Затвори прозор, чади! (ајвар, зимница...)

Член од
6 јули 2006
Мислења
117
Поени од реакции
8
jas lichno obozavam sezona na ajvar, mirisot me podsekja koga bev mala i koga pisuvav domashna, polzavchinja i chengelchinja, bukvi koga prvpat pochnuvav da chitam, prvi skolski denovi i ke go otvorev prozorecot ke mi doese blag miris na taze ajvar i esensko vetrence ,kvecherina , milina pa majka mi ke mi stopleshe mleko so neskvik i ja i sestra mi uzivavme u detstvo sto sakas povekje
koga kje pochustvuvam miris na ajvar znam deka ide esen deka letoto zavrsilo
a slichno chustvo imam i koga lipite cvetaat vo prolet mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm detstvo

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Јас направив мислим ми направија малиџано и ајвар уште од пред 2 недели. (=

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
"...Dodeka nokta gi sobira poslednite troski od denot, a vie lezite sami vo svoite ladni posteli, slusam kako tivko se prasuvate sto ke se sluci vo narednite denovi, meseci, godini...a zosto ne i vekovi? Iako se ova casovi po pesimizam ke mora da ve razocaram. Nisto nema da se sluci! I ovaa esen ke mirisa na peceni piperki, modri patligani, bamji, bosilek, nane...Vetrot ke gi mrsi raspustenite kosi na okolnite brezi...ke se ragjaat bebinja so crveni obravcinja, a vie veselo ke itate na slavi, vencavki, svadbi i krstevki... I najsetne (sto bi rekol Pinokio), najvaznata i najdobrata vest: Ljubovta nema da ispadne od moda uste barem sto godini! ....................... " by
Bratisllav Dimitrov-BATO

Ne mu gi miluvam kolumnite kojznae kolku ama zatoa milata mi Ivana koja e negov veren oozavatel i sekako citatel mi go isprati ova...da me potseti na esenta vo rodniot kraj:pipi:...na krckavite lepcinja premackani so toplo ajvarce, poroseni so belo, meko sirence, na denovite koga edvaj cekavme da go lapneme lepceto so ajvar i taka so crveni ajvarski usni da istrcame na ulica za da gi zgrapcime poslednite migovi, boi i mirisi na toplite denovi!
I koga sonceto zaoga i neboto e simpaticno portokalovo-crveno, lisjata tancuvaat na veterot,a vozduhot e ispolnet so miris na esen... slusas glas koj ti kazuva deka e vreme...
I kako posle da ne sakam miris na ajvar i esen tamu kaj nas....ah:smir:

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Ајвааааар :vozbud: Почна баба ми пред неколку дена да прави... И ја обожавам заради тоа што ми прави зашто многу е поубав него купечкиот... Боље нема да јадам него да купам :) И најчесто прави многу, па имаме до летоска :)

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Чекајте сега, не сум баш во тек. Тетка ми вика не смеела да ни прави ајвар годинава, зашто забраниле да се чади зад згради, пред гаражи...Абе аман? Стварно? Па ако е така, ќе се уништи традицијата што ја прави земјава ни убава. Толку малку фини работи останаа со кои можеме да се пофалиме. Ако Скопје не ми замириса на ајвар во септември, не е Скопје, бе алооо!!! Свекор ми од сред Варшава се запна лани да доаѓа токму тогаш, само за да ја почувствува атмосферата егзотична, македонска. Па пишуваше после по весници какви фини обичаи имаат „Мацедоњчици“ :). Е значи, ако е стварно така, многу ќе се изнервирам :nenene:.

R

reactive89

Гостин
Ајвар...аааааааааааааа :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Премногу го сакам... поготово со топло домашно лепче и со млеко... аааааа... ми се пријаде сеа...:nesum:
Ама кај глупиов закон бе забранил... шо ќе праиме сеа... ќе купуваме, а тој и не е баш така добар ко домашниот...:nesum:
Инаку да, убаво кажа тањушка и се придружувам во постот... чим се прави ајвар кај нас т.е. кај баба ми сите врати и прозори се отворени за да влезе мирисот на ајвар... толку многу го сакаме... незнам... :pos: и многу знае да ме потсети на детството кога, мама и баба праеа ајвар а ја трчав наоколу и правев гримаси и белји и внимаваа на мене да не се загорам... :pos:
Баш така, ќе збреме цела фамилија пари, идеме купуваме пиперки и шо ти таму не и ајмооо сите кај баба на ајвар... сите можни најблиски сме кај баба... кој пие пиво и мезе, кој прави ајвар, кој игра, кој става дрва во тоа како и да го викаат... мх мх мх... поготово со братучедите коа идевме да купуваме и да завршувавме некои потребни работи за ајварот... едноставно ко празник ни беше... :pos: цела фамилија ја глеаш раштркана насекаде... после пак, ќе се зберат на кратко да мавнат по едно пивце, и да одморат на саат време... и после пак на работа... :pos: полна куќа најблиска фамилија на правење ајвар... најзакон работа... ми недостига тоа време...:nesum:

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
jas lichno obozavam sezona na ajvar, mirisot me podsekja koga bev mala i koga pisuvav domashna, polzavchinja i chengelchinja, bukvi koga prvpat pochnuvav da chitam, prvi skolski denovi i ke go otvorev prozorecot ke mi doese blag miris na taze ajvar i esensko vetrence ,kvecherina , milina pa majka mi ke mi stopleshe mleko so neskvik i ja i sestra mi uzivavme u detstvo sto sakas povekje
koga kje pochustvuvam miris na ajvar znam deka ide esen deka letoto zavrsilo
a slichno chustvo imam i koga lipite cvetaat vo prolet mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm detstvo
...ммм како јас да сум го пишувала ова:) само на латиница:pos2:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
mene vo princip me nervira periodot koga ke dojde za pravenje zimnica se smrdi na cad,ali jadam i ajvar i lutenica i pindzur i se povrzano so piperki,no mislam deka treba da se zabranuva vo dovrovi,posebno vo dvorobi na zgradi,ne se trpi :nesvest:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не правиме зимница. Дедо ми и баба ми не „частат“ по некоја тегла ајвар, лутеница, слатко и сл. Обожавам ајвар. Кога има се давам во него. Кога има - има. Кога нема не купувам Ајвер и некое слично ѓубре. Одвратни ми се тие „ајвери“.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
леле што им е на луѓево ???? на оваа жештина почнале АЈВАР да прават:nesvest: па не е ли малку рааааааааааааано за него ???? тек е август :pos2:надвор +40С
Ц ц ц ц :uvo::uvo:

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.415
Поени од реакции
2.550
Со душа чекам да почне сезоната на правење зимница,ајвари,слатко,сокови.....мхмхмхмхм па после тоа со топло ајварче и лепче кога ќе седнеш,па и сиренце лелелеллеле

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Секогаш коа баба ми и мајка ми ќе го направат ајварот и ќе го наполнат во тегли јас и брат ми земаме еен леб и едно парче мешано осоговско сирење и го чистиме тенџерето.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Секогаш коа баба ми и мајка ми ќе го направат ајварот и ќе го наполнат во тегли јас и брат ми земаме еен леб и едно парче мешано осоговско сирење и го чистиме тенџерето.
Си се препознав во ова :icon_lol:

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Добро, да ве прашам, колку ајвар / пинџур правите годишно?
Ние секоја година го зголемуваме мастрафот и пак, до сред зима нема ни тегло останато... :(

Kajgana Shop

На врв Bottom