Велес

• Креатор на темата Креатор на темата kurle
  • Време на започнување Време на започнување
Не, шала на страна, онаа Елена Петрушева од М2 што беше... каква е станата :eek:
АВИОН

AnFem ти па шо лајкаш, ја не знам. Заборави, ко те испраќав за Швецката, ко си зема штипска пастрамајлија у тегли?

Појма си немате :drk:

Не бива ќе ја женам, па тунел

Точно ли е ова што го слушам - Тунел, веќе го сардисале Аљбанци.

Не знам да ти кажам, далеку сум ја од тунелот, неам натаму отидено со години.

Леле Штипјаниве каде налетале да се промовираат :icon_mrgr:

Туку кажете фалат една кафана во Свети Николе Пузе или така нешто, кој бил веднаш импресии нека сподели, шо крчма било таа што цел Велес иде во неа?

У Штип и онака не одиме, нема шо да нарачаш ни се иритира желудникот од нивната храна :P

Мечкуевска куќа - Пуже :) амбиент, услуга и храна - одлични!
На влезот во Свети Николе, кога одиш накај центарот од горната улица, не накај автобуската.

Да не знае некој дали постои Fedex во Велес ? Не ми текнува сеа баш најдобро, али кога се оди од автобуска накај центар по мостот од десна страна мислам дека има еден знак на Fedex, па ме интересира дали работи тоа и дали ќе може од таму да пратам нешто во странство... Ако знае некој нека ме цитира тука, итно ми е. Фала однапред. :)

Чист воздух за велешани: Топилницата заминува во историјата

Ајде нека е, па сега може и ќе правите барем приближно добри пастрмајлии...

штипски пастрмајлии?Како прво питите од Штип не треба да го содржат зборот "пастрма" бидејќи вие не ставате пастрма во нив,вие ги правите со обично свинско месо.Пастрма е сушено солено овчо месо кој има специфичен мирис и вкус.
Незнам по која логика штипјаниве си ги брендираат нивните пити како пасртмајлии....
Имам пробано и Штипска и Велешка пита,вкусни ми се и двете,но повкусна ми Велешката заради зајрето.Во Штип во питата ставате обично свинско месо(големи парчиња), црвен пипер и формата и е потесна,во Велес ставаме јајце и пастрма(поситни парчиња) и питата е по гломазна.
Има луѓе кои не ја поднесуваат пастрмата и си порачуваат обична пита со свинско месо.

едит: Историски информации за производство на пита пастрмајлија кажуваат дека е од Велес.Пред 140 год, кај Стар Мост имало некој дуќан кој правел обични пити со свинско месо,арно ама дошол некој турски ага и му рекол на мајсторот да му напрви пита, но со некое друго месо(бидејќи тие не јадат свинско).Мајсторов единствено имал сушено овчо месо шо го чувал за зимото бидејќи не се расипува(тогаш немале фрижидери) и му направил со такво месо.Питата испаднала многу вкусна и од тогаш почнале да се прават пити со пастрма. :)

Настрана тоа дека појма немаат што е тоа пастрма, ама си ја викаат пастрмајлија, не се свесни ни дека питата им е женска... Нема јајца !

Дали е вистина дека градот ќе се ширел накај топилница и накај лозјата нагоре што се?Некој да одговори ама само ако има точни информации :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom