WordPress

Г

Грејвдигер

Гостин
Вордпресџии ајде ако може мала помош :)
Како да го додадам она како на wp.mk Напишано од и тој и тој и текстот тоа бла бла бла нешто како кратка биографија за авторот, и дали има некој додаток за фејсбук специјалниот додаток или треба во кодот да чепкам?
Поздрав
PHP:
<div id="authorbox">
    <?php if (function_exists('get_avatar')) { echo get_avatar( get_the_author_email(), '80' ); }?>
    <div class="authortext">
       <h4>НАПИШАНО ОД: <?php the_author(); ?></h4>
       <p><?php the_author(); ?> има напишано <?php the_author_posts(); ?> написи. <?php the_author_description(); ?></p>
    </div>
</div>
Ова е кодот што е на WordPress Македонија.

PHP:
    <?php if (function_exists('get_avatar')) { echo get_avatar( get_the_author_email(), '80' ); }?>
Со овој код го зимаш аватарот на корисникот од gravatar.com. Корисникот мора да го има истиот мејл кај тебе на сајтот и на Gravatar. 80 ти е големината на аватарот во пиксели.

PHP:
НАПИШАНО ОД: <?php the_author(); ?>
Го зима името на авторот или зависи што е изберено да се покажува. Се бира во „Твојот профил“.

PHP:
<?php the_author(); ?> има напишано <?php the_author_posts(); ?> написи.
Бројот на написи што ги има напишано корисникот. Испишува: Име Презиме има напишано 10 написи.

PHP:
<?php the_author_description(); ?>
Оваа е описот, т.е биографијата на членот што ја пишува во „Твојот профил“.

А ова е CSS кодот што е користен, но секогаш може да го измениш или да си направиш опствен изглед.
HTML:
#authorbox {
    background:#f5f5f5;
    border-top:1px solid #c5c5c5;
    border-left:1px solid #c5c5c5;
    border-bottom:1px solid #c5c5c5;
    border-right:1px solid #c5c5c5;
    width:660px;
    margin:0 auto;
    margin-bottom:10px;
    overflow:hidden;
}
#authorbox h4 {
    color: #333333;
    font: bold 12px "Helvetica Neue",Helvetica,arial,sans-serif;
    text-shadow: 0 1px 0 #FFFFFF;
    padding:10px 10px 5px 10px;
    margin: 0;
}
#author box h4 a {
    color: #000;
}
.authortext {
    padding-left:100px;
}
#authorbox img {
    margin:0;
    padding:10px;
    float:left;
    }
#authorbox p {
    color:#191919;
    margin:0;
    padding:0px 10px 10px 10px;
}
 #authorbox h4 > a {
    text-decoration:none;
}
#authorbox p {
    color:#191919;
}

А тоа со Фејсбук не те разбрав што сакаш, може да ми објасниш.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.550
Поени од реакции
29.140
Фала се снајдов само цсс-то уште да си го изменам иначе мислев тоа што е на повеќето сајтови од страна на фб Страната кој ти ја лајкнал ...
пс. И како да направам како на џумла Разделувач во менито?

Г

Грејвдигер

Гостин
Фала се снајдов само цсс-то уште да си го изменам иначе мислев тоа што е на повеќето сајтови од страна на фб Страната кој ти ја лајкнал ...
пс. И како да направам како на џумла Разделувач во менито?
Има разни додатоци, може да го пробаш FBLikeButton додатокот или некој друг со повеќе сервиси. На WordPress Македонија се користи ShareDaddy.

Разделувач? Каков разделувач на менито, не те сфаќам.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.550
Поени од реакции
29.140
Има разни додатоци, може да го пробаш FBLikeButton додатокот или некој друг со повеќе сервиси. На WordPress Македонија се користи ShareDaddy.

Разделувач? Каков разделувач на менито, не те сфаќам.
Почетна | Test
|
- - - Test2

Со тоа што Test нема да е кликабилно, а за тоа пак не си ме сватил не за лајк копчето на самиот сајт туку на фејсбук Страна кога ќе направиш таа што се во групата...

Г

Грејвдигер

Гостин
Почетна | Test
|
- - - Test2

Со тоа што Test нема да е кликабилно, а за тоа пак не си ме сватил не за лајк копчето на самиот сајт туку на фејсбук Страна кога ќе направиш таа што се во групата...
Па кога додаваш страница на Test2 како родител ќе ја избереш Почетна. Тоа ти е како паѓачко мени, само што темата треба да поддржува или ако не читни во кодексот ти пишува - клик тука.

За фејсбук: http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.550
Поени од реакции
29.140
2 саата барам едни додатоци никако да ги најдам па ако знае некој нешто слично нека даде...
1. Клучни зборови за статија како на it.com.mk
2. Популарни статии за сајдбар али јас да ограничам од кој категории да ги бира постовите(ако има 10 категории јас да одберам од 3 категории да речеме што е популарно)
3. Додаток со табови да е на сајдбарот да се стај и да можам да внесувам произволен текст а не да ставам виџети...

Г

Грејвдигер

Гостин
2 саата барам едни додатоци никако да ги најдам па ако знае некој нешто слично нека даде...
1. Клучни зборови за статија како на it.com.mk
2. Популарни статии за сајдбар али јас да ограничам од кој категории да ги бира постовите(ако има 10 категории јас да одберам од 3 категории да речеме што е популарно)
3. Додаток со табови да е на сајдбарот да се стај и да можам да внесувам произволен текст а не да ставам виџети...
1. Таговите се прикажуваат со:
PHP:
<?php the_tags(); ?>
2. WordPress Popular Posts, само ќе треба да направиш мала модификација бидејќи додатокот ги определува популарните постови според бројот на коментари. За да биде според прегледите:
PHP:
$right_now = gmdate("Y-m-d");
$qstr = "
    SELECT wposts.* 
    FROM $wpdb->posts wposts, 
    (select postid, sum(pageviews) pageviews 
     from $pageviews_table 
     where day >= '$right_now' - INTERVAL 30 DAY
     group by postid) pv
    WHERE wposts.post_status = 'publish' 
    AND wposts.post_type = 'post'
    AND wposts.ID = pv.postid
    AND wposts.post_date >= '$right_now' - INTERVAL 30 DAY
    ORDER BY pv.pageviews DESC
    LIMIT 10
 ";

$max_most_read = 5; // Number of "most read-spots" 
$posts = $wpdb->get_results($qstr);
if ($posts) {
   $i = 0;
    foreach ($posts as $post) {
        setup_postdata($post);
        if ($i < $max_most_read) {
                $category = get_the_category();

# Now you can use $post->post_content to extract image tag and excerpt
                # See http://www.wprecipes.com/how-to-get-the-first-image-from-the-post-and-display-it
                # on how to extract and resize first image

$i++;
        }
    }
}
3. Готови додатоци: Tabber Tabs Widget, Tabber Widget. Но, ако имаш познавање од AJAX може да си изградиш многу подобар.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.550
Поени од реакции
29.140
Како во вордпресс да си ги направам сликите да бидат во фолдери според категоријата, а не како датум?Многу ми се вака непрегледни...

Г

Грејвдигер

Гостин
Како во вордпресс да си ги направам сликите да бидат во фолдери според категоријата, а не како датум?Многу ми се вака непрегледни...
До сега никој нема искодирано нешто такво, поточно нема објавено. Може да се обидеш со едитирање на wp_upload_dir и наместо месечна распределба, да го направиш да ти ги сортира по категории.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.516

Снимај ги во нов фолдер со ftp client на пример www.sample.com/pictures/
и кога ги линкуваш од постот линкувај ги со фул урл на пример

http://www.sample.com/pictures/prvi-maj-2010/slika-01.jpg

Член од
20 ноември 2010
Мислења
42
Поени од реакции
3
Дали некој знае и би се нафатил да ме научи да работам со wordpress? :)

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Најубаво ти е сам стај се на некој бесплатен хостинг што има датабази и експериментирај...

Vinnetou

Continium Transfunctioner
Член од
15 мај 2005
Мислења
3.513
Поени од реакции
482
Помош! Ми ги снема копчињата од визуелниот едитор за текст. Некој?!

Г

Грејвдигер

Гостин
Помош! Ми ги снема копчињата од визуелниот едитор за текст. Некој?!
1. Да не си сменил во HTML режим? :)
2. Оди во Корисници -> Мој профил и види да не го имаш оневозможено визуелниот уредувач.

Инаку решение на проблемот:
Прикачи го на ново целиот wp-includes директориум, но направи си backup од базата за секој случај да тргне нешто наопаку. Но пред тоа, деактивирај ги сите додатоци и активирај ги еден по еден... ништо чудно да настанува и некоја компликација.

Која верзија користиш? Ова на многумина им се јавуваше на 2.8.

Vinnetou

Continium Transfunctioner
Член од
15 мај 2005
Мислења
3.513
Поени од реакции
482
Средив, имав еден plugin "Page flip image gallery" па тој правел проблем. Го исклучив - се среди :)

Иначе на 3.0.5 сум.

Kajgana Shop

На врв Bottom