21.12.2012 (read only)

Статус
Затворена за нови мислења.
R

RAYTHEON23

Гостин
неспорно е дека астрономијата е зачнатаодамна...но зоштомаите се мистичнииисчезнале...зошто не преживеале ако биле напредни...тоа е природно правило:toe:
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
неспорно е дека астрономијата е зачнатаодамна...но зоштомаите се мистичнииисчезнале...зошто не преживеале ако биле напредни...тоа е природно правило:toe:
многу едноставен договор ... тие не биле напредни
тоа знаење .. во вид на артефакти написи итн .. го имале како наследство ..ретко и тие да знаеле што тоа значи и за што служи ...
го имале како наследство односно од предходна цивилизација ..
тие имале митови и некои верувања пренесувани со генерации ... но никаква страшна техника или било шо ...

Но, познато е дека Маите, како и многу други древни цивилизации, го следеле текот на времето циклично, а не праволиниски, и дека токму сега е пред крај еден циклус од 5126 години кога времето на денот 13.0.0.0.0., што според грегоријанскиот календар, е на 21 декември 2012 година, ќе се „ресетира“ и повторно ќе почне да одбројува од нула. Ова е веќе петти таков циклус.
Според некои кинески религии и верувања исто така ние сме 5 та цивилизација која наново започнува да се развива на земјава.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
да ама мерката време е релативна....еве роденден 30мај на пример славиш....значи тој ден тој месец земјата орбитирајки околу сонцето биланаодредена точка....ииии роденден за тебе е кога земјата повторноке биде на таа точка:toe:
 

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Тие што барале по книги/интернет нешто околу мистериите на античкиот свет (конкретно Средна Америка - Маите, Египет, Блиски Исток - Сумерите) веројатно наишле на бројот, односно годината 2012.
Јас, како човек кој во последниве 4 години знаел да посвети по ден-два (некогаш и повеќе) барајќи било какви информации за разни Атлантиди, пирамиди ваму и таму итн итн, можам да кажам дека бројката 2012 ја имам видено прилично многу пати. Се’ до пред една година не знаев што значи, а и тогаш, кога дознав – не ми се веруваше многу, бидејќи беше спомната во област за која немав претходни знаења, а врска немав како би можела да биде поврзана со тоа што го барав.

Секаде каде што прочитав, годината 2012 се спомнува како многу важна (читај - најважна) година.
Се’ почнува од Маите, и нивниот календар, кој и ден-денес се смета за најточниот календар некогаш направен, поради тоа што се заснова на движењето на небесните тела (главно Сонцето, Меркур и Венера).
Имено, Маите си развиле нивен систем на сметање на времето..

Број на денови / Израз
1 / Kin
20 / Uinal
360 / Tun
7200 / Katun
144000 / Baktun

.. а за почетен датум на својот календар го одредиле 11 август 3114 година п.н.е.
Системот, т.е. начинот на запишување е прилично интересен. На пример, 5.16.0.7.0 значи 5х144,000 + 16х7200 + 0х360 + 7х20 + 0х1, што е еднакво на 835,340 денови од започнувањето на календарот.
Е тука е интересниот дел. Според Маите, календарот завршува со 13тиот бактун (Baktun), што значи 1,872,000 денови од почетокот на календарот, или 21 декември 2012 година, денот на зимската рамноденица. Не е јасно и тоа како успеале толку прецизно да погодат кога е рамноденицата, кога немале нели денови, месеци, години, туку само бројки.
Баш и не се потрудиле да објаснат што потоа.. значи, не се знае што значи според Маите крајот на календарот. Крај на светот? Ху ноус?
Најс до тука, а? (=

Оваа бројка ја сретнав по втор пат кога барав нешто за Сумерите.. за Историја ли, за што ли беше.. не е важно.
Овие пак верувале во “планета на боговите” (планета од која дошле/се симнале боговите), и си ја крстиле таа планета Нибиру (Nibiru). Nibiru наводно не е откриена до сега поради нејзината чудна орбита (под поголем агол од било која друга планета во Сончевиот систем, и со спротивна насока на движење), која ја носи надвор и повторно назад во Сончевиот систем во одредени временски периоди. Со оваа планета владее(ла) раса позната како Анунаки (Anunnaki), за кои има многу теории. Според една, имало нешто караници помеѓу “боговите”, и дел од нив дошле на Земјата, каде што нашле многу злато, кое пак, било потребно за обновување на заштитната (атмосферска?) обвивка на Nibiru. Пак се карале, тепале, кој знае што.. после некое време решиле да ја населат Земјата со раса на робови, и по пат на генетски модификации ги создале првите примероци на хомо сапиенс (а.к.а. луѓето), и им дале нешто власт. Луѓето како луѓе се побуниле, си почнале да си владеат по нивно и, needless to say, ги стигнала “небесна казна”. “Боговите” Anunnaki ја потопиле површината на која живееле луѓето, нешто што е познато како библискиот Голем Потоп (Голема Поплава, сеедно). Дел од населението успеало да се спаси и да го продолжи човековиот род (уште една библиска референца – а Библијата не е ништо друго освен збирка на изминати настани, ама тоа во друга прилика – бродот на Ное).
Еве што вели друга приказна: http://www.world-mysteries.com/pex_2.htm .

Се’ ќе си беше супер, и приказнава ќе си останеше само тоа – приказна, да не постоеше – што друго освен бројката 2012. Имено, токму во годината 2012 е сместено враќањето на оваа планета (позната и како Planet X), и се смета за екстремно важен настан на повеќе нивоа, кои повторно – изненадување – не се наведени, туку за кои само се шпекулира.

Имаше (најмалку) една тема на форумов, колку-толку обработена, кои се и што се индиго децата, па не се задржувам на тоа. Важно е да се знае дека индиго децата не се мит, туку реалност.
Туку, guess what? И во оваа област годината 2012 е година-пресвртница. Се смета дека ќе настане просветлување кое ќе ги опфати сите индиго луѓе, и дека светот од 3Д ќе премине во 4Д, т.е. дека просветлените ќе живеат околу останатите луѓе кои нема да можат да ги видат, бидејќи нема веќе да имаат земни тела, односно ќе бидат во таа четврта димензија.


Тука некаде е и чичко Нострадамус, кој пак во своите катрени пишува за ”опасност, оган од небото”. Некои луѓе ова го поврзуваат со нападите врз WTC зградите во Њујорк, само заради тоа што Нострадамус напишал за ”оган од небото” во 1999 (а се знае дека датумите/годините во неговите катрени се приближни). Меѓутоа не може со сигурност да тврдиме дека ете некој стварно ги протолкувал стиховите, па дека тоа е апсолутната вистина. Имено, Нострадамус пишува дека тој ”оган од небото” ќе го означи почетокот на Трета Светска војна.. од 2001 наваму видовме 2-3 војни (поточно интервенции), кои беа/се далеку од светска војна..
Затоа, оваа референца може да се однесува и на блиската иднина, односно на почетокот на овој век/милениум.
Who knows?


Со горенапишаното, во кратки црти се обидов да го подобјаснам она што го.. да не речам – истражував.. последнава година.
Озбилно, најверојатно никој не знае што точно ќе се случи.
Единствениот заклучок кој можев да го извлечам од сите статии кои ги имам прочитано до сега е дека НЕШТО ќе се случи таа, 2012 година. Што, не знам, ама едвај чекам да дознаам (=

И ко за крај, неколку слики.. оставам на вас да одлучите што гледате на нив. Инаку, ова се слики од објекти/натписи/гравури на ѕидови од градби на Маите, Сумерите и Египјаните.

Уживајте! (=



Интересно?



Посебно внимание посветете на првиот објект од првиот ред и вториот и третиот објект од вториот ред..



Модел на објект што по карактеристиките е сличен на денешна едрилица, најден во гробница во Египет.
Имам читано за се што пишуваш, навистина има многу вакви верувања како и многу други. Многу верзии за настанокот на човекот за крајот на светот во 2012 година и така натаму.
Планетата Нибиру мене малку ми е сомнителна, дали е навистина планета како што се опишува, или и е дадено тоа име тогаш бидејќи тогашните луѓе немале по соодветен збор?
Како и да е, ја нарекуваат чудната орбита, доваѓа од сонцето и си оди кон него со чудна патека, патека која за планетите е непозната. Можеби е патеката на статуата во Египет што ја пронашле на сликите што мислите? Зошто луѓето од историјата се молат кон небото и мислеле дека има богови на небото? Имале бог на сонцето зар не? Зошто баш бог на сонцето, можеби оти нешто доваѓало од тој предел па мислеле тие дека излева од сонцето. Тоа нешто што се симнувало по статуата личи на летачки објект така нешто, модерен вселенски авион. Египетските богови се познати по нечовечките глави, можеби е тоа затоа што тие суштества кои се симнувале од небото не личеле на луѓето затоа што се вонземјани. Пирамидите кои ги граделе биле премногу совршени за да се изградат во тој период, можеби затоа што не биле направени од луѓето, можеби ги правеле тие што доваѓаат од горе.:wink:
Премногу тајни во пирамидите, се верува дека се со клетви, се верува дека има летачки објекти на нив за еден ден повторно да дојдат овде. Можеби нешто кријат во нив од други. Истите пирамиди ги има и во Египет и во Мексико кај маите. Тоа докажува дека имале исти верувања, што значи се случило истото и кај двете древни цивилизации. Тој календар направен од маите можеби и не е од нив штом е толку точен. Таа претсизност е не својствена за едно племе наречено маи. Можеби е календар на деновите кога повторно ќе дојдат суштествата од таканаречено Нибиру.
Ова се мои претпоставки, а има и многу друго, но нема да дознаеме ништо повеќе. Затоа ве советувам да не трошиме многу време за овие работи. Бидејќи колку помалку човек знае толку подобро, нема да се создава страв и паника. Така еден професор во едно средно училиште ги плашеше децата со Нибиру и да си прават скривници за да се кријат од планетета па си ја доби заслужената казна оти ме изнервира. Луѓе нема потреба од мислење дека ќе има крај на светот. Сите го велат тоа како да сакаат што поскоро да дојде тој момент, на крај од нашата желба навистина ќе дојде тој крај.
 

