Дали се графитите уметност

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување

Дали графитите ги сметате за уметност или не?

• Да

Гласови: 183 93,4%
  • Не

Гласови: 13 6,6%

• Вкупно гласачи
    196
друже све се прифаќа и на џид и на листови сакам само да споделиме искуства на темава :D имам и ја многу на листови ама на ѕид не сум почнал уште

Исто и јас. Можам сам да се пофалам дека ме бидува, но за ѕид сеуште н знам ...

имам некој страни кој можеби ќе ви помогнат во изработка на графити...

http://learngraffiti.net/ - како да нацртаме графити(туториал)
http://www.fuentehiphop.net/tagcreator/ - таг креатор
www.graffiticreator.net/ - букви за графити и изработка

мислам дека овие страни како за почеток ке ви помогнат во изработката...
јас почнав со горенаведените страни и сега за сега ми иде топ, а наскоро ке ставам и некој слики од мој изработки...

еве уште 2 слики

25-06-08_2111.jpg

25-06-08_2112.jpg

иначе никнејм ми е Vuk или таг ватевер...
позз :helou: вие сте на ред...

графитите се посебен вид на уметност, навистина нешто посебно, а тука у нашава државичка треба да има некој посебен парк каде што нема никој да ги брка да не цртаат, децата само сакаат да изразат некои чувства преку цртањето..
не викам нешто да се напише, туку дека се што е нацртано не е безвезе такво, се си има свое значење

ajde be momci nema nikoj???:pos2:

иначе графити не цртаат само момци..има и девојчиња:wink:

Нормално дека се уметност ( за цртаните графити мислам )..иначе според мене вистински графит е пишаниот графит , т.е. графит со текст...имаше порано во Прилеп ( мислам и уште стојат на некои згради ) неколку одлични текстуални графити...еве дел од нив ... Завиткај го умот со бодликава жица ... Леб , колку тоа гордо звучи ...незнам дали знаете но и Жак Превер има пишувано одлични графити во неговите книги со поезија

Има разлика помеѓу графити, пароли и тагови. Јас ги сакам најмногу графитите и се разбира дека ги сметам за уметност. Не може секој да нацрта графит. Парола може секој да нацрта, ама не и да ја смисли:) А таг...таг може буквално секој да нацрта т.е. напише. Има еден графит што мн. ми се свиѓа позади школото „Гоце Делчев“ во Центар е, на влезот во гаражите. Ќе ги сликнам, па ќе ги прикачам. Мислам дека тоа е најдобриот графит во Скопје што го имам видено. И се надевам дека со ова акцијава што е за бришење на графитите низ Скопје, нема него да го избришат!:nesum:

Да дефинитивно.Обожавам добри графити ама штета ич не ме бидува за такви работи:nesum:

МИ треба некој активен графити уметник да ми посочи од каде може да се купат ефтини али прилично квалитетни спрејови низ Скопјево??
фала,пишете на пвт ќе дискутираме

Графитите се уметност! Ама оние убаво нацртани! А не некој за да пише комити или ФА ќе земе спреј! Иначе се уметност!

ajde be momci nema nikoj???:pos2:
Вук знаеш ја шо мислам за твоите дела :) Само дај грабни спреј и на ЅИД мавај ги :)

Ако не се уметност и може секој да нацрта вакво нешто,
aaaa.jpg

те молам нацртај го.

И те како се уметност, има графити кои просто оставаат без здив во нивната прецизност и убавина.
Лелееее свршив на графитот! Вакво нешо у фотошоп не се вади :)
Прво вие разберете што е уметност па после ке правиме муабет.До тогаш вие сте тие што си имате во главата зацртано една ствар и тоа погрешна.:uvo: Поздрав
Сите ние грешиме ти си у право само не замарај и не спамирај! Пиша еднаш шо мислиш доста е.

Да бе.....цел форум има зацртано несо у глаа шо е грешно само ти си у право....така нека е.
Еве денес сликнав неколку скопски графити....скршнав од патот накај дома ради темава :)

Џезз 83 е ЅВЕР
Графити = Вандализам , ништо повеке колку сака нека биде фино нацртано! ПОЗДРАВ!:tv:
Вандализам се добро пријатно доста само...

Иначе Графити ама знаеме сите за какви збориме :) И то како се уметност :)_

Графитите се состојат од натписи , слогани и цртежи исчкртани или нацртани на ѕид и/или друга приватна или јавна површина. Зборот "графити" потекнува од латинскиот збор "graphium" , кој значи "да се напише". Поимот графит е првобитно употребуван од археолозите за да опишат цртеж или писмо на древните градби и споменици како што се тие во Помпеја ,Египет и во Римските катакомби.

Не се состојат, туку СЕ натписи и све шо наброја. Ја не би ги нарекол натписи зашто јас под натписи подразбирам Ѕинго пе*ер

Ова не е точно, ти кажуваат другите дека значи гребење!

Е добро де? И? Мислиш ме интересира кои први го употребувале?

Одговор: НЕ

Тоа БИЛЕ графитите, сеа се друго. Слушај си таму Рок и не замарај веќе.
Битно е што сеа ние го користиме и ако им пречи на археолозите, неможат да си го земат дека кога ќе кажеш на некого „Графит“, типот одма си замишљава УБАВО ИМЕ НАЦРТАНО НА ЅИД.

Иначе, и ја цртам али уште сум Toy

имам некој страни кој можеби ќе ви помогнат во изработка на графити...

http://learngraffiti.net/ - како да нацртаме графити(туториал)
http://www.fuentehiphop.net/tagcreator/ - таг креатор
www.graffiticreator.net/ - букви за графити и изработка

мислам дека овие страни како за почеток ке ви помогнат во изработката...
јас почнав со горенаведените страни и сега за сега ми иде топ, а наскоро ке ставам и некој слики од мој изработки...

Фала за помошта, вакви ствари се добродојдени.:wink:

(и се извинувам за Double Post)

Графитите се уметност ... нацртана на погрешно место.

Според мене,и многу други,да графитите се уметност. :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom