Жената во Библијата

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
без разлика, напишано е.

Мене, искрено, двете религии (исламот и христијанството) ми спаѓаат во исто купче - што подалеку од нив. Не ми е јасно ни зошто се инаетат измеѓу себе. :toe:
Money.

-Дали потребата на жените за посилна,доминирачка половина,нешто во вид на благ мазохизам,е на некој начин поврзана,со нејзиното(објективно гледано) запоставување во светите книги на двете најголеми светски религии.А тоа е секако елемент,кое длабоко вкоренет во женското воспитување,но добро прикриен или потсвеста или од свесно моделирана маска.
Spored mene taa potreba na zenite ne proizleguva od religiite, tuku od eden mnogu po prost fakt, koj e objektiven i dosta priroden, od toa sto fizicki mazite se mnogu pojaki od zenite. Kolku i da izgleda banalno ova, mislam deka e glavnata pricina za taa potreba na zenite i toj blag " mazohisticki " nagon, kako sto go narece ti, koj se pojavuva kaj niv.

Spored mene taa potreba na zenite ne proizleguva od religiite, tuku od eden mnogu po prost fakt, koj e objektiven i dosta priroden, od toa sto fizicki mazite se mnogu pojaki od zenite. Kolku i da izgleda banalno ova, mislam deka e glavnata pricina za taa potreba na zenite i toj blag " mazohisticki " nagon, kako sto go narece ti, koj se pojavuva kaj
niv.

Кон болтуваното:
колку се сеќавам, постои еден италијански игран филм, од крајот од 60-ти или рани 70-ти, кој е инспириран од една теорија од тогашната психологија, која вели дека , наводно, жената сакала да биде силувана од мажот, што во православието е непознаница.
Настрана теоријата...
Православното христијанство одредува носење на шамија од страна на жените кога тие (жените) влегуваат/присуствуваат во храмот Божји. Нодерњето шамија е знак за тоа „кој на кого му е глава„ па ако жената/сопругата не носи шамија, тоа е знак за женската своеглавост и непослужност кон мажот/сопругот. Така испаѓа дека жената му е глава на мажот а не обратно. Така советува Апсотлот Павле: „..вие жените, потчинувајте им се на мажите...„ , „...не е мажот заради жената туку жената заради мажот..„ и сл.
Ако е мажот/сопругот глава на жената, тогаш Христос му е глава на мажот/сопругот.
Пошто христијаните живета според Новиот Завет а не според Стариот, одредбиде од Сатриот Завет кон жената, т.е. кон нејзиното потценување, се завршена приказна. Во Новиот Завет, мајката Божја, Богородица, ја враѓа честа од женскиот род, која беше оштетена со Евината непослушност кон првата Божја заповед во Рајот, за нејадење на забранетото овошје.

Ќе може цел пост од верниците или од оние запознаени со библијата околу тоа како жената се гледа и третира во библијата?!

Добро бре па мал ли доказ ви е молитвата кон мајката Божја богородица, дева Марија????
Каде во Курано се моли некој на жена а ???
Ја заборавивте Марија Магдалена и нејзиниот грев??? И милоста божја кон неа да не ја каменуваат???
Стариот завет е едно , новиот е друга приказна
Со тоа значи дека верата пораснала дека луѓето се промениле и дека жената има голема улога и воопшто не е омаловажена, сам доказ е дева Марија и големиот поклон, дар кој и го подарил и ја уважил утробата во света да го носи Спасителот неговиот Син Господ наш.

ПС/ До муслиманите немој да богохулите прочијатете ги двата завета па после немој да ни плукате по верата.

Прво треба да се направи разлика од Стариот Завети и Новиот...Затоа што жената во стариот завет е сеуште под проклетството што Бог и го даде во Битие..како раезултат на првобитниот грев....
Првиот се исполнил со доаѓањето на Христа..сега сме повикан по милоста божја не по законите..Така да сите цитати во првиот пост..паѓаат во вода..барем денес..
Денес спрема Библијата жената има ист статус како мажот..
Нема веќе ни Јудеец ни Грк, нема веќе ни роб ни слободен, нема веќе ни машко ни женско, зашто сите сте ЕДНО во Исус Христос."(Галатјаните 3:28)

Најдобрите библиски-новозаветни ставови кон жената, ги има напишано Апостолот Павле, во своите посланија. Павле, иако не бил женет (бил еден вид јудејски монах-фарисеј, до своето обраќање кон Христа) има напишано се што е потребно да се каже во однос на женскиот род. Би одзело многу време ако сега ги пребарувам неговите посланија...

Добро бре па мал ли доказ ви е молитвата кон мајката Божја богородица, дева Марија????
Ја заборавивте Марија Магдалена и нејзиниот грев??? И милоста божја кон неа да не ја каменуваат???
Со тоа значи дека верата пораснала дека луѓето се промениле и дека жената има голема улога и воопшто не е омаловажена, сам доказ е дева Марија и големиот поклон, дар кој и го подарил и ја уважил утробата во света да го носи Спасителот неговиот Син Господ наш.

ПС/ До муслиманите немој да богохулите прочијатете ги двата завета па после немој да ни плукате по верата.

Прво и најважно - не ви плукаме по верата. Барем јас не. Плукам по тебе и тие слични на тебе неверници. Или подобро да кажам, верници по декларација на газот.
Ја имаш прочитано библијата да видиш таа што има да каже за жените пред да парципираш на темата за тоа што куранот има да каже за жената? Не изгледа.
Колкава христијанка си ти? Не би одел понатаму, од десетте божји заповеди сигурно барем 5 имаш прекршено. Досега. Првиот камен нека го фрли безгрешниот, како беше она.
Да останеме на неколку факти. Во двете религии жената е "доле", потчинета. И во природата е така, жената е потчинета. Можеби така треба да биде, а? Ми кажувате како жената била потчинета во исламот бидејќи носела шамија (а заборавате дека можеби таа жена сама за себе си има одбрано така) и неќете да ви текне дека библијата вика нешто у стилу "убијте све жене, нек се моја душа смири".

До кога ќе ја хулите Марија Магдалена? Одамна се покажа дека не била тоа таа иста жена што сакале да ја каменуваат.

Ако Стариот Завет е едно, а Новиот друго, тогаш зошто се заедно во една книга? Немој да ми кажеш како и сите христијани што кажуваат у стилу - да се покаже основата на Исус или било шо друго. Ако е во твоето Свето Писмо, тогаш треба да се следи, а не да бира што ти одговара, а што не. И ти тоа го правиш - покажуваш пример од Стариот Завет во овиј пост, а после викаш дека не важи тој дел од Библијата.

На крају крајева, жената и во Куранот и во Библијата има иста улога, затоа што времето било такво.

Добро бре па мал ли доказ ви е молитвата кон мајката Божја богородица, дева Марија???

Ejj,Vaka slusaj,nam vo Islamot ne ni treba nikakva molba kon luge!
Nie samo go Obozavame na Allah.xh.sh. i ne ni treba posrednik,za nasite molbi!

Nie,Merjem(marija)ja ceneme kako licnost i nikoj ne kazal loso za Merjem(marija) i za Isa.a.s.(Isus)..No nikako i nikogas nema da najdes vo Quranot,da se moleme na Luge!

Toa go ima kaj vas,vam vi trebaat Posrednici,a ne nam!

P.s.Do tebe,neli gledas kolku si kontradiktorna vo tvojata Izjava!!??

Od edna strana vikas,Deka Stariot zavet e edno a noviot zavet e drugo..a potoa nam ni vikas da gi [procitame dvata zeveti..zarem ne si Kontradiktorna!?

Od edna strana,Stariot zavet ne e vazen za tebe,a od druga strana ne povikuvas nam da go procitame i Stariot zavet!

P.s.a,okolu stariot zavet...ona sto vi pasuvat si zemate,a drugoto...ko go sisa a ??

Zosto togas se tie edna Kniga,zosto ako ne e vazen stariot zavet,stoet i toj vo vasata Biblija!?

Ako nema vaznost,togas trgnetego!!

Toa go ima kaj vas,vam vi trebaat Posrednici,a ne nam!
P.s.a,okolu stariot zavet...ona sto vi pasuvat si zemate,a drugoto...ko go sisa a ??
Zosto togas se tie edna Kniga,zosto ako ne e vazen stariot zavet,stoet i toj vo vasata Biblija!?
Ako nema vaznost,togas trgnetego!!
Само да се појаснат неколку работи...Единствен посредник меѓу нас и Господ е Исус..Всушност..зборуваме за отелотворување на Бог..Значи молитвите кон разни личности од Библијата се забегување од вистинскиот пат(нека ми простат тие што мислат поинаку)..
Што се однесува до Стариот завет..Самото име ти кажува..Со раѓањето на Христос исполнет е сојузот меѓу Господ и Авраам..Сите закони кои произлегуваат со првиот грев се заменуваат со милоста божја според која сме повикани на покајание..но тоа незначи дека треба да го отфлиме остатокот од Заветот..напротив..
Тука лежи и проблемот со темата и односот кон жената..кој се променил баш со Марија..т.е раѓањето на Исус ..Радувај се благодатна! Господ е со тебе, благословена си ти меѓу жените..

.....
Пошто христијаните живета според Новиот Завет а не според Стариот, одредбиде од Сатриот Завет кон жената, т.е. кон нејзиното потценување, се завршена приказна. Во Новиот Завет, мајката Божја, Богородица, ја враѓа честа од женскиот род, која беше оштетена со Евината непослушност кон првата Божја заповед во Рајот, за нејадење на забранетото овошје.
Нормално дека Богородица ќе ја врати честа т.е ќе се породи, да не требало Јосиф случајно да се породи ?

Нормално дека Богородица ќе ја врати честа т.е ќе се породи, да не требало Јосиф случајно да се породи ?

А според твоето јако ценето мислење, кој би требало да се породи? :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom