FYR, Microsoft и Шекеринска...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Дечки од празни муабети фајде нема. Фиромизацијата е болест која треба да се сосече во корен и да се одбегнува по секоја цена.

Ме интересира дали можеме нешто да превземеме против оваа дискриминирачка постапка од Мајкрософт и како да го подигнеме проблемот на повисоко ниво.

Давајте идеи, дали со протестни мејлови или пак со протестна акција, ајде нешто да организираме да се слушне нашиот глас, впрочем ние сме идните потенцијални потрочувачи на нивните производи. Освен тоа како можеме да ја вовлечеме и владата да не подржи?

Предлози?
Се разбира дека владата може да не поддржи доколку излезе со јавно соопштение дека секој во Македонија може да користи нелегален Виндовс и сите други програми затоа што Микрософт не ја признава нашата држава под уставно име.Колку едноставно нели?

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
прво треба Бобо дебело да се начука , ај стави се на негово место:toe:
Ми се јавуваат некои дилеми дека Бобо е педер.

Полека бе ти.Семето на Рада да шетат низ МК и да правит други деца.Е то е хорор над хорорите.:pos2:
Извини не беше намерно.:pos2:

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
:)Obrazuvajse nebidi slep:) ne da treba reklama cela drzava treba da se ispishe so reklami .Koga imas nepismen narod lesno ke go krades:).Malu pari dava ovaa vlada za reklama treba mnoguuu povekje dase reklamira vo sekoj del.:toe: VPROCEM I CELA EVROPA SE REKLAMIRA.:pos2:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Кој може да дознае во каква улога и колку е присатен Мајкрософт во Македонија? Има ли владата некаков договор со нив? Продаваат ли на некого лиценциран софтвер?

Фактички со самата дистрибуција на ФИРОМ во Македонија тие го кршат уставот ако не се лажам.

Ме бендисуваат предлозите на Трнот (од Блогот) и на АБЦ но да видиме дали можеме уште нешто да направиме!

Да испратиме еден допис до сите медиуми за една јавна кампања против оваа навреда што ја трпиме подолго време. Доволно е да се објави во еден весник па директорите на Мајкрософт МК ќе се најдат во небрано. Мора ди извршиме притисок зошто инаку нема никогаш нешто да се смени!

Дали да се активираме сега или да чекаме до март (знаете зашто)?

Пишувајте идеи за јавна кампања и сите мерки што можеме да ги превземеме да ја оствариме нашата цел!

Мајкрософт кажи МАКЕДОНИЈА!

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Моја идеја, да се напраи еден клип како на плоштат со токмаци кршиме едно 10-тина компјутери и да се викнат тв екипи

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Добра идеја Силен.

Епа, ајде мала организација.

Има дечки на форумов кои верувам дека можат да направат добри темплејти.

Ајде некој нека го напише дописот до медиумите.

Јас ќе се погрижам да биде дистрибуиран.

Нека биде потенцирано и дека главната иницијација на ова прашање доаѓа од Македонската интернет заедница, односно членовите на интернет форумот на Kajgana.com.

Ќе направиме и банери, монтажи и сл.

Бива?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Зошто да кршиме компјутери, не се на микрософт
Треба целиот контигент на микрософтови производи да му биде вратен назад како фалична роба и да не се плати.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Зашто да се кршат компјутери , зашто да се протестира против Микрософт ???????? Па треба да се анализира малку подобро зделката од Шекерна и Крадемарули , група граѓани стегање пријава и точка.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Па треба да се анализира малку подобро зделката од Шекерна и Крадемарули , група граѓани стегање пријава и точка.
Тоа, како шлаг на тортата. ама претпочитам енергијата да ја пренасочиме кон конструктивна работа. Еве конкретно дадовме идеја за кампања. Приклучи се! :smir:

Дур чекаме ние на Шекеринска и Крадемарули....не смрзна студот.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Тоа, како шлаг на тортата. ама претпочитам енергијата да ја пренасочиме кон конструктивна работа. Еве конкретно дадовме идеја за кампања. Приклучи се! :smir:

Дур чекаме ние на Шекеринска и Крадемарули....не смрзна студот.
Јас сум за без проблем , што се однесува до конструктивноста , мислам дека треба да се почне со анализа на целава работа , да се дојде некако до договорот. Ако постои расположение овде мислам има членови кои би можеле да го обработат од правен аспект . Трну терај , организирај :wink:
нека една работа барем не застане на јадење трици и препукување.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Добра идеја Силен.

Епа, ајде мала организација.

Има дечки на форумов кои верувам дека можат да направат добри темплејти.

Ајде некој нека го напише дописот до медиумите.

Јас ќе се погрижам да биде дистрибуиран.

Нека биде потенцирано и дека главната иницијација на ова прашање доаѓа од Македонската интернет заедница, односно членовите на интернет форумот на Kajgana.com.

Ќе направиме и банери, монтажи и сл.

Бива?
Бива!

За успех на секоја јавна кампања многу е битно да излезе во јавност и за неа да почне да се збори.

Да се организираме да се напише еден добар текст и да го пратиме до сите медиуми и до сите министерстава.

Ова за почеток но мора да може и други мерки да се превземат.

Ни треба едно централно место каде ќе ги собираме идеите и ќе се договараме за идните активности.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Eве два банера ко за почеток:) јес да се 5 минути продакшн ама ај утре посабајлечки значи до кај 9 саатот ќе бидат и другите а може и постер да направам:) Битно идеите се на лист така да ќе нема гајле сега мора да спијам

плус на факс го имам баш Мајкрософт фонтот така да ќе фуче:)
на мене искрено второво повеќе мерак ми направи:)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
А за централно место неможе да биде форумов?? На пример сакам да помогнам ама не сум од Ск.
БРАВО ТОЧКЕСТ

Kajgana Shop

На врв Bottom