Дали богатите се скржави?

Што мислите дали богатите се скржави?

• Вкупно гласачи
    286

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.848
Поени од реакции
8.385
Богатите не се скржави.
Богатите се економични.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Има добри луѓе без разлика дали е богат или сиромашен а за богатите конкрентно мислам дека повеќето се скржави

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Познавам и такви кои се и такви кои не се. Но поголемиот дел се навистина внимателни со парите и ги третираат истите, како скапоцености кои такви непотрошени ќе им донесат среќа. Реткост е да најдеш богат и хуман човек. Веројатно затоа што не се свесни како е да немаш леб да јадеш и да немаш покрив над главата а зборот куќа да ти асоцира на замувланиот картон под кој преноќуваш под ведро небо... Не ги обвинувам. Како и да е, животот е еден и треба да се искористи внимателно и среќно. Ако имаш, дај му на тој што нема. Не сум Флоренс Најтингејл, но навистина го мислам тоа.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не се скржави. Да не им е случајно обврска да ги дадат парите? Тие пари ги стекнале со мука, со креативност, и со малку среќа, тие пари се нивни, и имаат прао шо сакаат да праат со нив. Така да, скржав си коа нема да му дадеш на пријател а му е потребно, а доброволни цели и такви ствари? Не им е обврска и несмее никој да ги обвинува, само да ги фали кога ќе дадат.

Ако имаш, дај му на тој што нема. Не сум Флоренс Најтингејл, но навистина го мислам тоа.
Ако знаеш, кажи му на тој шо незнае, како да си напраи, а не да му даеш.
Од се срце мрзам скитници, луѓе шо просат на улици. Земи работи нешто, пери коли на семафори! Ко ќе ми каже некој дека неможе да најде работа, ми се темни пред очи! Ако сакаш да работиш, и ако имаш барем 2 грама мозок, ќе работиш. Шо и да е, сам ќе си го печалиш лебот. Нема да питаш за него.
Да разграничиме. Сите сме се родиле исти. Некој во малце подобри услови, некој у полоши, има мал милион милиардери шо се родиле без скшен денар, почнале да продаваат моливи и гуми за да стигнат до ова кај што се сега.

Да не ме разберете погрешно. Разбирам давање пари во хуманитарни цели, тотално подржувам. Али пак, од друга страна, не подржувам давање пари на мајка со 16 деца, шо нема пари да ги рани, али сама си вика дека ќе раѓа зашо и е дар од Бога. Па бог да чува, која иронија еј!

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Не се скржави. Да не им е случајно обврска да ги дадат парите? Тие пари ги стекнале со мука, со креативност, и со малку среќа, тие пари се нивни, и имаат прао шо сакаат да праат со нив. Така да, скржав си коа нема да му дадеш на пријател а му е потребно, а доброволни цели и такви ствари? Не им е обврска и несмее никој да ги обвинува, само да ги фали кога ќе дадат.

Од се срце мрзам скитници, луѓе шо просат на улици. Земи работи нешто, пери коли на семафори! Ко ќе ми каже некој дека неможе да најде работа, ми се темни пред очи! Ако сакаш да работиш, и ако имаш барем 2 грама мозок, ќе работиш. Шо и да е, сам ќе си го печалиш лебот. Нема да питаш за него.
Да разграничиме. Сите сме се родиле исти. Некој во малце подобри услови, некој у полоши, има мал милион милиардери шо се родиле без скшен денар, почнале да продаваат моливи и гуми за да стигнат до ова кај што се сега.

Да не ме разберете погрешно. Разбирам давање пари во хуманитарни цели, тотално подржувам. Али пак, од друга страна, не подржувам давање пари на мајка со 16 деца, шо нема пари да ги рани, али сама си вика дека ќе раѓа зашо и е дар од Бога. Па бог да чува, која иронија еј!
Извини, има илјада милијардери во свет од 6 милијарди луѓе, а бездомна и сиромашна е цела Африка и голем дел од останатите континенти. Тоа е статистика, следствено-факт. Така што, твојот ,,мал милион"милијардери, веројатно е потонат во Атлантида... Во држава со структурирана, фракциона и циклична невработеност од 30 проценти, немаштија и така натаму, земја каде врските и социјалното богатство се единствен излез за вработување, земја каде не се цени што си, туку кој си, твојот муабет е утопија.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856

Од се срце мрзам скитници, луѓе шо просат на улици. Земи работи нешто, пери коли на семафори
! Ко ќе ми каже некој дека неможе да најде работа, ми се темни пред очи! Ако сакаш да работиш, и ако имаш барем 2 грама мозок, ќе работиш. Шо и да е, сам ќе си го печалиш лебот. Нема да питаш за него.

Ај оди прашај ги луѓето кои мијат коли на семафори колку подобар
живот водат од скитниците кои просат.
И наброј ми 5 души во Македонија кои се збогатиле со продавање на гуми , моливи, батерии, петарди..
И ај мајките со по 8 деца да ги оставиме да испоизумрат со се децата, за секој случај, знаеш може и они утре по 7 деца да имаат. Ај што ќе ги оставиме да умрат полека да се мачат, ај да ги убиеме сите па да видиме дали ќе му текне пак на некој да прави по 8 деца:tapp:

И не раѓаме сите исто. Не се раѓаме сите во топол дом со нет дома, и немаат сите време да џаболебарат на фоурмов, има луѓе кои се родиле во студ, глад, болести....

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Извини, има илјада милијардери во свет од 6 милијарди луѓе, а бездомна и сиромашна е цела Африка и голем дел од останатите континенти. Тоа е статистика, следствено-факт. Така што, твојот ,,мал милион"милијардери, веројатно е потонат во Атлантида... Во држава со структурирана, фракциона и циклична невработеност од 30 проценти, немаштија и така натаму, земја каде врските и социјалното богатство се единствен излез за вработување, земја каде не се цени што си, туку кој си, твојот муабет е утопија.
Илјада милиардери, мал милион милионери.
Не е битно колку се. Еден да е. Тие пари се направени со мака.
Не зборам за Парис Хилтон, секако.
И мислам дека не ми го укапира муабетот. Реков дека подржувам хуманитарни цели. Што се подразбира помош на луѓето од африка кој се родени без кров над глава. Али тоа не е одговорност! Ако сака ќе даде, ако несака нема да даде, ти не си никој и ништо да осудуваш. Колку што може он да даде, можеш и ти, ти можеш да дадеш 100/200 денари, он 100/200 илјади еура..Коа ќе ги даде е за фалење, кога нема да ги даде. Не е за прекор.

Ај оди прашај ги луѓето кои мијат коли на семафори колку подобар
живот водат од скитниците кои просат.
И наброј ми 5 души во Македонија кои се збогатиле со продавање на гуми , моливи, батерии, петарди..
И ај мајките со по 8 деца да ги оставиме да испоизумрат со се децата, за секој случај, знаеш може и они утре по 7 деца да имаат. Ај што ќе ги оставиме да умрат полека да се мачат, ај да ги убиеме сите па да видиме дали ќе му текне пак на некој да прави по 8 деца:tapp:

И не раѓаме сите исто. Не се раѓаме сите во топол дом со нет дома, и немаат сите време да џаболебарат на фоурмов, има луѓе кои се родиле во студ, глад, болести....
Да? Случајно да не треба да ја сожалувам неписмената мајка, која свесно раѓа деца а знае дека нема пари да ги рани? Децата би ги спасил, греф се, ни криви ни должни страдаат. Али неа? Уф..со голи раце би ја задавил. Знам. Гнасен сум.

И, да, не се раѓаме сите во исти услови. Али сите имаме некакви одговорности. Јас имам одговорност да завршам основно и средно со сите одлични оценки. Да се запишам на факултет, да го одплатам трудот на моите, кој со години црнчеле за да ми го овозможат овој дом.
А циганот кој проси? Циганот кој проси зима најмалце 2 пати повеќе од оној кој мие прозори на семафори. Тоа е зашо сме покварен, никаков народ! Зашо ќе му дадеш на некој шо се фолира, и шо го зима двегодишното бебенце на улица, како би излгедала по уверливо, одколку некој што пробува да ти направи некаква мала услуга за тие ебани 5-10 денари.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Илјада милиардери, мал милион милионери.
Не е битно колку се. Еден да е. Тие пари се направени со мака.
Не зборам за Парис Хилтон, секако.
И мислам дека не ми го укапира муабетот. Реков дека подржувам хуманитарни цели. Што се подразбира помош на луѓето од африка кој се родени без кров над глава. Али тоа не е одговорност! Ако сака ќе даде, ако несака нема да даде, ти не си никој и ништо да осудуваш. Колку што може он да даде, можеш и ти, ти можеш да дадеш 100/200 денари, он 100/200 илјади еура..Коа ќе ги даде е за фалење, кога нема да ги даде. Не е за прекор.

Да? Случајно да не треба да ја сожалувам неписмената мајка, која свесно раѓа деца а знае дека нема пари да ги рани? Децата би ги спасил, греф се, ни криви ни должни страдаат. Али неа? Уф..со голи раце би ја задавил. Знам. Гнасен сум.

И, да, не се раѓаме сите во исти услови. Али сите имаме некакви одговорности. Јас имам одговорност да завршам основно и средно со сите одлични оценки. Да се запишам на факултет, да го одплатам трудот на моите, кој со години црнчеле за да ми го овозможат овој дом.
А циганот кој проси? Циганот кој проси зима најмалце 2 пати повеќе од оној кој мие прозори на семафори. Тоа е зашо сме покварен, никаков народ! Зашо ќе му дадеш на некој шо се фолира, и шо го зима двегодишното бебенце на улица, како би излгедала по уверливо, одколку некој што пробува да ти направи некаква мала услуга за тие ебани 5-10 денари.
Мислам дека твоето ниво на толеранција и сочувство е на различна бранова должина од моето. Така што не би ти образложувала реална слика на Македонија и светот, бидејќи ти си се фатил за ИЛЈАДАТЕ МИЛИЈАРДЕРИ во светот. Која релевантна информација... Велиш ти имаш одговорности кон твоите. Добро, а каква одговорност има некој кој нема кров над главата? Имаше една добра реченица во еден говор на моја пријателка: ,,Некои родители им купуваат на децата мерцедес за 16тиот роденден, а некои не ги завртеле нозете ниту на велосипед". Нели велиш, богаташиве заработиле од поштена работа(можеби во пошта?!) и знаат како е да се биде сиромашен бидејќи тоа и на почетокот биле... Епа ако е така, зошто да не помагаат кога можат? Можеби затоа што тоа е одраз на нивниот бесчувствителен карактер? Можеби затоа што не кренале во животот поише од лажица?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Мислам дека твоето ниво на толеранција и сочувство е на различна бранова должина од моето. Така што не би ти образложувала реална слика на Македонија и светот, бидејќи ти си се фатил за ИЛЈАДАТЕ МИЛИЈАРДЕРИ во светот. Која релевантна информација... Велиш ти имаш одговорности кон твоите. Добро, а каква одговорност има некој кој нема кров над главата? Имаше една добра реченица во еден говор на моја пријателка: ,,Некои родители им купуваат на децата мерцедес за 16тиот роденден, а некои не ги завртеле нозете ниту на велосипед". Нели велиш, богаташиве заработиле од поштена работа(можеби во пошта?!) и знаат како е да се биде сиромашен бидејќи тоа и на почетокот биле... Епа ако е така, зошто да не помагаат кога можат? Можеби затоа што тоа е одраз на нивниот бесчувствителен карактер? Можеби затоа што не кренале во животот поише од лажица?
Ууу, интересно..Ако дискутираме, да дискутираме ко луѓе, не ми ставај зборови во уста што не сум ги кажал.
Реков дека тие пари се заработени со мака, и се одржуваат со мака. Не спомнав поштеност. Иако голем дел од нив, и поштено си ги имаат заработено. И, те молам кажи ми, хмм, " Епа ако е така, зошто да не помагаат кога можат?" Од каде информацијава? И колку сметаш дека треба да дадат?
Хм, а, во врска со болдираното, ајде, те молам, кажи ми како ги направиле милионите? Земи ми за пример познати милионери/милиардери, све едно. Рокфелер, Гејтс, Трамп..

Пепи

barca en el corazon !
Член од
2 јуни 2008
Мислења
4.362
Поени од реакции
230
Има некој богати што се дигаат мислиш кујзнае што се . Се гнасуваат од било какво јадење ги изазиваат на посиромашните сакаат пријатели на нивно ниво и сл.
А пак во спротивно има некој што се богати кој своите пари не ги користат за да купат Мерцедес или да изградат голема огромна куќа туку своите пари ги даруваат на посиромашните на бездомниците им копуваат станови еден од нив беше директорот на дисконтите тинекс низ цела македонија што подари на едно семејство ем стан им купи со се внатре со телевизор и ем разни работи и купи и ја вработи жената во еден од дисконтите така да повеќето се лигавежи а помалкуте се многу добри а треба да биде обратно.:smir:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Koga ne bi bile skrzavi i tolku velikodusno bi gi davale parite ne bi bile bogati. Koga covek ke stekne bogotstvo kaj nego se javuva custvoto na sebicnost, vo sebi si veli jas si znam kako gi specaliv parite, nikoj nemi pomogna, na nikoj nema ni da pomognam, kako so mozev jas da zarabotam neka zaraboti i nekoj drug. Ima i isklucoci megutoa poveketo se skrzavi.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
ДА, сме.:pos:хахахахихихи
не бе се зезам. Што знам бе све си е до личноста. Неможе да се изгенерализира:toe:

Да. Имам и пример за тоа. Имам еден другар (не баш другар али се знаеме) богати се неговите незнаат колку пари има. Да му побараш 5 денари ке ти ги даде со тешко срце (ако ти ги даде) и после ке ти ги бара назад.
ајдееее...:tapp:Глупости во боја.
Ја би ти дал еднаш, ама не и уште еднаш. Што сум ја Народна Банка?
Сеа 5, утре 50, задутре 500 и што сеа, све ова тој треба да ти простува зашто не е многу уствари за него.
Се работи за принцип. Ако човек ти дозволи такво нешто, тој не ги цени парите. Ја него го рачунам за будалетинка тотална и ти препорачувам да го цицаш до последен денар затоа така и заслужува недомаќин човек.

а до Мими... Божеее....ти ако не организираш нова комунистичка револуција... ц ц ц. Комуњарка!

Ај вака, да се расчисти прво што е скржавост.
За мене скржавост е желба да не се потрошат пари, односно мерак за бесцелно стискање на парите, мислиш ќе ги земеш в гроб.
А на другата страна постои нешто што се вика економичност, а тоа е желбата да се добие што поголема вредност за парите што се даваат, без разлика колкава е сумата што се троши.
Јас сум од втората група. Мене ми е жива глупост да расфрлам пари без везе. Парите се трошат паметно, по можност, за ствари чија вредност не се намалува туку се зголемува.
Мене не би ми било проблем да дадам поглема сума ако знам дека сум добил добра вредност за парите, а ако уште знам дека кога ќе ја продадам стварта уште повеќе ќе и извадам... Е, тоа се вика добар бизнис.

Така, според ова, ја сум под впечаток дека богатите не се скржави туку се економични, а вакви луѓе заслужуваат да бидат богати.

И за вашите луди идеи дека тие што имаат, имаат исто и обврска да помагаат: Не, немаат. Не е обврска на никого да ги поправа социјално штетните ефекти на капитализмот, освен на самата држава. Угледајте се на Шведска. Плус, колку повеќе даваш толку повеќе има што сакаат да земат, не можам да постигнам ја на сите да им помогнам. Затоа си имаме држава што социјално ги заштитува загрозените слоеви, од пари на сите даночни обврзници што е сасвим фер.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ууу, интересно..Ако дискутираме, да дискутираме ко луѓе, не ми ставај зборови во уста што не сум ги кажал.
Реков дека тие пари се заработени со мака, и се одржуваат со мака. Не спомнав поштеност. Иако голем дел од нив, и поштено си ги имаат заработено. И, те молам кажи ми, хмм, " Епа ако е така, зошто да не помагаат кога можат?" Од каде информацијава? И колку сметаш дека треба да дадат?
Хм, а, во врска со болдираното, ајде, те молам, кажи ми како ги направиле милионите? Земи ми за пример познати милионери/милиардери, све едно. Рокфелер, Гејтс, Трамп..
,,Светски заговор"-Никола Николов, ќе ти објасни како се збогатил Рокфелер. И пази да не почнеш да повраќаш кога ќе дознаеш.

Член од
23 ноември 2008
Мислења
302
Поени од реакции
10
Па и затоа се богати зш се скржави:):)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
,,Светски заговор"-Никола Николов, ќе ти објасни како се збогатил Рокфелер. И пази да не почнеш да повраќаш кога ќе дознаеш.
Се збогатил како нафташ у право време и на право место.
Знаеш дека првата плата на Рокфелер била 50 долари за 3 месеци? Знаеш колку милиони, можеби и милијарди индиректно дадено за медицински истражувања, развивање на индисутрија итн..?
А, да читам книга во која ќе каже иста стара прича што ја знам, и за сите бељи што ги направил, и војните што се иницирани од негова страна, нема да читам. Само ти убеди ме дека он станал најбогатиот човек во историјата без труд, и ја ќе заќутам. Или Трамп, или Гејтс, кој имал малкуцка среќа, па направил милиони, кој сега се мучи да го одржи. Сега Гејтс да ти ја препушти Мајкрософт на тебе [пример], со сите негови милиарди, има за 6 месеци да отидеш у минус..

Па и затоа се богати зш се скржави:):)
Богаташи се зашо направиле нешто што на никој не му текнало у свое време.

Kajgana Shop

На врв Bottom