За христијаните СПЕЦИЈАЛНО

• Креатор на темата Креатор на темата Blackout
  • Време на започнување Време на започнување
Нема војна во која поповите не биле на една од завојуваните страни. Во британската армија дури имало и вработени попови - по еден на секој полк...војни лица...

Национализмот е на исто погонско гориво како и религиите.
А во југо-распадот религијата одигра огромна улога...кој памети...што се случуваше...ривајвл на религијата 1990-95...

Да ама јас не бев во некое доволно интелектуално станје односно имав само 3 год за сето то да го регистрирам како такво па морам да учам од рекла казала и пречистени учебници.

Но тоа беа меѓунационални борби, конфликти.

Дали излегува дека во крајна линија воените конфликти и војните во 90-тите на балканот се религиозни војни? Дека како основа ја имаат религијата?

Не батка јас само кажав дека и религијата има голема улога за овие немири на балканот со векови И ПОКРАЈ ДРУГИТЕ ФАКТОРИ. Но кога веќе тоа ме прашуваш
- кОСОВСКА БИТКА БИЛА ПРОТИВ ТУРСКАТА ИМПЕРИЈА КОЈА СЕ ПРОШИРУВАЛА НА БАЛКАНОТ ПА СЕ ВЕЛИ ЗА ИСТАТА: `ТОА Е ПОСЛЕДЕН ПАТ КАДЕ ХРИСТИЈАНИТЕ НА БАЛКАНОТ ЌЕ ЗАСТАНАТ ПОД ИСТО ЗНАМЕ`

-јОАКИМ И УГЛЕША ИСТО ТАКА СЕ БОРЕЛЕ ПРОТИВ МУСЛИМАНИ САМО СО ХРИСТИЈАНИ НА СВОЈА СТРАНА

ЕТЕ ДВА ПРИМЕРА КАДЕ ЧИСТ ФАКТОР Е РЕЛИГИЈАТА

Не батка јас само кажав дека и религијата има голема улога за овие немири на балканот со векови И ПОКРАЈ ДРУГИТЕ ФАКТОРИ. Но кога веќе тоа ме прашуваш
- кОСОВСКА БИТКА БИЛА ПРОТИВ ТУРСКАТА ИМПЕРИЈА КОЈА СЕ ПРОШИРУВАЛА НА БАЛКАНОТ ПА СЕ ВЕЛИ ЗА ИСТАТА: `ТОА Е ПОСЛЕДЕН ПАТ КАДЕ ХРИСТИЈАНИТЕ НА БАЛКАНОТ ЌЕ ЗАСТАНАТ ПОД ИСТО ЗНАМЕ`

-јОАКИМ И УГЛЕША ИСТО ТАКА СЕ БОРЕЛЕ ПРОТИВ МУСЛИМАНИ САМО СО ХРИСТИЈАНИ НА СВОЈА СТРАНА

ЕТЕ ДВА ПРИМЕРА КАДЕ ЧИСТ ФАКТОР Е РЕЛИГИЈАТА
Значи ништо не е црно и бело. Како и прокламираните атеистички општества (СФРЈ, СССР) каде ликвидациите биле од друга побуда (материјална, а не идеолошка), така и ова во 90-тите.
Претходно пробаа преку економски колапс на СФРЈ, откако не им успеа, отидоа на тој познат начин -меѓунационална и религиска омраза.

Значи дали доаѓаме до некој заклучок дека не е се до религијата? Како пример ќе се посочам себеси (можеби невалиден, но пример:) ). Имено, иако припадник на православната вероисповед, не сум за градби од религиски карактер, барем не на плоштад. Прашање е и дали вакви градби се оправдани и на друго место, со оглед на тоа дека се скоро празни (освен во неделните служби). Првиот предлог беше црква-православна. Нема разлика, сум против.
Сум против тоа да она што се прибира од црквата не се дели на сиромашните. Додуша имаше сега скоро една таква акција со донација од фирмата Дрога, но треба уште, малку е тоа-ако сакаме црквата да служи покрај другото и за доброто на народот-во вистинска смисла на зборот.

За тоа отоманско време немам коментар, тоа било друго време, други услови па населението се прилагодувало на тие услови.

Значи ништо не е црно и бело. Како и прокламираните атеистички општества (СФРЈ, СССР) каде ликвидациите биле од друга побуда (материјална, а не идеолошка),

без лажење би замолил

ликвидациите на крвопијците било од идеолошки причини

се земало од еден се давало на 100 000 луѓе

а 1990 год обратно имаме организирана пљачка од приватизери , криминалци , цркви , џган каде од 10 000 се земаше ( затоа се ликвидираа луѓето - вработени на најбрутален начин оставајќи ги на улица со семејставата да умрат ) за да му се даде на едно смрдле криминалец

РАЛИКАТА Е ОЧИГЛЕДНА КОЈ КОЛКУ САКА НЕКА ЛАЖЕ ,

У РЕДУ Е АКО СИ ИМА ПРИВАТЕН ИНТЕРЕС ( КРАДЕЛ - ПРИВАТИЗИРАЛ ) АРНО АМА НЕКА НЕ НЕ ПРАВИ СЛЕПИ ПРИ ОЧИ
МИ НИСМО ПАЛИ С МАРСА

а 1990 год обратно имаме организирана пљачка од приватизери , криминалци , цркви , џган каде од 10 000 се земаше ( затоа се ликвидираа луѓето - вработени на најбрутален начин оставајќи ги на улица со семејставата да умрат ) за да му се даде на едно смрдле криминалец
Од 1990, да не забегаме во други води на муабет, ама од 1990 наваму е приказна за себе (имаш право за тоа, ама ќе му прајме на Маркус работа да брише, не за друго -ќе ја оптеретиме темата со лоши мисли во друга конотација -мислам дека е доволно фер :smir:).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom