Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
И овие биле во ЕУ... :ROFLMAO:
Чуле ли за ХАСАП...подлогата доле во десниот ќош и не е нешто најчиста, овие на сликава пљукнати Арапи..да не пишеше дека е од грција не ќе знаев... пази го само осветлувањето....
..овој копукот нема пари ни за весник... ги користи бесплатните билтени од некоја кладилница...

А бе..ни фискална не се гледа... европејци бе....упм..
хахаха- у право си
(y)
важно имаат лимонче, доматче за декорација
види им ги весниците на ченгел закачени :pos: ко нашине на пазар што окачуваат кеси
ееееее каде каде поарни сме од нив, ама....

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.089
Поени од реакции
8.390
Да ја заживеам темава.

Добро е барем по маркетиве оние хипер поголемите од кога е законов се научија да не даваат кеси најлонски или барем јас немам видено. Си продаваат торби има од оние поевтини и од оние поскапите. Некогаш не планирано ќе ти текне да отидеш а немам навика да носам со мене торба секогаш, така изнасобрав куп торби. Дома имам цел плакар/шпајзче со торби.

А на пазар ги заболе си даваат уште најлон кеси.

Јас сум да се забрани производство на кеси обични најлонски или био разградливи во Македонија, тие што уложиле во машини за правење најлон кеси би требало да им дадат некакви субвенции, една или две години намалени трошоци да имаат за струја и за други некој давачки за да се пренасочат на производство на торби.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.781
Ова со најлонските кеси е најголема глупост на либерал-фашистите.

Сокови, сувомеснати производи, млечни производи, секакви продукти, се е во пластика.

И сеа поради некои недоквакани во ЕУ што им текнало ќе применуваме и ние.

Ако до толку им е дојдено за екологија, нека земат нека забранат све што е во пластика.

Да зееме да се вратиме како у старите времиња пред 50 години.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.688
Ова со најлонските кеси е најголема глупост на либерал-фашистите.

Сокови, сувомеснати производи, млечни производи, секакви продукти, се е во пластика.

И сеа поради некои недоквакани во ЕУ што им текнало ќе применуваме и ние.

Ако до толку им е дојдено за екологија, нека земат нека забранат све што е во пластика.

Да зееме да се вратиме како у старите времиња пред 50 години.
Земи еден шампон, или гелови за туширање / козметика, од едно шише можеш 50 кесиња да извадиш.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.089
Поени од реакции
8.390
Мене не толку многу поради екологија туку од практични причини торбите ми се подобри. Јас не сум се откажал скроз од најлонските кеси. Нив ги користам за кантата што ми е дома.

Најлонските кеси кога е пазарување на пазар или во маркет да ставиш куп производи во него прежилува раката при носење

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.781
Мене не толку многу поради екологија туку од практични причини торбите ми се подобри. Јас не сум се откажал скроз од најлонските кеси. Нив ги користам за кантата што ми е дома.

Најлонските кеси кога е пазарување на пазар или во маркет да ставиш куп производи во него прежилува раката при носење
Мене па торби ме нервираат, као пензионер се осеќам коа треба да носам со мене да пазарам.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.089
Поени од реакции
8.390
Мене па торби ме нервираат, као пензионер се осеќам коа треба да носам со мене да пазарам.
Што им фали на торбите што ги продава Тинекс, Веро, Стокомак, Кам. Ако се осеќаш како пензионер набави некоја фенси со принт некаков. Мене ме нервираат некој платнени

Кам имаат и торби форма како најлонските само што не се најлонски туку некој материјал не знам точно што материјал е тоа. Тие се доста евтини мислам 6 или 8 - 9 денари.

Тинекс моментално имаат најдобри квалитетни торби 20 денари мислам ги даваат и се цврсти убави.

Мене ме нервира торбиве што ги продаваат со принт платнени најчесто имаат големи рачки како за на рамо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Што им фали на торбите што ги продава Тинекс, Веро, Стокомак, Кам. Ако се осеќаш како пензионер набави некоја фенси со принт некаков. Мене ме нервираат некој платнени
кога ќе ставиш во нив компир од 38 денари од Кам, трапени со земја ќе видиш што им фали :) Уште па и мокра салатка или лимон намачкан со восок. И сето тоа во куп со леб или пецива во хартија.
Тоа е чист бизнис, не е до екологија.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.089
Поени од реакции
8.390
кога ќе ставиш во нив компир од 38 денари од Кам, трапени со земја ќе видиш што им фали :) Уште па и мокра салатка или лимон намачкан со восок. И сето тоа во куп со леб или пецива во хартија.
Тоа е чист бизнис, не е до екологија.
Точно дека леб топол да ставиш во хартиена кеса, кесата ќе се навлажни. Јас мислам на вакви торби
1000009375.jpg

Е сега за салата, за лимони би требало да постои некакви мрежасти или некој друг материјал на кеса.

Ако гледаме и од практичност и од екологија треба се да се менува, и да се. наоѓаат решенија ама за жал кај нас послабо тоа.

И дека е чист бизнис се сложувам. Плаќај за торби секогаш кога немаш со себе земено.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.089
Поени од реакции
8.390
Vie be pazarite ili samo kenjate pa za ovosje i zelencuk seushte ima kesi najlonski
Не е кењање повеќе гледам од практичност, удобност а потоа екологија.

Да за овошје и зеленчук сеуште се кеси најлонски што можеби е добр за маркет зошто потоа ставаш се во некоја торба а за на пазар стварно ми ја прежилува раката ако се натоварам со повеќе кеси по кило две во секоја кеса.

Многу работи треба да се сменат и ние полека полека да се навикнуваме на нешто што е како што пишав и удобност и практичност а потоа и од еколошки гледано.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.519
Поени од реакции
43.436
меркава откако проработи, магично сето ѓубре го снема од улиците.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Vie be pazarite ili samo kenjate pa za ovosje i zelencuk seushte ima kesi najlonski
збориме шта би било кад би било, ако стварно нема најлон кеси.
Не е кењање повеќе гледам од практичност, удобност а потоа екологија.

Да за овошје и зеленчук сеуште се кеси најлонски што можеби е добр за маркет зошто потоа ставаш се во некоја торба а за на пазар стварно ми ја прежилува раката ако се натоварам со повеќе кеси по кило две во секоја кеса.

Многу работи треба да се сменат и ние полека полека да се навикнуваме на нешто што е како што пишав и удобност и практичност а потоа и од еколошки гледано.
не е практично да буташ се у една торба. Ни хигиенски. И така е прашање колку јадеме здрави зеленчуци уште да ги комбинираме со друга храна, се у една торба.
Башка водине од 5 и 10 литри се пакуваат у пластика. Благи, солени се пакуваат у пластика, јогурти, млека... и ред други производи. Пластични производи колку сакаш, не е само амбалажата.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.529
Поени од реакции
11.508
збориме шта би било кад би било, ако стварно нема најлон кеси.
не е практично да буташ се у една торба. Ни хигиенски. И така е прашање колку јадеме здрави зеленчуци уште да ги комбинираме со друга храна, се у една торба.
Башка водине од 5 и 10 литри се пакуваат у пластика. Благи, солени се пакуваат у пластика, јогурти, млека... и ред други производи. Пластични производи колку сакаш, не е само амбалажата.
Зошто не е практично се да си собереш во една торба? За зеленчукот и овошјето во кам па и во другите маркети има посебно мали најлонски кеси, а на некои места и хартиени се, за да ти бидат посебно спакувани. Така да, за парктичност мислам дека се скроз практични.

За останатите производи кои се во пластично спакувани се согласувам дека не е еколошки, и дека треба да се настојува да се искоренат и тие за да имаме целосно еколошка мерка и да збориме за екологија. Барем течностите може да бидат спакувани во стаклени шишиња.

А што се однесува до бизнис, секако дека и бизнисот цвета, затоа што луѓето кои навикнале да купуваат кеси, продолжуваат да си купуваат кеси, независно дали се хартиени, текстилни, или најлонски, и дали се 2 денари, 8 денари или 20 денари.
Ретки се оние на кои навистина им прават разлика тие неколку денари и кои промениле навики на купување.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Зошто не е практично се да си собереш во една торба? За зеленчукот и овошјето во кам па и во другите маркети има посебно мали најлонски кеси,
нели се бориме против најлонот и пластиката

Kajgana Shop

На врв Bottom