WIMAX на повидок, лекција за другите провајдери!

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Пакетите што со ги видел се за бизнис корисниците и не WiMax туку Wi-Fi.
Да, за бизнис корисници се, затоа и дадов споредба со бизнис пакети од други провајдери.. ама сепак се WiMax, освен ако луѓето во Неотел појма немаат што технологии користат. Брзините на пакетите се симетрични, а и на самата страница дечките од Неотел имаат напишано дека се работи за WiMax.

Член од
6 декември 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
И мене овде некои работи не ми се јасни, иако во описот на работното место имам и "бендерење" по згради и сл. места со шума од антени.

За WiMax во смисла на фиксен бежичен пристап има само две лиценци
Cosmotelco и Nexcom за 3,5 GHz.

Neotel и слични на него, можат да работат само на нелиценциран WiMax на 5,8 GHz.

За мобилен WiMax - заборавете. Се работи за 4G технологија, а кај нас има борби за 3G, која доправа ќе се имплементира. Мобилниот WiMax има скапи услуги, помал домет, што бара поголем број на базни станици и поголема инвестиција, а би бил директна закана за 3G операторот кој и да биде.

А "WADSL-oт" na ОН Нет е сосема друга приказна, базиран на Wi-Fi, и толку лошо имплементиран и одржуван, со преоптеретување на одредени линкови, што кога ќе поминам покрај базна станица, ми се лоши.

Ако некој има повеќе инфо за фреквенции, оператори, базни станици и сл. нека напише, да видиме како стојат работите на терен.

Член од
6 август 2007
Мислења
387
Поени од реакции
3
Ах бе другари, не се замарајте со бежично, кај нас сеуште, што се вика не функционира стабилно жичаниот, не па без. За бежичен има време кај нас, да остариме прво, па децата наши ке користат WiMax, Wifi.. и така натака!:toe:

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
Интернето во македонија ќе се промени кога малите исп ќе сватат дека треба да се направи македонски канал да се здружат да оформат една голема фирма која ќе стопанисува и со интернацинален канал токаш ќе добиеме лол

Инаку се е гола вода

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
И мене овде некои работи не ми се јасни, иако во описот на работното место имам и "бендерење" по згради и сл. места со шума од антени.

За WiMax во смисла на фиксен бежичен пристап има само две лиценци
Cosmotelco и Nexcom за 3,5 GHz.

Neotel и слични на него, можат да работат само на нелиценциран WiMax на 5,8 GHz.

За мобилен WiMax - заборавете. Се работи за 4G технологија, а кај нас има борби за 3G, која доправа ќе се имплементира. Мобилниот WiMax има скапи услуги, помал домет, што бара поголем број на базни станици и поголема инвестиција, а би бил директна закана за 3G операторот кој и да биде.

А "WADSL-oт" na ОН Нет е сосема друга приказна, базиран на Wi-Fi, и толку лошо имплементиран и одржуван, со преоптеретување на одредени линкови, што кога ќе поминам покрај базна станица, ми се лоши.

Ако некој има повеќе инфо за фреквенции, оператори, базни станици и сл. нека напише, да видиме како стојат работите на терен.
Државни лиценци се две, но има уште лиценци за одреени територии, а таму добијаа Неотел, Cosmofon и уште неколку други.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Дечки да ве пофалам што ја разработивме темата мислам дека кажавме се што треба да се каже и за технологиите и за провајдерите.Едно е јасно тука, памтам уште кога почнуваше АДСЛ во 2004 кај нас, многу грешки правеше Телекомот почнувајќи од лоши модеми,менување на договори,лоши централи и други педерски работи и така натака па се научија како да работат.

И се поставува прашањето зошто уште се најдобри и земаат голем дел од колачот освен монополската положба инвестираа многу пари во технологии,затоа ОнНет и другите играчи неможат да парирааат како шо треба.Да се надеваме дека конечно после толку грешки и тиња конечно Nexcom,Cosmotelco и другите ќе се средат ,знаат дека корисниците во Македонија знаат како стојат работите и се добро информирани (не може да прелета ни мува) па нека му ја мислат .

напомена до Провајдерите
(Интернет бизнисот е исплатлив бизнис и може да се живее од домашните корисници не се тие толку лоши како што изледаат)

:vozbud:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Интернет бизнисот заедно со мобилната комуникација се единствените технологии кои ќе останат во иднина, мислам дека и на диносуруси како ATT, Дојче Телеком и др. му стана јасно тоа...

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
10
Дали тоа нелиценциран значи дека не се плаќа ништо за фрекфенција
па така и јас можам да си купам wimax предавател и да си направам своја мрежа?

Мобилниот WiMax има скапи услуги, помал домет, што бара поголем број на базни станици и поголема инвестиција, а би бил директна закана за 3G операторот кој и да биде.
По мал домот? колкав е дометот кај мобилните уреди?

P

Princ

Гостин
Изминаа скоро 5 месеци од отварањето на темава... и уште колку од како ги земаа лиценциве овие?
Поука: ама лекција...

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
Јас предлагам ова „лекција за другите провајдери“ да се извади од насловот на оваа тема.
Еве и мај е на повидок. Чисто се сомневам дека ќе профункционира ова пред септември 2008.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
WiMAX е технологија во развој и сеуште во светот не е проширена, а не пак овде во Македонија.

Еве една вест:

Intel i Tajvan za WiMax

Intel i Tajvan su potpisali sporazum prema kome će američka kompanija biti zadužena za razvoj WiMax infrastrukture te ostrvske države. Tajvan želi da promoviše WiMax tehnologiju i obezbedi širok stepen pokrivenosti. Očekuje se da će Intel od ovog posla zaraditi oko 500 miliona dolara. Iako se očekuje da bi komercijalne WiMax usluge u SAD mogle biti pokrenute već tokom ovog ili sledećeg kvartala, očekuje se da će trebati da prođe bar još godinu dana da bi se WiMax osposobio za komercijalnu fazu na tržištima jugoistočne Azije, uključujući i tajvansko. Tajvanski proizvođač računara Acer je na konferenciji najavio da se već uveliko planira podrška ovoj inicijativi, te da će proizvođač broj 3 na svetskom nivou već tokom leta izbaciti čitave serije notebook računara sa podrškom za WiMax tehnologiju. Predsednik te kompanije je izjavio da očekuje da će u sledećih nekoliko godina WiMax definitivno biti hit tema. Kompanije D-Link, Zyxel i Gemtek Technology su takođe najavile svoje učešće i nove proizvode sa podrškom za WiMax za tajvansko tržište.

http://www.bench-market.com/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=15580

---------------------------------------------------------------------------------------

Ќе почекаме додека се имплементира овде, WiMAX е технологија која сеуште е во развој и затоа сета опрема е многу скапа.

P

Princ

Гостин
Воопшто не оспорувам што технологијата е во развој, што опремата е скапа...
Глупаво е да купиш лиценца (10 милиони евра, или сум заборавил?) без да извршиш истражување за тоа колку чини опремата и колкав е пазарот пред да ја платиш горенаведената лиценца. Тоа е најглупавата работа што можеш да ја направиш.
Кога ќе биде спремен за користење во домашна употреба вајмаксот во македонија? Па наскоро веќе се очекува интернет провајдерите да пуштат многу поголеми брзини од овие кои сега ги имаме. Телекабел стигнаа и до 6 Mbps.
WiMAX е тотално промашена инвестиција во мала земја како Македонија, кадешто (скоро) секаде има предуслови за поставување на телефонска централа а со тоа и да се реши проблемот со интернетот. WiMAX најверојатно е добра солуција за во некои земји кои поради расфрленоста на населението и големината на земјата не се во можност да потегнат кабел насекаде. Ама во Македонија, каде третина од населението живее во Скопје? Не фала...
Посебно не со скептични "фирми" како нашиве. Знаеш, ќе платиме лиценца, ќе купиме опрема, ќе понудиме супер пакети за да го земиме цел пазар, ај нема да направиме така туку ќе седиме ко ништо да не се случува...
Предлагам насловот на темава да се смени во "WiMAX во Македонија - исто ко да го нема."

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Vo pravo si Princ ama mislam deka WiMAx`ot ke bide dobra alternativa na mobilnata mreza koja isto taka ke ponudi golemi brzini za internet,

E sega dali ke bide zamena za kabelskite i tel. parici normalno deka ne ama hipoteticki da receme vaka ,

Ziveez vo Zrze ili si odis na odmor kaj baba ti ,treba da proveris email ili da simnes nekoj torrent, ke imas dve opcii da koristis mobilen i da plakjas skap GPRS ili da si platis fiksna pretplata za WiMAx i za 1500 do 2000den da si go zemes modemot i da se konektiras .

Ili sedis vo kola so WiMAx modem i si pravis muabet na skajp.

Sega jas da ja kazam mojata situacija,

1)Korisnik sum na WimaX no uste cekam da go probam Internet`ot pa ke vi postiram rezultati od brzinite,

2)Paketite za fizicki lica momentalno ne se dostapni,

3)Ako ima mnogu korisnici na edna bazna stanica ,linkot moze znacitelno da se namali

4)Dozdot e seuste precka kaj ovaa tehnologija no namesto da pagjaat paketi se degradira brzinata za razlika od WIFIot na OnNet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wimax#Limitations
Sto ke bide ke vidime eve maj e na vrata

Kajgana Shop

На врв Bottom