Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.072
Поени од реакции
1.562
Прегледај го приврзокот 445293Прегледај го приврзокот 445294Прегледај го приврзокот 445295

Kалориите за одржување ми се 2700 и веќе ми е 4ти ден да намалувам на 1800. Првите 2-3 дена постојано се чувствував прегладен оти бев навикнат на многу храна. Но сега јадев многу овошје и локум 520 калории и се чувствувам многу заситен и имам чудно чувство за ова. Дали е ова нормално? Кратам за прв пат

За одржување пресметав повеќе пати од повеќе извори, одам по 5 пати неделно во теретана и правам од 6-9000 чекори дневно. 172см, 76кг, 17г
Carb cycle za da imas rezultati. Mada na 76kg neznam so ke slabejs

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.939
Поени од реакции
15.432
Сало околу стомак и општо секаде имам затоа, засега ми е 25% bf
Само ќе ти кажам да почнеш полека, без притисок. Најпрвин огради се од инстаграм пошто таму ти е претставена нереална слика дека за месец ќе изгледаш ко грчки бог и слично.
Среди си храна, зголеми физичка активност и резултатите ќе си дојдат.
Хипотетички да речеме дека со нејадење ќе ослабнеш за месец два, до летото пак ќе ги вратиш оти ќе ти скисне и ќе почнеш да јадеш повеќе и од пред да го почнеш процесот.

corban83

Corban
Член од
22 јули 2024
Мислења
72
Поени од реакции
49
Само ќе ти кажам да почнеш полека, без притисок. Најпрвин огради се од инстаграм пошто таму ти е претставена нереална слика дека за месец ќе изгледаш ко грчки бог и слично.
Среди си храна, зголеми физичка активност и резултатите ќе си дојдат.
Хипотетички да речеме дека со нејадење ќе ослабнеш за месец два, до летото пак ќе ги вратиш оти ќе ти скисне и ќе почнеш да јадеш повеќе и од пред да го почнеш процесот.
Во мај ќе бидам на одржување со 2700 кал и пак ќе бројам, да јадам премногу не.

Член од
23 септември 2015
Мислења
987
Поени од реакции
509
Во мај ќе бидам на одржување со 2700 кал и пак ќе бројам, да јадам премногу не.
Другар искрено диетава што ја држиш за бодибилдинг е катастрофа.
Во случај да не вежбаш можеби е поприфатлива но секако локумот треба да го исфрлиш од мени.

Член од
22 март 2022
Мислења
9
Поени од реакции
0
Ми треба помош и мислење. Не вежбам, вежбав во минатото но сам живеам сега а заработувам многу мала плата некаде близу до минималецот. Мојата исхрана се состои од јадење многу леб за да ме држи, евтини салами, евтин кашкавал, кечап мајонез, тестенини и повеќе паштета . Многу ретко и јајца да купам, зеленчук многу ретко купувам исто, овошје јадам и тоа е се од благо што јадам. Алкохол ништо не ни излегувам од дома последниов период бидејќи екстра давачки ќе имам а знаеме колку е скапо сето тоа.

Не ми стигнува платата за да купам квалитетна храна бидејќи имам давачки за кредит и плус тоа дополнително ми отежнува. Инфлацијава ме утепа и ништо чудно со исхранава уште што сум жив.

Ве молам како издржувате да се храните правилно тие што не заработувате убаво? Како се храните? Имате ли некоја препорака што да јадам квалитетно да е а евтино?

Однапред искрена благодарност.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.752
Поени од реакции
11.654
Како се храните? Имате ли некоја препорака што да јадам квалитетно да е а евтино?
Квалитетна храна од протеини ти е чисто месо, риба, јајца, веј протеин, од јаглехидрати компир, ориз, овес и од масти жолчки, маслиново масло, авокадо, апетисани.
Овошје во умерени количини и зеленчук.

Тоа е генерално квалитетната храна, плус нешто што сум заборавил да пишам, па сеа ти напрај си математика..

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.125
Поени од реакции
7.091
Ми треба помош и мислење. Не вежбам, вежбав во минатото но сам живеам сега а заработувам многу мала плата некаде близу до минималецот. Мојата исхрана се состои од јадење многу леб за да ме држи, евтини салами, евтин кашкавал, кечап мајонез, тестенини и повеќе паштета . Многу ретко и јајца да купам, зеленчук многу ретко купувам исто, овошје јадам и тоа е се од благо што јадам. Алкохол ништо не ни излегувам од дома последниов период бидејќи екстра давачки ќе имам а знаеме колку е скапо сето тоа.

Не ми стигнува платата за да купам квалитетна храна бидејќи имам давачки за кредит и плус тоа дополнително ми отежнува. Инфлацијава ме утепа и ништо чудно со исхранава уште што сум жив.

Ве молам како издржувате да се храните правилно тие што не заработувате убаво? Како се храните? Имате ли некоја препорака што да јадам квалитетно да е а евтино?

Сигурно ќе најдеш замрзнато месо за 350 денари кило, 330 грама од ручек, 1 кило за три дена, за месец дена 10 кила тоа се накај 3500-4000.

Ако си на буџет не е малку ама не е и многу, за доручек јајца, овесни, па некои денови ќе дробиш и леб и паштета ако си тесен со кеш.

Ќе убациш и ориз/компир тоа не е многу скапо, и најбитно ќе исфрлиш цигарите/трева/коцка ако имаш таков порок, тоа сигурно те кошта поише него месо да купиш :icon_lol:

Zfg

Член од
17 февруари 2022
Мислења
7
Поени од реакции
13

3-4 јајца ти се 20-30 денари, можеш да користиш риба ослиќ, нискокалорична е со релативно висок протеински состав, се наоѓа околу 150 денари кило. Од пилешко месо, смрзнат стек се наоѓа и за околу 200 денари кило, а можеш да ги земеш во предвид и батаците ( да ги јадеш без кожа), кои имаат висок протеински состав и ниска цена. Висок протеински состав и многу ниска цена има џигерот, повремено можеш да употребуваш, секако подобро од салами и паштети. Ориз и компир се сеуште ефтини, а здрав извор на јаглехидрати. Мислам дека кечапи, мајонези и слично се далеку поскапи.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.614
Поени од реакции
2.235

30 јајца се 200 ден. 5 јајца на ден, ти иде околу 33 денари оброк. Поефтино него да земеш пециво од пекара.

Кило овес е 80 денари, литар млеко е 60 денари. Имаш за 6-8 овесни каши, исто 33 денари оброк.

И двата оброци се 25-30 г. протеин.

Месото е скапо, ама се наоѓа бразилски стек, 2кг за 420 денари на акција. Јас го користам за во манџи бидеќи ми е грд така да го јадам.

Јаглехидрати како ориз и компир се сеуште ефтини. Ама во глобала е прилично скапо да се храниш квалитетно, па бара доста компромиси.

Sent from my A001LG using Tapatalk

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.496
Поени од реакции
3.320
@travelpatnik леќа, грав, грашок, никој не спомнува а тие ти се топ оброци и лесно се готват. Земи си кикиритки на големо, во блендер и ете ти путер од кикиритки поефтин него во продавница. Пилешко, свинско и телешко месо не мора ни да јадеш реално, не фрлај пари за џабе а и поздрав ќе бидеш. Јас лично само пилешки стек јадам еднаш во неделата, и еднаш месечно да речеме некое црвено месо. Риба имаш ефтина во КАМ, ослич, лосос, туна, сардина.

Салами, бел леб, кечапи, мајонези и слични срања ти се само фрлање на пари безврска.

Исто така за исхрана читај ја оваа тема: Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело | Кајгана форум
Модератори дај префрлајте мислења тамо, хаос овде се прави.

Член од
23 септември 2015
Мислења
987
Поени од реакции
509
@travelpatnik леќа, грав, грашок, никој не спомнува а тие ти се топ оброци и лесно се готват. Земи си кикиритки на големо, во блендер и ете ти путер од кикиритки поефтин него во продавница. Пилешко, свинско и телешко месо не мора ни да јадеш реално, не фрлај пари за џабе а и поздрав ќе бидеш. Јас лично само пилешки стек јадам еднаш во неделата, и еднаш месечно да речеме некое црвено месо. Риба имаш ефтина во КАМ, ослич, лосос, туна, сардина.

Салами, бел леб, кечапи, мајонези и слични срања ти се само фрлање на пари безврска.

Исто така за исхрана читај ја оваа тема: Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело | Кајгана форум
Модератори дај префрлајте мислења тамо, хаос овде се прави.
Дали земаш суплементи ,витамини минерали и ако да, кои?
ПС. Може да додадеш некое јајце,сардина,јогурт.

Kajgana Shop

На врв Bottom