Затвори прозор, чади! (ајвар, зимница...)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
ми го зема комшивката ќумбето (Бог да ја прости ) и не ми го врати ... и сеа неам на шо да праам ајвар ,малиџано ,лутеница , кечап и разни домашни специјалитети
Па појди и земи си го назад.Сигурно комшивката не си го понела со неа:pos:
Ааа си немаме со така, ќе го послушаш егзотичниов ми мој колега и ќе одиш да си го земеш, немај мака нема што да ти го бара назад твое си е. :pos:

Ајвар рулз, инаку нема веќе ајвер, си ја зедовме лиценцата и патентот имаме АЈВАР.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Мајка ми редовно прави ајвар и лутенка,ама не многу,само по некоја тегла,за нас домашните само се разбира.Имам пробано купечки ајвар и воопшто не се споредува со тој домашниот,кој сам ќе си го направиш.
И баш ми е пријатна миризбата,кога шеташ низ град и насекаде мириса на праење ајвар:helou:

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.235
Поени од реакции
957
Бабите прават зимници, ние дома не, а и немаме услови, ниту имаме кров, ниту тераса, ниту подрум. Јадам ајвар, само од едната баба, од другата некако не ми е по мерак. Останато од зимница не јадам ништо :)

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Ajvarot i ljutenkata se najbolji baba mi i dedo mi sekoja godina pravat pred zgrada,malce cadi ama e top posle za jadenje!!!!:smir:

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Неам мерак за правење, уствари поточно кажано ме мрзи. Но кога станува збор за јадење не одолевам. У ајвар се давам, едноставно преслаток ми е ... !!!* :wink:

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Моите дома се геј, нејќат да ми праат ајвар. :( А ја да се нафатам, боже сачувај. :nesvest:
Онаа баба ми па, едвај чекам да го направи тоа ајварот у село и кога ќе ми донесе 5-6 тегли едвај дочекани и кога ќе го пробам и- лут, филм ми се крши... Педерка е, само еднаш го направи благ, зошто и се заканив дека не и идам на гости више :icon_lol:
А купечкиот е тапа... Со лушпи, и фабрички, не е тоа тоа, неспоредлив е со домашниот.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Па дојди кај мене бре женска главо. Знаеш ја домаќинче дете сум, и ајвар и малиџано, се што ти душа сака. Башка на викендица го праев со баба ми, никој не го колнел ради чадење. Само треба да се отвори и да се јаде!:wink:

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
ние правиме секаква зимница и тоа ајвар, малиџано , кечап, лутеница, слатко од сливи од јагоди и секакви сокови

Зрното

Еден е Зизу.
Член од
17 септември 2007
Мислења
1.526
Поени од реакции
634
iaaa .. nie se si prame Maligano Ajvar Lutica ... ali najdobar e Ajvarot ko kje e topol so topol leb .. i slatko od slivi , smokvi , sok od kajsii

TheBossesSis

~ една жеМска со чаша ~
Член од
1 октомври 2007
Мислења
656
Поени од реакции
16
Ааа си немаме со така, ќе го послушаш егзотичниов ми мој колега и ќе одиш да си го земеш, немај мака нема што да ти го бара назад твое си е. :pos:

Ајвар рулз, инаку нема веќе ајвер, си ја зедовме лиценцата и патентот имаме АЈВАР.

не го дава ,ме прогонува ,пич мајчин е

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Ние викендот ке правиме ајвар, или на струмички АЈВЕР :pos2:

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Ќе чади, ама не секаде: :)

За правење ајвар пред зграда - 50 евра казна!
Со новиот закон за јавна чистота општинските и градските инспектори, но и полицијата ќе можат да ви напишат глоба од 50 евра ако ве затекнат како печете пипер на јавна површина, на паркинг, пред зграда или во некој од блиските паркови

Сезоната на правење на нашиот национален специјалитет - ајвар, започна, но граѓаните од годинава треба да бидат внимателни каде ќе го постават ќумбето ако не сакаат да заработат казна. Со новиот закон за јавна чистота, кој деновиве стапи во сила, општинските и градските инспектори, но и полицијата ќе можат да ви напишат глоба од 50 евра ако ве затекнат како печете пипер на јавна површина, на паркинг, пред зграда или во некој од блиските паркови. Ако казната не ја платите на самото место, пријавата ќе стаса до Основен суд а, потоа ќе мора да платите 150 евра, или трипати поголема сума за својата несовесност.
- Иако со одлуката на Град Скопје за комунален ред и досега не беше дозволено да се поставуваат предмети од ваков вид на јавна површина без дозвола, ние немавме можност за мандатни казни, туку само ги опоменувавме граѓаните, кои не само што правеа смет и оставаа лушпи насекаде, туку и со палење ќумбиња можеа да предизвикаат опасност од опожарување. Со новиот закон за јавна чистота точно се определени казните за физички лица, како и услови во кои се врши казнување. Иако нема стриктно казна за "печење пипер", се казнува палење, поставување на предмети на јавна површина и оставање на смет, со што се опфатени и вакви примери, а тоа ни овозмножува да ги казниме и граѓаните кои печат пипер и прават ајвар пред зграда, вели Љубе Стојковски, комунален инспектор при Град Скопје.
И законот за комунален отпад кој беше донесен минатата година овозможуваше санкционирање на несовесните граѓани, но според Стојковски, новиот закон е подециден и поригорозен, а ќе овозможи пошироко делување на општинските и на градските инспектори и полицијата. Тие ќе делуваат и по пријава на граѓаните, а со цел да се зголеми ефикасноста на теренот, се предвидува и зголемување на бројот на извршители, односно вработување на комунални редари кои ќе го спроведуваат законот.

Извор: Вечер

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.009
Поени од реакции
12.633
ние секогаш прајме све од зимница,ама јас само ајвар јадам....ауууф едвај чекам и годинава да го напрајме...потсетете се како е ко ке ви го дает да го пробате,така топол,на свеж леб...:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom