Врска помеѓу атеист и верник

• Креатор на темата Креатор на темата Curious
  • Време на започнување Време на започнување
Бидува, бидејќи на крајот секогаш во црква ќе се заврши, секогаш на крајот атеистот попушта :)
Ако атеистот не е крстен, не се дозволува ни венчавка во црква. :) Треба да се крсти на стари години и да лаже дека Го признава Исус како единствен Бог на небото и земјата.. (или како и да беше)

Значи ти досега си била само со Атеисти,признавам доста интересно,но како успеваш да си само со Атеисти?

Ме намирисуваат тие мене:D;)
И да налетам на некој верник, бегам ко ѓавол од крст.
Не сум само со атеисти, прифаќам и такви со пагански, new age уверувања :LOL:

Ако атеистот не е крстен, не се дозволува ни венчавка во црква. :) Треба да се крсти на стари години и да лаже дека Го признава Исус како единствен Бог на небото и земјата.. (или како и да беше)
Ете видиш мене ме крстиле уште како мал, така да нема да има проблем за тоа.

Ама мене ме нервира што морам да се кријам и да глумам како да сум верник.
Што ако се погоди некој хардкор атеист што ќе рече ја нема да глумам, ја не се срамам од тоа што сум.
Ќе успее тогаш?

Нека биде и хиндуистка ако сака,али за Божиќ има да меси погача.

Ете видиш мене ме крстиле уште како мал, така да нема да има проблем за тоа.

Ама мене ме нервира што морам да се кријам и да глумам како да сум верник.
Што ако се погоди некој хардкор атеист што ќе рече ја нема да глумам, ја не се срамам од тоа што сум.
Ќе успее тогаш?
Ќе успее ..
Кога се фатив со дечко ми тој беше атеист, јас верник. Поминаа години, и јас станав атеист. :)
А за какво глумење збориш? Пред кој глумиш ти?

Ќе успее ..
Кога се фатив со дечко ми тој беше атеист, јас верник. Поминаа години, и јас станав атеист. :)
А за какво глумење збориш? Пред кој глумиш ти?
Па ако оди во црква, пали свеќи, се крсти, а ваму е атеист, тој човек глуми верник. Такви сме повеќето, нажалост.

Ме намирисуваат тие мене:D;)
И да налетам на некој верник, бегам ко ѓавол од крст.
Не сум само со атеисти, прифаќам и такви со пагански, new age уверувања :LOL:
Срце, ако сакаш селска снаа да бидеш, сакаш нејќеш ќе се крстеш, свеќи ќе палеш. и ќе го питаш Господ, зашо таква судбина ти е дадел... :icon_mrgr::icon_mrgr:

Брак помеѓу теист(зилот,ревнител) и атеист(фанатик) според мене не е возможен. Барем кога станува збор за традиционалните вери кои се присутни на овие простори(Православие, Римокатолицизам, Ислам).
Примери од реалноста:
1. Теистот сака да се венчаат в Црква, атеистот вели нема шанси.
2. Атеистот партнер сака да оди на викенд на некое место каде што нема црква, атеистот партнер бара по секоја цена да присуствува на неделната богослужба.
3. Теистот партнер пости од храна и брачни обврски.
4. Теистот партнер пали кандило и кади со темјан низ куќа атеистот му го гасни кандилото и му ја фрла на тераса каделницата.
5. Теистот бара да се крсти детето(ако умре дете некрстено постаро од 8 дена, родителите одговараат за духовно убиство), да го оцрковува, атеистот не дава.
6. Атеистот зема да работи во празник/недела доаѓа теситот и работата му ја акнува од глава. :)
Но помеѓу псевдотеист и/или псевдоатеист, какви што се минимум 95% од луѓето во нашата околина, можен е брак, зошто да не? Ќе си наоѓаат заеднички јазик и ќе попушта или едниот или другиот.
Јас, како теист, никогаш не би се оженил со (псевдо)атеистка ниту со теистка од друга вера (или конфесија).

Ако не се некои фанатици ќе успее.
Во секојдневен живот религијата не смета, празниците и обичаите не се лоша работа. Проблем е ако некој/а претерува и како навијан почне едно те исто да кажува, верата па верата. Истото важи и за атеизмот или било која друга работа ако претерава знае да оди на нерви.

Единствен проблем кај долгорочна врска гледам во:
1) Земање во црква
2) Крстење на деца
Се друго може да биде компромис , попуштање , договор. Секој ќе си гледа за себе. А јас ден денес не можам да ја натерам баба ми да ми ги испере алиштата на празник. Туу што верничка ќе беше, не попушта..

Кога се работи за стабилна, оформена личност, која реално ги перцепира работите тогаш таа никогаш не би имала проблеми од ваков карактер!
Срцето не бира, дали некој е ваков или онаков!
И после се човечкиот ум е оној кој што си ствара препреки и граници!

Нема вакум простор кај луѓето во врска со религиите, мора да припаѓаш на некоја религија иако не се согласуваш во целост со верските убедувања. Еве на пример немојте да кажете дека не сте отишле на погреб (или некој сличен настан кој се случува на гробишта) и таму да запалите свеќа....исто и со одредени религиозни веселби кои со тек на време станале традиција.
По мое мислење поголемиот број на атеисти се всушност разочарани верници кои имале преголеми очекувања да речеме од господ.
Лично ни јас не сум некој верник што ги почитува сите религиозни правила. Не би ми пречело да имам религиозна партнерка или пак да не е некој голем верник ( по ново Атеист). Само да не фрла дрва и камења по верата, мислам дека нема потреба од тоа.
Една случка за првиот болд... еднаш пред неколку години... бев со роднини(сите православни рисјани... за мене не знаеја тогаш дека не сум “религиозен“) во едно село и имаше некој си празник па правеа во црквата ритуали и причесна... и после одкако се расчисти гужвата овие родниниве ајде сите да сме влегле во црква (нели да си запалат свеќи да си пројде редот, не дека знаат зошто воопшто го прават тоа...) ај викам да се позезам со нив да видам како ќе реагираат... им викам ја не вреувам во вакви срања(простете на израз) а они со ваков израз на лицетоo_O(ко да сум убил некого) и кога почнаа да ми попуваат(па подобро ќе беше да си го слушав попот додека си пееше:D ) па тоа е грев(абе грев е за вас вие си верувате;)) па како тоа не сум се плашел од пекол и не сум верувал во рајот... абе мене искрено ми беше многу интересно, можев во две реченици да им ја побијам религијата ама ај викам да не ги обрукам до толку:)... и не влегов до крај идев со заебанцијата... не дека ми смета нешто ако влезам во црква ама за да видат нешто поразлично од стадото овци во кое се нашле...

А за вториот болд... грешка си... и те како треба да се фрлаат камења т.е. треба верата да се фрли во некоја дупка без дно... оти како верата(и политиката) никој друг нема направено поголемо зло на човекот и воопошто на целото човештво... и што е најжално уште се мачи со последни сили да си продолжи со глупостите и даље...

Нерелигиозен е човек што не е дел од некоја религија. Неверник е човек што не верува во ништо.
Бидејќи атеизмот не е религија, атеистите се нерелигиозни. Но бидејќи атеистите ВЕРУВААТ во нешто (дека не постои никаков бог на небото или на земјата или каде и да било), и они се верници.
сосема точно, не знам што беше проблемот со коментарите под ова.

он топик. све е можно, ама не кај секој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom