WIMAX на повидок, лекција за другите провајдери!

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
И мене овде некои работи не ми се јасни, иако во описот на работното место имам и "бендерење" по згради и сл. места со шума од антени.

За WiMax во смисла на фиксен бежичен пристап има само две лиценци
Cosmotelco и Nexcom за 3,5 GHz.

Neotel и слични на него, можат да работат само на нелиценциран WiMax на 5,8 GHz.

За мобилен WiMax - заборавете. Се работи за 4G технологија, а кај нас има борби за 3G, која доправа ќе се имплементира. Мобилниот WiMax има скапи услуги, помал домет, што бара поголем број на базни станици и поголема инвестиција, а би бил директна закана за 3G операторот кој и да биде.

А "WADSL-oт" na ОН Нет е сосема друга приказна, базиран на Wi-Fi, и толку лошо имплементиран и одржуван, со преоптеретување на одредени линкови, што кога ќе поминам покрај базна станица, ми се лоши.

Ако некој има повеќе инфо за фреквенции, оператори, базни станици и сл. нека напише, да видиме како стојат работите на терен.

Se si kaza coekot vo ovoj post.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.959
Поени од реакции
2.233
Абе само на повидок да е нов конкурент ќе влијае на цените на сегашните оператори и пакетите што се нудат. Тоа е повеќе од потребно за нас интернет корисниците.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
WiMAX е добра работа за мала земја како Македонија, да биде цела земја безично на интернет е огромна работа, и ТОА ЌЕ БИДЕ РЕАЛНА ПРЕДНОСТ ЗА ДА ДОЈДАТ ИНВЕСТИЦИИ.

Но, како што кажав WiMAX от сеуште се развива, и самиот факт што сеуште нема WiMAX картичка во секој лаптоп, може да ви биде податок на кое ниво е неговото распростанување.

Доброто е што зад WiMAX стои џин како Интел, и тој се ќе направи за да ја проработи и рашири оваа технологија.

Член од
23 април 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Posledno vreme imase nekolku artikli vo slashdot kade sto Wimax se prikazuva kako propadnata tehnologija.

Primer od Australija kade sto prviot Wimax operator se otkaza od taa tehnologija:

http://www.commsday.com/node/228

Licno nemam dovolno informacija za ovaa tehnologija. Vetuva mnogu no sepak ne e testirana dovolno.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Dobro de kako i sekoja tehnologija verzija1,verzija2,verzija3 se dodeka ne dojdat do stabilna verzija ,zarem WIFIot ne bese promasaj pred 10 godini treba malku vreme i testiranje.

Ama nikoj ne saka da testira sekoj saka gotov proizvod ,epa za toa treba vreme i pari.

Kako so bese windows98 vi teknuva,kako i da e ova tehnologija sum ja testiral na lice mesto i mozam da vi kazam deka ne e kako kablovski ama dobro moze da im parira na mobilkite i 3G tehnologijata i toa e sosem dovolno inaku ovie od t-mobile i cosmofon ke ne kradat so pari.

P

Princ

Гостин
zarem WIFIot ne bese promasaj pred 10 godini
Зарем WIFIот не е и по 10 години промашај? :)
Инаку на темава не збориме за вајмаксот како технологија. Збориме за вајмаксот во Македонија. Има WiMAX во Македонија? Не ќе да е така... Ако сакате да ме убедите дека грешам, кажете ми кој пакет го имате, од кој интернет сервис провајдер и колку сте задоволни од него :)

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
kako i da e ova tehnologija sum ja testiral na lice mesto i mozam da vi kazam deka ne e kako kablovski ama dobro moze da im parira na mobilkite i 3G tehnologijata i toa e sosem dovolno inaku ovie od t-mobile i cosmofon ke ne kradat so pari.
Значи обичниот корисник не добива ама баш ништо. Единствено ќар од ова би виделе шетачи со лаптопи и мобилни телефони, кои и така не се големи потрошувачи. Така да, целосно се согласувам со насловот на темата, и дури и би го дополнил.. "WIMAX на повидок, лекција за другите провајдери - не ни помислувајте да ја имплементирате оваа технологија доколку немате намера да понудите пакети барем дупло поефтини од сегашните, или со иста цена, но со дупло поголеми брзини (се подразбира дека не треба да има лимит на бендвит)".

Само, некако долг излегува..

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
I kako za kraj da go zavrsime muabetot vaka,

Verizon na svoite dragi i pocituvani korisnici mu nudi fiber opticki vrski so brzini od 24 Mbit pa nagore

na ovoj link:

http://www22.verizon.com/content/ConsumerFiOS/

Znaci dali ke treba da gi frlame nasite adsl i kablovski modemi naskoro,posto amerikancive odamna gi frlile nivnite.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Не мора да гледаш толку далеку, доволно е скокнеш до Словенија.. таму Т-2 одамна нудат пакет со брзина од 1Gbps (да, 1000 мегабита) кој им е достапен и на домашни корисници (AKA обични луѓе), под услов да можат да платат. Ама тоа е Словенија..

Кај нас до пред 2-3 години границата беше 1Mbps, и единствени кои ја имаа надминато и ја држеа беа Роби/Телекабел, "маалско-провинцијалски" оператор. Некои провајдери тек пред некое време ја стигнаа и надминаа. Сега магичната бројка е 6Mbps, иста ситуација. Ќе се стигне без проблем и до 10 мегабита (кој како, некои се ограничени од технологијата која ја користат), ама не е тоа проблемот. Кога ќе се укинат смешните лимити што "големите батковци" ги имаат наметнато на своите корисници, па и тие да видат што е навистина интернет? Кога ќе се намалат цените на пакетите?

Не знам кој, како и со кој памет очекува една релативно нова, слабо разработена и во светски рамки лошо прифатена технологија да биде катализаторот за работите да се мрднат од место..

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Не знам кој, како и со кој памет очекува една релативно нова, слабо разработена и во светски рамки лошо прифатена технологија да биде катализаторот за работите да се мрднат од место..

Ne bi rekol deka e tolku losa brat ili sakas da se kacuvas po Tavan da fakjas signal na WIFI`ot,sepak e podobra od 802,11 e sega dali moze da se meri so kabel ili ne toa e druga rabota.

Ama mobilnosta za sekoj korisnik ke bide numero UNO ke dojde den koga ke ti treba Net`ot sekoj fuckin day odnosno ke moras da proveris e-mail ,ova ona a ke bides daleku od doma togas ke imas dve opcii ili na mobiljak il WImax .

Tuka nema da te interesira speedtest ke gleas samo da zavrsis rabota i da pomines poeftino.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Да но за таков "дај за набрзинка" интернет има и други, многу поевтини и уходани технологии како 3G, GPRS, EDGE, маалски WiFi акцес поинти и така натака. Не гледам јас многу аир од вимаксот, иако е океј технологија.

P

Princ

Гостин
Башка што WiMAX-от воопшто не е најефтин (судејќи според ценовникот на неотел, само тие го имаат објавено за бизнис корисници).

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.984
Башка што WiMAX-от воопшто не е најефтин (судејќи според ценовникот на неотел, само тие го имаат објавено за бизнис корисници).
Ценовникот им е за WADSL, исто што дава и Он.нет со таа разлика што WADSLот на Неотел паѓа еднаш месечно.

P

Princ

Гостин
Ти го велиш тоа, а јас тебе не те знам. Ценовникот е под линкот WiMAX Интернет. Се е кажано мислам.

Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
абе не е до технологијата до Неотел изгледа е. Тие ке ја држат лекцијата со 10 вработени. :)
Љупчо случајно во Неотел да не работиш?

Џабе нови технологии кога и старите не се разработени кај нас како што треба. Не е проблемот до типот на конекцијата, него проблемот е во цената на пакетот. Така да ако со помош на WiMax не понудат добар пакет за 400-600 денари, пиши му пропаднато.

Kajgana Shop

На врв Bottom