Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Штотуку ми кажа дека ако се дрогирам дека ќе сфатам што е слободна волја? Толку од муабетот со тебе. Али вака. Сакам да те лоботомирам. Живеј си послем со твојата свест пошто и онака мозок не ти треба.
Не бре кој рече да се дрогираш? Итака не е то за тебе...и медитација е дрогирање да погодам - лачи хормони што предизвикуваат халуцинации така :ROFLMAO:ти тоа го знаеш пошто си медитирал, си се проектирал астрално и слично ама уствари ништо од тоа не си праел вистински, си се филмал и сега мислиш дека сите се ко ти што си бил некогаш. Уствари која е смислата да се разговара за правење било што, се ќе се деси како е преодредено нали ;) детермистичките сваќања се најблиску до господ кој предодредил се однапред, само што не се декларативно религиски. Мисли си дека си запчаник во машина, поголема лоботомија од тоа нема ;) пре не би постоел него таква улога да имам. И убедувај ги вернициве дека нема господ како супериорно суштество што казнува и наградува и го создал светот пред 4000 години, браво што си го сватил тоа (y)

Не бре кој рече да се дрогираш? Итака не е то за тебе...и медитација е дрогирање да погодам - лачи хормони што предизвикуваат халуцинации така :ROFLMAO:ти тоа го знаеш пошто си медитирал, си се проектирал астрално и слично ама уствари ништо од тоа не си праел вистински, си се филмал и сега мислиш дека сите се ко ти што си бил некогаш. Уствари која е смислата да се разговара за правење било што, се ќе се деси како е преодредено нали ;) детермистичките сваќања се најблиску до господ кој предодредил се однапред, само што не се декларативно религиски. Мисли си дека си запчаник во машина, поголема лоботомија од тоа нема ;) пре не би постоел него таква улога да имам. И убедувај ги вернициве дека нема господ како супериорно суштество што казнува и наградува и го создал светот пред 4000 години, браво што си го сватил тоа (y)

:pos:
Има секакви чуда по светов....помеѓу дугото и трупови.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 04:08 ---
Живеј си послем со твојата свест пошто и онака мозок не ти треба.
На кој не му треба мозок и кој е тој што има мозок?
......се читаш ли што трескаш:facepalm:

MEDDLE де,

очекував ТВОЈ одговор на моето прашање, а не да ми цитираш како Маркс го замислувал општестевно уредување во „убавата„ иднина, разбираш...80% од она кое го напиша, исто како Маркс да го напишал а не Ти. Останатите 20% и тие не се Твои ставови, туку она кое и пијан-ќорав, може уште денес да го забележи.

Но еве, за почеток, за да не ми префрлаш дека не сум одговарал. Еве како Црквата ја гледна иднината, но не онаа Твојата, туку онаа која е од Бога допуштена и ветена, но сосема на кратко:
- Светов се ближи кон својот крај (но не ради Фукујама, нормално...)
- Богоотпаѓањето ќе доживее максимум во последните 3,5 г. од овој Свет, во времето од владеењето од антихристот.
- следува второто Христово доаѓање, Неговиот страшен Суд, и целосно возобновување на Светов/Вселената и се‘ во неа.
- следува бесконечниот ден Божји, во кој праведниците бесконечно ќе се уподобуваат кон Христа Бога.

Ојме понатаму со моите одговори...
--- надополнето: 29 септември 2012 во 03:04 ---

Посочи ми валиден извор, во које запишинако која Црква и колкумина заклала до сега...Нормално, без вооштувања дека Црквата жарела и палела, туку со конкретни случаи.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 03:05 ---

Ц, тоа Ти го велиш, не јас.
Атеистите се луѓе, кои се‘уште не ги отвориле умојте и кон Божите вистини, а не само кон овосветовните.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 03:09 ---

За атеистите, здраворазмно е само она кое тиес амите го сметаа за здраворазумно.

Плус, во Црквата, под поимот „знаење„ е подразбира учење кое е непосредно од Бога објавено до Црквата, за разлика од атеистите, кои под поимот „знаење“ подразбираат паразитски примена информација, од туѓо исксутво, а примено како да е свое/нивно.

Ете, сега имаш престава и за разликата во поимањето на ист поим од Црквата и од атеизмот.

Аааааааа, значи треба да се прекрстам т.е. да додадам во моето презиме Маркс а? цццццц Кај го најде бе Маркс во моиве „видувања“ живти све?! :pos: Ах тој пусти Маркс, за се е он крив! Мамето негово проклето! :pos:

Иначе, што очекуваше да ти кажам дека „ќе се деси“?! Рози ќе цветаат? Христа ќе дојде?! Светот катаклизмично ќе пропадне? или не знам што? Извини, ама тоа што и пијан и ќорав може да го види, тоа е она штое реално и ништо повеќе, што очекуваш?!
Од друга страна, не знам што ти па толку се надеваш на тој Христо дека ќе се симне пак од небесата и ќе ја опраи работата?! Па нели е тоа исто така ветување брда и долини, нешто за што ти дрва и камења фрлаше пред два три дена за Сен-Симон и неговите социјал-утопистички идеи, а против т.н. лаги на Маркс?
Па, ако Маркс лаже, а Сен-Симон ветувал Брда и Долини, онда не знам во што се разликува твојава Библија и твојов Исус со се неа ? Или сеа лагата има друго значење, или пак нешо има тука со личносната вистина, а?

Брат, ти стварно бе, знаеш ли шо збориш? Се читаш ли малце?

А за тој твој суден ден, не само шо не верувам, него 90% од планетава више не верува у тие глупости.. Тоа ти е, знаеш, како онаа приказната со овчарчето и волкот...
До сега од втората половина на 17 век (ако не си знаел) до денес светов требаше да пропадне 1000000000000000000 пати, и да дојде судниот ден... .ама уште не е пропаднат...
Патем, се согласувам со тоа дека, „овој свет ќе пропадне“, „кад-тад“.. али онака алегорично речено „ќе пропаде“..

И не го клавај Фукујама каде што не му е место.. бар да имаше смисла зошто си го ставил Фукујама, вака испаѓа дека само си го прокурвал неговото „пропаѓање“.. но нема везе, ко што кокетираш со Маркс - повторно, еве глеам без врска го провлекуваш и Фукујама...

Па ете ти пишав, крстоносните војни, палењето и прогласувањето за еретици и „соработници со ѓаволот“ на побајачко мислители во периодот на хуманизмот и ренесансата (Џордано Бруно на пример)..
Сакаш уште? Инквизицијата, поготово онаа во Шпанија која што траела до втората половина на 19-век.
Палењето и колежот на богомилите (овде на Балканот и тоа од православната црква) Впрочем 2 крстоносни војни од Ватикан билепредизвикани на тлото на Босна, а зошто? Па наравно, католиците да ги „дочистат“ Богомилите с друге стране Балкана ;) .
Сакаш уште?
Колење и наилно покрстување - наравно во име на Христа, во „Новиот Свет, на (не илијадници) него милиони Инки и Ацтеки..и остали патем...
Сеа терба до детаљи да ти пишувам? Ако сакаш може.. со се датуми.. малку ќе почекаш, но ќе ти се исплати не бери гајле.. Патем, не се секирај, Вики нема да ја користам, и ликнови ќе добиеш, ако е од интернет, а за се друго, од книгиве дома ми..

Знаеш што, за ова што го збориш...
Атеистите се луѓе, кои се‘уште не ги отвориле умојте и кон Божите вистини, а не само кон овосветовните.
брат, не знам шо да ти кажам,,, мислам чувствувам дека треба сеа од пред 3 дена истиот муабет, пак одново да го вртиме, и затоа глеам деак е тотално безполезно да дробам леб...
Така да, она што го рече сеа, не знам зошто, вероватно затоа што ги чувствуваш атеистите како некоја злокобна квази-секта, па така сето тоа ми звучи побајаги Наци, и мислам дека ако ти дае некој власт, брат ти комотно ќе постанеш втор Хитлер... само наместо евреи, ќе тепаш атеисти и комунисти т.е. марксисти...

Затоа, да не ти се објаснувам, еве ти едно видео, во 8 дела, предавање од Славој Жижек, што вчера сосема случајно го видов на ЈуТјуб.. ме изненади тоа што се поклапа со мислењата и ставовите што јас ги имам.. знам дека нема 100% да се согласуваш со него, но ете чисто да добиеш поопширен договор на погоре болдираната твоја искажана теза.

Аха, а што е тоа што е здраворазумно за атеистите, а што за тебе не е ?
Тоа што човекот се прилагодува и ја менува природата по свој терк? Брат.. уфффф... :facepalm:

Ајде, сеа почнавме лингвистички да го толкуваме и дефинираме зборот „знаење“, а?! цццц

Па да, точно, она што Црквата го нуди и под „знаење“ е учење единствено дадено од Бога - непосредно, и ништо друго. Точно, ништо друго друго не е важно освен тоа што Црквата го дава - симплифицирано, догматски, инертно .. итн итн итн...

А за ова => „атеистите, кои под поимот „знаење“ подразбираат паразитски примена информација, од туѓо исксутво, а примено како да е свое/нивно“ - брат, не гледам зошто и ти не би се идентификувал со оваа „твоја“ теза.. Реков јас дека ти си ем старо-нов марксист, ем новопечен атеист.. Пак ќе те прашам.. Зошто го користиш и читаш од компјутерот? Зошто гледаш телевизја, зошто слушаш радио? Зошто си ги слушал мајка ти и татко ти, додека те воспитувале? Зошто си одел во училиште?
Зошто земаш плата, социјално осигорување? Нели, сето тоа е нешто што е општо познато, нешто што и пијан и ќорав го знае, така? Тоа нели се дел од туѓи искуства што ти го воспримаш и кои тебе те прават она што си сега? Или тоа е друго?
Мики бе! аман! :pos:

Е сега, имам претстава да, какво е толкувањето на ист поим од страна на Црквата и Атеистите.. се ми објасни..

П.С. Мики бе, како можеш при толку години старост, толку многу да се бламираш.. аман заман.. дај те молам прибери се.. :pos:

Едноставно. Ќе предизвикам експлозија со доволно голем интензитет за да го сменам распоредот на целиот сончев систем. Тоест тогаш нема да биде сончев систем. Ќе биде збир од нефункционални вселенски тела. Знаеш како ќе ја сменам реалноста? Место Скопје ќе има прашина. Силите на гравитација ќе се сменат. Времето ќе се смени без нашата атмосфера. И просторот ќе се искриви поради наглата експлозија. Ако имам доволно голем енергетски потенцијал од друга страна имам и механизам со помош на кој ќе го користам тој енергетски потенцијал ќе имам способност со таа сила да ги распоредам атомите на Амди Бајрам во друга формација како на пример Ема Вотсон затоа што секако ќе го поседувам и механизмот за да го постигнам тоа со таква прецизност. Глеаш се е можно ако пристапиш со отворен ум кон работите.
За ова имам и тоа како отворен ум и се слагам потполно. Само се мислев дали е можно две Еми да направиш од Амди без да го прекршиш првиот тремодинамички закон. Еве релевантни информации:
How Much Does Emma Watson Weigh?

She is thought to weigh approximately 115 pounds or 52kg

Мислиш ли дека Амди е ~104.2 kg?

Веќе објаснив која е разликата меѓу „личносно„ и „субјективно„. Ти пак си тераш по свое, а јас ќе бидма тој кој нејќе да одговори на поставени прашања, така?....:confused:

Е не е така... :pos:
Проблемот е што за една иста лингвистичка работа, расправаме 3 дена.. она за што ти поимаш што е личносно а што субјективно, е едно те исто..и не знам више како да ти го објаснам..

Сеа треба нови зборови да бара чоек, во нашиов ни и така оскуден јазик, за да ти го објасни она што тебе ти се зацртало в глава...
нема везе.. батали.. јалово е..

А зошто власта е опседната со опозицијата и обратно?

Штета во случајов нема "Избори" ама тоа е кога нема индивидуален избор без домашно перење мозок, без ТВ кутијата како машина за перење мозоци т.е колу еден народ е лоботомиран укажува стапката на залудно потрошени часеви пред ТВ ако е ова валидно ние сме бајаги...Лоботомирани.

Се разбира Фудбал,Кошарка т.е Спорт и некој добар квалитетен филм не се рачуна, ова не важи за турските серии, Латас, Миленко и Ексклузив(кој, како, што и сл) тоа е најлошо што може да ви се случи.

А зошто власта е опседната со опозицијата и обратно?

Штета во случајов нема "Избори" ама тоа е кога нема индивидуален избор без домашно перење мозок, без ТВ кутијата како машина за перење мозоци т.е колу еден народ е лоботомиран укажува стапката на залудно потрошени часеви пред ТВ ако е ова валидно ние сме бајаги...Лоботомирани.

Се разбира Фудбал,Кошарка т.е Спорт и некој добар квалитетен филм не се рачуна, ова не важи за турските серии, Латас, Миленко и Ексклузив(кој, како, што и сл) тоа е најлошо што може да ви се случи.
Koj им пере мозок бе?

Е не е така... :pos:

Не е така, не е вака, не е онака, ама поинаку е, оти Ти така мислиш, нели?...:icon_lol:

На поставени прашања, даков одговор од позиција на поинаков светоглед, а Ти ги читаш моите одговори и што е најлошо, ем ги добиваш од мене, ем на добиените одговори даваш свој коментар....Е добро де, која е логиката на коментирање на веќе даден одогвор, за кој не ни очекувам дека ќе го прифатиш? И зашто да си го арчам денот на давање одговори на Твои прашања, кога од напред ми е јасно дека веќе имаш подготвен одговор на секое свое прашање?....:sneaky:

И што е најлошо, од авион се гледа нека не можеш да ја видиш марсковата утопија во Товите сопствени коментари и одговори, а згора на све, мене ми префрлуваш за наводно „вртење„ во место....

Паушални коментари, дека Црквата жарела и палела, составени на ниво‘ од историја за „6-то„, не ми се прифатливи, а уште помалку ми се прифатлви „клипчиња„ од „Ју тјуб„, на кој е поставен монолог, кој е „потполно„ (нели...) идентичен со Твоите ставови. А што друго треба да очекувам, да се повикаш на некој Свет Отец?...:sneaky:
--- надополнето: 29 септември 2012 во 12:59 ---
Е сега, имам претстава да, какво е толкувањето на ист поим од страна на Црквата и Атеистите.. се ми објасни..

Алал да Ти е, ќе те биде...:icon_lol:...Глеам, со леснотија „копчаш„....

На поставени прашања, даков одговор од позиција на поинаков светоглед, а Ти ги читаш моите одговори и што е најлошо, ем ги добиваш од мене, ем на добиените одговори даваш свој коментар....Е добро де, која е логиката на коментирање на веќе даден одогвор, за кој не ни очекувам дека ќе го прифатиш? И зашто да си го арчам денот на давање одговори на Твои прашања, кога од напред ми е јасно дека веќе имаш подготвен одговор на секое свое прашање?....:sneaky:

И што е најлошо, од авион се гледа нека не можеш да ја видиш марсковата утопија во Товите сопствени коментари и одговори, а згора на све, мене ми префрлуваш за наводно „вртење„ во место....
.

Е ајде де, кажи која е таа утопија што Маркс ја пружа, а јас во своите сопствени коментари и одговори никако да ја видам?

Иначе нормално дека ти префрлам вртење во место, и дека мора константно да те читам, не за друго него затоа што еднаш пишуваш едно, друг пат друго.. ако сакам да водам дебата со тебе, а водам, мора да знам што си пишал нели?
После да не испадне, пу пу не важи, односно не не сум рекол така. .што секојдневно го правиш тоа, и немам намера сеа по не знам кој пат да ти праам копи пејст на она што си го зборел...
Иначе, не е проблемот дали имам или немам подготвен одговор на секое твое прашање, работата е што си предвидлив, и што браниш работи што се апсурдни.. никој не ти замерува дали ти веруваш во нешто или не, проблемот е што кога некој те прашува за она во што ти веруваш и она што го мразиш, ти сметаш дека некој тбе те напаѓа.. И нормално, каква реторика пружаш, со таква ти се враќа,.. Што очекуваш сите да сметаат дека она во што ти веруваш дека е 100 % точно, без да пружиш барем минимален некаков доказ или поткрепа?
И патем, ако не ти се допаѓа конверзацијата што ја имаш со мене, а и ко што читам со повеќето форумџии овде, што онда се напињаш да „докажуваш“ и ги браниш своите верувања? Можеш комотно да се изгасиш од форумов, да немаш профил и да не се замараш со интернет и со форуми...
И сам велиш дека интернетот и компјутерите се „ужасно дело на капиталистите“. По не знам кој пати ти предлагам, земи го компјутеот уште сеа и фрли го низ тераса, па у контејнер..

А ако не сакаш да признаеш дека имаш лични ирационални предрасуди за нешто што, не само што не го знаеш, туку и одбиваш да го знаеш, онда тоа е твој проблем, а не на некој што го става на тест твоето верување, кое патем речено не е константно (како и кај секој човек).

Да имаше барем еден рационален одговор, да кажев, да бе мики така е, но еве сам види и провери, и покрај сите твои прашања (конкретно погоре погледни околу колежитена Црквата во име на христијанството), не се ни дрзнуваш да прокоментираш за одредени факти што ти се изложени... избегнуваш да ги одговориш, не затоа што не сакаш да се замараш, не затоа што можеш да ги побиеш, туку затоа што тоа се историски фактии вистини... и крај на муабетот..

Така да пријателе најпрво ти не си поставувач на неодговорени прашања, туку си поставувач на несмасни, глупави и смешни прашања, кои немаат ама благе везе, ниту со она што ти го „пропагираш“ овде, ниту со она што навистина били и е во светов.. .

И за крај, ти не си нит верник нит марксист нит атеист... ти си само обичен човек, со скрената интелектуална патека..

ајт чаос
доста ти беше..

Е ајде де, кажи која е таа утопија што Маркс ја пружа, а јас во своите сопствени коментари и одговори никако да ја видам?
.

Еве ја: она кое го напиша и самиот, тоа Маркс го напиша пред 150 г. а тоа е (според Маркс, нормално): дека идното општество (комунимзот де...) ќе биде бескласно (?), ќе биде без државата/државниот систем (демек, државата ќе била историски надмината, а стаена заедно со „..фурката и вретеното...„ во некој историски музеј....). дека бракот исто така ќе бил надживеана работа, дека распределбата на оптшественото богатство ќе се вршела по принципот „...секој според можностите, секому според потребите...„, дека средствата за работа ќе биле заедички имот и ќе биле едистствената работа со која ќе управувал човекот (наспрои безмилосната екслоатација во капитализмот...), дека луѓето ќе имале повеќе слободно време (демек, ќе се ослободеле од трудот/работата, затоа што средствата за работа ќе биле јааако усовршени и самодоволни, па луѓето од „...царството на нужноста (читај: работата), ќе прешле „...во царството на слободата....(која ли е таа?...), имањето повеќе слободно време ќе значело и повеќе можност за идеолошка надградба за луѓето (за комунстичката, разбира се...) и тн....

Уф, се уморив, ама верувам дека сум троа појасен....Ова кое пред малку го напишав, спореди го со Твојот претходен пост околу „изгледот„ од иднината.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 18:53 ---
Иначе нормално дека ти префрлам вртење во место, и дека мора константно да те читам, не за друго него затоа што еднаш пишуваш едно, друг пат друго.. ако сакам да водам дебата со тебе, а водам, мора да знам што си пишал нели?
После да не испадне, пу пу не важи, односно не не сум рекол така. .што секојдневно го правиш тоа, и немам намера сеа по не знам кој пат да ти праам копи пејст на она што си го зборел...
.

Види сеа, ако не ме разбираш шо сум напишал, тоа не мој проблем, нели?...
--- надополнето: 29 септември 2012 во 18:57 ---
Иначе, не е проблемот дали имам или немам подготвен одговор на секое твое прашање, работата е што си предвидлив, и што браниш работи што се апсурдни.. никој не ти замерува дали ти веруваш во нешто или не, проблемот е што кога некој те прашува за она во што ти веруваш и она што го мразиш, ти сметаш дека некој тбе те напаѓа.. И нормално, каква реторика пружаш, со таква ти се враќа,.. Што очекуваш сите да сметаат дека она во што ти веруваш дека е 100 % точно, без да пружиш барем минимален некаков доказ или поткрепа?
.

Ц, не мислам дека некој ме напаѓа, а и да ме напаѓа, немам проблем со нападот, оти нема да ми биде прв (а ниту последен) пат, некој да ме напаѓа ради мојата вероисповест, било на форумов, било „во живо„.
Секој кој Гоодбрал Христа за свој Бог и Спасител, јасно му е дека ќе биде и напаѓан и намразен.

Докази и поткрепи за мојата вера, пишувам 5 г. по ред на офрумов, значи, не ми недостасуваат.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:05 ---
И патем, ако не ти се допаѓа конверзацијата што ја имаш со мене, а и ко што читам со повеќето форумџии овде, што онда се напињаш да „докажуваш“ и ги браниш своите верувања? Можеш комотно да се изгасиш од форумов, да немаш профил и да не се замараш со интернет и со форуми...
И сам велиш дека интернетот и компјутерите се „ужасно дело на капиталистите“. По не знам кој пати ти предлагам, земи го компјутеот уште сеа и фрли го низ тераса, па у контејнер..
.

Секако дека ќе ги бранам моите верски убедувања, оти ако некој е нападнат, нормално е да се брани. Природно, нели?...
Патем, моето учество на форумов, не го земам како можност за надмудрување со фоурмџиите-неистомисленици, туку како можност да посведочам за својот Бог и својата вера. Но, кој ја напаѓа, секако дека ќе возвратам. Имам разбирање кога некој поставува прашања во врска со мојата вера, но немам разбирање кога некој поставува прашања, а во ракавот веќе има свои, подгвотвени одговори за истите тие прашања.

Никад не сум напишал дека компјутерот е дело од капиталистите, иако има многу вистина во тој став. Комјутерот е дело од т.н. воено-индрустриски комплекс, кој, за да биде ислпатлив за вложувањата во неговото развивање, прво, им се доделува на армиите, а после тоа, по прометејскиот принцип, им се продава и на широките народни маси, како евтина забава, но и како можност за до сега невидена и лесна контрола на властите врз своето население.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:06 ---
А ако не сакаш да признаеш дека имаш лични ирационални предрасуди за нешто што, не само што не го знаеш, туку и одбиваш да го знаеш, онда тоа е твој проблем, а не на некој што го става на тест твоето верување, кое патем речено не е константно (како и кај секој човек).
.

Моето верување е константно, оти не е вразно со променливите вистини од овој Свет, туку е врзано со неминливите Божји духовно-етички вистини.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:23 ---
Да имаше барем еден рационален одговор, да кажев, да бе мики така е, но еве сам види и провери, и покрај сите твои прашања (конкретно погоре погледни околу колежитена Црквата во име на христијанството), не се ни дрзнуваш да прокоментираш за одредени факти што ти се изложени... избегнуваш да ги одговориш, не затоа што не сакаш да се замараш, не затоа што можеш да ги побиеш, туку затоа што тоа се историски фактии вистини... и крај на муабетот..

Еве, ќе бидам уште појасен, па ако пак не „копчаш„, тоа нема да биде мој проблем...

Имено, Црквата се раздвои во шизмата од 1054 г. а до тогаш, таа беше „...една, света, соборна и апостолска Црква....„. Причините за тоа раздвојување се таложени неколку векови претходно и тоа е цела засебна тема. Токму после тоа раздвојување, римската Црква (не источната православна Црква!) почна, т.е. продолжи со своите новотарии, како: воведувањето на монашките редови, почетокот и текот од крстоносните војни и папското поковителство врз истите, нападите врз Цариград, воведувањето на инквизицијата и пресметки со неистомисленците, (праволавната Црква никад немала инквизиција!), посочувањето на поедини жени за вештерки и нивно јавно спалување, етноцидот кој Пизаро и Кортез го чинат кон домородците од средна и јужна Америка со крст и меч во раката, појавата на робовладетелството кон африканските црнци, етноцидот на тасманијците и абориџините во Австралија, па се до ден-денешен, каде Папата Јован Павле „други„ не криеше дека е учесник во падот од комунзмот....И сега, ако имаш нешто „против„ против римската Црква, повели, обрати се до Бенедикт, а не како маалски пацер од 6-то одделение, да „набадаш„ површни школски погрешни информации, а да немаш абер што е Црква, и што таа сторила.

Што се тиче богомилите, и јас поставив прашање, во кое барав точни поатоци од обемот од „геноцидот„ кој православната Црква го има сторено врз нив, ама ниту еден атеист не писна во врска со тоа. Богомилите, 6-9 век, како и било која друга историски позната ерес, биле задница која ја напуштила и Црквата и црковно учење (исто како и: аривевците, несторијанците, николаитите и сл) и така, отпаѓајќи од вистината, тие се впуштиле во верување во својата ерес, па кој отпаѓа од вистината и од Христа, тој нема своја смисла во своето постоење и постепено изчезнува, исто како и сите други еретици.

Во својата книга „Црквата и сектите„. д-р Лазар Милин не крие дека источната православна Црква вршела убиства врз поедини еретици, затоа што тоа бил единствен начин да се спречи пребегот на верните од Црквата во одредена еретичка задница а со тоа и правец во пеколот, но нечесно е ако тие убиства врз поедини еретици се „надуваат до ниво‘ од геноцид.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:26 ---
Така да пријателе најпрво ти не си поставувач на неодговорени прашања, туку си поставувач на несмасни, глупави и смешни прашања, кои немаат ама благе везе, ниту со она што ти го „пропагираш“ овде, ниту со она што навистина били и е во светов.. .
.

Ееее, полека, ако не можеш/не знаеш да одговориш, чесно е тоа и да го признаеш, а не вината да му ја префрлаш на поставувачот на прашањата.

„Не ми ја мати водата!„ -и‘ рече волкот на овчичката, Ти текнуе? :D
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:27 ---
И за крај, ти не си нит верник нит марксист нит атеист... ти си само обичен човек, со скрената интелектуална патека..
.

Чек, полека, каков крај, па нели глеаш дека штотуку се распишав?...:P
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:28 ---
ајт чаос
доста ти беше..

Не бегај, а баш почна да добиваш уште попрецизни одговори и немој пак мене да ме обвинуваш....

Штотуку ми кажа дека ако се дрогирам дека ќе сфатам што е слободна волја? Толку од муабетот со тебе. Али вака. Сакам да те лоботомирам. Живеј си послем со твојата свест пошто и онака мозок не ти треба. Moре се читаш ли што пишуваш. Даваш сугестија некој да конзумира супстанции кои воедно се дроги и според тебе физички за да сфати што е слободна волја и што е нефизичката свест. Знаеш ли колку фаци што кркале трипчиња и сакале да бидат спиритуалисти како тебе завршиле у лудница? Знаеш ли колку наркоманчиња добивале епилептични напади и трајни оштетувања на мозокот? Такви дечурлана што мислат дека го сфатиле светот зашто прочитале две три книги од Кастанеида. Нема потреба ти да ми даваш совети какви дроги треба да земам за да ја сфатам вистината. После 100 години ќе испадне дека сегашните сфаќања во голем процент можеби биле делузија. Ама нема сигурно твоите сфаќања за светот да се откријат дека биле вистината. Застарени сфаќања за духот и слободната волја, затоа што ти е страв да си го расипеш комфортот со идеја дека твоите одлуки се резултат на претходни фактори. Дека не можеш да мењаш ништо. Луѓето имаат нормална еволуциона алатка што се вика илузија за слободна волја. И не ми почнувај со муабетите за тоа што е реалност. Баш поради тоа што се што знаеме го примаме преку нашите 5 сетила, треба да не веруваме на нашите заклучоци за тоа што е реалноста. Затоа сине, постои работа како наука, која го исклучува човечкиот фактор и се базира на принципи ради кои ти имаш компјутер, у иднина кола и електрична енергија и антибиотици и ракети и генетски инжињеринг...... Од твоите верувања во астрална проекција немаш ништо освен илузии кои ти ги ствара твојот мозок. Затоа размисли малку. Дали твоите искуства со натприродното се илузија? Зашто им веруваш на своите искуства? Зашто религиозните луѓе им веруваат на своите искуства со Бог? Затоа што сакаат тоа што го веруваат да е вистина. Епа не е. Сам си кажа. Мозокот создава илузии. Затоа ќе се потпираме на научните методи кои не ствараат илузии.
последен пат ова не беше напишано, ах наукава со овие временски машини :ROFLMAO: науката го исклучува човечкиот фактор, навистина... ќе има науката она што го нарекува објективност ако не постои субјективност? За астрална проекција не можеш да зборуваш ако не си запознаен субјективно со нештото, тоа е сфера кај што науката бар засега нема пристап. Науката нит соновите не може да ги објасни. Ја мислам дека ти си тој што не сака да си го расипе конфортот, сум ги имал твоите сваќања во еден период од животот, не сум имал проблем да ги прифатам затоа што сум мислел дека е навистина така, меѓутоа не сум се ограничил на нив и во (не)случаен сплет на околности сум се уверил во нешто друго. Имам докази за мене, сум се уверил колку се или не се илузии, ти можеш што сакаш да мислиш, не и да тврдиш што е тоа и како е, реалноста е дека не знаеш, немаш појма, нагаѓаш, пробуваш да го вклопиш феноменот во твојот свет на верувања.

И за глупостите за дрогите што ги изнакажа :confused: нит те фатив за гуша нешто да направиш, нит ти сугестирав тебе или некому нешто да направи - напротив. Нит па негде споменав дека ја сум се дрогирал :eek: Го извади од контекст и почна да изиграваш загрижен родител дека некој ќе прочита и ќе почне да се дрогира. Најлесно ќе ги убедиш другите дека си во право ако претставиш некого како дрогираш. Башка од тоа што со тоа сите ги ставаш во ист кош како „наркоманчиња“ лесно може да се заклучи дека немаш никакви познавања за психоделиците и крајно стереотипно пристапуваш кон нив. Само индиректно ја споменав можноста затоа што лично познавам луѓе кои ја смениле перспективата како резултат на такви искуства, но напоменав дека не ја препорачувам, посебно не на скептици, бидејќи затвореноста на уствановените сваќања и неволноста да се прифатат нови макар и како теза директно може да биде најголема опасност од таквите искуства. И тие луѓе кои ги познавам не се техно џанкери, нит завршиле у лудница, напротив - здрави, прави, луѓе што се бават со интелектуална работа и кај кои таквите искуства значајно им го смениле погледот кон работите и им помогнале да размислуваат поинаку. Мене може да не ми веруваш, ама има познати личности кои го потврдиле тоа јавно ... Стив Џобс, Џим Морисон, Џорџ Карлин ред други музичари, актери, јавни фаци и научници. Francis Crick кој ја открил двојната спирала и има добиено нобелова награда за тоа заслугата за неговото откритие ја има дадено на LSD-то. Дека ефектите при психоделиците може да се објаснат чисто како „илузија“ малу тешко, иако е тоа најлесно, да се пикне прашината под тепих ;) Не мислам дека тоа е ниту единствен, ниту најдобар начин пак ќе повторам, најмалку не кај нас.

Следниов цитат сум 100% сигурен дека нема да можеш да го разбереш или ќе мислиш дека е метафора, иако ова е нешто многу практично и има начин емпириски, преку лично искуство (без дроги :D) да се осознае:
Reality is inconceivable without an experiencing subject, without an ego. It is the product of the exterior world, of the sender and of a receiver, an ego in whose deepest self the emanations of the exterior world, registered by the antennae of the sense organs, become conscious. If one of the two is lacking, no reality happens, no radio music plays, the picture screen remains blank." - Алберт Хофман (како директно искуство од неговото LSD откритие, старчево до 102 години изживеало без да заврши у лудница иако цел живот експериментално се „дрогирал“ :D)

Кога ќе го осознаеш тоа погоре на некој начин, субјективно, ќе сватиш многу работи ;)

Еве ја: она кое го напиша и самиот, тоа Маркс го напиша пред 150 г. а тоа е (според Маркс, нормално): дека идното општество (комунимзот де...) ќе биде бескласно (?), ќе биде без државата/државниот систем (демек, државата ќе била историски надмината, а стаена заедно со „..фурката и вретеното...„ во некој историски музеј....). дека бракот исто така ќе бил надживеана работа, дека распределбата на оптшественото богатство ќе се вршела по принципот „...секој според можностите, секому според потребите...„, дека средствата за работа ќе биле заедички имот и ќе биле едистствената работа со која ќе управувал човекот (наспрои безмилосната екслоатација во капитализмот...), дека луѓето ќе имале повеќе слободно време (демек, ќе се ослободеле од трудот/работата, затоа што средствата за работа ќе биле јааако усовршени и самодоволни, па луѓето од „...царството на нужноста (читај: работата), ќе прешле „...во царството на слободата....(која ли е таа?...), имањето повеќе слободно време ќе значело и повеќе можност за идеолошка надградба за луѓето (за комунстичката, разбира се...) и тн....

Уф, се уморив, ама верувам дека сум троа појасен....Ова кое пред малку го напишав, спореди го со Твојот претходен пост околу „изгледот„ од иднината.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 18:53 ---

Не си јасен ама ич.... Извади ми цитат од Маркс, каде он ветува брда и долини, и извади ми цитат од Библијата каде не ветуваат брда и долини...
Не ме убедувај во нешто што не го знаеш, а тврдиш и расправаш ко да го знаеш...

Види сеа, ако не ме разбираш шо сум напишал, тоа не мој проблем, нели?...
--- надополнето: 29 септември 2012 во 18:57 ---

Те разбирам многу добро... имаш проблем со интелектуалната надградба, - интелектуално си инертен....

Ц, не мислам дека некој ме напаѓа, а и да ме напаѓа, немам проблем со нападот, оти нема да ми биде прв (а ниту последен) пат, некој да ме напаѓа ради мојата вероисповест, било на форумов, било „во живо„.
Секој кој Гоодбрал Христа за свој Бог и Спасител, јасно му е дека ќе биде и напаѓан и намразен.

Докази и поткрепи за мојата вера, пишувам 5 г. по ред на офрумов, значи, не ми недостасуваат.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:05 ---

Е баш заради тоа што си интелектуално инертен, а се правиш нешто голем познавач на Маркс, Еволуцијата, Физиката, и сл и сл. па критикуваш се живо и дов што не е во согласност со твоето „личносно“ верување - е баш заради тоа те напаѓам.. а иначе верувај ти и во Чак Норис ако сакаш, ама ич гајле не ми е.. тоа си е твој проблем и твоја лична работа, како што е личен проблеми и ствар на еден одреден чоевк, што се нарекува и муслиман, или будист и сл ис.
Сеа јасно ти е?

Секако дека ќе ги бранам моите верски убедувања, оти ако некој е нападнат, нормално е да се брани. Природно, нели?...
Патем, моето учество на форумов, не го земам како можност за надмудрување со фоурмџиите-неистомисленици, туку како можност да посведочам за својот Бог и својата вера. Но, кој ја напаѓа, секако дека ќе возвратам. Имам разбирање кога некој поставува прашања во врска со мојата вера, но немам разбирање кога некој поставува прашања, а во ракавот веќе има свои, подгвотвени одговори за истите тие прашања.

Никад не сум напишал дека компјутерот е дело од капиталистите, иако има многу вистина во тој став. Комјутерот е дело од т.н. воено-индрустриски комплекс, кој, за да биде ислпатлив за вложувањата во неговото развивање, прво, им се доделува на армиите, а после тоа, по прометејскиот принцип, им се продава и на широките народни маси, како евтина забава, но и како можност за до сега невидена и лесна контрола на властите врз своето население.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:06 ---

Ти не ги браниш тоите верси убедувања, ти не знаеш кои се твоите верски убедувања... А при тоа критикуваш овде се живо и диво што е во спротивност со твоите верувања - од компјутери, до маркс, до физика, до њутн, дарвин... и после се осеќаш дека некој тебе вербата ти ја напаѓа?! пфффффф не биди смешен.. ме боли ташакот - со проштење , во што ти веруваш....... Јас ја напаѓам твојата интелектуална инертност која ирационално напаѓа одредени еработи, без никаква рационална основа..

И патем, благе везе немаш што си пишувал, врти таму од пред три дена да си прочиташ што збореше за компјутерите - дело на капиталиститте ... не ги врти сеа зборовите за да звучат по прикладно....

Ти као св.Петар се понашаш, пет пати се откажувал од Исус, и тоа несвесно, а при тоа за секое откажување го тврдиѓш спротивното.. .. ахаххахахахахаха

Моето верување е константно, оти не е вразно со променливите вистини од овој Свет, туку е врзано со неминливите Божји духовно-етички вистини.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:23 ---

Не е констатно, ама ај.. и тоа етиката и моралот со се нејзе.... ама ај... поконкретно, на пример, немој сеа да вадам како дрва и камења си фрлал на муслиманите.. Каде е таа етичка и морална доблест кај тебе како христијанин, сврти го и другиот образ, хуманистичкиот елемент, на твојата вера, и сл исл.. или на он-оф свич е а?

Еве, ќе бидам уште појасен, па ако пак не „копчаш„, тоа нема да биде мој проблем...

Имено, Црквата се раздвои во шизмата од 1054 г. а до тогаш, таа беше „...една, света, соборна и апостолска Црква....„. Причините за тоа раздвојување се таложени неколку векови претходно и тоа е цела засебна тема. Токму после тоа раздвојување, римската Црква (не источната православна Црква!) почна, т.е. продолжи со своите новотарии, како: воведувањето на монашките редови, почетокот и текот од крстоносните војни и папското поковителство врз истите, нападите врз Цариград, воведувањето на инквизицијата и пресметки со неистомисленците, (праволавната Црква никад немала инквизиција!), посочувањето на поедини жени за вештерки и нивно јавно спалување, етноцидот кој Пизаро и Кортез го чинат кон домородците од средна и јужна Америка со крст и меч во раката, појавата на робовладетелството кон африканските црнци, етноцидот на тасманијците и абориџините во Австралија, па се до ден-денешен, каде Папата Јован Павле „други„ не криеше дека е учесник во падот од комунзмот....И сега, ако имаш нешто „против„ против римската Црква, повели, обрати се до Бенедикт, а не како маалски пацер од 6-то одделение, да „набадаш„ површни школски погрешни информации, а да немаш абер што е Црква, и што таа сторила.

Не реков дека православната црква имала инквизиција.. но не ми е јасно зошто ја правдаш православната (која патем речено историски така се нарекувала уште од времето пред Никејскиот собир - името православна е само спојка на она што го застапувале - застапување т.е. славење на вистинските правци - нешто што во суштина и тоа како со време било менувано, а особено за време и по Никејскиот собир - затоа и се нарекува и уште ортодоксна), ко демек таа е нешто тотално поразлично од Католичката, а во суштина таа е само уште една опачина од истата паричка?

Пацер?!? Па имам и тоа како многу против тоа што Црквата (дали католичка или православна) го правела, а се со цел да ја заштити својата вера... А еве ти и подолу зошто (конкретно за православната црква)...

Што се тиче богомилите, и јас поставив прашање, во кое барав точни поатоци од обемот од „геноцидот„ кој православната Црква го има сторено врз нив, ама ниту еден атеист не писна во врска со тоа. Богомилите, 6-9 век, како и било која друга историски позната ерес, биле задница која ја напуштила и Црквата и црковно учење (исто како и: аривевците, несторијанците, николаитите и сл) и така, отпаѓајќи од вистината, тие се впуштиле во верување во својата ерес, па кој отпаѓа од вистината и од Христа, тој нема своја смисла во своето постоење и постепено изчезнува, исто како и сите други еретици.

Г.Острогорски - Историја на византија (III ВИзантија и Симеон Бугарски стр.325)
„Во времето на царот Петар во Бугарија, се јавува сектата на богомилите, апсолутно непомирлива кон официјалната црква /Кога зборуваме за официјалната црква, зборуваме за Цариградската патријаршиа - православната црква, која била институционализирана со власта т.е. Византиската империја/. Учењето на попотБогомил, основачот на таа ерес, поаѓа од науката на масалијанците и посебно павликијанците, кои византиската влада во поголеми маси ги преселувала во Тракија и кои подолго време живеле таму, во соседството со словенското население на Бугрија и Македонија. Како и павликијанството кое од своја страна влече корени од старото манихејство, и богомилството поаѓа од верувањето дека постојат две спротивно начела, доброто и злото, господ и сатаната, кои владеат со светот и чија меѓусебна борба го условува, човековиот живот и се што се случува во светот. Целиот видлив свет е сатанина творба и според тоа потчинет на злото. Како и нивните источни претходници, богомилите се стремеле кон чисто духовна вера и строго аскетски живот. Остро одбивале секаков надворешен култ, сите црковни обреди, па и целата организација на христијанската црква. Станувајќи против владеачката црква, богомилите се дигнале и против постојниот ред во светот, кој во црквата наоѓал најсилна потпора. ТОа било движење на протест против господата, моќните и богатите.“

Во својата книга „Црквата и сектите„. д-р Лазар Милин не крие дека источната православна Црква вршела убиства врз поедини еретици, затоа што тоа бил единствен начин да се спречи пребегот на верните од Црквата во одредена еретичка задница а со тоа и правец во пеколот, но нечесно е ако тие убиства врз поедини еретици се „надуваат до ниво‘ од геноцид.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:26 ---

Аха, значи, голема работа што убивале така, спорадично, важно не праеле геноцд.. значи по тебе, чесно е убиството кон поедини лица - или помала група на луѓе.. нечесно е само како ќе се нарече тоа, а делото само по себе - пих кому му е гајле - важно нечесно е! .. пеки.. :pos:
Ок, продолжуваме понатаму...
За да не се чудиш и не негираш од каде сите тие извори, еве што вели Острогорски на тоа, од каде се изворите за богомилството...
„ За постанокотна најстаата историја на богомилството најважни извори се писмото на патријархот Теофилакт (933-56) до бугарскиот цар Петар и посебно беседата на презивитерот Козма. За судирот меѓу источната и западната црква на Фотиј, известуваат актите на собирот од 869/70 и 879 г. како и писмат аи беседата на самиот патријарх ФОтиј и писмата на современите папи. Мошне се значајни повелбите на Василиј II од 1020 г. со кои се регулираат односите во Охридската архиепископија по покорувањето на Самуиловото царство; нивниот текст е зачуван во белешките на Михаило VIII од 1272 г.“

понатаму.. Мал исечок за војните што Алексеј Комен ги водел со Норманите, за потоа де се тепа со Печенезите, бидејќи биле сериозна напаст по Цариград т.е. Византија и црквата:
„Само што се ослободил од Норманите, Алексеј Комнен морал да стапи во војна со Печенезите. Опсноста од Печенезите, која што во текот на последните децении лебдела над Царството, се заострила уште повеќе со поддршката која што Печенезитте ја имале од страна на богомилите. Кризата достигнала врв кога Печенезите, по жетоките пресметки со царските трупи во 1090 година допреле речиси до смите цариградски ѕидини...... Од ова воинствено племе сега зависела судбината на Византиското Царство. Желно очекувани, Куманите, Печенезите и Узите стигнале во пролетта 1091 година и на 29 април во подножјето на Лебунион дошло до огорчена битка меѓу Печенезите од една и Куманите и Византијците од дрѕга страна. Печенезите претрпеле страотен пораз. Силниот впечаток што го оставила оваа битка се согледува во зборвите на Ана Комнена: „Цел еден народ кој броеше милијарди е уништен за еден ден.“... “
Еве што понатаму пишува Острогорски за палењето на богомилите...
„..И покрај таквите повремени нарушувања, меѓу световната и духовната власт, главно, владеела слога на соработка, заснована врз силните заеднички интереси. Така царот и црквата заеднички се бореле против еретичките движења коишто ја загрозувале црковната и државната организација и во таа борба иницијативата му припаѓала на царот. Богомилското двожење никнато во словенската средина на Балканот, постепено добило таков замав и стекнало толку многу приврзаници во Византиското царство, па и во самата престолнина, што царот сметал дека е потребно против оваа ерес да се употребат најостри мерки. Водачот на богомилите, Василиј, и сите негови следбеници кои што му останале верн на богомилското учење биле спалени на клада /Cf.D.Angelov, Der Bogomilismus auf dem Gebiet des byzantinischen Reiches (1948)/.
Како православен владетел и бранител на православието, Алексиј I Комнен, мошне активно учествувал и во судењето на„конзулот на филозофите3 Јован Итал. Како и неговиот голем учител и претходник Псел, и Јован Итал бил пламенен почитувач на Платон и нео-платонијанците, а ревносно го проучувал и Аристотела. Во Италовата личност античката филозофија која што господарела на највисоката филозофска установа, дошла до судир со христијанската вера. “

Доста ти е..

Ееее, полека, ако не можеш/не знаеш да одговориш, чесно е тоа и да го признаеш, а не вината да му ја префрлаш на поставувачот на прашањата.

„Не ми ја мати водата!„ -и‘ рече волкот на овчичката, Ти текнуе?

Нема ништо невистинито што не сум ти рекол тука... така да не се работи дали не можам или не знам.. се работи што ти не поставуваш тавки прашања - ти поставуваш блесави и глупави прашања, и ги браниш ирационално..
И не ти ја матам водата сам си ја матиш веќе 4 дена по ред..
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:27 ---

Чек, полека, каков крај, па нели глеаш дека штотуку се распишав?...
--- надополнето: 29 септември 2012 во 19:28 ---

ахахах Глеам како се распишуваш.. ... треба ли пак да вртам сеа од пред 3-4 дена и да ти праам копи пејст на тоа како ти размислуваш и како расправаш и какви прашања поставуваш?
ај бе не ме заебавај..

Не бегај, а баш почна да добиваш уште попрецизни одговори и немој пак мене да ме обвинуваш...

Не добивам никакви одговори.. .

MEDDLE,

среди си го погорниов пост, не можам да го „повикам„ да ги одвојам и комнетирам Твоите коментари.

Ќе коментирам „пешки„.

Велиш:
Не си јасен ама ич.... Извади ми цитат од Маркс, каде он ветува брда и долини, и извади ми цитат од Библијата каде не ветуваат брда и долини...
Не ме убедувај во нешто што не го знаеш, а тврдиш и расправаш ко да го знаеш...

Велам:

Маркс бил доволно внимателен за да не понуди „догматски„ модел за идното општетсво, такаа да неговата „визија„ за конуминзмот е дадена воопштено, а не егзактно, како точен модел за оопшетствено уредување.

Но, Маркс нуди опшетво овде, на оваа и ваква Земја, како чисто безбожничко уредување (видливо и денес...), каде секој поединец би бл бог самиот за себе.

Бог ветува „..ново небо и нова земја...„ (Откровение,.21.1). каде Рајот ќе биде во комллетно преуредена природа, каде Бог и Неговите ќе битисуваат бесконечно, но тоа значи дека Бог ни‘ ветил „брда и долини„, како поим за некакво комфорно живеење.

Велиш:

Те разбирам многу добро... имаш проблем со интелектуалната надградба, - интелектуално си инертен....

Велам:

Не, само не се поведувам по духот од овој Свет, што за верните е опасно, ради можноста од откажување од верата....Светов нека им остане на „световањците„, на кои Светов им омилел.

Велиш:

Е баш заради тоа што си интелектуално инертен, а се правиш нешто голем познавач на Маркс, Еволуцијата, Физиката, и сл и сл. па критикуваш се живо и дов што не е во согласност со твоето „личносно“ верување - е баш заради тоа те напаѓам.. а иначе верувај ти и во Чак Норис ако сакаш, ама ич гајле не ми е.. тоа си е твој проблем и твоја лична работа, како што е личен проблеми и ствар на еден одреден чоевк, што се нарекува и муслиман, или будист и сл ис.
Сеа јасно ти е?

Велам:

Макрс, еволуцијата и физиката биле мој интерес пред моето обраќање кон христијантвото и не (ми) ја крати можноста да ги коментирам, оти и Маркс, и физиката и еволуцијата се лесно достапни, а далеку од вистинити и затоа се предмет на црковна критика.

Велиш:

Не е констатно, ама ај.. и тоа етиката и моралот со се нејзе.... ама ај... поконкретно, на пример, немој сеа да вадам како дрва и камења си фрлал на муслиманите.. Каде е таа етичка и морална доблест кај тебе како христијанин, сврти го и другиот образ, хуманистичкиот елемент, на твојата вера, и сл исл.. или на он-оф свич е а?

Тоа што фрлам дрвја и камења по иноверците, го правам со точно поставени прашања а не со поворшен пристап кон нив, полн со предрасуди. Рисјанската етика не ме спречува да ја посочам лагата или заблудата кај другите.

Велиш:

Не реков дека православната црква имала инквизиција.. но не ми е јасно зошто ја правдаш православната (која патем речено историски така се нарекувала уште од времето пред Никејскиот собир - името православна е само спојка на она што го застапувале - застапување т.е. славење на вистинските правци - нешто што во суштина и тоа како со време било менувано, а особено за време и по Никејскиот собир - затоа и се нарекува и уште ортодоксна), ко демек таа е нешто тотално поразлично од Католичката, а во суштина таа е само уште една опачина од истата паричка?

Велам:

Секако дека ќе го бранам праволавието, оти токму тоа не внесе новотарии во веќе оформената црковна доткрина, за разлика од римската Црква, кој почна да го напушта единственото учење, со внсување произволности, кои не беа познати и признати во претходните векови од битисувањето од Црквта.

Токму тие новотарии ја поделија Цркваа на источна и запанда, од која подоцна се одови рефомацијата а од неа пак, сите денес познати протестантски заеднци, кои претеднираат да бидат „цркви„ а не се...

Велиш:

Пацер?!? Па имам и тоа како многу против тоа што Црквата (дали католичка или православна) го правела, а се со цел да ја заштити својата вера... А еве ти и подолу зошто (конкретно за православната црква)...

Велам:

Велам:

Да, пацер, оти не разликуваш „црква„ од „црква„ ама штедро напаѓаш, ставајќи све во ист кош.

Тоа што Ти имаш нешто „против„ Црквата, тоа нека си биде Твој проблем.
Ако Црквата тебе лично не Ти наштетила, што има тогаш „протоив„ против неа?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 19:59 ---
Велиш:
Г.Острогорски - Историја на византија (III ВИзантија и Симеон Бугарски стр.325)
„Во времето на царот Петар во Бугарија, се јавува сектата на богомилите, апсолутно непомирлива кон официјалната црква /Кога зборуваме за официјалната црква, зборуваме за Цариградската патријаршиа - православната црква, која била институционализирана со власта т.е. Византиската империја/. Учењето на попотБогомил, основачот на таа ерес, поаѓа од науката на масалијанците и посебно павликијанците, кои византиската влада во поголеми маси ги преселувала во Тракија и кои подолго време живеле таму, во соседството со словенското население на Бугрија и Македонија. Како и павликијанството кое од своја страна влече корени од старото манихејство, и богомилството поаѓа од верувањето дека постојат две спротивно начела, доброто и злото, господ и сатаната, кои владеат со светот и чија меѓусебна борба го условува, човековиот живот и се што се случува во светот. Целиот видлив свет е сатанина творба и според тоа потчинет на злото. Како и нивните источни претходници, богомилите се стремеле кон чисто духовна вера и строго аскетски живот. Остро одбивале секаков надворешен култ, сите црковни обреди, па и целата организација на христијанската црква. Станувајќи против владеачката црква, богомилите се дигнале и против постојниот ред во светот, кој во црквата наоѓал најсилна потпора. ТОа било движење на протест против господата, моќните и богатите.“

Велам:

Ова е проверена протестанска финта: вадиш реченица од контекст и со тоа, „као„ си ја соборил црковната вистина. Само протестантите сметаат дека Црквата била „инситуционализирана„, од „овој„ или од „оној„ зависно нивите конктретни потреби.

Но, наведениот текст е точен ,оти суштински точно го опшува однесувањето и учењето од богомилите, но никаде не забележувам дека Црквата (православната, нели..) ги „збришала„, онака како што атеитстие тоа и‘ го пирпишуват на Црквата. Атоа дека богомилите „као„ протестирале против „..господата, моќните и богаттие..„; тоа е само субјектвен заклучок од авторот од тесктот, оти изворното црковно учење, не е створено за протестирање против другите, туку за начинот на спасение на својата душа.
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:03 ---
Велиш:

Аха, значи, голема работа што убивале така, спорадично, важно не праеле геноцд.. значи по тебе, чесно е убиството кон поедини лица - или помала група на луѓе.. нечесно е само како ќе се нарече тоа, а делото само по себе - пих кому му е гајле - важно нечесно е! .. пеки.. :pos:

Велам:

Да, ако убиството е единстевн начи за спечување ерес, тогаш е прифатливо. Нечесно е тоа што противниците на Црквата се фаќаат за убиставата и со тоа, пак си наоѓаат оправдување за своето неверие, оти да не беа тие убиства врз еретици, денешните аеиисти ќе си најдеа нова причина кај Црквата, за да го запазат своето неверие и понатау...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:05 ---
Велиш:

Ок, продолжуваме понатаму...
За да не се чудиш и не негираш од каде сите тие извори, еве што вели Острогорски на тоа, од каде се изворите за богомилството...
„ За постанокотна најстаата историја на богомилството најважни извори се писмото на патријархот Теофилакт (933-56) до бугарскиот цар Петар и посебно беседата на презивитерот Козма. За судирот меѓу источната и западната црква на Фотиј, известуваат актите на собирот од 869/70 и 879 г. како и писмат аи беседата на самиот патријарх ФОтиј и писмата на современите папи. Мошне се значајни повелбите на Василиј II од 1020 г. со кои се регулираат односите во Охридската архиепископија по покорувањето на Самуиловото царство; нивниот текст е зачуван во белешките на Михаило VIII од 1272 г.“

Велам:

И? Што покажува погорниот текст?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:29 ---
Велиш:

понатаму.. Мал исечок за војните што Алексеј Комен ги водел со Норманите, за потоа де се тепа со Печенезите, бидејќи биле сериозна напаст по Цариград т.е. Византија и црквата:
„Само што се ослободил од Норманите, Алексеј Комнен морал да стапи во војна со Печенезите. Опсноста од Печенезите, која што во текот на последните децении лебдела над Царството, се заострила уште повеќе со поддршката која што Печенезитте ја имале од страна на богомилите. Кризата достигнала врв кога Печенезите, по жетоките пресметки со царските трупи во 1090 година допреле речиси до смите цариградски ѕидини...... Од ова воинствено племе сега зависела судбината на Византиското Царство. Желно очекувани, Куманите, Печенезите и Узите стигнале во пролетта 1091 година и на 29 април во подножјето на Лебунион дошло до огорчена битка меѓу Печенезите од една и Куманите и Византијците од дрѕга страна. Печенезите претрпеле страотен пораз. Силниот впечаток што го оставила оваа битка се согледува во зборвите на Ана Комнена: „Цел еден народ кој броеше милијарди е уништен за еден ден.“... “
Еве што понатаму пишува Острогорски за палењето на богомилите...
„..И покрај таквите повремени нарушувања, меѓу световната и духовната власт, главно, владеела слога на соработка, заснована врз силните заеднички интереси. Така царот и црквата заеднички се бореле против еретичките движења коишто ја загрозувале црковната и државната организација и во таа борба иницијативата му припаѓала на царот. Богомилското двожење никнато во словенската средина на Балканот, постепено добило таков замав и стекнало толку многу приврзаници во Византиското царство, па и во самата престолнина, што царот сметал дека е потребно против оваа ерес да се употребат најостри мерки. Водачот на богомилите, Василиј, и сите негови следбеници кои што му останале верн на богомилското учење биле спалени на клада /Cf.D.Angelov, Der Bogomilismus auf dem Gebiet des byzantinischen Reiches (1948)/.
Како православен владетел и бранител на православието, Алексиј I Комнен, мошне активно учествувал и во судењето на„конзулот на филозофите3 Јован Итал. Како и неговиот голем учител и претходник Псел, и Јован Итал бил пламенен почитувач на Платон и нео-платонијанците, а ревносно го проучувал и Аристотела. Во Италовата личност античката филозофија која што господарела на највисоката филозофска установа, дошла до судир со христијанската вера. “

Доста ти е..

Велам:

И? Па нели реков дека еретиците се погубувани, а текстов погоре не кажува ништо поинаку. Плус, тоа што Ана Комнен кажала дека тој народ броел „милијарди„, кој е тој народ од тоа време, кој реално броел милијарди? Некој тука го „пумпа„ бројките!

И, кога е во прашање одбранбенатa војна, што друго требало да чинат цариградските владетели, освен да се бранат, а со тоа да ја бранат и верата и Црквата, па и да убиваат противници? Или сметша дека властите требали да им понудат на противнците братска љубов, искажана на ободот од тврдините?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:33 ---
Велиш:

Нема ништо невистинито што не сум ти рекол тука... така да не се работи дали не можам или не знам.. се работи што ти не поставуваш тавки прашања - ти поставуваш блесави и глупави прашања, и ги браниш ирационално..
И не ти ја матам водата сам си ја матиш веќе 4 дена по ред..
--- надополнето: вчера во 18:27 ---

Вемам:

Ма нееее, Ти искажуваш апсолутна вистина, во тоа, не сумњам ни случјано...
Секако, таа вистина е туѓа, не е Твоја, нели? Ама пошто таа вистина убо се вклопува во Твоето неверие, нормално дека таа вистина е точна...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:35 ---
Велиш:

ахахах Глеам како се распишуваш.. ... треба ли пак да вртам сеа од пред 3-4 дена и да ти праам копи пејст на тоа како ти размислуваш и како расправаш и какви прашања поставуваш?
ај бе не ме заебавај..

Велам:

Ајде, јас сум трпелив, ќе причекам, а Ти напрај копи-пест од она кое сум го напишал и кажи ми што точно сум напишал, оти се чини дека Ти со подобар познавач на моите постови од мене, иако јас ги пишувам...

Чекам...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:36 ---
Велиш:

Не добивам никакви одговори.. .

Велам:

Погрешно: добиваш одговори, ама моите одовори не се вклопливи воТвоите предрасуди кон Црквата и нејзиното учење.

Да, ако убиството е единстевн начи за спечување ерес, тогаш е прифатливо. Нечесно е тоа што противниците на Црквата се фаќаат за убиставата и со тоа, пак си наоѓаат оправдување за своето неверие, оти да не беа тие убиства врз еретици, денешните аеиисти ќе си најдеа нова причина кај Црквата, за да го запазат своето неверие и понатау...

Мене ова ми боде очи.
Одговори ми те молам, дали Исус би запалил еретик на клада?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom