Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам... навистина незнам како човек да ти објасни!? Веројатно неможе!? Не да пишуваш со болдирани букви со вклучен "Caps Lock" туку да пишуваш со фонт 48-ца или 72-ка можеш ли да убедиш некого што и малку ја разбира економијата во ефикасноста на таа економија. Економија која пропадна како и државата... економија, која беше осудена на пропаст на самиот почеток (како и државата)... Мислам човек и да ти црта џабе е! Се обидуваш од незнам кои причини една тема, која е мртва као и државата (за која се пењавите неколкумина овде) веќе 20 години! Се најубо за покојникот, но како што рекол Македонецот (интересно е сега има некои налудничави теории дека бил Македонец) Аристотел му ја припишуваат.. "Amicus Plato, set magis amica veritas" Драг ми е Платон ама подрага ми е вистината! А таа вистината јас вака ја перцепирам со факти... и уште една латинска "Contra factum non datur argumentum" против фактите нема аргументи!
Прво... овие ООЗ-тиња (кои воглавно беа тиња)... во пропаст ги однесоа баш економските закони (работење по пазарна економија) и товите пионери, кои беа на чело на компаниите, не ги однесов јас.... оние кои помалку беа ‘‘тиња‘‘ ги купива повторно ‘‘титови пионери‘‘ назначени од комитетот за директори. Позната е криминалната приватизација во почетокот на 90-тите!... Па само слеп човек и глув нема да му е јасно дека целата приватизација ја направија титови кадри. 90-95% од приватизираните компании (оние што од федерацијата беа малку подобри) ги приватизираа кадри на партијата, на титовиот режим! Едните како новопечени преобратени демократи во политиката (Глигоров, Црвенко, Фити, Миљовски....) другите како директори на компаниите (да не ги набројуваме сега, сите ги знаеме)...Ако не е така јас веднаш ќе скокнам во Вардар или во Охридско ез! Па на ластовичките им е јасно тоа!
Второ.... доказ дека целата таа економија беше ‘‘тиња‘‘ осудена на пропаст, заснована на грандоманијата на суверенот, поставена на сосема не-економски категории, не-економски закони и не-пазарни услови (затоа јас предходно реков, нека каже некој квалитетен СФРЈ производ бренд познат во Светот) Е нема, па нема кога се правеа фабрики поради фабрики, фабрики поради мир у куќа - вработување на селаните на кои предходно си им ја експроприрал конфискувал земјата, поради општественото уредување (Социјализмот не трпеше земјопоседници, а со земјопоседници и со имотни луѓе нели неможеш да градиш социјализам).... наместо фабрики проектирани и изградени по пазарни услови, кои би произведувале коњуктурен производ, кој по пазарни услови би се пласиран на домашниот или извезол на странскиот пазар... производ кој би донел профит - вишок на вредност, кој пак вишок на вредност (најголемиот дел) повторно би се инвестирал (реинвестирал) и би вработил нови работници... систем на кој беа и се засновани систем кој е темел на западните демократии - систем кој не е совршен (далеку од совршен) но сега засега е најдобар и покажан како најефикасен... систем кој еве со сите војни кризи и рецесии (вклучувајки ја и последнава) егзистира добри 200 години наместо 40-45 од федерацијата!
Трето.... ДОКАЗ за ‘‘тиња економијата‘‘ на тогашната СФРЈ, за договорната економија која градеше споменици-фабрики кои вработуваа 500-1000-10,000 вработени но и добри 50-60% ја викавме тогаш ‘‘режија‘‘ би рекол непродуктивни вработувања ги спомнав од контролори, па контролори на контролорите, па шевчиња, па службеници и тнр ‘‘управа‘‘ која изнесуваше над 30-40% од вкупниот бр. враб... при што некои фирми во мк имаа и до 70 правници вработено (тоа Гошев го изјави една прилика не јас, токму Гошев дебело инволвиран во тогашниот систем).... број на правници кои денес го немаат ни најголемите ревизорски куќи или адвокатски бира во САД... и тн и тн.... буџетот на федерацијата кој вложуваше во инфраструктурни проекти, патишта, мостови брани, централи, болници школи... (што можеби е единствено добро од таа федерација) но буџет кој нималку не беше развоен, буџет кој не носеше развој (освен во делот на вложувањата во инфраструктурата, енергетиката, здравството, социјалата, школството...крај!) туку највеќе на ИМИЏОТ на МЕГАЛОМАНИЈАТА.... и се разбира во неуништливата моќна ЈНА! Е па, за оние што незнаат, СФРЈ беше држава ВТОРА со најголем воен буџет во Светот (веројатно само улавана и денес Сев Кореа повеќе од Маршалот вложувала во армијата). Секоја година 40-45% од буџетот се одлеваа во Армијата, пари во износ стотици милијарди Долари потрошени изгорени во ПАРАНОЈАТА на Тито! Како да можеше да се заштити од НАТО или од Варшавскиот пакт со кои бевме опкружени и во конфронтација едно време, до кај 69-70! Се градева будалаштини (како во Албанија) бункери, касарни, полигони но и скривници од по +10 милијарди за Маршалот и кликата негова како онаа на граница БИХ и ХР кај Бихаќ ми се чини.... тешки стотици милијарди отидоа во Армијата.... и затоа ми се смешни тврдења дека сме имале најдобар тенк (Т55) и годишен извоз во Циганскине неврзани земји оружје од по цели 1-2-3 милијарди Долари годишно! Идиотизми невидени!
Четврто (или кое по ред) ДОКАЗ дека договорната економија на СФРЈ не беше ефикасна и беше осудена на пропаст би предложил да се погледне овој линк: http://www.healthmetricsandevaluati...y-and-year-global-1950-2015#/overview/explore анализа на GDP (или што би рекле ние БДП бруто нац производ) анализа од 1950-2013....
бидејки ЈУ е мртва работа, ја нема во анализата но ги има нејзините членки... Па еве јас би предложил да ги штиклирате Хрватска и Србија како најразвиена (едната) и најголемата по обем (другата) економија.... (да пуштиме "Play" (лево долу) и да направиме една споредба и анализа од 1950 до 1992 до кога постоеше СФРЈ (иако последиците од таа економија се осеќаа и тоа како и многу год. подоцна како и војната која ја предизвикаа токму луѓе на Маршалот и системот освен јадниот немоќен невлијателен и безличен Изедбеговиќ).... но реков до 1992 нека биде!
Србија 1950 (БДП - 3370 Долари) 1992 (БДП - 3113 Долари)
Хрватска 1950 ( БДП - 4520 Дол) 1992 (БДП - 6370 Долари)
Нема да ја земам Јапонија која 1950 има многу помал ГДП од Хрватска 4088, додека 1992 оди на 31,800 Дол.... ниту Хонг Конг, Таиван кои ги сметаме за економски чуда како што некои СФРЈ ја сметаат за економско чудо! :pos: Но еве да земеме било која држава од Европа со пазарна економија во тој период... Шпанија (до 70-тите под друга диктатура онаа на Франко која ја сметаа полоша од таа на Тито... (1950 - ГДП 4420 Дол... 1992 ГДП 19,300! Една сиромашна Португалија која исто така беше во полу диктатура долго време 1950 ГДП 2836... 1992 ГДП 14,500 Долари! Една тогаш сиромашна Италија 1950 - 6,190 во 1992-ра година достигна скоро 26,000... Една Бедна Грција која тогаш ја заврши граѓанската војна (1950 - ГДП 3980 .... до 1992 ГДП-то на 15,800 Австрија од 7200 на 29,200.... Израел од 4260 на 15,700.... Германија више да ја оставиме и сметаме како економско чудо од 6700 на 28,900... и тн и тн
Која сакате земја поставена на пазарна економија на демократско уредување од Европа....ПА ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ДИНАМИКАТА НА РАСТОТ НА ГДП-то... КАТАСТРОФАЛНА Е СФРЈ ЕКОНОМИЈА! АЛОООООО за што зборуваме ние! Земете и штиклирајте го еден Габон Африканска беда од држава (или некоја банана држава од Ј. Америка Чиле Перу држави во кои секои десет год има револуции и четирицифрена инфлација) но еден Габон (од Африка нели)... во 1950 година имал 2480$ помал ГДП од Србија (далеку помал од Хрватска)... штиклирајте и видете што ќе се случи! 1992 ги престигнува и двете ЈУ економии и стига до 7,290$ Еден Габон држава и економија за која не сме чуле! Еден Пуерто Рико 1950 имал мноооогу помалку од Србија 2,550 ГДП.... за да 1992 отиде далеку над со 11,650... да стана 51 Ѕвезда на US знаме (но по 1992 ми се чини!?)....на крајот на краиштата, па ШТО НЕ СТАНАВМЕ И НИЕ 52? Некој ќе рече па во западните економии се влеава пари од Маршаловиот план!? Па што не станавме и ние таква земја да се влеат и кај нас? Неофицијално се тврди дека на Маршалот му е понудена таква една опција уште во раните 70-ти! ... До душа повеќе членови овдека како и јас, кажавме и изнесовме податоци дека во СФРЈ се влеале (поединечно и према големината на економијата) повеќе пари отколку во некои држави од пазарната економија опфатени со Маршаловиот план, МНОООГУ ПОВЕЌЕ СЕ ВЛЕА одколку во држави кои едноставно ја прегазива федерацијата те нејзината економија КАКО ШЛЕПЕР ЖАБА!:pos:
МИСЛАМ СЕКОЈА ДИСКУСИЈА НА ТЕМА ЕКОНОМИЈА ЗА ТАА ДРЖАВА И НЕЈЗИНА СПОРЕДБА СО ПАЗАРНИТЕ ЕКОНОМИИ И ДЕМОКРАТИИ НА ЕВРОПА МИ Е ЕПТЕН СТУПИДНА И СКРОЗ НЕСЕРИОЗНА (ете и јас нешто да напишам со Caps Lock) :P
moze ti da kazuvas teorija kakva sakas , vistinata e - nad 5.000 vraboteni od vremeto na jygoslavija se isterani od rabota, otpusteni za vreme na tranzicijata , toa se 5.000 covecki sudbini , za sekaja 1 covecka sudbina se mislelo za vreme na jugoslavija, sega postojat i drugi kako tebe koi matat voda da ne e bistra i lagit gi pretvarat vo vistini, ova e vistinskartta vistina - 5.000 RABOTNI MESTA
--- надополнето: 23 декември 2013 во 18:03 ---
Многу ме ‘‘погоди‘‘ твојава анализа за моите намери! Наместо да ме анализираш мене и моите намери кажи што не е точно во постот!? Или можеби табелата!? Не одговара нели!?
Стотици милијарди реков НЕ ГОДИШНО... туку вкупно фрлени во армијата и нејзината индустрија која годишно носеше само 2-3 млд клириншки Долари од арапските земји!
Дека е конфузен.... незнам ама дека не ти одговара оти немаш факти сум убеден!
Реков против фактите нема аргументи! Ете ти ја табелата па коментирај нешто!
А за 70-те правници во фирма од 1500-2000 души прашај го Гошев!
За Габон Португал или Шпанија Порто Рико не е точно?... па погледни на линкот, не негирај паушално и кажи дали е така или не е така!
Многу е едноставен одговорот верувај ми! Или е така или не е така?
se davalo vo armijata , zatoa i mozes denes da uzivas vo vakvi video http://www.youtube.com/watch?v=oMTIHj6a2q8 , za zal , nema nikogas da vidime vakvo nesto od arm

moze ti da kazuvas teorija kakva sakas , vistinata e - nad 5.000 vraboteni od vremeto na jygoslavija se isterani od rabota, otpusteni za vreme na tranzicijata , toa se 5.000 covecki sudbini , za sekaja 1 covecka sudbina se mislelo za vreme na jugoslavija, sega postojat i drugi kako tebe koi matat voda da ne e bistra i lagit gi pretvarat vo vistini, ova e vistinskartta vistina - 5.000 RABOTNI MESTA
--- надополнето: 23 декември 2013 во 18:03 ---

se davalo vo armijata , zatoa i mozes denes da uzivas vo vakvi video http://www.youtube.com/watch?v=oMTIHj6a2q8 , za zal , nema nikogas da vidime vakvo nesto od arm

Какво матење вода!? Јас само изнесов факти! Табелата е факт! Доказ (како сакаш!?)
Да, жално е тоа што 5,000 работници ја изгубиле работата по распаѓањето на федерацијата, јас мислам и повеќе од 5,000.... но тоа се случи НАЈВЕЌЕ (нималку обидувајки се да ги рехабилитирам сегашната или уште повеќе тогашнота политичка гарнитура) ПОРАДИ ТОА ШТО СФРЈ имаше економија која беше заснована на ‘‘договорна економија‘‘ чија цел беше да го одвлече земјоделецот од своите ниви и запосли во фабрика, цел да ја реши невработеноста и социјалата... економија која, види Никола, денес ја нема никаде освен на Куба и во Сев Кореа и пар такви ‘‘егзотични‘‘ држави!..... Кина!? Оооо-хо-хооо одамна таа ја напушти таквата економија и се преоријентира на пазарна, на создавање производ бренд, профит создавање на вишок на вредност.... затоа направи онаков раст на економијата во последнава деценија при што некоја од тие години имаше и двоцифрен раст на БДП-то! Значи секаде на светот, СЕГА ЗА СЕГА (повторно ќе кажам тоа не значи дека нема да има натаму и посовршен систем) успева само економија заснована на економски закони и економски категгории, што би рекле засновани на пазарна економија! Тоа е! Дека е тоа така ете доказ е и табелата на линкот те. растот на БДП во пазарните економии и растот во не-пазарните те во бившата федерација! За жал или среќа бројките статистиката и фактите го кажуваат тоа! Наведов поназад примери дека држави кои 50-тите години кои имале ист Бруто нац доход како федерацијата.... 40-тина години подоцна те 1991-2 кога федерацијата се распадна овие пазарно ориентирани држави имаа редовно трипати поголем БДП од федерацијата... тоа е факт зарем не!? И тоа средно развиени држави како Шпанија, Португалија Кипар.... да не зборувам за Италија, Јапонија, Хонг Конг, Сингапур, Австрија... и тн и тн... сите редум со ист или приближен ГДП во 50-тите со федерацијата, а 1992 најмалку трипати поголем! Зошто не се запрашаш да не е тоа една од причините за распаѓањето и на таа федерација и останатите социјалистички држави да го напуштат системот?
Ете овдека 5000 или доста повеќе би рекол останаа без работа... а се прашуваш ли во останатите земји на тнр ‘‘договорна економија‘‘ имаше жртви на социјалистичката економија? Во Романија Бугарија... или кај ншите соседи и чинители на федерацијата во Србија на пример? Па само во Црвена Застава (Крагуевац) останаа без работа (тогаш, зошто срга Фиат вработи голем дел од нив) повеќе од 5,000 вработени!? Видиш какви будалаштини правеше тој систем... град со не повеќе од 70,000 (тогаш жители) отворена беше ф-ка за воена индустрија и ф-ка која прави сто-кец и фичо со 40,000 вработени! Поголема будалаштина здравје! Исто како овдека што изградива во Штип фабрички капацитети (Астибо Македонка) во текстилната индустрија која вработуваше преку 10,000 вработени! По Манчестер најголем текстилен центар во Европа (можеби во свет!) Тоа не бива така друже! Ама хич не бива! Сето тоа и уште стотина такви споменици - фабрики беа осудени на пропаст!
Види овакви небулозни YT клипови со оружје од ЈНА од кое еден дел се изгоре во Вуковар, а останатиот дел го уништива самите тие кои го поседуваа, ама ич не ме пали! Обратно е ме растажува... реков стотици милијарди Евра неповратно фрлени во таа Армија пари од буџетот на таа федерација, буџет кој нималку не беше развоен (дел и поради тоа што 40-и оивеќе одеа за Армијата) ...Во армијата во која многу од тие пари од годишните буџети на СФРЈ залудно се потрошива, а од кого можеше да се одбрани таа? Од неутралната Австрија или Албанија? Па од сите страни бевме опкружени со НАТО и држави од Варшавскиот пакт, кои можеа да ја столчат нашава армија за помалку од 2 недели! За која цел беше градена толкава Армија, за која цел од буџетот на СФРЈ се одлеваа цели 40% реков највеќе во Светот со сев Кореа!? За која цел? Да војуваме против СССР или против САД?.....САМО ЗА ‘‘чаталење‘‘ на паради!?
Толку... и за ништо друго! КАко што реков Австрија тогаш беше неутрална земја со 7 авиони ловци во својата армија, а за Албанија ако не нападне во шала велевме ќе не одбранеше шумското стопанство ‘‘Караџица‘‘.... будалаштина е да се помисли дека овие тони железо кои парадираат на некоја парада можеа да не спасат од НАТО или Варшавскиот пакт земјите со кои таму 50-тите и 69-70 бевме во конфронтација! Да не се уплашива што не не нападнаа! Небулози мислам!

toa e razlika pomegu preprijatie osnovano :
-- so cel - stvaranje standard i egzistencija za rabotnicite
--- so cel stvaranje profit za sopstvenikot

toa e razlika pomegu preprijatie osnovano :
-- so cel - stvaranje standard i egzistencija za rabotnicite
--- so cel stvaranje profit za sopstvenikot
Не го реков тоа, ти ги извртуваш зборовите, онака како што беа обучени оние кадрите од ‘‘кумровачката‘‘ или разноразни политички школи!
Градење фабрики реков само со цел да се ангажираат оние на кои им беше конфискувано земја најчесто имот, фабрики, куќи... и тн и тн. Да се стават во служба на идејата да ги наполнат фабриките! Тоа никако неможе да донесе долгорочно добар стандард и долгорочна егзистенција на работниците... Па се уверивме во тоа!
Сите режими кои во својата идеологија имаа пропишано као цел ‘‘заштита и создавање стандард и социјална еднаквост на работниците‘‘ беа по правило сосема спротивни: нехумани, тиранизирачки, диктаторски! Работниците во такви држави по правило беа со најниски стандарди во Светот, а владетелите тирани и суверени владетели кои владеева до смрт... системи во кои како по правило имаше на милиони жртви! Земи го за пример СССР (30-50 милиони жртви) земи го за пример владеењето на ‘‘системот за социјална правда и еднаквост‘‘ на Кина (однесе повеќе од 50 милиони животи) СФРЈ милион жртви.... којзнае колку во Куба, или кај оној што си ја прееба бившата зошто се појавила во кратки пантолани оној што си го сјеба тетинот, Кореа мислам и тоа северна, на милиони жртви, па Камбоџа и тн и тн.... Ете под капата на таа доктрина Социјализам, многу социјални неправди, многу глад, многу крв: на стотици милиони жртви во Светот, па дури и хитлеровата доктрина (иако идеа надвор од Марксистичката која ги водеше споменатите земји) носеше назив ‘‘НАЦИОНАЛ-СОЦИЈАЛИСТИЧКА‘‘! (веројатно верувал во Социјализам само за неговата држава нација)....
А интересна работа онаму каде што, како велиш владее доктрина, те. целта е создавање вишок на вредност за смрдените капиталисти.... или ги нема, или во многу помал обем вакви масовни убиства, геноциди како во земјите декларирани како ‘‘борци за социјална еднаквост и правда‘‘ Воспоставен демократски систем кој се менува на избори, обично се менуваат Влади со различни концепции..... и трае така 200-300 години.... Ама и со ова твое мислење за профитот на ‘‘дебелите капиталистички свињи‘‘ јас делумно би се сложил, но би кажал дека ептен пежоративно кажано неправилно и невкусно така црно-бело да се гледа на капитализмот (кој како што реков повеќе пати Е ДАЛЕКУ ОД СОВРШЕН, но сега засега најделотворен наприменлив најпрактичен.... Тој либералниот капитализам, се напушта полека и во најтврдокорни држави ете во САД на пример се воведуваат (те. има обид) некои социјални мерки (кои немаат врска со Социјализмот) туку имаат со идеја за хуманост, правдината еднаквоста, сочуството, солидарност (Обама кер)... или ајде да го баталиме алтруизмот, кажи ти и стравот на тие капиталистички свињи од побуни со поголеми размери (ќе се сложам) но ете се воведуваат или има обиди за тоа!... Многу капиталистички земји овозможуваат (сега како и порано) такви бенифити за кои само можело да се сонува во оние Соц земји па и во Југославија. Па знаеш ли ти колку и како се оданочени баш тие ‘‘смрдени капиталистчки свињи‘‘ во Шведска на пример!? 80% данок на профитот! Во скоро сите скандинавски држави е слично, ене го и Оланд во Франција нешто такво прави!... Погледни ги и анализирај ги системите и управувањата на Шведска, на Канада на Нов Зеланд, на Австралија, на скоро сите нордиски земји... Не само од аспект на високиот стандард, кој само можел да се сонува во таа СФРЈ, туку и мнооогу подобро решена социјала, здравство, образование, пензиско осигурување....да не зборувам за хуманизмот, за човековите права, за слободата на поединецот, слободата на изразување, информирање и право на избор и тн и тн.
Затоа црно-бело да се гледа на работите е сосема погрешно!
Никола, за сево ова јас имам доказ, тоа е историјата! Што имаш ти?
Стан веројатно општествен добиен во тој период, спомените за моќта и за бенифитите кои во тој систем си ги имал и љубовта кон партијата и татковината (СФРЈ)!? :P

Не го реков тоа, ти ги извртуваш зборовите, онака како што беа обучени оние кадрите од ‘‘кумровачката‘‘ или разноразни политички школи!
Градење фабрики реков само со цел да се ангажираат оние на кои им беше конфискувано земја најчесто имот, фабрики, куќи... и тн и тн. Да се стават во служба на идејата да ги наполнат фабриките! Тоа никако неможе да донесе долгорочно добар стандард и долгорочна егзистенција на работниците... Па се уверивме во тоа!
Сите режими кои во својата идеологија имаа пропишано као цел ‘‘заштита и создавање стандард и социјална еднаквост на работниците‘‘ беа по правило сосема спротивни: нехумани, тиранизирачки, диктаторски! Работниците во такви држави по правило беа со најниски стандарди во Светот, а владетелите тирани и суверени владетели кои владеева до смрт... системи во кои како по правило имаше на милиони жртви! Земи го за пример СССР (30-50 милиони жртви) земи го за пример владеењето на ‘‘системот за социјална правда и еднаквост‘‘ на Кина (однесе повеќе од 50 милиони животи) СФРЈ милион жртви.... којзнае колку во Куба, или кај оној што си ја прееба бившата зошто се појавила во кратки пантолани оној што си го сјеба тетинот, Кореа мислам и тоа северна, на милиони жртви, па Камбоџа и тн и тн.... Ете под капата на таа доктрина Социјализам, многу социјални неправди, многу глад, многу крв: на стотици милиони жртви во Светот, па дури и хитлеровата доктрина (иако идеа надвор од Марксистичката која ги водеше споменатите земји) носеше назив ‘‘НАЦИОНАЛ-СОЦИЈАЛИСТИЧКА‘‘! (веројатно верувал во Социјализам само за неговата држава нација)....
А интересна работа онаму каде што, како велиш владее доктрина, те. целта е создавање вишок на вредност за смрдените капиталисти.... или ги нема, или во многу помал обем вакви масовни убиства, геноциди како во земјите декларирани како ‘‘борци за социјална еднаквост и правда‘‘ Воспоставен демократски систем кој се менува на избори, обично се менуваат Влади со различни концепции..... и трае така 200-300 години.... Ама и со ова твое мислење за профитот на ‘‘дебелите капиталистички свињи‘‘ јас делумно би се сложил, но би кажал дека ептен пежоративно кажано неправилно и невкусно така црно-бело да се гледа на капитализмот (кој како што реков повеќе пати Е ДАЛЕКУ ОД СОВРШЕН, но сега засега најделотворен наприменлив најпрактичен.... Тој либералниот капитализам, се напушта полека и во најтврдокорни држави ете во САД на пример се воведуваат (те. има обид) некои социјални мерки (кои немаат врска со Социјализмот) туку имаат со идеја за хуманост, правдината еднаквоста, сочуството, солидарност (Обама кер)... или ајде да го баталиме алтруизмот, кажи ти и стравот на тие капиталистички свињи од побуни со поголеми размери (ќе се сложам) но ете се воведуваат или има обиди за тоа!... Многу капиталистички земји овозможуваат (сега како и порано) такви бенифити за кои само можело да се сонува во оние Соц земји па и во Југославија. Па знаеш ли ти колку и како се оданочени баш тие ‘‘смрдени капиталистчки свињи‘‘ во Шведска на пример!? 80% данок на профитот! Во скоро сите скандинавски држави е слично, ене го и Оланд во Франција нешто такво прави!... Погледни ги и анализирај ги системите и управувањата на Шведска, на Канада на Нов Зеланд, на Австралија, на скоро сите нордиски земји... Не само од аспект на високиот стандард, кој само можел да се сонува во таа СФРЈ, туку и мнооогу подобро решена социјала, здравство, образование, пензиско осигурување....да не зборувам за хуманизмот, за човековите права, за слободата на поединецот, слободата на изразување, информирање и право на избор и тн и тн.
Затоа црно-бело да се гледа на работите е сосема погрешно!
Никола, за сево ова јас имам доказ, тоа е историјата! Што имаш ти?
Стан веројатно општествен добиен во тој период, спомените за моќта и за бенифитите кои во тој систем си ги имал и љубовта кон партијата и татковината (СФРЈ)!? :P
aj sega kazi i a zrtvite na tranzicijata vo makjedonija - narkozavisnici, onie sto ostaale bez rabota, onie sto emigrirale od makedonija po podobar zivot, brojot na onie koi baraa materijalna pomos preku i sesto bidejki ne mozat da [latat za operaciite na decata a ne postoi besplatno zdravstvo, samoubistvata poradi bezizlezna finansiska situacija, bidjki nie ne ziveeme vo svedska, kanada i nov zeland, ziveeme vo prostorite na bivsa jugoslavija. beneciite koi gi imaa rabotnicite vo evropskite zemji ,se direktna posledica na postoenjeto na istocniot blo, i stravot da ne im se sluci proleterska revolucija vo zapadnoevropskite zemji , ama sega pricinata za strav propadna i doprva vo naredniot period ke vidime sto ke stane so rabotnickata klasa na zapadot, iako veke pocnavme da gledame - grcija, spanija ,amerika, , prodolzenieto sledi
--- надополнето: 24 декември 2013 во 23:13 ---
.jpg
--- надополнето: 24 декември 2013 во 23:17 ---
http://forum.kajgana.com/threads/Апел-до-сите-хумани-луѓе-Да-му-помогнеме-на-Ацо-Конга.70555/#post-6322393
EVE USTE EDEN PRIMER KAKO NEKOMU MU E MNOGU POVAZNA SLOBODATA NA GOVOROT OD BESPLATNO ZDRAVSTVO, eve pisi ovde , objasni im na lugeto kako treba da se srekni sto ziveat vo ovoj sistem

1463995_10151790328441752_502076357_n.png
--- надополнето: 25 декември 2013 во 10:37 ---
1463995_10151790328441752_502076357_n.png

Сум кажал и пак ќе кажам за жтрвите на транзицијата барем 20-50 поста имам на таа тема, но на форумов за економија има многу повеќе теми и на друго место за тоа пишуваме и зошто се случи и кога се случи и од КОЈА ГАРНИТУРА политичари се случи.... А ти колку гледам си запнал да пишуваш само за една одамна мртва држава! Гледаш дека никој повеќе не пишува за неа! Повели напиши нешто и на останатите теми па и за оваа гној држава! Немој погрешно да сватиш дека јас критикувајки ја онаа ‘‘мртвата‘‘ сакам да ја рехабилитирам и фалам оваа сегашна ГНОЈ од држава! Не, никако!
Со кое право резонираш така? Тоа не е во ред!
Инаку многу погрешна ти е тезата дека некои западноевропски држави САМО поради источниот блок им давале бенефити во вид на добар стандард, квалитетно здравство, напредно школство работнички права.... и тн и тн. Тоа е навистина сосема нелогично!
Идеата за социјалдемократија и права на работниците е постара од Социјалистичката револуција и првата Соц земја СССР луѓето и пред Октомвриската револуција биле свесни за експлоатацијата и за своите права (ТОА НА ПРВООДЕЛЕНЧИЊАТА ИМ Е ЈАСНО)... од друга страна пак видовме и тоа е факт, дека како по правило државите од Соц блок САМО ДЕКЛАРИРАНИ како социјални држави, општествено економски системи како борци за социјална еднаквост и права на работниците... бла, бла бла... донесе само диктаторски режими во кои владеева суверено до смрт (Тито Чаушеску, Мао, Сталин....) однесе повеќе од 100 мили жртви (во Русија и ист блок 30-50 мил, во ‘‘културната револуција на Мао повеќе од 50 мил, овдека се во оптек од 800 иљади па преку милион, во Северна Кореа неколку милиони... и тн и тн).... Види од друга стана.... незнам зошто и од кои причини не ти е јасно дека оние држави се со повисока и поразвиена свест од нас, со сосема друга перцепција и однос кон работата, понапредна технолошки култура, во индустриските револуции понапредни од овој простор....и тн и тн, на крајот на краиштата можеби и имаат подобри компаративни предности и во други области: Подобра географска положба, побогати со природни богатства... или пак батали се! Можеби не биле 500 години под робство туку нивните дедовци и прадедовци цицале некоја колонија и повеќе краделе од нашиве! Сето тоа можеш да го земеш во обзир....но едно НИКАКО не би можел да негираш по како тоа пазарот и пазарната економија вјијае и на цените на производите и на цената на работната сила (и тоа обратно-пропорционално) секогаш и секаде: Поголема понуда на работна сила помала побарувачка освен во социјалистичката беда + некои беди од Унијата (Грција, Шпанија, Португалија) = мали плати и обратно голема побарувачка на работна сила, а мала понуда (Германија Шведска Холандија) големи плати! Затоа овие вториве примива милиони работници баш од тој ‘‘социјалистички блок‘‘ подоста и Турци, Курди, Италијани Грци... но највеќе од Социјализмот секако!
И она со Ацо Конга ама навистина без врска и никаква смисла што го уфрлаш!
Секогаш и секаде имало и ќе има такви случаи! Па ниту СФРЈ ниту најразвиените држави не го решива тоа... Во најразвиените општества, умираа луѓе (и суште) поради непокриеност на здравството со осигурувањето... во најбогатата на Светот УСА умираа од најбанални работи како што е бубрежна инсуфициенција - немаа луѓето 250$ за една дијализа (а камо ли за трансплантација на бубрег) и умираа.... И овдека така беше немој да ми кажеш дека беше многу поинаку! Некои или нечии пациенти од комитетот или од војниот режим (од семејство на виши официри) ќе пратева во Хјустон на операција ради одржување на системот и ради имиџ.... но колку траеше тоа? Го имаше ли пред 70-тите? Го имаше ли по 80-тите? САМО Митови и легенди! Па на комшија мој девојче имаше од 6-7 години со срцева маана му умре бидејки несакаа да го пратат во Бугарија тогаш во период доцни 70-ти рани 80-ти во соседна бугарија кај Др. Чирков кој оперираше и во Хјустон! И му умре детето! Тоа е! Мизерно се осеќам што го кажувам ова, но тоа ли беше ПРАВЕДНОТО ОПШТЕСТВЕНО УРЕДУВАЊЕ?....
Мислам вакви примери (како со Ацо-конга да се спомнуваат и да се даваат заклучоци е навистина небулозно!
Пак ќе прашам: Колку траеше тој здравствен систем во Таа СФРЈ? Колкав период од постоењето на таа држава од 1945 до 1992? Нешто повеќе од 45 години.... а бре човеку, стрико мој умира од TBC poradi немање на еден ебан пеницелин недостаток на антибиотика крајот на 50-тите и почетокот на 60-тите си замина тој!... АЛОООО! За што зборуваме ние!? Алооо Хјустон зове Аполо! Аполо пријем!
Ах да, заборавив да кажам кога го спомнав стрикото... жители на Скопјево со генерации (броеле и знаат од 1825 баш кога се ослободила Србија од Османлиите) скопска фамилија мојата, стрикото врвен фудбалер за наши прилики играл во прва лига на кралевина Ју во ССК (Скопски спортски клуб за многумина што незнаат)со Џина Симоновски а Иљаш Шпиц му бил тренер (тоа е вистинското име на ликот тренер во Трето полувреме)...Но ете кога под Бугарска окупација двата тима (ССК и Граѓански) се фузираат и го формираат клубот Македонија, за жал тој не учествувал во тој меч туку бил во публиката, (претходно ги обесил копачките на клин - прекинал со фудбал)... да да токму тој настан зборувам за оној кој го пренесе на филм Митревски ‘‘Трето полувреме‘‘ (гледај го сега за НГ празници) сведок бил и тој и татко ми на настаните, сепак од публика само! Но таму средината на 50-тите добива понуда стрико ми од Белгија да тренира таму некој фудбалски тим и да работи... Но како било забрането законски да ги напушташ границите на тогашното друштво на ‘‘еднакви‘‘ и ‘‘социјално згрижени‘‘ (бидејки 90% би избегале од таа ‘‘еднаквост‘‘ и ‘‘решена социјала‘‘)... тој се разбира се обидел илегално да ја мине границата (како што се обидувале и милиони други Југословени) но каква среќа имал го фаќаат на граница во Сежана (словенија) го депортират ваму како криминалец и го затвараат во затвор калемејки му од страна на власта и обвинителството антидржавни и што знам какви обвиненија, но поради реномето кое го имал во ФФМ (го ценеле почитувале) и нивното влијание, го пуштаат за недела или десетина денови... но се разбира со бубрезите откинати од тепање (велиме ‘‘бубрезите во раце‘‘) откинати и со оболени бели дробови му побелува косата за недела дена...Здрав како дрен прав - спортист пред тоа....глава не кренува по настанот, оболува, по кратко време добива ТБЦ како последица од десетдневниот затвор и потоа умира во недостаток на медицинска грижа и антибиотици Пеницелин (стариот мој велеше го набавувавме приватно, се снаоѓавме некако преку странство некоја количина) но сепак отиде човекот! Е па за некои од комитетот ‘‘благонадежни‘‘ имало и мед грижа и лекови и Хјустон.... а чичкото мој отиде!
Ајде сега Никола за праведноста на тој систем.... кажи ми за иселувањето на голем број луѓе, за лекувањето во Хјустон за здравството социјалата решени во тој систем... и тн и тн. Кажи и за сегашните примери (но тоа воопшто не е коректно и нема смисла) туѓата мака да се споменува како некаков аргумент.
Да, ако имаш трпение да ја продолжам ли приказната? Нема да ми веруваш дека по тие банални и трагични настани беше бележана мојата фамилија? Стариот мој беше економски техничар, но неможел да се вработи во видна фирма, да не зборувам во јавна администрација...останал без таа што ја имал и 4 години без работа бил тогаш неможејки да најде работа! Нешто ми зборуваше за еднаквост и правдина ти Никола? За вработување на сите? Ха-хахаха How Cute ? Колку симпатично! Но тоа не е тоа се!
Куќа кај што беше Нептун во ТЦ претходно бензиска (сега маркет Рамстор) куќа на два ката друже семејна од памтивек таму.... Пар години по смртта на стрико ми ја рушат 1961-2 (нели го почнуваат Гранд тогаш) не преселуваат ‘‘сосилае‘‘ (што би рекле у Шутка) и без прашање, ниту со потврда за експропријација туку со одземање на имотниот лист не преселуваат во пустелија (тогаш) а денес можеби најубавиот дел на Ск - кај цркавата Св. Петка во 42 квадрата! Оние што околу нас во ‘‘Ново маало‘‘ беа ПОД КИРИЈА сместени, дојдени од ‘‘пизде материне‘‘ од некои пусти вукојебини на државава што се вели завчера (тогаш).....но станаа беа БЛАГОНАДЕЖНИ те служимо народу (режиму) добија станови дво-трособни од по 65-70-80 квадрати....
ТОА ЛИ Е ТВОЈОТ ПРАВЕДЕН СИСТЕМ НИКОЛА?
Ама имало Бога! Фала му на Господа и на денешен втор ден Божиќ, стариот мој шеесетите се вработува во словенска фирма каде имаше 4-5 пати поголема плата од оние другари ‘‘пушачи на оние од комитетот‘‘.... па дури и од тие во комитетот можеа за патлакот да му се фанат по тоа прашање (по големина на плата)... Еве ти еден сликовит пример: Со плата + бонуси за 3-4 месеци (остварено повеќе од планираното +30 +40 +50%) купи кола! Не беше нешто ама и немаше таа 73 година Шкода, ама со една плата и 3-4 бонуса! Тоа беше плата човече за која сонуваше градоначалникот на Ск и многу судии, комуњарски драпачи од комитетот! Плата - заслужена! Зошто беше јака таа фирма од Сл?... затоа што уште тогаш (60-тите и особено 70-тите) работеше по пазарни услови, а не по договорната економија која ти друже ја фалиш!
Затоа не ми спомнувај етатизам Социјализам ‘‘идеално општество‘‘ не ми ја спомнувај СФРЈ како држава која ги реши најголемиот дел човекови права.... НЕ МИ СПОМНУВАЈ ПРАВЕДНОСТ ЕДНАКВОСТ, БОГАТСТВО СТАНДАРД РЕШЕНО ЗДРАВСТВО! Беше донекаде само една деценија (период кога и малте не во цел цивилизиран Свет беше време на благосостојба), тоа не го негирам!....НО ОСТАНАТИОТ ПЕРИОД ОД ТАА ДРЖАВА БЕШЕ ГНОЈ!

Jugoslavija_proizvodnja.jpg

Времето по кое жалите - не е лошо да го погледнете овој редок филм од 1964 година , па некои и да си оживеат спомени.
@Anco обавезно да го изгледаш филмов

Ако сега буџетот е т.н. развоен, прашање е зошто инфраструктурата, водоводот, школите и амбулантите, индустриските капацитети, планските населби, тракторите и комбајните се во просек стари 30-40 години? Во 60, 70 и 80тите имавме туристички, аграрен, индустриски и градежен развој за кој сега може само да сонуваме. Во Македонија за 20 години се дадени над 3 милијарди евра од кои отприлика половина неповратна помош. Што се изгради со таа сума пари и парите од приватизацијата во вредност поголема од 5 милијарди евра. "Загубите", трансформацијата и приватизацијата на јавните претпријатија се едноставно продолжение на "општествената приватизација". Не знам за каков развој се збори

Универзитетскиот професор Таки Фити смета дека некогашниот југословенски економски систем во одделни периоди покажувал добри економски перформанси. Во шеесеттите и седумдесеттите години имал извонредни стапки на економски пораст, дури и до 11%.

Универзитетскиот професор Славе Ристески, експерт за економски и демографски развој, вели дека во некогашна Југославија дури 60 отсто од економијата била пазарна, не само централистичка.
- Да не беа војните, разурнувањата и затворањето на пазарите во деведесеттите, некогашните југословенски држави ќе продолжеа со развојот – смета професорот Ристески.
Според него, Шведска, чиј социјализам на времето беше споредуван со југословенскиот, е најтипичен пример за поврзаноста на економскиот со демографскиот развој.
- Колку и да имаше пропусти во југословенскиот систем, тој сепак беше флексибилен – оценува Ристески.

Da li je raspad Jugoslavije slučajan? Postoji niz dokumentarnih zapisa i studija o tome šta je istina o bombardovanju Jugoslavije i ko je sve pravio zaveru da se SFR Jugoslavija raspadne na način na koji se to odigralo. Ovaj kratak dokumentarni prilog je jedno od vidjenja proteklih istorijskih dogadjaja.
S druge strane, ne treba mnogo ni pameti a ni logike da se pogleda sled dogadjaja koji su prethodili slomu Jugoslavije i stvaranju nacionalnih država, ko je i kada odigravao ključne poteze i kuda je sve to išlo.
Svi oni koji naivno veruju da se raspad Jugoslavije desio spontano, moraju da se uvek zapitaju otkud zaraćenim stranama toliko oružja, logistike i finansija da se spontano „dogodi narod“. Rat se priprema. Rat košta i rat se ne dešava slučajno.
Ko veruje da je rat na Balkanu nastao tako što su se momci potukli oko balvana na putu, kao u kafani, ima problem sa razumevanjem stvarnosti.
Na žalost svih nas na ovim prostorima, geopolitika velikih sila i zemalja se bavi našim državama i našim životima, a da im mi to nismo tražili.

Da dodam poentu SFRJ 1988. je zaduzena 13,5 milijardi (billons) $ i tada je receno da SFRJ ne moze da se vise zaduzuje jer je prezaduzena ... 2008. godine ta ista teritorija podeljena na 7 drzavica duguje 188 milijardi (billons) $ i niko nijednoj ne govori da je prezaduzena ... Narode sa preostora bivse SFRJ do 2018. smo najebali .... a posle toga bog nek' nam je u pomoci..

Hrvatska je na polovici vijeka SFRJ, a nema ni desetinu njezinih dostignuća

U posljednja dva desetljeća u betonu se izlilo i mramorom popločalo milijune kvadrata crkava, samostana, pastoralnih centara, klerikata, ordinarijata i sjemeništa, a da se crkvena vlast nije sjetila napraviti nijednu školu, bolnicu, ubožnicu ili sirotište. Evo, recimo, obrazovanje. Više od devedeset posto školskih zgrada u koje jutrima ulaze naša djeca još je iz socijalizma.
To vam je sva istina o zemlji znanja. Devet od deset škola napravili su nam komunisti, a oni su bili glupi.
Pođimo zatim na zdravstvo. Nalazite li i vi neobičnim da hrvatska država nije sagradila nijednu bolnicu? Nešto se, istina, širilo i dograđivalo, krojilo i prekrajalo, ali nigdje nismo imali da je čitav sustav, veliki klinički bolnički centar sa stotinama liječnika i sestara, moderni medicinski starship, narastao iz ničega, iz ledine, da su visoki dužnosnici došli u šikaru i pokazali, ondje će, gdje je sad ona topola, biti hitni kirurški i traumatologija, tamo u onoj skupini psihijatrija, interna i plućni odjel, a kod onih jasenova pod kojima trune nečija vešmašina ginekologija i rodilište. Jednom davno, u onome zločinačkom, nenarodnom režimu, takva su se čudesa stalno negdje otvarala. Čak i u provinciji.
Možemo, ako hoćete, i o energetici. Od 1945. do 1990. u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj je na Dravi, Kupi, Cetini, Zrmanji i drugim vodotocima napravljeno gotovo dvadeset velikih hidroelektrana.
Znate li koliko ih je napravljeno otkako smo se trgnuli iz tisućljetnog sna?
Karlovački komunist, ustanik i prvoborac, ludo smion partizanski diverzant, ali osoba uistinu bez neke ozbiljnije naobrazbe. Inženjeri su ga možda ispotiho ismijavali, no on je zaista isušio malaričnu močvaru s druge strane Save i napravio čitav Novi Zagreb. Desetke tisuća stanova u betonskim kubusima između širokih avenija sagradio je između 1952. i 1963. u jednoj zapuštenoj, seljačkoj zemlji koja je imala jedva nešto bolje od kariola i lopata. U jedanaest godina gradonačelničkog mandata napravio je urbanistički podvig koji današnji političari, kraj svih tehnoloških čudesa, ne bi da ih cijelo stoljeće ostaviš na vlasti.
Ja moram živjeti ovdje i uistinu me iskreno zabrinjava samo da mi na dijete ne padne plafon u školskoj zgradi otprije pola stoljeća. Zašto je ona država mogla brinuti o tome, a ova ne može? Zašto se ne grade bolnice i hidroelektrane? Ili, ako se štogod od javnog interesa i krene graditi, zašto je tako traljavo i sporo da predsjednici i premijeri svake četiri godine presijecaju vrpce na novih pet kilometara asfalta?

Во периодот 50-60тите, инд. производство се зголемило за 13%, светски рекорд дури и за тој период дури и пред Јапонија, со стапка на раст 8%.
Доколку Југославија влезеше во Европската Унија, ќе беше петта по големина и според бројот на гласови во Европскиот Совет, пред Холандија, Португалија и Белгија. Е сеа едни бугари ќе не дупат.

Бранко Коцкица

Можете и на Фити (кој тогаш како асистент на економски се пењавеше колку тоа бил убав и праведен Социјализмот, а деценија потоа колку тоа била праведна ‘‘криминалната приватизација‘‘ која тој Јане М. и остала багра ја спроведоа (незнам само кога ја зборуваше вистината) и на Славевски и на жими мајка да им верувате за растот и развојот на тоа општество, ама еве ги резултатите за растот на ГДП во таа федерација http://www.healthmetricsandevaluati...y-and-year-global-1950-2015#/overview/explore
коза лаже рог не лаже што би рекле! Во 50-тите ист со Јапонија, многу поголем ГДП од Португалија Грција Шпанија, Кипар, Малта, Габон...... Конго! ;) малку помал од оној на Италија, Австрија, Германија....И? Ете и 91-2 каде дотурка таа СФРЈ-от! Во крв до колена и скоро никаков развој во економијата! Барем според големината на ГДП нели голем показател е БНД за развојот!?.....
Е да! И Оскар Ковач и Бранко Хорват (најголемите економисти од тогашниот систем) се сложива дека таа економија беше успешна и ефикасна! :pos: .....Реков, два бренда нека каже некој! Два производа! Покрај скиите ELAN кои и навистина пазарно ориентирана фирма, со уште толку фирми колку да се набројат на прсти, еве од двете раце да речеме! Бренд! Производ!? НЕМА! Се разбира!
Dr Oskar Kovac за неодржливоста, бесперспективноста и неефикасноста на системот:
Vertikalna stratifikacija na klase i slojeve neizbežno se javlja kad u društvu postoji koncentracija moći. Tri su moguća izvora takve koncentracije moći u rukama malobrojnih grupa: vlasništvo, politička vlast i znanje, odnosno posedovanje relevantnih informacija. Odatle i tri tipa moći: ekonomska, politička i manipulativno-ideološka. Kapitalizam se zasniva na privatnom vlasništvu i klasna je eksploatacija prvenstveno ekonomska, tzv. realni socijalizam, čiji naučno adekvatniji naziv jest etatizam, zasniva se na monopolu političke vlasti i tu se klasna eksploatacija obavlja prvenstveno političkim sredstvima, a oba sistema, dakako, unajmljuju profesionalne proizvođače ideologije ( verske, partijske i druge ) koji sistemima pribavljaju legitimnost u očima članova društva, uključivši i one koji su najviše eksploatisani. Socijalizam je društvo u kojem se klasna stratifikacija postupno ukida i po tome se socijalizam razlikuje i od kapitalizma i od etatizma.
Međutim, društveno vlasništvo, koje omogućava razbijanje koncentracije lične ekonomske moći, ne može normalno funkcionisati u uslovima koncentracije političke moći. To, naime, znači da je ekonomski subsistem društva zasnovan na samoupravljanju, dakle na solidarnom udruživanju, dok je politički subsistem zasnovan na vertikalnoj subordinaciji, dakle, na političkom monopolu. Društvo ne može normalno funkcionisati ako su njegova dva osnovna sistema zasnovana na dva kontradiktorna organizaciona načela kao što su saradnja i naređivanje. Sukobljavanje je neizbežno i posle određenog vremena sistem mora zapasti u tešku krizu. To je ono što se desilo Jugoslaviji. Naša današnja kriza bila je sasvim predvidiva, zapravo je bila prognozirana još pre šesnaest godina. (Пишувано 1989)

А за развојот и за убавиот стандард од некаде 70 па до 80 (само една деценија) знае секое дете за причината.... кажал своевремено чуварот на американскиот државен трезор (кај нас нели гувернер) и среќа што е запишано: ‘‘Резервите на американската економија дојдоа до критична точка, поради огромната количина средства (пари) кои се одлеава во СФРЈ!‘‘ (како помош - милостина за послушност).... ТОЛКУ! Доволно е кажано! За тоа цели томови книги се напишани, елаборати, есеи, докторати одбрането и објавено во јавноста мал милион пати за ‘‘помошта‘‘ (всушност милостина, платено за услуга како сакате) од страна на УСА (но и нешто сича од Британија) период втората половина на 50-тите и рани 60-ти, тоа веќе им е јасно и на мачињата и кучињата за таа помош, како и на економистите па дури и на јавноста од тогаш источниот и западниот блок..... тогашни 100 милијарди Долари! Неповратни средства највеќе во кеш добиени поради вртењето грб и излез од Варшавскиот блок, дел во опрема: машини за фабрики, возила, бродови, централи, далекуводи, дури и оружје, авиони.... и останати индустриски производи од тогаш најквалитетните светски компании кои се разбира беа во САД! Храна само колку испорачаа ич да не спомнувам! Изволте калкулатор на инфлација http://www.davemanuel.com/inflation-calculator.php кој сака МОЖЕ ДА ВИДИ колку се 100 млд од доцните 50-ти години изразени во денешни $!.... Е па толку! Сича - 700-800 МИЛИЈАРДИ денешни $....Кој може и сака да види ќе види, кој неможе да види му нема помош! Џабе е!
Толку од развојниот буџет на СФРЈ (кој двоеше 40-45% за моќната ЈНА), колку што двои Сев Кореа денес.... Се прашува некој како тоа на пр. ЈАТ во 60-тите, од држава која тогаш (пред само 20 години имала два двокрилци од авиони - оние за паради) стана една од трите најголеми авио-компании и најбогатите флоти со авиони во Европа опремена со скапи Џамбо-џетови и Боинзи..... Од тутунот! И од сусамот! :P И да побарува кутриот тој маршалот незнаел саглам... барал највеќе за градење на имиџот, како денес што прави ‘‘паторот‘‘ наш! Тоа е! Имиџ!
Со 800 Милијарди Долари не Амди, туку синот на Амди (оној со основно) постабилна и економија и подолговечна држава ќе направеше!

Можете и на Фити (кој тогаш како асистент на економски се пењавеше колку тоа бил убав Социјализмот, а деценија потоа колку тоа била праведна криминалната приватизација (незнам само кога ја зборуваше вистината) и на Славевски и на жими мајка да им верувате за растот и развојот на тоа општество, ама еве ги резултатите за растот на ГДП во таа федерација http://www.healthmetricsandevaluati...y-and-year-global-1950-2015#/overview/explore
коза лаже рог не лаже што би рекле!

Ова е графикон од страна која се занимава со :
“To better understand the current state of population health, IHME provides rigorous, comparable, and current scientific measurement of trends in diseases, injuries, risk factors, and death, analyzing data across countries and over time. Decision-makers need to know what is making people sick in order to design appropriate prevention programs and to best target the delivery of drugs, vaccines, and other interventions. “

Анализи на здравје и повреди ?!
добро бе на толку текст не можеше да најдеш линк од некоја страна за политичка економска историска анализа?? Децата на ова страна се загрижени за маларија во Индија, повреди во Кина....
кај ги наоѓаш бе овие податоци, прво 10 страни ни го подметнуваше тој професорот од Хаваи кој го фатија во лага дека два пати бил номиниран за нобелова награда, па се виде дека нема стапнато надвор од хаваи а објави купови книги за режими убиства прогони во десетици земји - професор кој теренска работа истражува дома !! и то ко ти пресметав со кое темпо идеше дека зцел живот само то истражуваше по 8 сати денот и пак немаше да има вцрема.....

Дај малце поозбвилно ова тема...

Можете и на Фити (кој тогаш како асистент на економски се пењавеше колку тоа бил убав Социјализмот, !
ти збореше за некојси развој денеска па да видиме што е тоа развојно денеска. Орелот што свети на битпазар, знамињата за секој празник со орли и џамиите наместо ПетарПан улици?
Тие не успеаја еден енергетски тендер, еден коридор исток запад, една гасификација да спроведат, не знам врз основа на што збориш дека сме имале развоен буџет.
За тоа цели томови книги се напишани, елаборати, есеи, докторати одбрането и објавено во јавноста мал милион пати за помошта во втората половина на 50-тите и рани 60-ти, тоа веќе им е јасно и на мачињата и кучињата за таа помош, како и на економистите па дури и на јавноста од тогаш источниот и западниот блок..... тогашни 100 милијарди Долари!
Дури и да се точни цифрите за помош и кредити, зарем е грев да земеш толку пари и да изградиш изградиш и набавиш толку многу капацитети, да формираш цели агрокомплекси и јавни претпријатија кои ќе се грижат за бесплатните услуги на своето население? Не глеам грев овде па нека се и 200 млрд.
Од друга страна со над 3 и најмалку 5 млрд украдени (што би било негде накај 10 млрд евра), што сторија властите на независна Македонија? Обиди се да одиш до амбуланта која е изградена во "модерно барокно" Скопје или во нова школа и факултет изграден во последните 10 години, да се загрееш со централно парно изградено оваа деценија или да користиш гас од ветениот систем од пред 15 години од повторно овие власти. Или ете пробај да возиш еден ден по улиците, посебно северно Скопје, каде поголемиот % се проектирани и изградени од тогашниот репресивен систем.
деценија потоа колку тоа била праведна криминалната приватизација
таа праведна приватизација и денеска продолжува со "загуби", трансформација во ад и продажба на јавните фирми формирани од граѓаните во 50 и 60тите години. Ад топлификација, ад евн, ад македонијапат...Нивните директори на пример се возеле во скромни коли од 38.000 евра, работниците и фирмата во загуби. И батали ја приватизацијата, не вреди како аргумент...добар дел па и на луѓето од власта денеска имаат учествувано во таа приватизација.

ти збореше за некојси развој денеска па да видиме што е тоа развојно денеска. Орелот што свети на битпазар, знамињата за секој празник со орли и џамиите наместо ПетарПан улици?
Тие не успеаја еден енергетски тендер, еден коридор исток запад, една гасификација да спроведат, не знам врз основа на што збориш дека сме имале развоен буџет.
Дури и да се точни цифрите за помош и кредити, зарем е грев да земеш толку пари и да изградиш изградиш и набавиш толку многу капацитети, да формираш цели агрокомплекси и јавни претпријатија кои ќе се грижат за бесплатните услуги на своето население? Не глеам грев овде па нека се и 200 млрд.
Од друга страна со над 3 и најмалку 5 млрд украдени (што би било негде накај 10 млрд евра), што сторија властите на независна Македонија? Обиди се да одиш до амбуланта која е изградена во "модерно барокно" Скопје или во нова школа и факултет изграден во последните 10 години, да се загрееш со централно парно изградено оваа деценија или да користиш гас од ветениот систем од пред 15 години од повторно овие власти. Или ете пробај да возиш еден ден по улиците, посебно северно Скопје, каде поголемиот % се проектирани и изградени од тогашниот репресивен систем.
таа праведна приватизација и денеска продолжува со "загуби", трансформација во ад и продажба на јавните фирми формирани од граѓаните во 50 и 60тите години. Ад топлификација, ад евн, ад македонијапат...Нивните директори на пример се возеле во скромни коли од 38.000 евра, работниците и фирмата во загуби. И батали ја приватизацијата, не вреди како аргумент...добар дел па и на луѓето од власта денеска имаат учествувано во таа приватизација.

Прво дали реков ли некаде дека денес има некаков развој!?
(Еве уште една ‘‘Кумровачка школа‘‘ :) ) импутирање зборови!
Второ... не, не е грев, но дали е некој свесен за големината на тие тешки милијарди и за тоа како се менаџирало со нив? Реков синот на Амди Бајрам поубаво би стопанисувал и со здравството и со школството и со сите останати атрибути кои му ги припишувате на Маршалот и неговиот систем!
Трето за неефикасноста и погубноста на тој систем не говорам јас... говорат фактите (ете ја табелата со раст на ГДП од 1950-1992 па нека погледне кој сака) http://www.healthmetricsandevaluati...y-and-year-global-1950-2015#/overview/explore (зарем ова не е доказ?) Зарем Грција Шпанија Португалија не граделе инфраструктура, централи школи болници... мислам ступидно е да се помисли тоа!....Да, говорат фактите но говорат и најголемите економисти, не како Фити или Славески (Ете го цитирав Пр Др.Хорват од загребачкото свеучилиште) па Оскар Ковач.... исто!
Четврто... каде тоа јас го спомнав овој систем!? Навистина незнам каде! Каде во овој контекст? Реков: тоа што сметам дека оној систем беше погубен (и во вистинска смисла погубен за милионте жртви утепани и милиони обесправени по разни основи, погубен и поради неефикасната економија неефикасниот политички систем и погубна од каков сакате аспект)... НО ТОА НИМАЛКУ НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ИМАМ НАМЕРА ДА ГО РЕХАБИЛИТИРАМ ОВОЈ СИСТЕМ! Ниту пак како реков не ни го спомнав овој (ако сум го спомнал баш во негативна конотација било)... Кратко и јасно!

Војската на СФРЈ неколку стотици милијарди.... ПОТРОШЕНИ БЕСЦЕЛНО!
Скривниците на Тито и кликата имотот негов поскап од 10 милијарди (само онаа скривницата во Фоча ли беше чинеше 7-8 милијарди) Бродови едреници, воз.....
Го спомнав ЈАТ можеби милијарда долари чинеше флота од 50-60 сто авиони и дваесетина аеродроми, авиони се од ред Џамбо-Џетови, Боинзи (немаше ТУ!)...А имаше поголема флота од ‘‘Er Italia‘‘ од држава со скоро трипати поголем број жители од СФРЈ....
Мостот Газела милијарда долари....
Сава Центар комплексот (за да се соберат циганските држави на самитот на неврзаните вклучувајки ја СФРЈ) 6 милијарди Долари...
Агрокомерц - Велика кладуша 5-6 милијарди Долари БУЛА! ЗАГУБА! (Направил еден човек - да виден комунист со висока функција во СК на БИХ и титово џаче што би рекле) тој систем - таа економија го дозволи тоа.
Црвена Застава - Крагујевац, воена фабрика која запослуваше 40-тина иљади работници сместена во град кој тогаш не броел повеќе од 100,000 жители! Тешки милијарди фрлени во фабриката која правеше пушки за армијата и за пријателските ни наши држави во беден износ извоз! 101 и Yugoto несакам ни да ги коментирам! Тешки милијарди во загуби! ЗАЛУДНО ПОТРОШЕНИ!
Генералекспорт (фантомска фирма од Бг која ги цицаше голем дел од нашите 100,000 градежни работници) (имаше своја мини флота од два-три авиона (да се наџу!) Којзнае колку милијарди чинеше!?... БЕСЦЕЛНО и МЕГАЛОМАНСКИ - УЦЕНУВАЧКИ! Настапуваше во наше име на странските (читај) циганските пазари Ирак, Иран, Либија, Сирија... и ги праќаше нашите работници таму да земат одлични 700-800$ додека германските италијанските француските градежници земаа по 4,000-5,000$.
Фабриката во Обровац (за какви ли плочи правење беше?) не проработе споменик фабрика од близу милијарда Долари БУЛА!
Како и нашево ФЕНИ инвестиција од 600-700 мил Долари, залудно потрошени.... БУЛА!
И уште колку споменици- фабрики и објекти изгорени што од буџетот што од кредитите, што од неповратната помош од Америка од блиску еден трилион Долари! Блиску илјада милијарди по нашки! Илјадници були! Илјадници споменици-фабрики, мегаломанштина, непрофитабилни... без економска логика!
Која економија, каква перспектива? Што вели Хорват требаше да пропадне таа економија и многу порано тоа го знаевме вели почетокот на 70-тите!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom