Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Јас кога одев да пазарам специјално си земав екстра кеси за да фрлам ѓубре во нив, и сега го првам истото , кога одам во аптека со намера да не земам кеса ми даваат за еден витамин Ц од најголемите кеси, ама ги зимам и се наогаат пак

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Може да кажам дека имаш поента,
или дека е небулоза, бидејќи сабајлево купив макарони во пластично ќесе. Ако е штетно, забрани се батка... А не ударај по џеб.
A od sto ke zivee drzavata?Neli drzavata e narodot pa ke mavaat po nas koga nema po koj drug?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Не ја гледам логиката во случај кога пазариш повеќе работи еднаш неделно пошто избегнато е она за секој артикал да ти давaат башка кеса кога фино си купуваш она што ти треба за одреден период. Уствари гледам трошок плус пошто сите тие кеси треба дополнително да си ги плаќам. Моите купени кеси подеднакво исто ќе се распаѓаат како и оние кои беа бесплатни.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
За да си ја разјаснам дилемава, ја читав наредбата за забрана за употреба на најлонски кеси (го копирав линкот):

http://www.moepp.gov.mk/WBStorage/Files/Наредба за забрана за употреба на кеси од пластични маси.pdf

Значи, член 1 забранува употреба на транспортни кеси изработени од пластични маси.
Во член 2 веќе ја дозволува употребата на овие кеси, ама со носивост над 5 кг., на сметка на купувачот.
Перфектна наредба.....
Не смееш да употрбуваш пластични кеси, т.е. смееш, ама да ги наплаќаш.
Колку? Е, тоа зависи од тебе, затоа што ТИ СИ МАКЕДОНИЈА....
Хартиени кеси и нивна употреба, не се спомнати, нормално, можат да се употребуваат , може бесплатно, може да се наплаќаат......Се е можно со оваа наредба...
За оваа наредба....:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:
Владава не го препишала добро законов од ЕУ...

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Оооо Господе Боже мој, чувај не и брани не од самите себе!
Па 5кг во една ќеса нема ни да успеам да ги однесам до дома. Која е таа ќеса од маркет или дисконт што може без проблем да издржи 5кг?
Приметив дека во Тинекс се уште немаат хартиени ќеси, додека во некои локални продавничиња имаат. Па и кога им реков, имам над 5кг артикли, ми викаат, кога ќе се поделат во две ќесиња не се над 5кг.
Башка тоа, еден ден пластичната ќеса ја наплаќаат 1 денар, наредниот 2 денари, после 1,5 денар, ама оти дените не се во употреба, наплаќаат 2 денари.... Хаос.

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
лелее мене шо ми напраија! Идам со 85 денари и си купувам кока кола и две чашки (84 денари) и ми ја носи у раце а кусур не ми дава! А чашка е два денари! А ни ќеса не ми дае! Ај другар ми ми рече да не се расправам он ќе ја носел иначе ќе се карав на рекорд со тој :) Ми зима денар а не ми дава ќеса!

ssseee

sangreBLANCAenMISvenas
Член од
25 јули 2008
Мислења
228
Поени од реакции
5
Не ми е јасен законов. Забрана за пластични кеси, а сепак се користат, само што ти ги наплатуваат за да ги користиш.
Апсурдно:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:.
Мене сеуште не ми дале хартиена кеса, секаде ми наплатуваат најлонски кеси.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Во Хипер Маркетот на Рамстор даваат хартиени

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Во германија земаат 2000 евра плата а не 200 евра

2 денари наплаќаат за кеса кај нас

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Во германија земаат 2000 евра плата а не 200 евра

2 денари наплаќаат за кеса кај нас
Pak si greska,nikoj ne zima ovde 2000€ plata,ti si mislis deka ovde parite cavkite gi serat? Sekoja drzava ima svoj zakon,ete vo Anglija vo golemite marketi najlonskite kesi ne se naplakaat,vo francija porano bea isto taka besplatni ama sega gi napravija za pari,vo Belgija isto gi naplakaat,vo Italija isto taka...Ako sakas nekogo da go vospitas kazni go poveke,ako se poskapi kesite togas narodot doma i ke gi pere i ke gi nosi? Svoevremeno se sekavam deka i na zeleniot pazar kesinjata gi plakavme,eeej uste vo Jugoslavija vo 80-tite godini pa sega nie vo 21-vi vek ke mudruvame...

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Со овој закон демек требаше да се заштити природата од пластичните ќеси,да не се употребуваат толку и што ти знам друго,ама ништо не се смени,само денар се наплаќа за кеса :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom