигурен али не се пали на хр, дека и за басер во самата понуда ти стои без баксиш и загарантирани саати од 35-40, повеќе од 40 не ми се верува, дека зимаат студенти повеќе за да не плаќаат overtime така да ништо посебно не е само ќе се утепуваш од работа!
Ok fala mnogu,a agencijata sto ja spomna e zip travel na maksim gorki,posle king burger,taka mislam

--- надополнето ---

Employer ID: E-103573
Employer Type: Other
Employer Region: New England
Possible Postions: 6
Job Title: Where Needed.
Work Description: You will be assigned a position based on the needs of your employer. You
should be prepared to do any or all of the following:
Kitchen/Snack Bar Help (food preparation, washing dishes, cleaning the kitchen, mopping floors,
taking out garbage), Maintenance (mowing lawns, painting, carrying heavy objects, doing repairs,
cleaning camping cabins, cleaning restrooms, raking campsites, etc.)
Uniform/Dress Code: You must maintain a neat and clean appearance at all times. You will be
provided with a shirt that you will wear as your uniform. Dark blue or tan pants and shorts are
acceptable forms of dress. No revealing clothing. Shorts must come 1/2 way down your thigh
and mini skirts are not allowed. There is no smoking or drinking allowed. Facial piercings are not
permitted.
Salary Per Hour: $7.25
Overtime Information:
Bonuses: up to an additional $1.25 per every hour worked based on performance and fulfilling
your commitment dates
Work Hours: You will usually be working 8-10 hours per day; 5-6 days per week.
Accommodation Cost: $60
Accommodation Description: Your accommodations will consist of a two-bedroom fully
furnished apartment with cable TV, a computer with internet access, and a vehicle for employee
use (international drivers license is required for each student driver). You will have use of
bicycles.
Travel Time From NYC to Job Site: 7 hours
Approximate Travel Cost: $80
Travel Mode: Bus
Description of Business: This campground is one of the region’s largest and most popular
resorts. Tucked away in the beautiful White Mountain National Forest of New Hampshire, the
campground brings the proper balance of quiet solitude and family fun to camping. Its cabins,
special RV sites, secluded tent sites, pool, playgrounds, nature trails and squeaky clean facilities
are spread out over hundreds of acres of woodland.
Description of Area: The campground is nestled in the White Mountains of New Hampshire.
The White Mountain National Forest is famous for its hiking, biking, lake and river swimming as
well as for its many tourist attractions and activities.
Work & Travel USA 2010 Potential Job Placement Job List
161 Sixth Avenue, New York, NY 10013
Tel: (212) 924-0446 Fax: (212) 924-0575
worktravel@interexchange.org
NH

Ovaa e tvojata ponuda , i kako si zadovolen ? Neli ti bese malku glupo so toa rentanje shatori ?

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12

Dobro bese ova so scenarioto stvarno. Ali Fearless kj ebse do sea be brat da kazis vakvi raboti, sea stvarno sum zbunat. Aj vaka odgovorimi, toa sok e rabotis na crno e do tebe taka? Dali ti sakas da rabotis 2 raboti vo slucajov i normalno da ti se trefnit rabotata ?
Ova so drugarceto tvoe, basserot :D znaese angliski mn ili ?

Onak - Ostana na crno ili rabotese vtora rabota, na crno ?

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Dobro bese ova so scenarioto stvarno. Ali Fearless kj ebse do sea be brat da kazis vakvi raboti, sea stvarno sum zbunat. Aj vaka odgovorimi, toa sok e rabotis na crno e do tebe taka? Dali ti sakas da rabotis 2 raboti vo slucajov i normalno da ti se trefnit rabotata ?
Ova so drugarceto tvoe, basserot :D znaese angliski mn ili ?

Onak - Ostana na crno ili rabotese vtora rabota, na crno ?
абе ама ви светнаа тие 50 000 не сте нормални, знаеше англиски мајка му е професорка англиски така да од мал знае, и него му се погоди! тоа да ти се деси е апла среќа го кажав тоа да ви кажам дека треба да се иде дека може да ви се погоди и вие да напраите добар кеш!

cleaning the kitchen, mopping floors,
taking out garbage), Maintenance ( painting, carrying heavy objects, doing repairs,
, cleaning restrooms, raking campsites, etc.)

е ова е додадено ко што гледам дека ништо од ова немаше ние коа бевме, јас го јадев недела дена дечкото си праеше брвнари на пред сезона и требаше да градиме, боиме и бла бла, и лани бараше 3јца :D, оваа година ќе гради базен, и усте 5 колиби, па види сеа ти што би правел, а да копам и да градам колиба оваа година за за 8,75 ќе си го прашаме, нас ни се погоди, дека работевме со црнци едни и они сакаа да му бидат омилени на газдата и работеа турбо! а ние си го ладевме...класика :D не би ви препорачал да идете дека горе доле ќе работите повеќе каде каде оваа година и немате шанси за втора работа, али имате некој загарантирани 6-8 000$, па сеа ако ви се копа за тие пари слободно идете! а коа ке контактирате ништо чудно да ви каже, не бе само малце околу дрвцата нешто ау...

Kajgana Shop

На врв Bottom