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Jas lani onaka na brzina ja prelistav knigata na nostradamus bidejki vidov mnogu cudni raboti vo koi ne veruvav pa se otkazav od toa "istrazuvajne". Imeno gi najdov istitie podatoci kako p.overdrajv.
Vaka sega jas vo knigata na nostradamus sretnav mnogu raboti koi navistina se ostvarija i odejki po negoviot dnevnik nesto kes e sluci vo 1009 no nema da bide kraj na svetot. e sega kako sto kaza p overdrajv tie datumi na nostradamus ne se "skroz" tocni tuku begaat za godina dve.
Vo negovata kniga (dnevnikot na nostradamus0 pisuvase i za gripot i za zemjotresite(koi mnogu gi ima godinava vo MK) a pisuvase i za klimatiski promeni.
Si velam da prodolzam so istrazuvajne i da soberam sto poveke informacii za 2012 a ako saka nekoj da zboruvane na taa tema neka mi pise PM.
:pos2::pos2:edno mi e mnogu smesno. Bidejki znaev i bev siguren deka krajot na svetot nema da s elsuci so CERN eksperimentot ne bev voopsto isplasen koga se slucuvase eksperimentot.Dodeka site moi soucenici se plasea a poveketo od niv ne dojdoa na uciliste samo za da bidat so svoite najbliski:pos2::pos2::pos2:

PS: cel materijal od istrazuvajneto za 2012 e DELETED. nema nikakvi podatoci vo kom poveke. ama mozi da kazam deka zapamtiv dosta od toa.
 

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Имам читано за се што пишуваш, навистина има многу вакви верувања како и многу други. Многу верзии за настанокот на човекот за крајот на светот во 2012 година и така натаму.
Планетата Нибиру мене малку ми е сомнителна, дали е навистина планета како што се опишува, или и е дадено тоа име тогаш бидејќи тогашните луѓе немале по соодветен збор?
Како и да е, ја нарекуваат чудната орбита, доваѓа од сонцето и си оди кон него со чудна патека, патека која за планетите е непозната. Можеби е патеката на статуата во Египет што ја пронашле на сликите што мислите? Зошто луѓето од историјата се молат кон небото и мислеле дека има богови на небото? Имале бог на сонцето зар не? Зошто баш бог на сонцето, можеби оти нешто доваѓало од тој предел па мислеле тие дека излева од сонцето. Тоа нешто што се симнувало по статуата личи на летачки објект така нешто, модерен вселенски авион. Египетските богови се познати по нечовечките глави, можеби е тоа затоа што тие суштества кои се симнувале од небото не личеле на луѓето затоа што се вонземјани. Пирамидите кои ги граделе биле премногу совршени за да се изградат во тој период, можеби затоа што не биле направени од луѓето, можеби ги правеле тие што доваѓаат од горе.:wink:
Премногу тајни во пирамидите, се верува дека се со клетви, се верува дека има летачки објекти на нив за еден ден повторно да дојдат овде. Можеби нешто кријат во нив од други. Истите пирамиди ги има и во Египет и во Мексико кај маите. Тоа докажува дека имале исти верувања, што значи се случило истото и кај двете древни цивилизации. Тој календар направен од маите можеби и не е од нив штом е толку точен. Таа претсизност е не својствена за едно племе наречено маи. Можеби е календар на деновите кога повторно ќе дојдат суштествата од таканаречено Нибиру.
Ова се мои претпоставки, а има и многу друго, но нема да дознаеме ништо повеќе. Затоа ве советувам да не трошиме многу време за овие работи. Бидејќи колку помалку човек знае толку подобро, нема да се создава страв и паника. Така еден професор во едно средно училиште ги плашеше децата со Нибиру и да си прават скривници за да се кријат од планетета па си ја доби заслужената казна оти ме изнервира. Луѓе нема потреба од мислење дека ќе има крај на светот. Сите го велат тоа како да сакаат што поскоро да дојде тој момент, на крај од нашата желба навистина ќе дојде тој крај.
Појавувањето на планетата Нибиру во нашиот речник е од кога ? Од 2005 години , ако му текнува на некој претходно 2004 беше година на катаклизмата , а пред неа 2000 .
Секогаш со различна приказна и секогаш различни луѓе.
Неоспорно е дека човечкиот род ќе биде истребен и дека на планетата на еден начин или друг ќе се случи катастрофа, меѓутоа не сме сигурни кога и како . Можеме да претпоставуваме на милион фикциони начини како ќе се случи , меѓутоа дали сте се запрашале зашто ?
Зашто мора животот на земјата да исчезне? Одговорот не е „бидејќи така требало да биде“. Кој го гледал "The day the earth stood still" сигурно ја забележал добрата мисла :„Доколку луѓето останат на планатета Земја, тие ќе изумрат заедно со планетата , меѓутоа доколку луѓето ги нема , планетата ќе преживее“ .
И токму така е. Ние ја уништуваме планетата со различни активности , и мора и ние да ги почувствуваме последиците од тоа. Глобални затоплувања, земјотреси...Сето тоа си е процес низ кој земјата мора да пројде за да се адаптира кон новосоздадените човечки услови .
А метеори ,вонземјани и доаѓање на Бог на земјата е сеуште само фикција. Прво треба да се осврнеме кон реалната причина поради која може да го снема човечкиот род , а дури потоа да посегнеме по планети чие постоење е сомнително (со оглед на тоа што планетата Нибиру не е видена и нејзината орбита не е возможна).
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Мора да го се видите trailer-ов за филмов кој што наскоро треба да излезе

