WIMAX на повидок, лекција за другите провајдери!

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
uf, zustri momak

kakvi mrezi? so linksys rutercinja i usb stikcinja? :)
ne stavaj taka lesno TOCKI na raboti koi ne gi poznavas dovolno, iako mislis deka znaes mnogu
doznaj so kogo razgovaras pa posle ripaj ko prle pred magare, poveli na msn ako ti se pravi muabet

pozdravi
Извини али јас влетав во муабетов на темава како обичен интернет корисник, и не ме интересираат предности и маани на сегашни и идни технологии. Јас само знам дека со линксис рутерчиња и стикчиња не идам нигде, барем не за евтини пари. Кабел!

А ако сакаш да праиме муабет на друго ниво еве:
Вајрлес е идинината (подалечна малце), ама треба да се најде некој асален стандард и технологија, зашо сегашниве се чкарт.

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Извини али јас влетав во муабетов на темава како обичен интернет корисник, и не ме интересираат предности и маани на сегашни и идни технологии. Јас само знам дека со линксис рутерчиња и стикчиња не идам нигде, барем не за евтини пари. Кабел!

А ако сакаш да праиме муабет на друго ниво еве:
Вајрлес е идинината (подалечна малце), ама треба да се најде некој асален стандард и технологија, зашо сегашниве се чкарт.
bato, problemot kaj nas e sto kabelot e zafaten, budalite koga go prodadoa telekom prodadoa i bakar i sve, do kaj nas doma....
tek sea ke kopaat kablovskite za optika, nesto vise postoi kako infrastruktura, zatoa pogore spomnav deka ne gi smetam seuste za vistinski ISP
standardite si se vo red, se dodeka se primenuvaat na vistinskiot nacin, nasekade niz svetot se e ok, samo kaj nas ne cini? :)
vprocem motorola canopy e odlicna tehnologija, NO dokolku se primenuva pravilno i spored upatstva na proizvoditelot, onnet se edni aroganti kopilinja koi mislat deka sve znaat, pa eve, prvo wifi 2.4, sega i ova nekako mi lici deka go bataluvaat, samo zaradi toa sto ne go primenuvaat kako sto treba

ajde bas da vidime sto ke ponudat nekskom i tamu uste koi bea :)

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
onnet se edni aroganti kopilinja koi mislat deka sve znaat
Drop dead OnNet :helou: ,

nego da se vratime malce na temava bas me interesira mene sto ke ponudat NEXCOM i Neotel so WIMAX`ot, se spomuvaat simetricni brzini od 1 do 4Mbps, pa da vidime so ke se desi, samo se si mislam a i vie ke se slozite deka nitu eden provajder kaj nas ne saka da dava podrska na domasni korisnici pa zatoa dosega nema paketi za domasni korisnici, kako sto kaza Princ izgleda nemaat zivci za 24 casovni intelegentni useri koi ke gi maltretiraat zosto nema net u 2 saat sabajle.Tesko e da si provajder u drzava kaj sto ljugeto zimaat 12000 plata,sekoj denar ti e vazen,za razlika vo Evropa kaj sto gi mocaat tie pari na edno izleguvanje!Baska ne koristat tolku Internet kako sto nie koristime............

neo-geo

Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Drop dead OnNet :helou: ,

nego da se vratime malce na temava bas me interesira mene sto ke ponudat NEXCOM i Neotel so WIMAX`ot, se spomuvaat simetricni brzini od 1 do 4Mbps, pa da vidime so ke se desi, samo se si mislam a i vie ke se slozite deka nitu eden provajder kaj nas ne saka da dava podrska na domasni korisnici pa zatoa dosega nema paketi za domasni korisnici, kako sto kaza Princ izgleda nemaat zivci za 24 casovni intelegentni useri koi ke gi maltretiraat zosto nema net u 2 saat sabajle.Tesko e da si provajder u drzava kaj sto ljugeto zimaat 12000 plata,sekoj denar ti e vazen,za razlika vo Evropa kaj sto gi mocaat tie pari na edno izleguvanje!Baska ne koristat tolku Internet kako sto nie koristime............
au koristat druze veruj, imav sansa nekoj period da koristam net vo stranstvo
od kablovski operator
u rok od 4 meseci ednas se desi 5 saati da nema internet
ONI mi se javija da se izvinat, znaci zamisli do koj stepen e toa stignato
a deka se nesto pointeligentni korisnicite tamu, tnka taa rabota
5 min da nemaat odma se javuvaat vo provajder, pa makar i da go shutnale adapterot i da go isklucile modemot nesakajki, si gi cenat parite, sto pati povekje od ovde
kako tamu taka i tuka, koj plakja usluga, saka da si ja dobie istata i tehnicka vo mt, onnet, cabletel, neotel ili koj kurac ke me trpi cel den ako ne go dobivam toa sto sum go platil

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.993
Хеј хеј хеј, топката на место.
Неотел нуди WADSL, а не WiMAX. Брзината е симетрична, да всушност реално аплоудот е за некој килобит поголем од даунлоудот. На работа имаме пакет од 1MBit/s и реално имаме некаде околу 945 Kbps, што мислам дека е коректно.
Но повторувам тоа е WADSL.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Неотел нуди WADSL, а не WiMAX. Брзината е симетрична, да всушност реално аплоудот е за некој килобит поголем од даунлоудот. На работа имаме пакет од 1MBit/s и реално имаме некаде околу 945 Kbps, што мислам дека е коректно.
Zatoa sto WDSL e katastrofa neka smenat na WIMAX dosta vekje so taa tehnologija daj da vidime so cudo ke bide toa neka porabotat malce na slucajot.

neo-geo

Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
imas nekoj link od ponudava?
koja e tehnologijata na prenos na podatocite? wadsl kako fakticki termin(nesto nalik Wi-Fi) ne ni postoi
toa e samo opisna kratenka, deka produktot e adsl, prenesuvan bezzicno :)

Член од
26 јануари 2008
Мислења
61
Поени од реакции
1
abe pa neli dadoja licenci za wimax-ot neli ke pocnat so wimax, primer vo bugarija ima wi max cenite 900 denara 512 kbps neogranicen kaj ti kurac saka pcmcia ili modem na so polnac .... , 1 mb 1300 denara itn,+ preku wimax ide sve ama ova makedonija nikogas nema da imame salam net :toe:

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.544
Поени од реакции
2.730
abe pa neli dadoja licenci za wimax-ot neli ke pocnat so wimax, primer vo bugarija ima wi max cenite 900 denara 512 kbps neogranicen kaj ti kurac saka pcmcia ili modem na so polnac .... , 1 mb 1300 denara itn,+ preku wimax ide sve ama ova makedonija nikogas nema da imame salam net :toe:
WiMax друже кај нас овие новите компании ке почнат да даваат услуги на почеток на април годинава па ке видиме што ке биде.Стрпи се :wink:

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Ај да прашам нешто. На лаптопов имам картичка за безжична мрежа. Таа е за a, b, и g (претпоставувам вид на безжични мрежи). Дали со ваква картичка ќе можам да се конектирам на вајмакс или ќе ми треба посебна?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Хахахахахаха.. само што ги видов пакетите на Neotel и Nexcom :pos:

Изгледа најјако достигнување на двете фирми ќе им биде преземање на неколку корисници од ОнНет, зашто немаат шанси против МТ и Роби :)

На првите најјакиот пакет им е 3 мегабита со немерен трансфер за само.. 8248 денари, со ДДВ. "Најнормалниот" (читај: најефтиниот) пакет им е 1.5 мегабита со 15 гига за 1522 денари. Dudes..

Nexcom уште ги немаат објавено целосно пакетите, ама на нивната страна напишале дека ќе нудат брзини од 256 до 2048 kbps. Останува уште цени да стават, ама again - dudes..

Колку за споредба:
- на МТ најјакиот пакет за домашни корисници чини 1651 ден. за 2 мегабита и 100GB трансфер. За бизнис корисници - 5899 ден. за 3 мегабита со 100GB трансфер.
- Роби/Телекабел/Теленет/Моби: домашни корисници - 1500 ден. за 4/2/1 мегабит со немерен (неограничен) трансфер; бизнис корисници - 3000 ден. за 6/4/2/1 мегабит со немерен трансфер

Толку од "револуцијата" на Љупчо :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ај да прашам нешто. На лаптопов имам картичка за безжична мрежа. Таа е за a, b, и g (претпоставувам вид на безжични мрежи). Дали со ваква картичка ќе можам да се конектирам на вајмакс или ќе ми треба посебна?
Mешаш поими, WiMax не е Wi-FI.

Гуглај :)

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Хахахахахаха.. само што ги видов пакетите на Neotel и Nexcom :pos:

Изгледа најјако достигнување на двете фирми ќе им биде преземање на неколку корисници од ОнНет, зашто немаат шанси против МТ и Роби :)

На првите најјакиот пакет им е 3 мегабита со немерен трансфер за само.. 8248 денари, со ДДВ. "Најнормалниот" (читај: најефтиниот) пакет им е 1.5 мегабита со 15 гига за 1522 денари. Dudes..

Nexcom уште ги немаат објавено целосно пакетите, ама на нивната страна напишале дека ќе нудат брзини од 256 до 2048 kbps. Останува уште цени да стават, ама again - dudes..

Колку за споредба:
- на МТ најјакиот пакет за домашни корисници чини 1651 ден. за 2 мегабита и 100GB трансфер. За бизнис корисници - 5899 ден. за 3 мегабита со 100GB трансфер.
- Роби/Телекабел/Теленет/Моби: домашни корисници - 1500 ден. за 4/2/1 мегабит со немерен (неограничен) трансфер; бизнис корисници - 3000 ден. за 6/4/2/1 мегабит со немерен трансфер

Толку од "револуцијата" на Љупчо :)
Пакетите што со ги видел се за бизнис корисниците и не WiMax туку Wi-Fi.

Kajgana Shop

На врв Bottom