Work and travel USA

• Креатор на темата Креатор на темата *ANE*
  • Време на започнување Време на започнување
За испитите најважно е да не заостануваш многу. На пример ако си прва година и интервјуто ти е во април пожелно е да имаш положено околу 3,4 од 5 предмети (затоа што нели еден семестар имаш а од втор тек ќе полагаш). Ако си втора година и ако имаш околу 20 предмети, пожелно е да имаш околу 11-12 положени испити. Годинава главен фактор за добивање виза беа испитите, до лани не беше така. Милион случаи знам, тука на форумов, на фејсбук, во агенција што прашував, не знам ни еден случај да има добиено виза а да заостанува многу со факултетот. До лани не се гледаше тоа толку, и со презапишана цела година даваа виза, годинава ако имаш презапишано година не ни те прашува зошто, одма те одбива.

За тоа со примањата, знам 5-6 души што заминаа а неговите имаа примања 0 (земјоделие или нешто слично работеле). Мислам дека не зависи толку тоа колку што зависат испитите (барем за оваа година, догодина којзнае како ќе биде). Ретки се случаевите за примањата како тој погоре, барем од она што го имам читано и слушано, а и да отидеш во било која агенција прво што ќе те прашаат ќе биде како си со испитите, за тоа со примањата не се ни замараат многу.

И сите овие муабети за добивање на виза паѓаат во вода ако немаш СРЕЌА. Најважно од се е на денот на интервјуто да не се станати на лева нога тие во амбасада. :)

значи ако имам за лотарија аплицирано, да не пробувам за туристичка, штом се шансите 1 од 100...? :/

Здраво, за прв пат сакам да аплицирам оваа година за програмата Work and Travel USA. Бев во агенциите Kouzon i Narom. Има многу понуди за работа, но незнам на кое место би било најдобро да одам. Од тоа што ми кажаа имаше некои понуди за работа во Аква Парк - Spli Splash (најинтересна ми беше таа понуда) во Long Island, близу New York...понуди за Chula Visla, Basin Harbor club, Wildwood, Myrtley Beach...па ме интересира дали некој бил да работи во некои од наведениве места и да пренесе некое искуство или да ми предложи некое место...Пишете ваши искуства. Благодарам однапред! :)

Здраво, за прв пат сакам да аплицирам оваа година за програмата Work and Travel USA. Бев во агенциите Kouzon i Narom. Има многу понуди за работа, но незнам на кое место би било најдобро да одам. Од тоа што ми кажаа имаше некои понуди за работа во Аква Парк - Spli Splash (најинтересна ми беше таа понуда) во Long Island, близу New York...понуди за Chula Visla, Basin Harbor club, Wildwood, Myrtley Beach...па ме интересира дали некој бил да работи во некои од наведениве места и да пренесе некое искуство или да ми предложи некое место...Пишете ваши искуства. Благодарам однапред! :)

Според мене најубаво ти е клуб, ако ништо друго барем квалитетна храна че јадиш. Особено на Long Island. И ја таму бев и сум презадоволен. Цените беа скапи NY е најскапа сојузна држава како шо кажуваја Американците ама има и многу шо да сие види а и прај на Long Island никогаш не е досадно. Ако останиш барем 4 месеци че ги вратиш парите за програмата и плус че шетаташ..

Не оди во Chula Vista затоа што ти е оддалечено околу 15 километри од градот Висконсин Делс а во близина на резортот нема ни каде да се прошеташ ни каде да се забавуваш. Се е сместено во градот. :)

Според мене најубаво ти е клуб, ако ништо друго барем квалитетна храна че јадиш. Особено на Long Island. И ја таму бев и сум презадоволен. Цените беа скапи NY е најскапа сојузна држава како шо кажуваја Американците ама има и многу шо да сие види а и прај на Long Island никогаш не е досадно. Ако останиш барем 4 месеци че ги вратиш парите за програмата и плус че шетаташ..
А, што поточно работеше во Long Island, преку која агенција...?
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 20:46 ---
Не оди во Chula Vista затоа што ти е оддалечено околу 15 километри од градот Висконсин Делс а во близина на резортот нема ни каде да се прошеташ ни каде да се забавуваш. Се е сместено во градот. :)
a vo Vinskonsin Dels дали е скапо за живот, храна...некое место кај би можела да работам таму да ми предложиш...? :)

А, што поточно работеше во Long Island, преку која агенција...?

Food Runner то е машка работа али и келнерите беа добри.. По 10 сати дено во клуб раотиш немаш време за втора раб.. али вајчаш мн прековремено (сато во прекувремено сат и пол ти се рачуна) Ја бев на крајо на Long Island (Amgansett). Бев преку Викинг Травел, ама работата сам си ја најдов немаја врска тие со работата :D

Кој има работено во The Ocean House Westerly, Rhode Island нека пишее искуство?! Благодарам! :)

Will applying for the lottery affect one's ability to receive a nonimmigrant visa?
Probably not. Technically, filing a visa lottery application is equivalent to filing
an immigrant petition. According to a source at the Department of State, a
consulate will only be notified IF the person is selected in the lottery. An
individual who is not chosen is on his honor to state that he/she applied for the lottery. Theoretically, if your name is selected in the lottery, you may have trouble renewing non-immigrant status while waiting for your name to be cleared for processing (see discussion on the post-selection process for securing a green card). This should only be a temporary problem since permanent residency should eventually be awarded. There is still a risk that you will fail to be deemed eligible for the DV-2015 visa or the Department of State will have overestimated the number of individuals to select in the lottery (see discussion on how the selection process works). However, of all the lawyers with whom I have spoken, none have ever reported a problem with a client having entered the lottery. We have instructed our clients to answer the question on the DS-156 concerning previous immigrant visa applications as follows: "My lawyer entered me in the DV-2015 lottery." We have never had a problem reported and I have yet to hear of anyone denied a visa because of a previous lottery application. But caution is definitely warranted.

Source

ЗА студентите што ќе идат за првпат имам неколку искрени совети: прошетајте по сите агенции (тоа е исто како вашата баба или мајка кога купува на пазар никогаш не оди на една тезга и одма да купи) низ скопје веднаш ке видите голема разлика помеѓу нив во однсот кон вас има неколку кои се пријателски расположени и спремни да ви помогнат а има и други што само ќе ви фрлат 5-6 ливчиња и тоа е тоа, не верувајте на тие саеми на работодавци и позиции како келнери побарајте работна понуда на лист затоа што многу од агенциите блефираат и многу често се случува воопшто да ги нема тие работни позиции чест на исклучоци ама и да ги имаат тоа се 2-3-5 позиции а не се 100-150 колку што има апликанти во моментот а верувајте од тие 100 луѓе 95 се дојдени за тие 5 и кога ќе се поплнат вие каде ке останете ?? уште потешко е ако сте група 3-4 или повеќе тогаш буквално идете кадешто има место на саемот нема избор нема келнери басери бирање позиции и локации тоа е тоа, бирајте агенции кадешто аплицирате за конкретна работна позиција кадешто имате информации каде идете каде се наоѓа и кога ке платите знаете дека сте на тоа место таму , за цените на агенциите сите се тука негде 100 долари мање више на програма со нивна работна позиција а цените за селф се со големи разлики тоа треба да си разгледате инаку пазете се од денарски апликации во износи од 3000-6000 денари и цени во евра плус курс англиски плус секој документ толку пари тие се убедливо најскапи. Пред неколку страници прочитав дека една од агенциите ги враќала сите пари ако си одбиен за виза тоа е невозможно поради тоа што документот DS-2019 што доаѓа од америка се плаќа и е со неповратни средства така да агенцијата мора да задржи 250-350$ зависи со кој спонзор соработуваат али дека сите пари ке ти ги вратат малку појче :)

За виза опуштено дечки и да не добиете живот иде даље америка не е сјајна а убаво искуство е да го видиш прошеташ/искусиш на своја кожа срдечен поздрав до сите ако можам ќе ви одговарам на сите ако имате парашања инаку не спомнав 5 пати учесник на work and travel 1 h2b виза и актуелна 10 годишна туристичка виза и сеуште сум тука во македонија :) да не кажувам кај сум бил зошто ке треба 3 дена да пишувам мој совет е за почеток источен брег место што има многу студенти за одлична забава не се фаќајте одма за заработка на пари јас лично првата година заработив многу малку ама си поминав толку добро што наредните 4 години не можеа да го надокнадат :)))))

Поздрав и секое добро

PS. Не верувајте на се што се пишува на форумов има разни гупости конкретно за интревјуата во амбасада !!!

Здраво!

Имам едно прашање. Вака... Значи веќе 3 години по ред сум учесник на work and travel, и трите години бев во Колорадо. Планирам пак да аплицирам се јавив во неколку агенции ми рекоа дека на некои апсолвенти давале виза на некои не, но имало доста што добиле и демек зависи многу од тоа како ќе ги претставиш таму своите планови, што мислам дека се и во право во однос на тоа. Сепак не сум баш многу сигурен, ако барем 50 до 60 проценти од ланската година, од апсолвентите мислам - добиле виза би ризикувал. Па сакам да прашам дали има некој таков случај, дали познава некој што бил апсолвент и аплицирал и слично. Инаку имам уште 5 испити, прва година апсолвент сум, во февруари ќе ги полагам и се надевам да ги положам сите.. а и за тоа мислев дали ќе биде подобро ако оставам еден испит пример , или да ги положам па само на дипломска да останам.

Благодарам за вниманието, се надевам некој ќе се појави со некој одговор што ќе ми биде од помош. Поздрав

-Драган

Здраво дечки :)
Би сакал ли некој да сподели искуство или каква било информација за местото Lake Gorge NY ? Со другарка аплициравме преку Наром за наредново лето и кога прашавме каде има добра заработувачка, веднаш ни го посочија ова место.
Ви благодарам однапред, поздрав:)

Има ли некоја банка што нуди кредит ама парите да се исплатат на крај еднократно, зашто да зеам 2000 евра кредит додека тргнам 80 % ке треба да го исплатам и тоа се многу пари месечно и не ми е изводливо...?

Има ли некоја банка што нуди кредит ама парите да се исплатат на крај еднократно, зашто да зеам 2000 евра кредит додека тргнам 80 % ке треба да го исплатам и тоа се многу пари месечно и не ми е изводливо...?

Сигурно има, прашај по агенциите со која банка соработуваат, пример Зип Травел нудеа баш таков кредит преку Стопанска Банка (ако ми текнува добро) лани.

Про кредит ми се чини даваат студентски кредити, специјални за Work and Travel. Првите 3 месеци со мн минимална камата или без ич нз точно, и можиш сите пари наеднаш да ги вратиш во кеш ко че си дојдиш.. Види препрашај не ме држи за збор одамна прашував јас ProCredit 100% :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom