Ретроспектива: 20 години Кајгана форум

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
У која тема е овој муабет за тепање шипери и правење бендови ?

Барам членови за бенд :icon_mrgr:
Не сум правел бендови, ама на другава тема муабетот е за случки од пред скоро 20 години :D

Хаос период во Скопје по војната. Добија на сила браќата и напаѓаа рандом македонски деца константно. Ииии тука бевме ние навивачките групи, да вратиме понекогаш. Првенствено баравме да начекаме членови на Шверцери, ама знаеше да настрадаат и рандом фаци.
Завршува утакмица, кој сака да се тепа, одиме по кеј и околу Камени мост. Они чекаат стално во заседа, ние ги чекаме од заседа да паднат во заседа :D

Јадам ќотек јас недела дена претходно, ме начекуваат во заседа во која коцките им се поклопуваат тоталка. После наредна утакмица ќе враќаме ние. Тоа не беше време на социјални мрежи, па сите да се знаеме кои сме, тие не мрдаа од нивен крај (освен мешаните екипи што им учеа во стучниве школи вон Чаир) и ретко ги знаевме на фаца кои се Шверцери. И тука доаѓаме до инволвираноста на форумот :D
Имаше едно типче од Чаир, навивач на Јуве. Затоа што во Чаир сите се јуванташи или интераши, контра Милан, ради боите на Вардар :D Знаев дека повремено оди на Слога со Шверцери, се цепаше и на кајгана, а глупакот имаше ставено своја слика во албум на форумов. Чекаме ние во заседа на кеј и ете ти го типчето поминува на кеј со другар. Ако не видеа дека сме групирани, знаеа одма да бегаат уште од далеку. Им го направивме нивниот потег. Им праќаш помали деца да се курчат, овие се прават јаки и враќаат и после излага цела група од заседа :D
Кога рече моли, плаче, турчин сум, не сум шпон, вади лична карта... :D
Изеде ќотек ко магаре.
Тројца ги наредивме во исти ден, сите членови на Шверцери :D
Ко ќе ми текне на што сум трошел саати од животот...

Ова ми е 13та година на форумов, од кои скоро половина и не бев активен во континуитет. Паузите ми беа и долги, последната скоро 2,5 години.

Се зачленив таму 2013 година, стекнав и одреден број на пријателства, дел беа прелеани надвор од форумските води, а дел, за жал, останаа во овој круг. Некогаш сакам да се втурнам во мислењата кои ги имам пишувано во ДК низ годините, тоа се спомени, кои дел би ги заборавил да не постои таа писмена трага. Додека ги читам, знае да ме допре сентименталноста, некогаш ми се инспирација да напишам друг пост, друг спомен, кој ќе го рециклирам за некоја година.

Еве, вчера, благодарение на таков рециклиран пост, се присетив дека на врата, како деца, игравме пинг-понг. Имавме една дрвена собна врата, тоа ни беше маса. Имавме една даска, ќе ја ставевме на средина, тоа ни беше мрежа. И игравме. Не ти требаше ништо повеќе од две палки, едно топче и малку детска имагинација. И многу трпение да го бараш топчето, затоа што имаш само едно!

Интересно е да се согледа како пораснавме на форумов, барем ние кои од дечишта тука се вртиме. Не секогаш се согласувам со она што сум го напишал пред години. Башка тоа што и академските години ми поминаа на форумов, после предавањата, циклусот селекција на битното од небитното (професорите викаа битното од помалку битното), белешките, учењето и повторувањето, доаѓав да го пуштам мозокот на пашња. Дури и дебатите ми беа поинтересни од задолжителната литература, посебно во Религија кога ќе се разгореше, имаше тимови, коалиции, нови теми, на неколку минути ново мислење. Имаше жар во дебатите, пасија, имаше аргументираност.

Тешко е да не се поврзеш, интелектуално и/или емоционално, со оние членови со кои со години секојневно дебатираш, дискутираш и разговараш, што на форумот, што приватно. Споделуваш дел од тебе, односно еден од најретките ресурси кои ги имаме додека сме на ова парче земја, а тоа е времето. Споделуваш и ставови, мислења, искуства и знаења. Моето време поминато на форумов може да се брои во месеци, не само во денови.

Како одминува времето, станувам се помрзелив и помрзелив. Немам некоја посебна волја да пишувам долги постови по еден километар со цел да докажам некоја поента или одбранам некој став. Дури и кренав раце и од идеолошките војни, пред се затоа што нема рамноправност во тие дебати, најчесто повеќемина на еден. Повеќе сакам да талкам низ дебатите, посебно оние неполитичките, со полабава амбиенталност. Сега, од време на време морам некого да пецнам, да испороцирам, за изнудам реакција. Целна група ми се оние кои одма реагираат. Се лутат. Тоа ми се минливи периоди, најчесто кога ми е досадно и барам начин како да си го пополнам времето.

Јасно е дека има се помалку и помалку членови, тие сме си, барем онаа постарата гарда. Поновите генерации сакаат да скролаат слики и да гледаат сториња. Така форумите, како алтернативни социјални мрежи, не им се гледаат како нешто посебно забавни, привлечни и интересни. Тука секој староседелец си има свое форумско ќоше. Свој личен простор. Па и свое друштво. Моето е интересно, со оние со кои се тепав низ годините, ми станаа најдобри другари.

Последната пауза ја прекинав затоа што ми требаше издувен вентил, тие шест месеци од животот ми беа хорор. Ама и не сакав и таа акумулирана нервоза да ја прелеам на некој трет. Успеав да се контролирам. Убава дистракција, додека скоцкаш еден пост, отишле 10тина минути. Некогаш и повеќе.

Досега не сум ве дружел на собиранките, тешко дека ќе ве дружам и во иднина, во случај, секако, таква да се организира. Сферата на анонимноста одамна ми е пробиена, тогаш и ми беше поинтересно затоа што можев да се закачам буквално со секој, а денес не преферирам, во тие светли моменти, да се чепкам со оние кои ги знам. Евентуално неколку културни реплики и тоа е тоа. Ама дефинитивно ќе ве дружам низ форумските води.

Да се читаме и за 20 години! :love:

Од 2007 година сум регистриран ама веројатно активен со пишување малку покасно.

Паметам ме привлече една тема кај што имаше некој смешни работи. Не се сеќавам што точно беше темата.

Еден од долго активните македонски форуми кој не згаснаа.

Не сум правел бендови, ама на другава тема муабетот е за случки од пред скоро 20 години :D

Хаос период во Скопје по војната. Добија на сила браќата и напаѓаа рандом македонски деца константно. Ииии тука бевме ние навивачките групи, да вратиме понекогаш. Првенствено баравме да начекаме членови на Шверцери, ама знаеше да настрадаат и рандом фаци.
Завршува утакмица, кој сака да се тепа, одиме по кеј и околу Камени мост. Они чекаат стално во заседа, ние ги чекаме од заседа да паднат во заседа :D

Јадам ќотек јас недела дена претходно, ме начекуваат во заседа во која коцките им се поклопуваат тоталка. После наредна утакмица ќе враќаме ние. Тоа не беше време на социјални мрежи, па сите да се знаеме кои сме, тие не мрдаа од нивен крај (освен мешаните екипи што им учеа во стучниве школи вон Чаир) и ретко ги знаевме на фаца кои се Шверцери. И тука доаѓаме до инволвираноста на форумот :D
Имаше едно типче од Чаир, навивач на Јуве. Затоа што во Чаир сите се јуванташи или интераши, контра Милан, ради боите на Вардар :D Знаев дека повремено оди на Слога со Шверцери, се цепаше и на кајгана, а глупакот имаше ставено своја слика во албум на форумов. Чекаме ние во заседа на кеј и ете ти го типчето поминува на кеј со другар. Ако не видеа дека сме групирани, знаеа одма да бегаат уште од далеку. Им го направивме нивниот потег. Им праќаш помали деца да се курчат, овие се прават јаки и враќаат и после излага цела група од заседа :D
Кога рече моли, плаче, турчин сум, не сум шпон, вади лична карта... :D
Изеде ќотек ко магаре.
Тројца ги наредивме во исти ден, сите членови на Шверцери :D
Ко ќе ми текне на што сум трошел саати од животот...
Абе за тебе знам дека не си правел бендови, си ги имате вие Дружината ВЕП и Лоши Деца. Мислев за Менетил и Берик.
Башка пак ќе прашам за која друга тема станува збор каде што е правен муабетов. Многу ми е филмски нереален моментот случајно да запознаеш кајганџија у сред тепачка со шипери кој што уствари цел живот сте се знаеле дур сте биле на западна трибина. Па уште боље момент си прајте мубает да направите бенд. :icon_mrgr:

Како бе не се за Милан ? Баш највеќе се за Милан поради боите со Албанија. Памтиш дека и имаа нивна кладилница у Чаир што се викаше Милан.
Али Ахмети чиви тренерки носи ? :icon_mrgr:

Башка пак ќе прашам за која друга тема станува збор каде што е правен муабетов. Многу ми е филмски нереален моментот случајно да запознаеш кајганџија у сред тепачка со шипери кој што уствари цел живот сте се знаеле дур сте биле на западна трибина. Па уште боље момент си прајте мубает да направите бенд. :icon_mrgr:
Абе ликнав муабети несакајќи ама кога мачката е надвор од вреќата ќе ти кажам. Не ја барај. Има на форумот теми што не се видливи за сите, само за избран дел од членството, каде не толку се секираме за правила и јавни последици. Јас барав темата каде се постира стриктно пијани да се стори јавна бидејќи е бисер до бисер, но датира одамна и има експлицитни работи кои ќе фатат месеци дур се исчистат за да стане форум френдли. Во тие теми се влегува по препорака, еден член таму може само еден нов да препорача на секои 5 години.

Направете една собиранка па да ве видиме во живо колку сте речити, префинети, со моќна левел 999 аура и така натаму и така натаму....
Некако се случи да им ѕирнам фудбалска собиранка, смешки!
90% само мислеле дека знаат фудбал да играат.
Друштвото покрај аут линијата беше поинтересно од тие на терен.
Така да, остај собиранки, тоа би било тотално разочарување.

Абе ликнав муабети несакајќи ама кога мачката е надвор од вреќата ќе ти кажам. Не ја барај. Има на форумот теми што не се видливи за сите, само за избран дел од членството, каде не толку се секираме за правила и јавни последици. Јас барав темата каде се постира стриктно пијани да се стори јавна бидејќи е бисер до бисер, но датира одамна и има експлицитни работи кои ќе фатат месеци дур се исчистат за да стане форум френдли. Во тие теми се влегува по препорака, еден член таму може само еден нов да препорача на секои 5 години.
И тоа не е тоа веќе. Од 2018 или никој не се опијанил, или сите дрво се имаат сторено па не можеле да ја најдат темата. :pos:

Значи сега за сега се класифицирани фајлови. Ти од време на време знаеш да ликнеш нешто како Едвард Сноуден и Дејвид Граш но сепак ќе чекаме некој Трамп што ќе ги отвори фајловите или ќе не носи жедни преку река како истиот Трамп.

Јас сакам само да дознаам која ќе биде нашата Ана Паулина Луна. :love:

Значи сега за сега се класифицирани фајлови. Ти од време на време знаеш да ликнеш нешто како Едвард Сноуден и Дејвид Граш но сепак ќе чекаме некој Трамп што ќе ги отвори фајловите или ќе не носи жедни преку река како истиот Трамп.

Јас сакам само да дознаам која ќе биде нашата Ана Паулина Луна. :love:
Од тој скриен подфорум, за жал (или за среќа :P ) - не смее. ;)

Од тој скриен подфорум, за жал (или за среќа :P ) - не смее. ;)
Веќе се напиша премногу, Ска е скептичен само кога не треба да биде, но ова е веќе доволно за некоја како @Aceso да почне пак да гледа бели мечки наоколу, како да сме во епизода од LOST. Ќе откријам за Ска дека една членка му има ставено вето, која има пристап до некои од тие теми и гласања како награда за првиот верифициран кајгана член со беџ од кајгана шопот. Која е и што се нарача ќе прочитате во тие теми ако некој ве номинира, а поради муабетите што ги напишав изгледа наскоро ќе се ослободи уште едно место. YOLO.

Гајле ми е.
Ништо не е исто после dzesika.

Јас само малце да ги измазнам работите, да не мислите дека има тука масонска ложа и тајни друштва во кои одбрани членови изведуваат ритуали налик на оргиите од Eyes Wide Shut - ова од @wot е полу-вистина, полу-надреализам. :D Не знам која е причината за тоа, имам 3 претпоставки, една од нив е сигурно точна, ама ај да не забегуваме дополнително. :pos:

Како и да е, Скајче, вотче, фала ви што ме потсетивте на оваа епизода од форумот, стварно има на форумов скриени богатства кои ако ги читаш вака, од дистанца, се уште посмешни. :pos:

Каква пресвртница со cliffhanger. Уствари теткиве цело време биле добрите што гледале да ни ја откријат оваа тајна кајгана ложа а управава у еврејски стил ги оцрнила и ги направила непријатели на народот, нас не изманипулирала да живееме во некоја заблуда и лажна утопија дека форумов не е одраз на реалниот живот.
surprised-surprise.gif

Автоматски споено мислење:

Ќе откријам за Ска дека една членка му има ставено вето, која има пристап до некои од тие теми и гласања како награда за првиот верифициран кајгана член со беџ од кајгана шопот.
Кажи и слободно на таа членка дека ќе и го начукам до даска кога ќе посака. :smirce:

Каква пресвртница со cliffhanger. Уствари теткиве цело време биле добрите што гледале да ни ја откријат оваа тајна кајгана ложа а управава у еврејски стил ги оцрнила и ги направила непријатели на народот, нас не изманипулирала да живееме во некоја заблуда и лажна утопија дека форумов не е одраз на реалниот живот.
surprised-surprise.gif
,,Све знаат, нас не ебат”
-Ланче

Back
На врв Bottom