Врска помеѓу атеист и верник

• Креатор на темата Креатор на темата Curious
  • Време на започнување Време на започнување
Нерелигиозен е човек што не е дел од некоја религија. Неверник е човек што не верува во ништо.
Бидејќи атеизмот не е религија, атеистите се нерелигиозни. Но бидејќи атеистите ВЕРУВААТ во нешто (дека не постои никаков бог на небото или на земјата или каде и да било), и они се верници.
Зошто атеистите се нерелигиозни?
Атеизам значи само недостаток на верба во виша сила т.е бог.
Што те спречува да бидеш будист на пример религија во која нема едно суштество кое создало се во вселената.
Значи може да бидеш и атеист и религиозен.
Ако сакаш дефинција гугл ит :)

Зошто атеистите се нерелигиозни?
Атеизам значи само недостаток на верба во виша сила т.е бог.
Што те спречува да бидеш будист на пример религија во која нема едно суштество кое создало се во вселената.
Значи може да бидеш и атеист и религиозен.
Ако сакаш дефинција гугл ит :)
Пријателе ништо лично без навреда, ама мислам дека сега стварно ептен ја откачи . Да бидеш истовремено атеист и религиозен :facepalm: , амам бе све бисер до бисер станавме на форумот. Може и јас сум атеист ама незнам ...:facepalm:

Пријателе ништо лично без навреда, ама мислам дека сега стварно ептен ја откачи . Да бидеш истовремено атеист и религиозен :facepalm: , амам бе све бисер до бисер станавме на форумот. Може и јас сум атеист ама незнам ...:facepalm:
Во eдна религијата не мора да спага и верба во виша сила еве како на пример будизмот каде што не се верува во надприродното ;)
Но да,во христијанството на пример неможеш да бидеш религиозен и атеист.

Јас сум верничка, маж ми е атеист. (Уствари на пописот се пишал дека припаѓа кон Култот на мртвата крава, ама веќе бевме земени кога ми призна).
Конфликти имаме кога ќе ми подмести нешто, па не можам да го најдам, кога ги менувавме плочките во купатилото, кога инсталирам некоја програма на компјутерот.

Во eдна религијата не мора да спага и верба во виша сила еве како на пример будизмот каде што не се верува во надприродното ;)
Но да,во христијанството на пример неможеш да бидеш религиозен и атеист.
мене вечно че ми остани нејасно шо е атеист , шо религиозен шо блудник и неверник

Кој атеист/ка знае за љубов бе.. Што ве гледам смешни и грешни..
Ја еве на пример. И сите други атеисти што ги знам...

он: многу забегувате од темата.
Се моли модераторот да зачисти.

ако го почитувате вашиот партнер...ќе го почитувате и неговото (не)религиозно убедување

офтопик но на тема
--- надополнето: 21 ноември 2012 во 23:35 ---
Па еве на пример:
  • Имаат деца, едниот ги учи дека господ ги создал, другиот дека се производ на еволуција.
  • Башка, празници. Атеистот можда нема да сака да слави празници.
  • Можда фамилијата на верникот нема да допушта брак или нема да го одобрува тој брак.
Има полно... овие вака ми текнаа од прва колку да се развие дискусија

доаѓа детето дома од училиште и го прашува татко му...тато...како настанал човекот....таткото одговара...па сине човекот еволуирал од мајмун...и му ја објаснува теоријата на Дарвин...потоа детето оди кај мајкаму и го поставува истото прашање...мајката одговара дека Бог го создал човекот...детето збунето...мамо мамо ама тато вели дека луѓето настанале од мајмуни...види сине...секој си кажува за својот дел од фамилијата...одговорила мајката.

Зависи. Ако партнерот верник е припадник на ’’религијата на мирот’’ може да се деси глави и клиториси да се сечат, или пак партнерката верник да се разнесе ко онаа Курбанова од другата тема.

Бидува, бидејќи на крајот секогаш во црква ќе се заврши, секогаш на крајот атеистот попушта :)

Нема грешка, а шо па ако не се отиде у црква тоа не е брак нели? Одиш на матичар, потпишуеш глупости (според мене не менува ништо и тоа) и готово. Ако сакаш славиш, ако нејќеш не мораш.

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1][2] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.[3][4][5] Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist.

Повели ова е дефиниција од Википедија.Ако имаш некоја друга дефиниција па дошло до неразбирање ок ако не :facepalm:(ти го враќам назад)
--- надополнето: 22 ноември 2012 во 00:47 ---
Ставрогин потребен си повторно да дадеш стручно мислење.:D
Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1][2] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.[3][4][5] Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist.

Википедија не е најстручна ама дефиницијава би требало да е точна.
Значи атеизам е недостаток на верба во божества т.е Бог,Алах,Зевс...(и уште милион други)

Постојат нон-теистички религии како будизмот.Каде не се во величаат(одобруваат) божества.
Со тоа можеш да бидеш Атеист, а во исто време и религиозен
--- надополнето: 22 ноември 2012 во 00:54 ---
Бидува, бидејќи на крајот секогаш во црква ќе се заврши, секогаш на крајот атеистот попушта :)
Зошто да попуштиш не е забрането атеист да посетува црква.
Ако посетуваш црква не те прави тоа верник како што ако спиеш во гаража не те прави автомобил.

За тие што сте во ваков тип на врска или што знаете вакви парови, ме интересира ова:
  • Дали имаше венчавка во црква?
  • Дали имаше крштевка или ако е едниот муслиман, дали имаше сунет?
  • Дали децата ќе постат/причестуваат?

Јас како атеист воопшто не би ми пречело доколку се венчам во црква ако сопругата ми е христијанка. Едноставно ќе ги издржам тие час два во црква, чисто од почит кон неа. Исто и за крштевката на детето - не сум јас сатанист па да несакам да несакам детето да биде крстено. Нека го крстат - и онака тој чин не претставува ништо за мене :)

Имам пријателка која е порасната во многу религиозна фамилија, ама тоа како да и има створено аверзија кон црквата. И еден ден девојчето нејзино ја прашува дали Бог го создал човекот или како што татко и и кажал, човекот настанал од мајмун.

А мојата пријателка и вели: Тоа е прашање на кое секој сам треба да си го најде одговорот. Ти треба сама да си одлучиш во што ќе веруваш.

Имам и друга пријателка чиј маж се декларира како голем верник, ама некако на дело не се гледа тоа. Кога се зедоа не беше таков, ама со текот на годините почна дома да прави како мини црквичка, па икони, па децата ги тера да се поклонуваат, па ако одиш со детето кај нив, ќе почне да го гњави и да го прашува: Вие имате ли одма икони? Знаеш ли да се крстиш? А да се клањаш?
Е тие имаа големи турбуленции во бракот заради тоа, зашто тој ги злоупотребуваше децата за да покаже колкав верник е.

Значи не е толку безначајно кој е што, иако некои работи не можат да се предвидат. Сум рекла и пак ќе речам: се“ е можно ако двајцата се сакаат. Ако не се сакаат, тогаш може и крстоносна војна да избувне!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom