Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Само хомо сапиенс, кај е неантрдалецот тука....има тука блиску една пештера се вика Крапина?!?....предходно спомнав истребување.......
.......ова библијата ..како дублер улетува.....ама јебига, славата е кај главната ѕвезда:vozbud:
Не сакам да звучам грубо..ама ако под еволуција се подрзбира лачење плунка од неколку квази-научници над пар рахитични мајмуни...тогаш еволуцијта држи вода..во спортивно зборуваме за обични луѓе во различни варијации т.е. услови на живеење не за преодни фази..

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не сакам да звучам грубо..ама ако под еволуција се подрзбира лачење плунка од неколку квази-научници над пар рахитични мајмуни...тогаш еволуцијта држи вода..во спортивно зборуваме за обични луѓе во различни варијации т.е. услови на живеење не за преодни фази..
А кој тоа ги прогласил за квази.......оние идиотине во мантии

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Инцестот, Еволуцијата и Библијата

Откако промената на полот, сексот меѓу исти полови, па дури и бракот и посвојувањето на деца од страна на такви „брачни“ заедници се прогласени за легални и дури „нормални“ во голем дел од светот, дали истото нема наскоро да почне да се случува и со инцестот? Се чини дека новиот проект на „модерната“ морална декаденција, ќе биде токму легализација на инцестот. Нема да зачуди, ако педофилијата следи потоа.

Ова не е тешко да се „пророкува“, следејќи го внимателно развојот на настаните во земјите со најлиберални морални гледишта, како што е на пример Германија и добро популаризираниот тамошен случај на инцест, како и долгогодишниот судски процес околу легалниот статус на инцестот.

Затоа оваа тема сметав дека заслужува краток осврт.

Една од најинтересните научни области во која се случуваат неверојатни пробиви денес е генетиката. Така на пример, за прв пат имаме 100% начин да се утврди татковството во сомнителни случаи, или роднински врски меѓу изгубени/раздвоени сирачиња, итн. Генетиката е егзактна наука, каде податоците се недвосмислени и не можат да се толкуваат „вака“ или „онака“.

Така едно неодамнешно открие ги вознемири научните, социолошките и теолошките авторитети, преку масовното генетското испитување на сите краишта на светот кое потврди дека сите луѓе на светот се потомци на еден комплетно „еволуиран“ маж и една комплетно „еволуирана“ жена. Не само што ова ги збуни еволуционистите кои претпоставуваа дека се случувала симултана еволуција на повеќе места, со повеќе еволуирани „хомо сапиенси“, туку ги збуни уште повеќе заради добро познатите опасности од дегенерација при инцестно размножување.

Ова откритие беше презентирано во два документарци на познатите ТВ станици National Geographic со наслов „Потрагата по научниот Адам“ и Discovery со наслов „Вистинската Ева“.

Како што е општо познато, децата зачнати преку инцест, имаат многу поголема шанса да бидат дегенерирани, т.е. кај нив да се јават сериозни вродени маани (ретардација, инвалидитет, аутизам, итн.). Иако сите овие појави се јавуваат и кај нормално размножување, при инцест, процентот на дегенирани потомци е многу поголем.
Еве и зошто. Секој човек носи два гена за секоја функција: еден од мајката, еден од таткото. За да се случи сериозна вродена мана, неопходно е и двата гена кои ќе ги наследи детето за одредена функција, да бидат дефектни.
Ова може да го илустрираме вака:
Здрав ген = З, Дефектен ген = Д
Татко Мајка Дете
-------------------------------------
З Д З
Д З З
Д Д Д

Се разбира, кај мајката и таткото кои се носители на дефектниот ген, најчести се првите две ситуации (кога тие се родиле). Но тие продолжуваат да бидат носители на дефектниот ген, и во случај да се случи оплодување со член на истото семејство кој најверојатно е исто така носител на скриениот дефектен ген токму на истото место, шансите се многу поголеми дека детето ќе има дефект. Тука е проблемот со инцестот. Инаку, сите луѓе носат дефектни гени, но парејќи се со нероднини, шансите дефектен ген да има и другиот партнер баш на истото место се многу мали. Кај роднините, дефектите се секогаш на истите места.

Резултатите од овие генетски истражувања имаат неколку кнедли за еволуционистите.

1. За успешна еволуција, потребни се многу обиди, години и многу размножување. Како е можно, наместо „многу“ да има само една успешна еволуција? Зошто ниеден друг хомо сапиенс не еволуирал? И зошто, не е само еден, туку баш двајца: маж и жена?
2. Зарем не паѓа во вода теоријата на еволуцијата (прогрес), ако генетиката недвосмислено има докажано дека всушност се случувал инцест (регрес)? Односно, знаејќи дека потомците на инцестоидно размножување се најчесто со сериозни ретардации и мутации, значи ли тоа дека сегашното човештво е само некаков неуспешен обид, т.е. дека ние сме само дегени, во споредба со првиот човек?

Каде сега влегува тука Библијата? Се разбира, дека и таа, исто како и научните откритија, тврди дека човештвото настанало од еден маж и една жена, преку инцестоидни врски во првите генерации.

Се разбира, инцестот е строго забранет и строго (смртно) казнуван подоцна (Книга на Левити 18:6-18; 20:11-12, 17-21; Повторени Закони (5 Мојсеева) 27:22-23; 1 Коринќаните 5:1-2). Но предноста на Библиската објава во споредба со дарвинистичкиот секуларен модел на настанок на човештвото, е што таа нема проблем да ги објасни „проблемите“ кои настанаа со новите генетски откритија.
Имено, двата проблема, воопшто не се проблем за Библијата, бидејќи таа тврди:

• На самиот почеток постоеле само еден маж и една жена. Засега, не се пронајдени докази дека постоеле и други луѓе, вон пра-родителите, сакате наречете ги Адам и Ева, како што ги нарекува Библијата или „Научниот Адам“ и „Вистинската Ева“ како што ги нарекле генетичарите.

• Проблемот со дегенезам е проблем кој исклучиво ја засега теоријата на еволуција (т.е. прогрес). Зошто? Јасно е дека за да се има напредок, генетската структура на еден вид, мора да ги отфрла слабостите и грешките, во следната генерација, која ќе биде слободна од овие маани. Но, инцестот ги зголемува грешките и слабостите во генетскиот код, што значи дека дефакто доведува до регрес. Од една страна еволуцијата треба да го движи видот напред, но инцестот сериозно и докажано го влече назад.

Од друга страна, Библијата воопшто не тврди дека има напредок (туку дури го тврди и спротивното) на човековата раса.
Второ, според Библиската објава, на самиот почеток немало скриени дефектни гени, бидејќи човекот започнал од совршенство. Со тоа, регресот бил невозможен барем во првата генерација на потомци. Според Библискиот модел, гревот ги донесува мутациите, грешките, слабостите, болестите и другите зла со кои човековиот денешен ген е оптоварен. Така, возможен станува и инцестот и избегнување на дегенизмот, кој со поинаков модел, (освен со почеток од совршенство) е невозможно да се објасни.

Чудно како современата генетика се повеќе го доведува во прашање секуларниот еволутивен модел, а ја потврдува Библијата. Ќе има ли предефинирање на еволуцијата, и ќе и се придаде ли конечно повеќе значење на Библијата како книга која зрачи (според христијаните) со многу божествени вистини, или во најмала рака (според науката и нехристијаните) со голема мудрост запишана од древните пера на нашите далечни предци?

превземено од блогот на http://marko.blog.com.mk/

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
А кој тоа ги прогласил за квази.......оние идиотине во мантии
Не се мачи не сум во таа секта..припаѓам на друга...Во секој случај, вистински научници би го изјавиле ова...
"Дарвинизмот содржи опасни лаги; тој не природен закон формулиран врз основа на фактички докази, туку една догма која ја одржува општествената филозофија на 19 век" ...Kenneth Hsu

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Не ја разбораме еволуцијата...А да ти дадам цитат од некој кој ја рабира...
Stephen Jay Gould, професор на Хравард и еден од најголемите авторитети во областа не Еволуцијата
"The extreme rarity of transitional forms (missing links) in the fossil record persists as the trade secret of paleontologists,...we view our data as so bad that we never see the very process we profess to study".
Знаеш ли дека во еден процес како што е еволуцијата 99 % од фосилите треба да се во продни форми..
Претставување на преглед на нечиј труд покажува разбирање. Селективното цитирање е само маска за недостатокот на интелегенција да се разбере нечија творевина (пр. Библијата).

Еве ти цитат од Чарлс Дарвин лично (ме мрзи да го преведувам):

To suppose that the eye, with all its inimitable contrivances for adjusting the focus to different distances, for admitting different amounts of light, and for the correction of spherical and chromatic aberration, could have been formed by natural selection, seems, I freely confess, absurd in the highest possible degree.

Ќе одговорам со извадок од еден текст....за научниот Адам и вистинската Ева..National Geographic
Едно генетско истражување потврди дека сите луѓе на светот се потомци на еден комплетно „еволуиран“ маж и една комплетно „еволуирана“ жена.
Пак измислуваш, односно погрешно претставуваш работи што не си ги ни прочитал директно. Случајно ги имам симнато сите броеви на National Geographic. Посочи ми го изданието и страницата каде ова го пишува.

Инаку National Geographic има креирано Genome Project кој е достапен online и во него нема да најдеш една Ева и еден Адам.

Знам дека трошам време на факти но еве ви ја листата на фосили на човечки меѓувидови (некој ја бараше и се жалеше дека нема Хомо освен Сапиенс).

Sahelanthropus tchadensis
Orrorin tugenensis
Ardipithecus ramidus
Australopithecus anamensis
Australopithecus afarensis
Kenyanthropus platyops
Australopithecus africanus
Australopithecus garhi
Australopithecus aethiopicus
Australopithecus robustus
Australopithecus boisei
Homo habilis
Homo georgicus
Homo erectus
Homo ergaster
Homo antecessor
Homo heidelbergensis
Homo neanderthalensis
Homo floresiensis
Homo sapiens sapiens

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
@nikola.b смешен си, како можеш да негираш дека немало еден Адам и една Ева кога на National Geographic ја имам гледано емисијата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Човек, не трошиш време на факти, туку трошиш време на ПОГРЕШНО толкување на фактите, или, како што вели еден наш професор: ако фактите ни велат едно а кон нив пристапуваме со предрасуда, тогаш-дотолку ПОЛОШО по фактите!!!

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Sahelanthropus tchadensis
Orrorin tugenensis
Ardipithecus ramidus
Australopithecus anamensis
Australopithecus afarensis
Kenyanthropus platyops
Australopithecus africanus
Australopithecus garhi
Australopithecus aethiopicus
Australopithecus robustus
Australopithecus boisei
Homo habilis
Homo georgicus
Homo erectus
Homo ergaster
Homo antecessor
Homo heidelbergensis
Homo neanderthalensis
Homo floresiensis
Homo sapiens sapiens
За првиот дел од твојот пост..не вреди да се постира мислење..

за списокот за пазарење што си го напишал ме мрзи да разглабам...ама затоа ќе ти дадам линк па прочитај си..
http://www.conopljanews.net/darvin_evolution.html барав поблизок јазик..мислам дека српскиот ќе ти одговра...Ако се сомневаш во текстот направи проверка...

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
@nikola.b смешен си, како можеш да негираш дека немало еден Адам и една Ева кога на National Geographic ја имам гледано емисијата.
Можеби си ја гледал, но не си ја разбрал.
Или си ја гледал со предрасудите на еден Сведок.

1. Истиот тој документарец на кој што се повикуваш го сместува „Адам“ во 60000 п.н.е. (библиско ууууууууупс).
2. Документарецот е обид na едноставен начин да се претстави еден концепт кој се вика patrilineal human MRCA (Мost Recent Common Ancestor), додека другиот документарец што го посочи збори за matrilineal human MRCA. Би објаснувал и подетално, но и така нема да се мачите да разберете.

За МИКИ: Јас ти посочив листа на фосили. Ти посочи го погрешното толкување, или погрешниот фосил, или погрешниот редослед или...

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
за списокот за пазарење што си го напишал ме мрзи да разглабам...ама затоа ќе ти дадам линк па прочитај си..
http://www.conopljanews.net/darvin_evolution.html барав поблизок јазик..мислам дека српскиот ќе ти одговра...Ако се сомневаш во текстот направи проверка...
Ај што линкот е од веродостоен извор... сајт наречен Мистерије Света :pos2:

Статијата е огромна за цела да ти ја коментирам овде. Одбери едно од таму-наведените тврдења па ќе ти одговорам.

Член од
18 јули 2008
Мислења
14
Поени од реакции
1
Dobro, ne mora bas se ona sto e napisano vo Biblijata da e tocno, no sepak postoi nekoja visa sila koja ne odrzuva silni i koga ni e najtesko, nesto sto ni dava nadez i hrabrost da gi premineme preprekite na zivotot. Mozebi vo sekoj od nas se krie po malku od Gospod...

Член од
12 јули 2008
Мислења
161
Поени од реакции
9
Човек, не трошиш време на факти, туку трошиш време на ПОГРЕШНО толкување на фактите, или, како што вели еден наш професор: ако фактите ни велат едно а кон нив пристапуваме со предрасуда, тогаш-дотолку ПОЛОШО по фактите!!!
Toj profesor slucajno da ne e poznatiot F.M. (kolku za testiranje na memorijata)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Статијата е огромна за цела да ти ја коментирам овде. Одбери едно од таму-наведените тврдења па ќе ти одговорам.
Australopithecus
Australopithecus or "Lucy", another big star to the evolutionists' stage show, has also been discarded by many evolutionists. Even the Leakey's never believed it had anything to do with the evolution of man. With good reason, they considered it simply and extinct ape. It stood three feet tall, had arms that hung down to the ankles and had a brain one third the size of humans. Adrienne Zihlman, U.C. Santa Cruze, said, "Zihlman compares the pigmy chimpanzee to 'Lucy', one of the oldest hominid fossils known, and finds the similarities striking. They are almost identical in body size, in stature and in brain size...indicates that pygmy chimps use their limbs much the same way Lucy did..."

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Секако дека Господ го создал човекот, иако некој се*ак дал повеќе лажни докази за да излаже некој без мозок како unknown, go to hell every god unbelivers.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е проблемот во фосилите, туку во редоследот. Ај вака.

Еве го вообичаениот школски еволутивен редослед од сложените/повеќекелијските организми:
- риби
- водоземци
- влекачи
- птици
- цицачи

Како капак на све, доаѓа човекот, нормално. Некој почнал да разлислува ретроспективно и ретроактивно и дошол до рационален заклучок дека човекот имал сличности со мајмуните-очигледно е дека има. А мајмунот пак, имал сличности со некој свој претходник, а за тоа најпогодни се птиците, .т.е. една гранка од тој род. И така натаму, ретроактивно , до „почетокот„.
Мала дигресија.
За рациото човеково, својствена е една особина: човекот учи така што почнува со поедноставни и продолжува да учи преоѓајќи на посложени и посложени категории. Така, ако го бараме претходникот од човекот (како најсложено живо битие) тогаш, рационално би било тоа да е некој негов поедниставен претходник. Ретроактивно, доаѓаме до рибите, како човеков претходник. Арно ама, ако ги бараме претходнците од рибите? Нема проблем: тука се мекотелите, членконогите, инсектите и сл. А што е уште поедноставно од нив? Пааааа, тоа се безрбетниците . А уште поедноставно? Паааааа, веројанто тоа се повеќекелијските организми, кои немат посебан специјализација на телото по системи и подсистеми а, како нивни логичен претходник, се појавуваат, разбира се, еднокелијските огранизми, со своите претходници во облик од вируси, кои се на границата на живото и неживото.
И тука имам проблем: од каде се појавиле тие две групации-растенија и животни? Нема проблем и за тоа: решението се вика „зелена еуглена„., еднокелијски организам кој е способен да генерира хлорофил во неповолни услови на живеење, а во поволни услови на живеење, еуглената користи храна од својата околина. И како почеток на све живо, се јавуваат макромолекулите од анимокиселините, како појдовна основа за секој живот.
Претходно наведеното е само рационално прифатливо, но не и моално-етички.Срамно е да помислам дек некој мој предок бил мајмнун.
А кој е доказот дека човекот навистна настанал од риба? Нема проблем и за тоа: имено, човековиот фетус, од моментот на зачнување па во текто од неговиот развој, физички наликува(л) на сите претходни сложени живи битија: еднаш личел на риба, па после тоа на личел на ова а после тоа личел на она, без притоа да се согледа дека неговите физички промени се условени и од средината во која се развива како и од неговиот постојан раст.
А проблемот со фосилните остатоци е следен: логично би било, при ископувањата, да се очекува дека најстарите и воедно наједноставни организми, да имаат свои остатоци во најдлабоките геолошки слоеви. А што да кажеме за спротивните случаи, кога едноставните фосили се најдени во најгорните земјани слоеви? Што тогаш? Каде е изгубена логиката?
А што да кажеме за алките кои недостасуваат помеѓу одредени родови и видови? Нема проблем-ќе кажеме дека тие алки сеуште не се пронајдени, или пак, ќе го користиме од она „ад хок„ обајснување, познато како „скоковит развој на животните„.
Очигледно е дека еволуцијата „барата„ со погрешно пртолкувани факти и тие исти факти, кога не одговараат на еволуционистичкото гледиште, се пополнуваат со мнооогу материјал од фрази, небулози и „ад хок„ штосови.

Kajgana Shop

На врв Bottom