Дали би одбрале вечен живот?

Dali bi odbrale vecen zivot?

• Da

Гласови: 169 43,3%
  • Ne

Гласови: 221 56,7%

• Вкупно гласачи
    390

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Не, не знам што ќе правам толку....долго?!

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Не, не знам што ќе правам толку....долго?!
Па можеш да бидеш девојка ко од таа книгата Гримус шо ти ја спомнав.
Исто име имате,само треба да ти најдеме остров и уште неколку бесмртници.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Го земам цитатов само колку да ми послужи да се искажам.
Душава моја не може да поднесе да гледа како моите мили стареат и умираат. Тоа е казна, а не благодет.
А кој гарантира дека нашите мили нема да стареат и умираат и сега пред наши очи? Зарем потребен ни е вечен живот за вакво страдање?
Кој може да гарантира дека во овој живот моите деца ќе ме надживеат, па дека јас нема да страдам (ако се случи не дај боже обратното) заради нивната смрт? Што ако мајка ми нема вечен живот, а ме надживее мене? Тогаш нема страдање и болка која душата не ја поднесува?

Иначе да, би одбрала вечен живот кога би имала можност да бирам.
Тоа не значи дека јас не ги сакам своите блиски, дека не би ме погодила нивна болест или смрт.
Болката од загуба е иста, без разлика дали ќе се случи кога би имала 25 или 125 години. Ако се случи на 25, секако дека јас жива во гроб не сум можела да влезам. Би продолжила да живеам со некоја празнина и болка во душата која никој не би можел да ја ублажи. Но, ќе живеам и ќе создавам услови за блискост и со други луѓе кои (ќе) заземаат ново место во моето срце. Тој процес е нормален, живиот со живите живее.
Така да, оние искази дека не сте можеле да поднесете да гледате како вашите блиски ги снемува, ми оставаат впечаток дека не сакате да си признаете дека тоа е неминовно и без вечен живот. Зборувате како да е нешто ново, непознато, нешто што никогаш не сте доживеале или, пак, дека во овој (смртниот) живот не постои.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Imas pravo. Koga go procitav toa sto si go postirala go smeniv mislenjeto. Sega bi odbral vecen zivot.

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Гласав за Не ...

Ама гледајчи да имаш многу многу пари и да бидеш сеа негде на Хаваи и да имаш огромна куќа и преубав двор пред тебе огромен океан :)
И да имаш жена и деца БИ ОДБРАЛ ... :)

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
никогаш!но може вечно да се живее и ако се остави некое дело зад себе???

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
никогаш!но може вечно да се живее и ако се остави некое дело зад себе???
Abe sega so kniga. Rabotata e vecno da se zivee fizicki.
Да, на темава се претпоставува вечен живот во телесна форма, а не како души или преку наши дела.

Инаку, самиот факт дека човекот воопшто остава дела, па и потомство позади себе, како начин да го продолжи сеќавањето на другите за себе и своето постоење, е уште еден доказ за тоа дека човекот се плаши од смртта, сака да ја избегне и прави нешта кои, макар индиректно, би го одложиле крајот на неговото постоење.
Поинаку, копнее по вечно постоење:)

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Јас пред да умрам, ќе напишам една книга обраќајќки се самиот на себе што во стилот што сум правел и што треба да правам во иднина.. и кога ќе се роди мојот внук, таа книга ќе му биде дадена на него и кога ќе ја прочита ќе стане следниот јас !!! :) А ќе ја чита во моментот кога ќе ја научи буквата А! :)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Би одбрал вечен живот, и правец Сахара, ќе чекам да раззелени.

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
Би одбрал вечен живот, и правец Сахара, ќе чекам да раззелени.
ај уил џојн ју, еве идам уште сега да напунам вода ;)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
ако одберам вечен живот никогаш нема да дознам што има после овој живот...

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Би одбрал вечен живот, затоа што животот никогаш нема да ми се здосади.

PS: Од секогаш сум имал желба да посетам друга планета, вака барем ќе ги дочекам тие вселенски патувања :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom