Затвори прозор, чади! (ајвар, зимница...)

• Креатор на темата Креатор на темата Toreador
  • Време на започнување Време на започнување
jas lichno obozavam sezona na ajvar, mirisot me podsekja koga bev mala i koga pisuvav domashna, polzavchinja i chengelchinja, bukvi koga prvpat pochnuvav da chitam, prvi skolski denovi i ke go otvorev prozorecot ke mi doese blag miris na taze ajvar i esensko vetrence ,kvecherina , milina pa majka mi ke mi stopleshe mleko so neskvik i ja i sestra mi uzivavme u detstvo sto sakas povekje
koga kje pochustvuvam miris na ajvar znam deka ide esen deka letoto zavrsilo
a slichno chustvo imam i koga lipite cvetaat vo prolet mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm detstvo

Јас направив мислим ми направија малиџано и ајвар уште од пред 2 недели. (=

"...Dodeka nokta gi sobira poslednite troski od denot, a vie lezite sami vo svoite ladni posteli, slusam kako tivko se prasuvate sto ke se sluci vo narednite denovi, meseci, godini...a zosto ne i vekovi? Iako se ova casovi po pesimizam ke mora da ve razocaram. Nisto nema da se sluci! I ovaa esen ke mirisa na peceni piperki, modri patligani, bamji, bosilek, nane...Vetrot ke gi mrsi raspustenite kosi na okolnite brezi...ke se ragjaat bebinja so crveni obravcinja, a vie veselo ke itate na slavi, vencavki, svadbi i krstevki... I najsetne (sto bi rekol Pinokio), najvaznata i najdobrata vest: Ljubovta nema da ispadne od moda uste barem sto godini! ....................... " by
Bratisllav Dimitrov-BATO

Ne mu gi miluvam kolumnite kojznae kolku ama zatoa milata mi Ivana koja e negov veren oozavatel i sekako citatel mi go isprati ova...da me potseti na esenta vo rodniot kraj:pipi:...na krckavite lepcinja premackani so toplo ajvarce, poroseni so belo, meko sirence, na denovite koga edvaj cekavme da go lapneme lepceto so ajvar i taka so crveni ajvarski usni da istrcame na ulica za da gi zgrapcime poslednite migovi, boi i mirisi na toplite denovi!
I koga sonceto zaoga i neboto e simpaticno portokalovo-crveno, lisjata tancuvaat na veterot,a vozduhot e ispolnet so miris na esen... slusas glas koj ti kazuva deka e vreme...
I kako posle da ne sakam miris na ajvar i esen tamu kaj nas....ah:smir:

Ајвааааар :vozbud: Почна баба ми пред неколку дена да прави... И ја обожавам заради тоа што ми прави зашто многу е поубав него купечкиот... Боље нема да јадам него да купам :) И најчесто прави многу, па имаме до летоска :)

Чекајте сега, не сум баш во тек. Тетка ми вика не смеела да ни прави ајвар годинава, зашто забраниле да се чади зад згради, пред гаражи...Абе аман? Стварно? Па ако е така, ќе се уништи традицијата што ја прави земјава ни убава. Толку малку фини работи останаа со кои можеме да се пофалиме. Ако Скопје не ми замириса на ајвар во септември, не е Скопје, бе алооо!!! Свекор ми од сред Варшава се запна лани да доаѓа токму тогаш, само за да ја почувствува атмосферата егзотична, македонска. Па пишуваше после по весници какви фини обичаи имаат „Мацедоњчици“ :). Е значи, ако е стварно така, многу ќе се изнервирам :nenene:.

Ајвар...аааааааааааааа :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Премногу го сакам... поготово со топло домашно лепче и со млеко... аааааа... ми се пријаде сеа...:nesum:
Ама кај глупиов закон бе забранил... шо ќе праиме сеа... ќе купуваме, а тој и не е баш така добар ко домашниот...:nesum:
Инаку да, убаво кажа тањушка и се придружувам во постот... чим се прави ајвар кај нас т.е. кај баба ми сите врати и прозори се отворени за да влезе мирисот на ајвар... толку многу го сакаме... незнам... :pos: и многу знае да ме потсети на детството кога, мама и баба праеа ајвар а ја трчав наоколу и правев гримаси и белји и внимаваа на мене да не се загорам... :pos:
Баш така, ќе збреме цела фамилија пари, идеме купуваме пиперки и шо ти таму не и ајмооо сите кај баба на ајвар... сите можни најблиски сме кај баба... кој пие пиво и мезе, кој прави ајвар, кој игра, кој става дрва во тоа како и да го викаат... мх мх мх... поготово со братучедите коа идевме да купуваме и да завршувавме некои потребни работи за ајварот... едноставно ко празник ни беше... :pos: цела фамилија ја глеаш раштркана насекаде... после пак, ќе се зберат на кратко да мавнат по едно пивце, и да одморат на саат време... и после пак на работа... :pos: полна куќа најблиска фамилија на правење ајвар... најзакон работа... ми недостига тоа време...:nesum:

jas lichno obozavam sezona na ajvar, mirisot me podsekja koga bev mala i koga pisuvav domashna, polzavchinja i chengelchinja, bukvi koga prvpat pochnuvav da chitam, prvi skolski denovi i ke go otvorev prozorecot ke mi doese blag miris na taze ajvar i esensko vetrence ,kvecherina , milina pa majka mi ke mi stopleshe mleko so neskvik i ja i sestra mi uzivavme u detstvo sto sakas povekje
koga kje pochustvuvam miris na ajvar znam deka ide esen deka letoto zavrsilo
a slichno chustvo imam i koga lipite cvetaat vo prolet mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm detstvo
...ммм како јас да сум го пишувала ова:) само на латиница:pos2:

mene vo princip me nervira periodot koga ke dojde za pravenje zimnica se smrdi na cad,ali jadam i ajvar i lutenica i pindzur i se povrzano so piperki,no mislam deka treba da se zabranuva vo dovrovi,posebno vo dvorobi na zgradi,ne se trpi :nesvest:

Не правиме зимница. Дедо ми и баба ми не „частат“ по некоја тегла ајвар, лутеница, слатко и сл. Обожавам ајвар. Кога има се давам во него. Кога има - има. Кога нема не купувам Ајвер и некое слично ѓубре. Одвратни ми се тие „ајвери“.

леле што им е на луѓево ???? на оваа жештина почнале АЈВАР да прават:nesvest: па не е ли малку рааааааааааааано за него ???? тек е август :pos2:надвор +40С
Ц ц ц ц :uvo::uvo:

Со душа чекам да почне сезоната на правење зимница,ајвари,слатко,сокови.....мхмхмхмхм па после тоа со топло ајварче и лепче кога ќе седнеш,па и сиренце лелелеллеле

Секогаш коа баба ми и мајка ми ќе го направат ајварот и ќе го наполнат во тегли јас и брат ми земаме еен леб и едно парче мешано осоговско сирење и го чистиме тенџерето.

Секогаш коа баба ми и мајка ми ќе го направат ајварот и ќе го наполнат во тегли јас и брат ми земаме еен леб и едно парче мешано осоговско сирење и го чистиме тенџерето.

Си се препознав во ова :icon_lol:

Добро, да ве прашам, колку ајвар / пинџур правите годишно?
Ние секоја година го зголемуваме мастрафот и пак, до сред зима нема ни тегло останато... :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom