Во кој правец се движи Македонија ?

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија се движи во вистинската насока ?

• Да

Гласови: 64 37,0%
  • Не

Гласови: 70 40,5%
  • Не сум сигурен

Гласови: 28 16,2%
  • Не знам

Гласови: 11 6,4%

• Вкупно гласачи
    173
И минатиот пат бев јасен така и сега.

Уште еднаш ќе кажам дека те жалам.

Не ви е лесно!

Анкетата е ОК, мене ми се допаѓа.

За прв пат сам ќе се цитирам, а ќе оставам на другите да одлучат кои за што , со каква цела и како работи, ти додека се мачиш да напишеш тука еден пост за да земеш двевница од СДСМ другите ти се пукаат од смеење и те сожалуваат.

Еве го цитатот (напишан на 10.08.2008 на истава тема) тој кажува се:

Абе ти твојот цитат кој патем некој друг ти го напишал, можеш да си го ставиш.....на едно место.
Јасно ми е мене и кој те активира за да идеш на вакви теми и да тропаш глупости, а со тоа и самиот себе се брукаш.
Значи ти не си ни партиско полтронче, туку полтронче на дпмнеовските војници на форумов.
И затоа жали си се самиот себе што дозволуваш некој да те манипулира.
А на оној што те манипулира еднаш му порачав...а пошто гледам оти не разбира, уште еднаш ќе му кажам.
Не city....уште десет city-vci да пушти, џабе му е.
Провиден е, а и беден.

А ти пријателе избери сам.
Дали ќе продолжиш да се брукаш.
Или ќе бидеш достоен на епитетот што го носиш под никот, и ќе покажеш како треба секој член на форумот да се однесува и дискутира, во согласност со правилата на форумот.

И не заборавај.
Подфорумот не е именуван како љубов и секс, забава или мода и убавина...туку ПОЛИТИКА.

Абе ти твојот цитат кој патем некој друг ти го напишал, можеш да си го ставиш.....на едно место.
Јасно ми е мене и кој те активира за да идеш на вакви теми и да тропаш глупости, а со тоа и самиот себе се брукаш.
Значи ти не си ни партиско полтронче, туку полтронче на дпмнеовските војници на форумов.
И затоа жали си се самиот себе што дозволуваш некој да те манипулира.
А на оној што те манипулира еднаш му порачав...а пошто гледам оти не разбира, уште еднаш ќе му кажам.
Не city....уште десет city-vci да пушти, џабе му е.
Провиден е, а и беден.

А ти пријателе избери сам.
Дали ќе продолжиш да се брукаш.
Или ќе бидеш достоен на епитетот што го носиш под никот, и ќе покажеш како треба секој член на форумот да се однесува и дискутира, во согласност со правилата на форумот.

И не заборавај.
Подфорумот не е именуван како љубов и секс, забава или мода и убавина...туку ПОЛИТИКА.

и?
сега што? :pos2:

Автогол

Господине квази-претседател на Република Македонија, граѓанину Бранко Црвенковски.

Немој да си помислите дека ова се зборови на Бичиклиски од некој прес на ДПМНЕ (иако не е исклучено споменатиов и да е автор на цитатот).
Вака почнува писмото на осудениците од Идризово, испратено до Претседателот на државата Господинот Бранко Црвенковски, на 05,08,2008. во врска со нивното наводно помилување, а наводно иницирано од аболицијата на претседателот врз градоначалникот на Струмица.

Не е ни прв пат а ни последен, затвореници да бараат помилување од структурите на власта.
И се ќе беше во ред, доколку уште во вториот збор на писмото, не се демаскираше инволвираноста на ДПМНЕ во ова рашомонијада, а се со цел да се зграби уште некое популистичко поенче меѓу обичниот народ, за сметка на "квазипретседателот".
Управникот на затворот Миле Младеновски, веднаш свика прес.
Тема:
Топлите временски услови и психата на затворениците.
Поднаслов:
Јавно читање на писмата од затворениците, за атар на Никола а инат на Бранко.

Никола...среќен до бескрај.
Весници пишуваат...народот гневен...квазипретседателот демаскиран.
1:0 за николче.
А Бранко, си ги лади...
нозете у турска на море, придружуван од колегата негов, турскиот Претседател Ѓул.
И стварно ќе беше анФер од негова страна, доколку не му дадеше + некој ден фора на малиот Никола, за да се дорадува на првиот нанесен, силен удар...(макар и испод појас) врз лицето Б.Ц.

После неколку дена, на пат за накај дома...барајќи законска регулатива со која ќе ги помилува револтираните затвореници и затворенички од Идризово....Бранко наидува на пречка!
Ерор 404!!!
Уставот не му го дозволува тоа право.
Бранко во привидна паника.
Но во желба да ја услиши желбата на засегнатите...копајќи по уставот и зкоаните, доаѓа до неверојатно откритие.
Колективното помилување, такво какво што барат затворениците, било во доменот на Претседателот на владата...и никој друг.
Па не сакајќи да се меша во премиеровите ингеренции, ноншалантно му ја префрла топката на пртивникот.
1:1
Со спектакуларен гол од волеј, во асистенција на Никола.
Бранко се смее.

И таман помисливме дека ќе заврши нерешено.
Те ти ги засегнатите.
Не дават да заврши натпреварот.
"Со одбивање на појадокот, изутринава сите затворенички и дел од затворениците почнаа со долго најавуваниот штрајк со глад.
Нивните барања повторно ги испратија до Претседателот, Премиерот, и спикерот Вељановски......"

Никола се чуди.
Договорот беше утакмицата да трае деведесет минути....без продолженија.
Арбитрот Миле Младеновски, кој еуфорично го најави натпреварот...наеднаш го снема од пред очите на јавноста.
Го нама на прес да објасни, чуму овие продолженија.
Та нели однапред беше договорено колку треба да се игра.

Но ете, по незнам кој пат...Груевски ја направи сметката, без да ги изкалкулира манипулативните трошкови.
А манипулативните трошкови (трошкови на оние кои ги изманипулирал), и не се толку мали.
Амнестија од вкупната казна за 30 до 50 проценти и почесто судско практикување на мерката условен отпуст.
И нормално луѓето, какви и да се...во право се.
Тие само одбиваат да останат неми статисти во трилерот.
Во кој главните улоги (барем досега) ги играат политичките магнати Никола Груевски и Бранко црвенковски
А кој носи работен наслов "Star Wars"
Или во превод по нашки "Курчење пред народот,и собирање популистички поени, без пресметан ризик".

Па Никола, топката е кај тебе.
Исполни им ги барањата на затворениците, бидејќи само Ти можеш да го направиш тоа.
И заврши ја играта која наивно ја започна.

Кон што цели владата со мерките за воведување "патриотски каси", и со најновата мерка која предвидува вадење на лиценца за продажба на алкохолни пијалоци, која чини 20 000 денари за две години.

Ај прво да ја разгледаме првата одлука.
"Партиотски фискални каси"

Колку тоа моќно звучи.
Демек ќе се сториш патриот, ако издвоиш околу 7 500 денари да си го надоградиш софтверот на фискалната за да биде патриотски.
Колку чини таа надоградба.
Кога ќе се земе во предвид дека просечен студент по информатика од втора година, за 10 минути може да искуца два реда плус на постоечкиот софтвер, за да може во истиот да се додаде опција со која ќе се одделат македонските артикли од преостанатите, ќе се дојде до вистинската вредност на ова манипулација.
Да ги ставиме и материјалните трошкови, кои фирмите дистрибутери на патриотските фискални ги прават за да го вградат софтверот во касите на секој нивен муштерија, доаѓаме до бројка која стопати помала од одредените 7 500 денари.
Мојата пресметка вели дека една таква надоградба не треба да чини повеќе од 300 до 500 денари.

Да ги разгледаме и ефектите од ова одлука.
Гледам гледам веќе два месеца, но ефект не можам да видам.
Ефектот би требало да биде овој.
Купуваш Ти во некоја продавница намирници за по дома.
Плаќаш.
Ти даваат фискална сметка.
Одиш дома...нема што да правиш...ја земаш фискалната сметка, и гладаш колку си потрошил за македонски артикли.
Деталното читање на сметката, би требало тебе да те стимулира и утре кога ќе одиш по намирници да купуваш македонски производи.
Која стимулација човече.
Баш би сакал да го видам брилијантниот мозок кој ги осмислува ваквите стимулации.

Еве што правам Јас.
Одам по намирници во маркет.
Гледам два исти артикла, од кој едниот е македонски.
Доколку цената на два артикла е слична....доколку квалитетот на производот е сличен, секако дека го купувам оној кој е произведен во Македонија.
Всушност затоа и постојат декларациите на секој производ...да се види неговото потекло.
Затоа постои и сонцето на секој Македонски производ, како знак за распознавање.

Еве што прави оној кој има плата 8 000 денари.
Влегува во маркет по намирници.
Гледа дирекно во цените.
Не го интересира него дали производот е македонски или тајландски.
Зошто.
Па затоа што од неговите 8 000 денари месечни примања, коа ќе ги плати давачките за струја вода парно телефон, остануваат 2 000 денари.
2 000 денари или по 65 денари на ден за намирници.
И тој ќе ја мисли дал да купи македонски производ за да биде патриот....пих!
Па затоа ако му треба средство за миење садови, наместо домашниот "Сјај" на охис, кој чини некаде 45 денари 600 грама, одбира бугарски рефус средство, наполнето во пластично шише од 0,5литра, кое чини 18 денари.
Или наместо "Битолско млеко" кое чини нешто помалку од 50 денари за литар, одбира босанско млеко, кое чини 44 денари.
Што сакам да кажам.
Ирелевантно е за просечниот граѓанин во Македонија, потеклото и квалитетот на производот.
Нај релевантен показател кај него, е цената на она што сеуште може да си го приушти.

Ирелевантно е потеклото на производот и кај оние малкумина Македонци, кои имаат месечни примања над 35/40 илјади денари.
Пр:
Влегува ваков редок пример на граѓанин во маркет.
Му треба средство за перење алишта.
И наместо да купи...на пример "Гонг" кој чини околу 250 денари, тој купува "Ариел", кој не е македонски и чини над 400 денари.
Наместо "Скопско"...тој купув хајнекен или бекс, а може и амстел.

И после се, или како што милуваат да кажат неколкумина на форумов...најсе.
Каде е тука логиката на патриотските каси.
Ете Јас можеби и грешам.
Може некој да ми објасни ?

Единствената логика можам да ја видам во следната анализа...или поточно речено, другата страна на математиката, наречене весела.

Во Македонија има некаде околу 45 000 фискални каси.
Просекот на вграден софтвер по каса, иде некаде околу 80 евра.
45 000 фискални апарати помножено со 80 евра = 3 600 000 (три милиони и шестотини илјади) евра.
Знаеме дека во Македонија има дватроица увозници на фискални апарати.
3 600 000 евра, поделено со три е еднакво на околу 800 000 евра.
Ха....не штима нешто.
Кај се останатите милион и двесте илјади евронки.
Ха.
Штима штима...и те како штима.
Во џебовите на оние кои го овозможиле овој апашлук...најверојатно.

Нај нај се.
Да не ја тупам и за логиката на дозволите за продажба на алкохол, бидејќи постот може да ја зафати и втората страна...
Би го направил тоа во некоја наредна прилика.

патриотска кражба....купуваш кола и оп изненадување НЕ БИЛ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОД = поучно нема што ,(за производите гледам и читам чиии се а и рокот на употреба заради син ми)................

Дали Македонија сама на себе ќе си стави вето ?

Дојде времето за оценка за спроведените реформи на ова влада, во врска со патот кон евроаспирациите.

Првиот евроинтегративец кој мисли дека за да е успешен во работата која ја работи, доволно е да го смени оделото и да стави цакани наочари....е многу убеден во позитивниот скор од утрешната посета во Брисел.......а воедно вели и дека позитивните оценки се второто име на ова влада.:pos:
Јас се извинувам, ама после ова не можев да издржам а слатко да не се изнагазам од смење.

Всушност еве што вели еден од трите новинари "предавници" како што вели премиерот, дирекно од Брисел:

03.09.2008 16:36
Нема датум за преговори - Владата оптимист

Грција нема потреба да и става вето на Македонија во ЕУ за датум за преговори. Самата Македонија тоа ќе го стори со негативниот извештај и критиките кои ќе ги добие во него, изјавија грчки дипломатски извори за А1, кои инсистираа на анонимност.

Но, вицепремиерот за евро-интеграции тврди дека оваа Влада има големи достигнувања. И не само тоа, Боцевски тврди дека позитивните оценки се второто име на оваа Влада, освен кога името не влетало за да предизвика дебакл.

Боцевски го заборава извештајот од минатата година во кој најголемата главоболка на Брисел беше политичкиот дијалог.

Боцевски заборава дека и се обраќа на македонската јавност и за неа работи. Тој одбива да соопшти кои се успесите од осумте приоритети, услови што ги бара Брисел.

Шефот на дипломатијата и вицепремиерот утре во Брисел одат да бараат датум за преговори, а најголемиот аргумент им се резултатите со кои се задоволни.

Доколку не го добијат датумот ќе ја посочат Грција како единствена причина. Забораваат само еден детал, дека Оли Рен ќе ги оцени нивните успеси и порази. Најеклатантни се изборните насилства и губењето време со изборите во година кога Рен очекуваше реформи од нив.

Извор

Останува прашањето кое виси во воздух, а за кое утре или најкасно задутре ќе добиеме соодветен одговор.

А тоа гласи:

Дали Македонија самата на себе ќе си стави вето?

i realno sto velis nie da napravime momce?

ete vladava dava jasen nacrt i tera sto uspeva uspeva sto ne uspeva neznam mozebi ti ke posocis.. nego sto imame kako alternativa.. koi opcii ni se nudat kazal li nekoj nesto namesto ova nesto drugo da se napravi??
:0

i realno sto velis nie da napravime momce?

ete vladava dava jasen nacrt i tera sto uspeva uspeva sto ne uspeva neznam mozebi ti ke posocis.. nego sto imame kako alternativa.. koi opcii ni se nudat kazal li nekoj nesto namesto ova nesto drugo da se napravi??
:0

Реално...се сомневам дека целта на ова Влада и е наредните четири години да не однесе во НАТО и ЕУ....па и доколку не би постоел спорот со грците, кој само го користи како изговор.
Причини....има многу.

Да не преудицирам со заклучоци...ќе го дочекам утрешниот резултат од посетата на Боцевски во Брисел.

Реално...се сомневам дека целта на ова Влада и е наредните четири години да не однесе во НАТО и ЕУ....па и доколку не би постоел спорот со грците, кој само го користи како изговор.
Причини....има многу.

Да не преудицирам со заклучоци...ќе го дочекам утрешниот резултат од посетата на Боцевски во Брисел.
nemie jasno kako nese umori od gluposti.:toe:

makedonija se dvizi kon ambis. Za 100 godini ke nema makedonci, nema natalitet.A toa e zasto im dadovme prava na zenive pa sega toa e, koj ke bide ziv po 100 godini ke kaze da li sum bil u pravo.

Причини....има многу.

НАТО и ЕУ не смеат да бидат примарни цели туку само секундарни а и тоа под услов да ни одговара.

Примарни цели се економско зајакнување, силна дипломатија, општо образование, силна војска, здрав и витален народ и слободно движење на граѓаните (безвизен режим со ЕУ).

Некогаш добивам впечаток дека се очекува секундарните цели да ни ги решат примарните а всушност треба да биде обратно но ако имаш забелешка на примарните цели за тоа вреди да се дискутира.

Причини....има многу.

teshko ti e da nabroish nekolku primeri chim gi imalo mnogu..ne bi sakal da pomislam deka i ti si samo plukach.

НАТО и ЕУ не смеат да бидат примарни цели туку само секундарни а и тоа под услов да ни одговара.

Примарни цели се економско зајакнување, силна дипломатија, општо образование, силна војска, здрав и витален народ и слободно движење на граѓаните (безвизен режим со ЕУ).

Некогаш добивам впечаток дека се очекува секундарните цели да ни ги решат примарните а всушност треба да биде обратно но ако имаш забелешка на примарните цели за тоа вреди да се дискутира.
ajde da e taka nato i eu da se sekundarni celi i da gi izvrsuvame primarnite celi.
megjutoa site celi sto bea zacrtani da se ostvarat i sto bea usluvo za vlez vo nato bea ispolneti megjutoa sporot so imeto so grcija ne spreci nas tamu da vlezeme.
vtora rabota momentalno ekonomijata ne belezi nikakov napredok ami imame recisija edinstveno sto ostanuva da ne spasuva i da imame nekakov izvoz toa e izvozot so go prai mak-stil drugo se odi nadolu ako malku zabelezite nemame nikakva investicija ne se gradat fabriki, nema novi rabotni mesta osven mestata za partiskite vojnici na dpbne koi se vrabotija vo drzavnata administracija ....
zdrastvoto da ne go spomenuvam nikogas ne bilo na poloso nivo od raspar4uvanje na klini4ki do krienje i nedostatok na lekovi duri i nedostatok na lekovi za onie najbolnite na koi im e potrebna najgolema griza
obrazovanie- se voveduvaat novi predmeti na koi mestoto ne im e tamu... ne izgradeni u4ilista edinstveno nesto za spomenuvanje e kompjuter za sekoe dete megjutoa proektot ne moze da se realizira do kraj i vo celost poradi ruiniranite u4ilista
da ne navleguvam ponatamu zna4i sekade e na loso trgnato ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom