Заборавивме како да фантазираме...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Локација
Скопје
Нашиов народ заборави да фантазира, да сонува и да раскажува приказни. Ни остана само црната реалност која мора да се кажува во се и сешто. Не сум видел одамна книга, филм или нешто слично што е далеку од реалноста. Станавме реалисти во толкава мера каде што секоја фантазија е критикувана како нереална, несериозна или неинтересна. Се што мора да го вреднуваме мора да е нешто како демек дел од нашата реалност, да се идентификуваме со него, да кажеме дека стварно ни е таква реалноста, лоша, темна и груба. Толку ли заборавивме да си замислуваме ситуации, настани, приказни? Толку сме "шкрти" со креативноста па секој креативен порив на нашиве продуктивни креативци мора да е одсликан од реалноста во која живее? Се што е искреирано од кој и да е обичен човек, мора да има инспирација од реалноста. Станати сме премногу сериозен народ, за жал...

You're saying it like it's a bad thing...

За забава е лоша работа да нема фантазија. Ептен сме сериозен народ онака. Ќе се уфилмаш онака на шала со некоја приказна и те гледаат чудно луѓето, како да си ретардиран.

Јас искрено си фантазирам иако многу ме критикуваат па некој се нудат и да ми купат карта до холивуд или пак боливуд но мене ич не ми е гајле. Ама како поминува времево не дека не фантазирам , фантазирам ама не е тоа тоа јебеш му матер но пак се случува така да се занесам (не се дрогирам да не ме сваќате погрешно) опасно да се замислам што би било кога би било па кога ќе се освестам и ќе се сетам каква е реалноста дури ми доаѓа да плачам иако само детали ме делат од таа моја фантазија , ама јбг тоа е живот...

добро може вака во глобала гледано не знаеме да фантазираме ама поедници и тоа како си знаат да фантазираат и да си прават приказни.
за по НЕтов е друга приказна, значи секој фантазира, ама и во реалноста не е нешто поразлично за одредени личности.....значи не се секирај :sneaky:

За забава е лоша работа да нема фантазија. Ептен сме сериозен народ онака. Ќе се уфилмаш онака на шала со некоја приказна и те гледаат чудно луѓето, како да си ретардиран.
За забава, се согласувам. Претпоставувам инспириран си од коментарите на темата "чда програма за прослава", и тука се согласувам. Треба да одржиме реална слика спрема животот ама и да знаеме да се пошалиме од време на време.

п.с. ја сум фантазер....ГОЛЕМ.....

Зависи од тие што се најблиску до него.
Иако во глобала да, станавме сериозен народ.

Koj vika deka ne fantazirame,eve ja fantaziram,dodusa erotski.

Sala na strana,jas sum decko so pogolem pristap kon imaginativnoto,rastev kako golem obozavatel na se sto e saj faj i fantazi rilejted,patem imam svoi idei za pisuvanje na svoi raskazi i stripovi,ili da dobijam svoj prostor na tv kade ke furam po moj vkus itn,ama takvo neso tuka ne e mozno,od prosta pricina sto nema publika za takvo nesto.

Во подфорум Религија дефинитивно има луѓе што не заборавиле да фантазираат - змии што зборуваат, создава ње на човек од кал, жена од ребро, вода што се претвора во вино, лавови што пасат трева, собирање на сите можни видови на животни на еден дрвен брод, диносауруси кои живеат заедно со луѓето, обоени енергии што се движат, аnd so on...

kultuzin напиша:
Да се нарече македонскиот фолклор „срање„, не за доживотен БАН туку за моментално иселување од Македонија заслужува ваков коментар.
Но доволно е да се знае какви луѓе сеуште треба да трпи Македонија врз својот грб.
Но едно е сигурно исчезнале динусаурусите, ќе исчеснете и вие.

Мислиш на ова? :) Пазете што пишувате оти ќе исчезнеме ко динусаурусите:pos:

Капитализмот е време на брз живот и немаме време за емпатија и емоции...очигледно е колку потклекнаа на новото време.

Actually, capitalism embraces creativity and imagination.
Only hustlers survive.

Actually, capitalism embraces creativity and imagination.
Only hustlers survive.

It embraces (and sells) quasi intellectualism and mediocrity.
Не постои вистинска револуција затоа што тие hustlers се тие со парите и машините за перење мозоци.
А на тие hustlers не им е битна креативноста, оти не мораат да се осврнат на неа туку за привлекување на масите или, подобро да се изразам нивните џебови најлесно е да им се продаде нешто што 1000 пати е преџвакано, се разбира просто, затоа што масата е навикната на просто, оти е навикната да не мисли, оти има кој да мисли за нив.
Јасно е дека скоро се што доаѓа како револуција ќе биде задушено ако може да им се спротистави на музичките могули.

It embraces (and sells) quasi intellectualism and mediocrity.
Не постои вистинска револуција затоа што тие hustlers се тие со парите и машините за перење мозоци.
А на тие hustlers не им е битна креативноста, оти не мораат да се осврнат на неа туку за привлекување на масите или, подобро да се изразам нивните џебови најлесно е да им се продаде нешто што 1000 пати е преџвакано, се разбира просто, затоа што масата е навикната на просто, оти е навикната да не мисли, оти има кој да мисли за нив.
Јасно е дека скоро се што доаѓа како револуција ќе биде задушено ако може да им се спротистави на музичките могули.

Продавање ветер и магла е уметност, и способност што ретко кој ја поседува.
Hustler по дефиниција е aggressive entrepreneur.
Во превод, агресивен претприемник.
Ако незнаеш што е претприемник, ја ќе ти кажам (:
Претприемник, по дефиниција, е иновативен човек кој е способен да креира нешто ново и револуционерно и успешно да го пласира на пазарот.
Што значи, за да се одвоиш и за да успееш, капитализмот ти налага да бидеш креативен, динамичен односно приспособлив, способен и агресивен.
Односно, за да успееш, капитализмот те тера прво да сфатиш дека си нај интелигентно животно, но си животно, а кај животните постои, нали, food-chain, а нали, најсилните се на врвот на најслабите на дното. It's just how things work.
На крај краева, ако е толку лесно да hustlaш, why I don't see you hustling? (:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom