добро сега, јас имав 4 литра кока кола носено во тие кеси и имаат издржаноОооо Господе Боже мој, чувај не и брани не од самите себе!
Па 5кг во една ќеса нема ни да успеам да ги однесам до дома. Која е таа ќеса од маркет или дисконт што може без проблем да издржи 5кг?
Приметив дека во Тинекс се уште немаат хартиени ќеси, додека во некои локални продавничиња имаат. Па и кога им реков, имам над 5кг артикли, ми викаат, кога ќе се поделат во две ќесиња не се над 5кг.
Башка тоа, еден ден пластичната ќеса ја наплаќаат 1 денар, наредниот 2 денари, после 1,5 денар, ама оти дените не се во употреба, наплаќаат 2 денари.... Хаос.
А зошто бе кесите не ги ставаат на фискалната сметка, а каде одат парите сега од кесиве?добро сега, јас имав 4 литра кока кола носено во тие кеси и имаат издржано
ама сега да се вратам на темава.
законот е катастрофа. особено кога ќеса со иста носивост во една продавница чини денар, во друга 2 денари...
тогаш подобро да си земам кеси од продавницата каде што се 1 денар за да испазареното од маркетот кај што се наплаќаат по 2 денари го ставам таму!
значи, овој закон нема врска, бидејќи се е исто како порано, освен што кесите се наплаќаат!
ги ставаат на фискална.А зошто бе кесите не ги ставаат на фискалната сметка, а каде одат парите сега од кесиве?
Во џеб???
Koga veke so go izmolil za kesa dobro e sto si go izmolil i za fiskalna bidejki nie potrosuvacite sekako go plakame danokot sto e vracunat vo sekoj proizvod ama so fiskalnata odi na drzavata a ne vo dzebot na prodavacot!ги ставаат на фискална.
еднаш купував нешто од кај мене во пекара, ми куцаат фискална ама гледам нешто фали и ги прашувам: „А ќеса?“ и оваа кучкава ми вика 2 денари...
и добро, давам и ми откуца посебна фискална за тоа.
инаку до кое ниво дојдовме, морам да молам за да ми даваат ќеси.
Па побарај си фискална! Јас стално барам... овде по карпошов им се темни по продавници коа ќе ме видатE јас до сега тие што ми ги наплатиле ги немам видено на сметка
Само да знаеш колку многу загуба има на тие кесиА зошто бе кесите не ги ставаат на фискалната сметка, а каде одат парите сега од кесиве?
Во џеб???
Замислата е како што е во германија, пластични големи кеси се купуваат, а сите си носат или торби или тие претходнокупени пластични торби или кошнички или ставаат во ранци, како што правам и јас.Хартиени ќеси има само во Рамстор.Ни во Веро,ни во СП,нигде.Ќесите секаде се наплаќаат различно(1,1.50,2,3 денари).Убава е замислава со хартиениве ќеси како во Америка,само треба да се спроведе законов.Ќесите не дека не издржуваат ама јас коа пазарувам секад си купувам и најлонски кеси,бидејќи хартиената ќеса во Рамстор не е практична,мала е,дното на ќесата не е право така да за 2 денари ќеса нема да се збогатам а нема ни да се осиромашам.
:salut: