Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

Член од
22 април 2008
Мислења
405
Поени од реакции
28
Да ви кажам мн. сум радосен што ќе се исфрлат од употреба :toe:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Денес бев во МЕГА месарница, и ме оставија малку подзинат. Купував месо и љубезно ме прашаа дали ми треба кеса. Е бидејќи заборавив торба со мене, се согласив.
Значи, ми наплатија 3 денари за кеса, и јас очекував онака запакувани месото да го стават во најлонска кеса, од они за над 5 кг.
Ама го ставија во хартиена кеса, хартиена кеса, најобична тенка, дури ни рачки нема(нормално) која ја платив 3 денари. Ја свиткав хартијана, и си заминав.
Ова е новиот закон????? Нели хартиените кеси се бесплатни???? Екологија????
КРАЖБА!!!!!!
Веке од денес моја нога не стапнува во МЕГА, и ќе ги бојкотирам сите лопови-фирми....
Ништо не е бесплатно, нормално дека ќе си ги платиш.

Браво во МЕГА што почнале да даваат/продаваат хартиени кеси.

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Ништо не е бесплатно, нормално дека ќе си ги платиш.

Браво во МЕГА што почнале да даваат/продаваат хартиени кеси.
Чекај малку, јас изгледа не бев тука кога го донесоа законот, ама има тука многу дилеми.
Влегувам во Тинекс, купувам што купувам, си земем хартиена кеса и тоа е ОК, ако ми треба најлонска, ја плаќам 1 денар.
Овдека -МЕГА , хартиена кеса ми ја наплаќаат 3 денари....
Супер закон, веќе ми се допаѓа се повеќе,го токува кој како сака и наплаќа кој како сака...
Како секој закон во државава..затоа и сме на ова ниво...
ОСТВАРУВАМЕ....:kesa:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Хартиениве ги има чат пат негде, ама проблем ми беше кога заврна дожд, се расквасија (ќе треба да измислат гумирани) . сега хартиената ја ставам во џеб да не ми се матка у раце (3-4 кеси во рака и ко за нова година да се спремам) :smir:
значи 150-200 денари минимум месечно.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
а дрвата???..дрвата исечени за да се направат хартиените кеси??? а иновативниот начин влада да бутне некоја паричка у буџет :)

кај се бе тоа љубителите на дрва да ВИКНАААТ??? :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Хартиениве ги има чат пат негде, ама проблем ми беше кога заврна дожд, се расквасија (ќе треба да измислат гумирани) . сега хартиената ја ставам во џеб да не ми се матка у раце (3-4 кеси во рака и ко за нова година да се спремам) :smir:
значи 150-200 денари минимум месечно.
Абе земете некоја торба од текстил во џебот, носете ја на пазарење.

Посебно сега зимово со палто имам еден куп џебови и носам некаква кеса.

Овај закон треба да ја намали потрошувачката на најлонски кеси кои се ОГРОМНИ загадувачи, но воедно не треба хартиените пак премногу да се трошат затоа што покрај тоа што се еколошки за нивно производство се сечат дрва.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
А мене ме интересира зашто никој не ги употребува тие хартиени кеси туку ни ги наплаќаат најлонските?

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Пластичните ќеси требаше целосно да ги повлечат од употреба, а не да ги наплаќаат.Во никоја продавница досега не ми понудиле книжена кеса:nesum: но јас кога одам да купувам нешто си носам во џеб големо ќесе од патики и во него ставам се :toe:

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Пластичните ќеси требаше целосно да ги повлечат од употреба, а не да ги наплаќаат.Во никоја продавница досега не ми понудиле книжена кеса:nesum: но јас кога одам да купувам нешто си носам во џеб големо ќесе од патики и во него ставам се :toe:
Епа и јас колку што знам треба така ама ај... Ни ја не им земам најлон и не им плаќам... Кога ќе воведат хартиени кеси со задоволство ќе ги платам ама вака не...

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Епа и јас колку што знам треба така ама ај... Ни ја не им земам најлон и не им плаќам... Кога ќе воведат хартиени кеси со задоволство ќе ги платам ама вака не...
А уствари нели треба хартиените кеси да не се плаќаат. Мене многу ме иритираат со овие ќесите коа ќе почнат на каса, ти си наполнил кошничката со пазарлак и они ко ќе ме прашат..колку ќеси:nesvest:
Мајка ми имаше една случка баш у еден дуќан за украси, купила таму нешто ситно и и дале мало книжено ќесе и и рекле дека треба да плати за него 35 денари:toe:

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
А уствари нели треба хартиените кеси да не се плаќаат. Мене многу ме иритираат со овие ќесите коа ќе почнат на каса, ти си наполнил кошничката со пазарлак и они ко ќе ме прашат..колку ќеси:nesvest:
Мајка ми имаше една случка баш у еден дуќан за украси, купила таму нешто ситно и и дале мало книжено ќесе и и рекле дека треба да плати за него 35 денари:toe:

Точно. Хартиените ќеси треба да не се наплаќаат ама едно се збори друго се прави. Ја се нервирам многу што воведуваат закон против употреба на најлонски кеси од една страна, а од друга страна пак истите тие ги даваат, а патем и ни ги наплаќаат. Башка како капак на се ни за тоа нема фиксна цена туку кому како ќе му се ќејфне ќе си наплати. Па кај е тука законот ви се молам?

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Многу дебилно испадна ова :tapp: требаше да ги забранат скроз а не да наплаќаат за нив...башка хариената е поефтина,а да давам секој ден по 2 ден за кеса нема шанси,ќе си одам со платнена како пензионерине,ќе им е**м се...лопови бре...мора да се пополни дупката во законот!

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Знам јас во Италија ни даваа најлонски кеси во супермаркет и ни ги наплатуваа 40 центи.Е сега дали беа баш најлонски кеси или некоја мешавина не знам.

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
За да си ја разјаснам дилемава, ја читав наредбата за забрана за употреба на најлонски кеси (го копирав линкот):

http://www.moepp.gov.mk/WBStorage/Files/Наредба за забрана за употреба на кеси од пластични маси.pdf

Значи, член 1 забранува употреба на транспортни кеси изработени од пластични маси.
Во член 2 веќе ја дозволува употребата на овие кеси, ама со носивост над 5 кг., на сметка на купувачот.
Перфектна наредба.....
Не смееш да употрбуваш пластични кеси, т.е. смееш, ама да ги наплаќаш.
Колку? Е, тоа зависи од тебе, затоа што ТИ СИ МАКЕДОНИЈА....
Хартиени кеси и нивна употреба, не се спомнати, нормално, можат да се употребуваат , може бесплатно, може да се наплаќаат......Се е можно со оваа наредба...
За оваа наредба....:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Ама тие ќеси шо се на сметка на купувачот у реалноста не се со носивот над 5кг.

Kajgana Shop

На врв Bottom