http://www.whowillsurvive2012.com/
Филмот ветува, мора да се изгледа. Барем Кузак е одличен актер.
А она што BliND го спомена, тоа е тоа...на секои 5 години најава за катаклизми, а и за нашето самоуништување и планетата која според одредени кругови е и на одреден начин фејк (линкови има наназад во темата).
 

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
OK jas ne velam deka sigurno ke se sluci nesto i znam deka na sekoi 5 godini ima lazni poraki za kraj na svetot i treta svetska vojna. No za 2012 ima dosta dobri i cvrsti dokazi.Mozebi seto toa e laga sea mozeme samo da pretpostavime i da cekame da videme sto ke se sluci.
 

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
http://www.whowillsurvive2012.com/

навистина многу интересно и ефективно е претставено како холивуд го замислува нашиот крај во 2012.....

јас искрено мислам дека ке биде многу болно...:smir:
 

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
OK jas ne velam deka sigurno ke se sluci nesto i znam deka na sekoi 5 godini ima lazni poraki za kraj na svetot i treta svetska vojna. No za 2012 ima dosta dobri i cvrsti dokazi.Mozebi seto toa e laga sea mozeme samo da pretpostavime i da cekame da videme sto ke se sluci.
Најди ми еден и те частам литар ракија...
 

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
а некои велат дека маите се уште постојат некои дека исчезнале....

гледам нема тема за нив, знае ли некој што се случило со нив????
дали можеби тие изумреле и неуспеале да го завршат календарот:toe:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
OK jas ne velam deka sigurno ke se sluci nesto i znam deka na sekoi 5 godini ima lazni poraki za kraj na svetot i treta svetska vojna. No za 2012 ima dosta dobri i cvrsti dokazi.Mozebi seto toa e laga sea mozeme samo da pretpostavime i da cekame da videme sto ke se sluci.
Докази, но какви. Доколку се работи за некоја си планета, види овде
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2457813&postcount=592

за се друго и за планетата во 2012, на овие линкови
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2439421&postcount=583

Нели самиот велиш (во темите за религија) дека не може да се верува во нешто што не се гледа?
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2673076&postcount=889
Дали ова со маите и Нострадамус е поверодостојно?
 

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Докази, но какви. Доколку се работи за некоја си планета, види овде
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2457813&postcount=592

за се друго и за планетата во 2012, на овие линкови
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2439421&postcount=583

Нели самиот велиш (во темите за религија) дека не може да се верува во нешто што не се гледа?
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2673076&postcount=889
Дали ова со маите и Нострадамус е поверодостојно?
Jas ne veruvav se dodeka ne vidov. Eve da recime deka na maite ne im veruvam. Ama ona sto go citav lani letoska vo knigata na nostradamus seto pocna da se ostvaruva. Ne veruvav i sega neznam dali da veruvam ama stvarno pocnuva da se slucuva.

PS: pisvase za nekoj si virus i za mnogu zemjotresi kako i poremetuvajne na klimata.

Moze da se kaze deka "veruvam" bidejki poveke nesta se ostvarija.
 
J

JOEY JORDISON

Гостин

Фантастично филмче одвај чекам да искочи:vozbud:
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom