Заборавивме како да фантазираме...

Продавање ветер и магла е уметност, и способност што ретко кој ја поседува.
Hustler по дефиниција е aggressive entrepreneur.
Во превод, агресивен претприемник.
Ако незнаеш што е претприемник, ја ќе ти кажам :)
Претприемник, по дефиниција, е иновативен човек кој е способен да креира нешто ново и револуционерно и успешно да го пласира на пазарот.
Што значи, за да се одвоиш и за да успееш, капитализмот ти налага да бидеш креативен, динамичен односно приспособлив, способен и агресивен.
Односно, за да успееш, капитализмот те тера прво да сфатиш дека си нај интелигентно животно, но си животно, а кај животните постои, нали, food-chain, а нали, најсилните се на врвот на најслабите на дното. It's just how things work.
На крај краева, ако е толку лесно да hustlaш, why I don't see you hustling? :)

Значи текстописците на Џастин Бибер се револуционерни и иновативни? :)
Сепак, тој успешно е продава.
Јас колку што можам да заклучам, тие претприемници се револуционерни во начинот на продажба, али не и во самите производи.
Они знаат истиот компир да ти го продадат под 10 различни имиња за 10 различни цени.
Не hustlam пошо не знам, јебига ја на пример сакам да знам музичка теорија пред да компонирам.
А и не ми е таа улогата, на некој начин ја сум производот, а компирот сам не се продава исто ко што претприемникот не свири бенџо или виолина :)

Значи текстописците на Џастин Бибер се револуционерни и иновативни? :)
Сепак, тој успешно е продава.
Јас колку што можам да заклучам, тие претприемници се револуционерни во начинот на продажба, али не и во самите производи.
Они знаат истиот компир да ти го продадат под 10 различни имиња за 10 различни цени.
Не hustlam пошо не знам, јебига ја на пример сакам да знам музичка теорија пред да компонирам.
А и не ми е таа улогата, на некој начин ја сум производот, а компирот сам не се продава исто ко што претприемникот не свири бенџо или виолина :)

Се иновативни, и ебено способни.
Шиткаат неквалитет, и тоа, го шиткаат добро.
Hustlers се пеер, пимпови се.
А ти си им курвата.
You mad bro?

За забава, се согласувам. Претпоставувам инспириран си од коментарите на темата "чда програма за прослава", и тука се согласувам. Треба да одржиме реална слика спрема животот ама и да знаеме да се пошалиме од време на време.

Патријотизмот и религијата се предмети погоден за шеги.
Проблем е што со таквите готови модели на верување се идентификува огромна маса луѓе.
И сами не знаат зошто да ги прашаш.
Истовремено не само што се ликвидира смислата за хумор туку се убива и смислата за приоритети во животот.

Нешто во стилот “6000 денари месечно 6000...кој ти ги дава“....“немој да ми ја чепкаш држааата маму ти ј.....„ :D
Којзнае...можеби и во Британија Монти Пајтоновци се за некого соросоиди и предавници...

Фантазирање: тој поим го користев само додека бев помал. Не пропуштав вечер, пред да заспијам, да си замислувам убави и невозможни работи кои ме правеа многу среќен иако знаев дека нема можност да се исполнат. Имав голем број на желби и размислувања за промена (на себе како личност, па и промена на другите околу мене). Со тоа станував креативен, добивав многу повеќе идеи...
Но сега, каде се тие соништа, каде е таа моја личност што ме тераше да размислувам секогаш на подобриот начин, да не бидам негативец во поголемиот дел од работите? Тоа станува со нашиот обид подобро да се вклопиме со другите и да ја живееме реалноста.
Погорните мислења ми даваат чувство дека вие сосема ја злоупотребувате оваа тема со ваши секојдневни глупости со кои си го замарате вашиот мозок и се нервирате без врска, навредувајќи се едни со други и сл.
Луѓе живејте ја реалноста, но никогаш не ја испуштајте можноста да фантазирате за себе и светот околу вас. Ќе добиете многу повеќе идеи како да го поминете вашиот живот во убави нешта, задоволени со малку и вечно ќе бидете во потрага по среќата која ќе ве прави поуспешни и доволно самоуверени за да ги совладате поголемите пречки и тешкотии.
Сите не сме исти - ама можеме да сме слични!

Патријотизмот и религијата се предмети погоден за шеги.
Проблем е што со таквите готови модели на верување се идентификува огромна маса луѓе.
И сами не знаат зошто да ги прашаш.
Истовремено не само што се ликвидира смислата за хумор туку се убива и смислата за приоритети во животот.

Нешто во стилот “6000 денари месечно 6000...кој ти ги дава“....“немој да ми ја чепкаш држааата маму ти ј.....„ :D
Којзнае...можеби и во Британија Монти Пајтоновци се за некого соросоиди и предавници...
Религија ајде ајде, ќе се протне некако. Свето било, ќе одиш во пекол ако се шегуваш на негова сметка или на сметка на неговите пратеници. Ама сеуште неможам да ја разглобам идејата дека треба безусловно да го сакаме и почитуваме концептот држава што е едноставно кажано арбитрарно поставени имагинарни граници од влада со променливи интереси. Можеби пак религијата игра тука улога заедно со игнорантноста, затоа секоја држава си има своја црква. Тука е и измислицата наречена "национален идентитет". Глупости as far as i'm concerned.

А болдираното е сосема точно.

Во подфорум Религија дефинитивно има луѓе што не заборавиле да фантазираат - змии што зборуваат, создава ње на човек од кал, жена од ребро, вода што се претвора во вино, лавови што пасат трева, собирање на сите можни видови на животни на еден дрвен брод, диносауруси кои живеат заедно со луѓето, обоени енергии што се движат, аnd so on...
Ова со обоената енергија е најтазе и најјако :)

Не само ние како народ, туку и светот е таков.
Луѓето не фантазираат затоа што немаат време. Плус тоа имаат огромен товар на својот грб кој го носат секојдневно. Излези на улица и ќе видиш дека секој е умислен, секој си е влезен во свој филм. Размислува како да плати наредна рата од кредит, размислува како да го оправда своето дете за неоправдани, размислува како да го убие шефот зашо му плаќа 100 евра месечно, размислува како денес да преживее со помали давачки.

Самите родители уште од мали им велат на своите деца да не си фантазираат, затоа што е тешко време и да ги извршуваат практично своите обврски. Ги подржувам, бидејќи нивниот пат не сакаат да го поминува и нивното најмило. Подоцна самите млади се идентификуваат со реалноста, се пронаѓаат у песни и книги кои се од дел од реалниот живот и истите тие ги величат.

Денес е научна фантастика да фантазираш. Научна фантастика е да имаш доволно време за да создадеш дело кое не е поврзано со реалноста и да се исклучиш од истата. Дури и да постои таков исклучок, таквото дело од старт е отфрлено.
Зошто? Нема време некој да го разгледа и да го оцени.
Затоа (не)фантазирањето допринесе да се создаде совршено општата слика која за жал ни е црна.

Не само ние, светот е таков.
Луѓето не фантазираат затоа што немаат време. Плус тоа имаат огромен товар на својот грб кој го носат секојдневно. Излези на улица и ќе видиш дека секој е умислен, секој си е влезен во свој филм. Размислува како да плати наредна рата од кредит, размислува како да го оправда своето дете за неоправдани, размислува како да го убие шефот зашо му плаќа 100 евра месечно, размислува како денес да преживее со помали давачки.

Самите родители уште од мали им велат на своите деца да не си фантазираат, затоа што е тешко време и треба да ги извршуваат практично своите обврски. Ги подржувам, бидејќи нивниот пат не сакаат да го поминува и нивното најмило. Затоа и младите се идентификуваат со реалноста, се пронаѓаат у песни и книги кои се од дел од реалниот живот и истите тие ги величат.

Денес е научна фантастика да фантазираш. Научна фантастика е да имаш доволно време за да создадеш дело кое не е поврзано со реалноста и да се исклучиш од истата. Дури и да постои таков исклучок, такво дело истото тоа е отфрлено. Повторно зашто нема време некој да го разгледа и да дојде до заклучок.
Затоа (не)фантазирањето допринесува да се создаде општата слика која за жал ни е црна.

Сега фантазираат со дрога и алкохол, само тој начин на фантазирање е сфатен сериозно, лишен од циничен потсмев на мноштвото нормални...

Народот бил способен да фантазира и фолклорот ни е полн со фантастични елементи но тоа не била фантазија од ќеиф за напредок туку заради бекство од реалноста која била сурово неубава.

Фантазија заради духовен напредок и фокусирање на сопствените цели е корисна ама тоа не го можат луѓе кои едвај сврзуваат крај со крај во месецот и гледаат како да преживеат со 300 евра зашто им е мозокот преокупиран со други реални проблеми а кога си под тежок стрес фантазијата ти оди во позадина и само гледаш како да преживееш.

А и не секој е способен да фантазира и да ја употреби фантазијата како средство за креација и мотивација а не само како средство за бекство од реалноста. Таквиот тип на фантазија дава само краткорочни ефекти зашто не те стимулира на акција туку те залажува да бегаш од проблемите во имагинарен свет или во создавање на сосема нереални цели кои никогаш нема да бидат постигнати.

Општеството ни е веќе симнато на чиста реалност па ќе остане да фантазираат поединци кои се или креативни и го прават тоа заради нивен ќеиф и потреба или тие кои краткоточно ќе бегаат од реалноста.

Во секој случај потребен е баланс помеѓу двете крајности посебно кај нас, инаку или ќе забегаш или ќе станеш циник.

Као може таков недоминантен токмак да биде hustler I'll never know ;)

Недоминантен? (:
Кој е на власт? *.*
Кој Доминира? ((:
Кој може да те купи со се пљачки? (:
Be afraid пеер, be very afraid (:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom