Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
???
Трезен атеист.
Лажеш...ваљда не?
ти мило трезно ли си...каков верник си??????
Ме интересира како верниците ја објаснуваат инквизацијата. Средниот црн век кога сме затупеле највеке шо може. Еј 1000 години не бил дозволен никаков напредок. Секој уметнички израз, секој обид за технологија бил осудуван. Литературните обиди (и тие најмалите што давале послободно толкување на Библијата) биле палени на плоштадот а исто и лугето што мислеле малку понапредно и се обидувале да докажат дека земјата не е плоча и дека не грми поради тоа што господ се лути. Тогаш владеела црквата и очигледно не сме виделе многу аир.......![]()
објасни??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Да, сосем коректно.Очигледно е дека се мешаат баби и жаби. Секогаш верата (верувањето) се изедначуваат со црквата.
Црквата е само просторија од тули и цемент и ништо повеќе. И да целосно се согласувам со некои коментари ( црковните великодостојници се најрасипаните луѓе , со чесни исклучоци и ова го зборувам во светски рамки)
Руската црква (православната) има најмногу кланици на пример...
Во католичката скоро секој ден педофилија....
Но зарем овие работи ги проповеда Библијата?
Зарем Библијата не` не учи на скромност, на покорност, на чесност иии и на сите доблести денеска подзаборавени?
Но црквата ја сочинуваат луѓе кои пак по својата природа се слаби , лакоми среброљупци...
Кога работат во служба на Бога , а не веруваат во Него што очекувате од нив?????
Затоа вера не е еднаква со црква
Кога црквите би биле во ред многу помалку би имало и луѓе кои веруваат дека не веруваат
А и времево е опишано во Библијата кога слепец слепци ќе води...
Посочи ми дел од Новиот Завет кој повикува на насилно наметнување на верата.Христијанската религија не би ни постоела ако не била црквата. Ние сега ќе си бевме пагани (Перун и компанија) ако црквата прво не ги покрстела властите а потоа од горе надолу со малку присила,набивање и черечење по некое време - ете ти христијанство...
Како си замислувате дека се раширило христијанството (или било која религија)? Веројатно знаете дека не било вчера - пагани, утре -оп! христијани...Си има тука историјат...
Со убедување,со кроткост,со читање пасуси од писмото???
Сила,чизма,моќ и пари.
А со што да се поистоветува црквата, со атеизам!? Нели таа е претставник и толкувач на религијата овде на земјава...
Демек Мајн Камф си е ок само есесовците го изопачија учењето на Адолф...
Има еден куп повици на геноцид,масакри и колежи, посебно во стариот завет...
Ако нешто толку вредело 2000 години ќе беа доволни...
Токму така.Hristijanstvoto po definicja e miroljubivo, krelcite koi go propovedale, za svoi sitni celi gresno im go tolkuvale na masite i zatoa gresno se postapuvalo, no izvorno e religija bazirana na ljubov kon site, inkluzivna, zatoa i ereite se pobunile protiv Hrista,k bidejki toj vo ist kos gi stavil i obrezanite i nelugjeto (neobrezanite). Propovedal pravdina, ednakvost i ljubov za site i kon site bez ogled koi se i kakvi se.
Izvitoperuvanjeto e od gresnite propovednici vo podocneznite stoletija.
Vo Noviot zavet nikade nema omraza, gnev ili lutina, se e ljubov.
Токму така.
Затоа, поистоветувањето на црквата и нејзините не баш светли постапки како институција со религијата, укажува на игнорантност, па оној кој ги постоветува, или воопшто не го познава Христијанстово или онака, спортски, се инати.
Проблемот е во човековите (оттаму и во институционалните) девијации. Не во Христијанстово како учење и религија.
Колку што јас паметам, Павле вели (во своите посланија) дека кога некој не верува, или кога сака да ја напаѓа религијата, нема потреба ни да се впушташ во особени полемики со него, уште помалку да осеќаш гнев кон него, а не па нешто повеќе.