Што боли повеќе, психичката или физичката болка?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
На краток рок- физичката
засекогаш- психичката

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Физичката дефинитивно... психичката не боли, едноставно одлепуваш.

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
психичка повеќе боли. од искуство

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
психичката болка бидејќи може да биде длабока и трајна, додек физичката болка кога тогаш зацелува што значи не боли трајно.

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
Психичката болка е многу болна:kesa:

Член од
26 јуни 2007
Мислења
310
Поени од реакции
15
Јас мислам дека Младен од Долина на волците ќе ви каже најдобро.......Психофизичко пореметување има човекот.......

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
Физичката.
Неспоредлива е болката кога ќе те удрат по јајца со било која психичка "болка".

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.756
Поени од реакции
5.018
бла бла муда миријанови

Annath

Полуактивен член.
Член од
11 јуни 2010
Мислења
338
Поени од реакции
42
Добро, физичката рана, ако не е толку сериозна како губење на рака, нога, ќе зарасне побрзо, па така и ќе заборавиме на нејзината болка.
Но што ако е болката е секојдневна? Ете, болка на срцето. Епа тогаш, ќе боли, ќе боли...Но сепак, нема ништо поболно од психичката болка.
Колку боли, колку боли кога најблискиот ќе ти каже некој збор којшто не си го очекувал од него, баш од него. Како што кажав за физичката болка, сите сме биле деца, сите сме паѓале сме кршеле колена, сме кршеле раце, се‘ тоа сме го заборавиле. Но дали сме заборавиле кога не навредил некој? Не. Сеуште не боли кога ќе се присетиме на тие болни спомени...
Може и физичката болка да биде многу болна, но психичката е незаменливо болна.

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Се согласувам со коментарот над мене потполно.
Мене ми се случи тоа што го кажа ти(Annath)ме навредија со еден збор и ме допре до срцето и дури и ден денес не можам да го заборавам тоа.
Го допрев дното од такви разочарувања.Но сега се вракам постепено во нормала,се трудам да не мислам на тоа.И да ти кажам дека ми е преку .!. од такви кои уживаат да повредуваат и да се ситат на болката која што ја нанеле.

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Психичката ... некој збор мојт многу појќе да болит од еден бокс.:smir:

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Психичката дефинитивно .. Психичката има двоен ефект , иако мава на психата од таа болка страда и телото , т.е психичка болка и болести предизвикуваат психосоматски заболувања ..

Тешко се оправаш од психичка повреда .. Од физичка е лесно , треба само малце време за рехаб плус некој медикамент и ко нов си , али психичката останува во твоето сеќавање , се сеќаваш н анае секој ден , те прогонува .. Скоро и да нема лек за тоа , треба долг период да помине .. За да помине таа психичка болка , треба да го снема болното сеќавање кое ја предизвикало , а тоа многу тежко , бидејчи тоа сеќавање е направено и врежено во меморијата при силна емоција ..

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Психичката дефинитивно .. Психичката има двоен ефект , иако мава на психата од таа болка страда и телото , т.е психичка болка и болести предизвикуваат психосоматски заболувања ..

Тешко се оправаш од психичка повреда .. Од физичка е лесно , треба само малце време за рехаб плус некој медикамент и ко нов си , али психичката останува во твоето сеќавање , се сеќаваш н анае секој ден , те прогонува .. Скоро и да нема лек за тоа , треба долг период да помине .. За да помине таа психичка болка , треба да го снема болното сеќавање кое ја предизвикало , а тоа многу тежко , бидејчи тоа сеќавање е направено и врежено во меморијата при силна емоција ..
Психичката колку време ќе те боли? Неколку месеци да речиме. Потоа ќе се навраќаш на таа болка со години, али само на моменти, па ќе те држи неколку дена. Со помин на времето ќе заборавиш. Потоа пак ќе се сетиш, па пак ќе заборавиш. Со тек на време се помалку ќе те боли.

А некој да ти ја отсече ногата што тогаш?Доживотно да бидеш инвалид. Од тој момент натака сите сакале или не ќе те гледаат со други очи. Сакале или не ќе те гледаат со сожалување, со желба да ти помогнат на било кое поле, иако не ти треба таа помош. Физичката болка не ја лечи времето. Се повеќе очајуваш. Ногата никогаш нема да си ја повратиш и никогаш нема повеќе да те гледаат со исти очи.

Не ја гледај физичката болка само како мизерно шамарче или гребнатинка.

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Психичката колку време ќе те боли? Неколку месеци да речиме. Потоа ќе се навраќаш на таа болка со години, али само на моменти, па ќе те држи неколку дена. Со помин на времето ќе заборавиш. Потоа пак ќе се сетиш, па пак ќе заборавиш. Со тек на време се помалку ќе те боли.

А некој да ти ја отсече ногата што тогаш?Доживотно да бидеш инвалид. Од тој момент натака сите сакале или не ќе те гледаат со други очи. Сакале или не ќе те гледаат со сожалување, со желба да ти помогнат на било кое поле, иако не ти треба таа помош. Физичката болка не ја лечи времето. Се повеќе очајуваш. Ногата никогаш нема да си ја повратиш и никогаш нема повеќе да те гледаат со исти очи.

Не ја гледај физичката болка само како мизерно шамарче или гребнатинка.
Тоа не е болка , тоа е осакатување .. ако глеаш така ако некој ти свирни куршум у глаа ?

И со тоа ако некој ти е исече ногата , тоа не предизвикува психичка болка ?? Ајде ќе помине период , и болка веќе нема да осеќаш на осакатеното место , али секој дне ќе се будиш со таа реалност , тоа ќе ти ја боде психата константно .. Ќе те мавне хронична депресија , тоа ќе те уништи психички .. Замисли си сеа , некој ти го направи тоа на 21 година , и ти во количка ги лгедаш другите како трчаат среќно , шетаат среќно , едноставно стојат на две нози , можат да одат кај сакат .. А ти ? Кажи ми тогаш што ќе те боли повеќе ?

Kajgana Shop

На врв Bottom