Жената во Библијата

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Прво и најважно - не ви плукаме по верата. Барем јас не. Плукам по тебе и тие слични на тебе неверници. Или подобро да кажам, верници по декларација на газот.
Ја имаш прочитано библијата да видиш таа што има да каже за жените пред да парципираш на темата за тоа што куранот има да каже за жената? Не изгледа.
Колкава христијанка си ти? Не би одел понатаму, од десетте божји заповеди сигурно барем 5 имаш прекршено. Досега. Првиот камен нека го фрли безгрешниот, како беше она.
Да останеме на неколку факти. Во двете религии жената е "доле", потчинета. И во природата е така, жената е потчинета. Можеби така треба да биде, а? Ми кажувате како жената била потчинета во исламот бидејќи носела шамија (а заборавате дека можеби таа жена сама за себе си има одбрано така) и неќете да ви текне дека библијата вика нешто у стилу "убијте све жене, нек се моја душа смири".

Јас сигурно ја имам прочитано библијата и затоа си зедов со право да реплицирам на темава, а куранот не сум го читала и немам намера да го читам , не е моја вера туѓа е !
И сум христијанка повеќе од колку што можеш да си замислиш , а ако сакаш да навредуваш ќе те замолам да ме заобиколиш мене, ама баш најмалку сум расположена да се контрам со некого...И за муслиманките со шамии никогаш не сум рекла дека ми сметало или дека не треба да носат, што сакаат нека праваат или како милуваат така, не е мој проблем нивни е, а тоа со газот треба да размислиш како се однесуваш пред една мајка на две деца(Срам да ти е!)
Колку сум грешела има кој да каже кога ќе дојде времето ти немаш никакво право да ми судиш затоа што си обичен смртник како мене!

Ти лавандо не ставај господин на возраст од 58 години во положба да се срами друг пат.
Во однос на темата не кажа ништо. Освен она остај стариот завет, дај стариот завет за кое сите не изнасмеа. Срам да ни е! :))

А според твоето јако ценето мислење, кој би требало да се породи? :vozbud:
Да сум се прашувал јас.... ќе најдевме може и некоја друга, ама се е до вкусот.... а Светиот Дух убаво одбрал.

Ти лавандо не ставај господин на возраст од 58 години во положба да се срами друг пат.
Во однос на темата не кажа ништо. Освен она остај стариот завет, дај стариот завет за кое сите не изнасмеа. Срам да ни е! :))

Хммм... Ај нема да реплицирам веќе мислам дека залудно трошам време да се расправам со тебе.
А Маркус убаво има напишано за стариот и новиот завет, така да прелистај и прочитај ќе ти биде појасно се надевам.

vo Stariot zavet stoi: Koj ke najde dobrodetelna zena,Taa vredi poveke od biseri.Mazovoto srce se nadeva vo nea i ne ke mu nedostiga pecalba.Taa mu pravi dobro,a ne zlo,vo site dni na svojot vek.Poslovici.

Гледам дека доста убав тек зазеде темата жената во Кур,анот, па споредбено со таа тема сакам да ја погледнеме и другата страна на медалот и да видеме што вели светата книга на Христијаните за жената.

Колку за почеток еве некои Библиски пасуси на кои чекам соодветен коментар.

1.Жената не е слава на Бог. (види:1 Koritjani 11:7 )
Takviot obicaj go sproveduvaat katolicite i nitu edna zena ne vleguva vo crkva gologlava.

2.Жената не смее да поучува (види:1 Poslanie do Timoteja 2:11-14 )
So ova pomalku se degradira zenata a na prvo mesto majkata Hristova.

3.Жената е зло (види:Kniga na prorok Zaharija 5:7 )

4.Жената без Шамија подобро да биде истрижена (види:Prvo poslanie do Koritjanite 11:5-10 )

5.Жената кога ќе и го тепаат мажот треба да гледа сеир,оти во спротивно раката ќе и отиде (види:Povtoreni zakoni 25:11-12 )

6.Кога на жената ќе и умре мажот,треба деверот да влезе при неа (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

7.Жената принудно мора да се омажи за деверот. (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

8.Жената е погорчлива од смртта (види:Kniga Propovednik 7:26-28 )

9.Убивајте ја жената заедно со децата,животните.... (види:" Kniga na prorok Jezekiil 9:5 )

10. итн.[/quote

Прво и најважно - не ви плукаме по верата. Барем јас не. Плукам по тебе и тие слични на тебе неверници. Или подобро да кажам, верници по декларација на газот.
Ја имаш прочитано библијата да видиш таа што има да каже за жените пред да парципираш на темата за тоа што куранот има да каже за жената? Не изгледа.
Колкава христијанка си ти? Не би одел понатаму, од десетте божји заповеди сигурно барем 5 имаш прекршено. Досега. Првиот камен нека го фрли безгрешниот, како беше она.
Да останеме на неколку факти. Во двете религии жената е "доле", потчинета. И во природата е така, жената е потчинета. Можеби така треба да биде, а? Ми кажувате како жената била потчинета во исламот бидејќи носела шамија (а заборавате дека можеби таа жена сама за себе си има одбрано така) и неќете да ви текне дека библијата вика нешто у стилу "убијте све жене, нек се моја душа смири".

Пред да почнам да ти повторам НЕ ЗНАЧИ ДЕКА АКО ТИ ПИШУВА ПОД ИМЕТО МОДЕРАТОР МОЖЕШ ДА ПОНИЖУВАШ ИЛИ ДА ПЛУКАШ НА ДРУГИТЕ што од тука не ти е јасно....

Браво а ти ги имаш прочитано и библијата и куранот па се си знаеш топ дечко идол си ми...

ОД каде па сега во двете религии жената е доле кога на темата куранот и жената не убедуваше во спротивното,а и две реченици подоле контрадикторност сега жената во исламот сама сакала шамија и не била потчинета ... дај среди си ги мислите па реплицирај и да би те замолил без постови со кои сакаш да покажеш дека си некој авторитет ок не се брукај за џабе...

Иначе го имам напишано на друга тема ама ке се повторам точно дека жената во двете религии е потчинета само што во едната е на по благ начин тоа објаснето и поблаго применето т.е индиректно , додека во другата станува збор за директна дискриминација и далеку построги правила и санкции...

4.Жената без Шамија подобро да биде истрижена (види:Prvo poslanie do Koritjanite 11:5-10 )

5.Жената кога ќе и го тепаат мажот треба да гледа сеир,оти во спротивно раката ќе и отиде (види:Povtoreni zakoni 25:11-12 )

6.Кога на жената ќе и умре мажот,треба деверот да влезе при неа (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

9.Убивајте ја жената заедно со децата,животните.... (види:" Kniga na prorok Jezekiil 9:5 )

10. итн.

1.Не пишувај погрешно,односно работи што не се кажани така.
Не се вели: „Жената не е слава на Бога“,туку се вели:„ МАЖОТ НЕ ТРЕБА ДА ЈА ПОКРИВА ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО Е ОБРАЗ И СЛАВА БОЖЈА,А ЖЕНАТА Е СЛАВА НА МАЖОТ“
2.Не е:„Жената без шамија подобро да биде истрижена“,туку е :„И СЕКОЈА ЖЕНА,КОЈА СЕ МОЛИ ИЛИ ПРОРОКУВА ГОЛОГЛАВА,ЈА СРАМОТИ ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО СЕЕДНО Е-КАКО ДА Е ИСТРИЖЕНА.АКО ЖЕНАТА НЕ САКА ДА СЕ ПОКРИВА,ТОГАШ НЕКА СЕ СТРИЖЕ;АКО,ПАК,Е СРАМНО ЖЕНА ДА СЕ СТРИЖЕ ИЛИ БРИЧИ,ТОГАШ НЕКА СЕ ПОКРИВА....“
Кога пишуваш нешто што не е твое,ќе го напишеш од збор до збор,како што е напишано,а не според свое толкување,бидејќи ако се говори за релевантност и автентичност,ти требаат цитати,а не од напишаното твои скратеници,па макар било и со иста смисла.И она што е во стариот завет,било и поминало,завршило,и тоа веќе не се однесува на нас,што не значи дека не треба да се чита.За нас стриктно е наменет Новиот Завет,и заповедите од него.Старото е завршено,односно,тогаш сеуште Ева го носела првородниот грев во себе,а веќе во новиот завет,жената се избавува од тој првороден грев,и за самата жена,и во денешно време,се јавуваат други заповеди(што значи,оние погоре напишани од Стариот Завет,не се однесуваат на денешната жена),сосем различни од оние во Стариот Завет..Така да,за жената се однесува она од Новиот Завет.А тоа што е од истиот,погоре целосно го цитирав.

1.Не пишувај погрешно,односно работи што не се кажани така.
Не се вели: „Жената не е слава на Бога“,туку се вели:„ МАЖОТ НЕ ТРЕБА ДА ЈА ПОКРИВА ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО Е ОБРАЗ И СЛАВА БОЖЈА,А ЖЕНАТА Е СЛАВА НА МАЖОТ“
2.Не е:„Жената без шамија подобро да биде истрижена“,туку е :„И СЕКОЈА ЖЕНА,КОЈА СЕ МОЛИ ИЛИ ПРОРОКУВА ГОЛОГЛАВА,ЈА СРАМОТИ ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО СЕЕДНО Е-КАКО ДА Е ИСТРИЖЕНА.АКО ЖЕНАТА НЕ САКА ДА СЕ ПОКРИВА,ТОГАШ НЕКА СЕ СТРИЖЕ;АКО,ПАК,Е СРАМНО ЖЕНА ДА СЕ СТРИЖЕ ИЛИ БРИЧИ,ТОГАШ НЕКА СЕ ПОКРИВА....“
Кога пишуваш нешто што не е твое,ќе го напишеш од збор до збор,како што е напишано,а не според свое толкување,бидејќи ако се говори за релевантност и автентичност,ти требаат цитати,а не од напишаното твои скратеници,па макар било и со иста смисла.И она што е во стариот завет,било и поминало,завршило,и тоа веќе не се однесува на нас,што не значи дека не треба да се чита.За нас стриктно е наменет Новиот Завет,и заповедите од него.Старото е завршено,односно,тогаш сеуште Ева го носела првородниот грев во себе,а веќе во новиот завет,жената се избавува од тој првороден грев,и за самата жена,и во денешно време,се јавуваат други заповеди(што значи,оние погоре напишани од Стариот Завет,не се однесуваат на денешната жена),сосем различни од оние во Стариот Завет..Така да,за жената се однесува она од Новиот Завет.А тоа што е од истиот,погоре целосно го цитирав.
No sakam da znete deka Hristos e glava na sekoj maz,a mazot e glava na zenata : a pak Bog e glava a Hrista.Sekoj maz koj se moli imajki nesto na glava, ja sramoti glavata.
KAJ NAS VO PRAVOSLAVIETO ZENATA NIKOGAS NE JA POKRIVA GLAVATA KOGA SE MOLI VO CRKVA,TOA GO PRAVAT ZENITE OD KATOLICKA VEROISPOVED.
Mozebi nekoj ke mi zameri no mislam deka Katolicite gi primenuvaat poveke zapovedite od Biblijata i imaat pogolema stravopocit kon Boga.

No sakam da znete deka Hristos e glava na sekoj maz,a mazot e glava na zenata : a pak Bog e glava a Hrista.Sekoj maz koj se moli imajki nesto na glava, ja sramoti glavata.
KAJ NAS VO PRAVOSLAVIETO ZENATA NIKOGAS NE JA POKRIVA GLAVATA KOGA SE MOLI VO CRKVA,TOA GO PRAVAT ZENITE OD KATOLICKA VEROISPOVED.
Mozebi nekoj ke mi zameri no mislam deka Katolicite gi primenuvaat poveke zapovedite od Biblijata i imaat pogolema stravopocit kon Boga.

И Жените од Католичка вероисповед не се приморани да ја покриваат главата со нешто додека се молат .
Ја сум католик . Баба ми е католик и мајка ми е католик , кога идеме во црква не ставаат ништо на главата....

Takviot obicaj go sproveduvaat katolicite i nitu edna zena ne vleguva vo crkva gologlava.
[/quote
не треси,ќе те слушне некој ќе си помисли стварно....јас сум католик и не сум влегла во црква со шамија ама баш никогаш...сум била во католичка држава кадешто секоја недела сите одат на миса и не сум видела една жена да носи шамија.....

.
.

Соња,кај нас се покриваат оние жени кои слушнале за заповедта Божја.Не би рекол дека се многу,но ги има.Од католичка вероисповест,не сум сретнал нешто такво.

Дека мажот е глава на жената-ок.
Дека Христос е глава на мажот-ок.
Дека е Бог глава на Христа-??????
Во православието, жените носат шамија во храмот Божји и со тоа покажуваат „кој на кого му е глава„.
Дека римокатолиците имаат поголем стравопочит кон Бога, тоа ќе ги прифатам само како твој субјективен став.

Гледам дека доста убав тек зазеде темата жената во Кур,анот, па споредбено со таа тема сакам да ја погледнеме и другата страна на медалот и да видеме што вели светата книга на Христијаните за жената.

Колку за почеток еве некои Библиски пасуси на кои чекам соодветен коментар.

10. итн.
Овие се од стариот завет и не важат сеуште а тоа дека жена треба да биде покриена а не како што напиша шамија ако не е покриена да се постриже точно е

Дека римокатолиците имаат поголем стравопочит кон Бога, тоа ќе ги прифатам само како твој субјективен став.
малце офтопик ама ај
живеам во православна држава но процентот на луѓе што се посветени на бога и веруваат во него,го почитуваат и одат во црква е многу помал одколку во оние држави каде што главна религија е католичката.
во тие држави црквата има главен збор и многу важен удел во нивните животи
нема цели групи атеисти што ти се смеат дека одиш во црква и дека веруваш во нешто што за нив не постои.
едноставно повеќе се посветени на тоа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom