Wi-Fi рутери (препораки, прашања, проблеми)

Член од
5 јули 2010
Мислења
29
Поени од реакции
5
ме интересира дали постоирутер на кој мозе да се вгради и приемники предавателза у исто време да прима и да прака сигнал бес помошна компјутер п.р.да му вградис усб стикце посто сум видел рутери со усб влез само не сум експериментирал со нив п.р.тхомсон сто ги даваа од Т-хоме со постарите пакети....
Однапред благодарам

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Темава е од којзнае кога, но читав нешто на нет, а неможам да го пробам дали работи така затоа што немам втор рутер...
ајде сеа прашањето следи:
два рутери, А и Б. А е конектиран на интернет, Б сакам да го поврзам на А. Ја имам следната конфигурација:
рутер А: опсег на DHCP 192.168.0.2 - 192.168.0.100 ; статична адреса за рутер Б 192.168.0.200
рутер Б: DHCP оневозможен , Wan static ip: 192.168.111.111 gateway 0.0.0.0 (ставам ип и gateway само затоа што неможе да остане празно) инаку wan портата нема воопшто да ја користам. LAN IP 192.168.0.200 255.255.255.255 - надвор од опсегот на адреси кои ги доделува рутер А.
Рутер А и Рутер Б се поврзани двата на LAN порти, WAN портата на рутер Б не ја користиме.
Дали во овој случај, wireless конекциите воспоставени на рутер Б, ке можат да земат динамичка адреса од dhcp pool на рутер А?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Темава е од којзнае кога, но читав нешто на нет, а неможам да го пробам дали работи така затоа што немам втор рутер...
ајде сеа прашањето следи:
два рутери, А и Б. А е конектиран на интернет, Б сакам да го поврзам на А. Ја имам следната конфигурација:
рутер А: опсег на DHCP 192.168.0.2 - 192.168.0.100 ; статична адреса за рутер Б 192.168.0.200
рутер Б: DHCP оневозможен , Wan static ip: 192.168.111.111 gateway 0.0.0.0 (ставам ип и gateway само затоа што неможе да остане празно) инаку wan портата нема воопшто да ја користам. LAN IP 192.168.0.200 255.255.255.255 - надвор од опсегот на адреси кои ги доделува рутер А.
Рутер А и Рутер Б се поврзани двата на LAN порти, WAN портата на рутер Б не ја користиме.
Дали во овој случај, wireless конекциите воспоставени на рутер Б, ке можат да земат динамичка адреса од dhcp pool на рутер А?
Рутерот Б ќе го ставиш во ист сабнет како и рутерот А, мислам на локалниот интерфејс, надворешниот е ок да е измислен. Не гледам кој е сабнет кај А, не ти е напишано, па затоа ај да ти напишам. Кај некои рутери можеш и да одбереш во кој мод ќе работат, дали како рутер, АП, бриџ и сл., но ако немаш такви опции тогаш напишаното сценарио е генерално функционално. Значи да, во дадениот случај клиентите на рутерот Б ќе земаат адреси од DHCP серверот на рутерот А. Рутерот Б впрочем нема да има улога на рутер туку на свич односно аксес поинт во случајов затоа што согласно преземените адреси од DHCP на А сите пакети ќе се препраќаат од/кон гејтвејот односно рутерот А.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.204
Поени од реакции
8.297
ајде и јас проблем имам сличен, првиот рутер е длинк што е поврзан интернетот, уклучувам уште еден линксус, кабелот од длинкот го ставам во линксусот во ВАН или ЛАн за да добие интермеци,? пошто длинкот е 192.168.1.1, па на линксусот му ставив, 192.168.1.2 и е под ДХЦП, ама интермеци не добивам што друго треба да наместам ?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
ајде и јас проблем имам сличен, првиот рутер е длинк што е поврзан интернетот, уклучувам уште еден линксус, кабелот од длинкот го ставам во линксусот во ВАН или ЛАн за да добие интермеци,? пошто длинкот е 192.168.1.1, па на линксусот му ставив, 192.168.1.2 и е под ДХЦП, ама интермеци не добивам што друго треба да наместам ?
Види го 8-мито пост во оваа тема, мислам дека е детално напишано. А дали ЛАН или ВАН зависи од тоа што сакаш да добиеш. Навистина што ви е поентата со по два рутери, мазохисти сте или навистина имате потреба од 2? :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.204
Поени од реакции
8.297
Види го 8-мито пост во оваа тема, мислам дека е детално напишано. А дали ЛАН или ВАН зависи од тоа што сакаш да добиеш. Навистина што ви е поентата со по два рутери, мазохисти сте или навистина имате потреба од 2? :)
имам напишано интернет и на линскусот да добие преку ваерлес, проблем е што на длинкот се расипа антената па нема ваерлес.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
имам напишано интернет и на линскусот да добие преку ваерлес, проблем е што на длинкот се расипа антената па нема ваерлес.
Зошто ако е расипан длинкот не го фрлиш или дадеш на некој на кој му треба жичан рутер, а ти да си го исконфигурираш линксисот наместо него? Помалце кабли, зрачење и помала сметка за струја ако ништо друго :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.204
Поени од реакции
8.297
Зошто ако е расипан длинкот не го фрлиш или дадеш на некој на кој му треба жичан рутер, а ти да си го исконфигурираш линксисот наместо него? Помалце кабли, зрачење и помала сметка за струја ако ништо друго :)
знаев дека тоа ке ми кажеш :) проблем е што длинкот е од адсл и е со телефонска линија, а линскусот нема таа опција, да се вратиме на темава како да го средам да имам и на линксусот интермеци фала..

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
знаев дека тоа ке ми кажеш :) проблем е што длинкот е од адсл и е со телефонска линија, а линскусот нема таа опција, да се вратиме на темава како да го средам да имам и на линксусот интермеци фала..
А дали знаеш што би ти кажал сега? :) :) :)
Значи пост 8 ... убаво ти кажав во првата порака ... еве го со мали преработки како за тебе:

DLink LAN:
IP - 192.168.1.1
MASK - 255.255.255.0

Linksys WAN:
(значи уклучуваш во LAN)
IP - 192.168.1.2
MASK - 255.255.255.0
GATEWAY - 192.168.1.1

Linksys LAN:
IP - 192.168.2.1
MASK - 255.255.255.0
DHCP - вклучено

Компјутер LAN:
Преземи од DHCP од Linksys или пак рачно:
IP - 192.168.2.XXX
MASK - 255.255.255.0
GATEWAY - 192.168.2.1
DNS - 8.8.4.4 (и/или некој од МТ или пак некоја адреса од рутерите ако им е вклучен DNS сервис)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
пробај ја опцијата јас што ја опишав.
таман ќе кажеш како функционира :)
иначе потребата за 2 рутера се јави поради делење интернет со комшија

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
Имам рутер Thomson TG782i и ставив интернет од Кејблтел е сеа сакам да си користам вајрлес преку него само не знам како треба да го подесам и да го приклучам за да можам да го користам тој интернет.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.095
Поени од реакции
1.372
Имам рутер Thomson TG782i и ставив интернет од Кејблтел е сеа сакам да си користам вајрлес преку него само не знам како треба да го подесам и да го приклучам за да можам да го користам тој интернет.
Треба да се јавиш во Кејблтел за да овозможат да имаш рутер и рутерот да може да делува како DHCP.Сега кејблтел ти дава само модем без можност да делиш интернет.Затоа треба да им се јавиш за да им кажеш дека имаш рутер и тие ќе ти средат.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Убаво ти кажааа, јави се да ја пријавиш мак адресата, они ќе ти објаснат што им треба да им кажеш, но пази, кога ќе го праиш тоа да имаш некој до тебе да знае да го сетира рутерот, пошто ако ти незнаеш, ќе немаш интернет на компјутерот ако го вратиш назад. Инаку во рутерот треба да наместиш во конекции да зема dinamic IP, а wireless-от ќе треба да си го подесиш после тоа откога ќе видиш дека рутерот има нет. Се надевам дека ќе се снајдеш :)

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
Ова се убаво со ми кажавте ама не знам дали сте виделе Thomson TG782i али тој рутер нема влез за ван конекција само DHCP i PSTN така да конекторото од модемот не одговара.И уште кога дојдоа да ми го местат нетот им реков да го подесат рутерот и ми рекоа дека не знаеле затоа и пишав.Ако имате сретнато оваков проблем ко мојот и сте го решиле пишете.Ако не бива ништо барем да знам да си купам друг рутер.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Eве за тие што не виделе.... вака изгледа од позадина

Чудото го користат во Т-хоум (секаде на балканот) за преку MAX опциите да делат интернет и телевизија. Бидејќи е наменет само за нив, немаат влез за WAN порта, туку имаат проста DSL линија (го отфрлија ADSL модемот, се е во ова собрано). Имам неколку вакви конфигурирано, но секогаш биле на T-home

А да, заборавив да напоменам, ова е Wireless Voice Over IP Gateway (VoIP) така да со моменталната конфигурација (читај firmware) тешко дека ќе можи да се користи како рутер на друг оператор. Ако го користиш како уред за вмрежување дома, ќе имаш мрежа ама ќе немаш интернет.

Е сега колку си спремен да чачкаш, со менување firmware, можиш да го отвориш.

п.с. ако си купиш нов, контактирај ме за стариов :)

Kajgana Shop

На врв Bottom