Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Фала друже на помошта се снајдов.позз

Друже еве ти код за да можеш да си ставиш swf тоА Е следното

<object width="550" height="400">
<param name="movie" value="somefilename.swf">
<embed src="somefilename.swf" width="550" height="400">
</embed>
</object>
па ако неможеш со ова тогаш нај едноставно едит ке и напраиш на некој програм например дринвивер или слично и ке си вметнеш мн лесно позз:wink:

Што треба да имам на веб страната (која планирам да ја иам за брзо) за да можам на неа во живо да пренесувам и локално радио?

Хостинг со колкав сообраќај ми препорачувате за оваа намена, со оглед на тоа што освем радиото, нема да бидат објавувани некои поголеми содржини,освем дневни информации?

И дали има некоја мак. фирма која нуди комплетна услуга, хостинг,домејн и готови темплејти за изглед на страната...кои понатаму би можеле да се доработуваат (секако да се вметне можноста за емитување на радиото) ?

И како всушност треба да го поврзам радиото со веб страната??

</embed>
</object>
па ако неможеш со ова тогаш нај едноставно едит ке и напраиш на некој програм например дринвивер или слично и ке си вметнеш мн лесно позз:wink:

Регистриран: Apr 2009
Мислења: 37
reputation_neg.gif

icon1.gif

</embed>
</object>

Фала на помошта друже се снајдов. а тоа за од dreamweaverot пробав ама немозе ми бара java скрипта.pozz

Проблем
Кога одам на Desing Layout, ми се појавува прозорец да го модифицирам изгледот, но имаше еден проблем.Од левата страна на Layout-от има {%news%} што значи тука ќе се појавуваат сите нови “Вести“ (постови) и се обидов да го избришам. Се беше успешно кога приметив дека на Web-от нема Main Menu.Се изнамачив обидувајќи се да го повратам и успеав, исто така кога ќе пробам да ставам што било на мојот Web се разбира преку Layout Design (пример банер) пак се губи менито....

Како може да наместам банерот да ми се појавува на сите страни не само на првата ама да не го местам на сите стани посо е календар на верски празници и има накај 700 хтмл страни

Како може да наместам банерот да ми се појавува на сите страни не само на првата ама да не го местам на сите стани посо е календар на верски празници и има накај 700 хтмл страни

Ако ти е само ХТМЛ, подобро да го ставиш банерот на една страна, потоа да го ставиш календарот како ајФрејм. Ако не сакаш така, сега не ми текнува...

И дај да видиме, стави страната.

Сакам постовите што ги објавуваме на блогот да се простираат на цела страна, односно да се поклопи она празно место што е кај сликата. Еве и слика за што зборам:

untitlrpr.jpg

Значи тој текст што е "Естебан Гранеро : Тренерот има доверба во мене" и сите такви текстови кои се наоѓаат подоле, да започнуваат некаде од почеток на страна, каде што се наоѓа и сликата. Има ли опција за такво нешто на blogger.com, или треба да се подесува во html-кодот ? Ај ако знае некој нека каже, многу ќе му бидам благодарен.

Помош со Datalife Engine скриптата

даи имал некој искуство со скриптава и дали ја користел
иам проблем со категориите на оваа скрипта кога ке поставам категорија и идам да пишам пост
и идам во категоријата ми вика
Not Found

The requested URL /main/ was not found on this server

Кога отвараш нова тема, барем стави повеќе информации... :) Инаку ова е CMS колку што гледам јас... И зошто да го користиш ова, кога ги имаш Wordpress и Drupal...

Батина шо програма ќе ми препорачате како за почетник во Веб Дизајнирање?

Шо мислите дримвивер ќе ја совладам лесно...или имат и нешто поедноставно ко за старт??

Најдобро е да почнеш со Notepad++ а туторијали можеш да најдеш на w3schools.com

Здраво
Дали можи некој да ми објасни како да поврзам IP адреса со домејн. Пример: Имам инсталирано WAMP server и сакав да земам домејн и да го поврзам со мојот компјутер. Проблемот е што ми бара да внесам 2 name servers (dns) за да се насочи домеинот кон мојот компјутер. 100% сум сигурен дека имам статична IP адреса (ја побарав од мојот ISP). Сега незнам што да внесам во полињата кој се наменети за dns. Ако можи чекор по чекор да ми објасни некој што има поголемо искуство.
Поздрав

Не сум правел до сега вакви работи само ако ме прашуваш мене не би ти препорачал на WAMP сервер да држиш јавен сајт затоа што безбедноста би била на многу ниско ниво, мора компјутерот да ти биде 24/7 онлајн за да и сајтот биде 24/7 онлајн, ако имаш рутер тоа би претставувало проблем, конекцијата не ти е повеќе од 6 мегабитна такада ќе биде прилично бавен серверот, а и не би можел да издржи многу посетители во исто време и исто така порт 80 ќе треба да ти биде резервиран само за WAMP сервер :toe:
На нет можеш да најдеш слободни сервиси со поддомен каде што ја внесуваш твојата IP адреса и името на поддоменот и сами генерираат се што е потребно... Иначе ако ти е само за да ја скриеш IP адресата да знаеш дека нема врска доменот со тоа, како и да е секој ќе може да ти ја види IP адресата.

Здраво
Дали можи некој да ми објасни како да поврзам IP адреса со домејн. Пример: Имам инсталирано WAMP server и сакав да земам домејн и да го поврзам со мојот компјутер. Проблемот е што ми бара да внесам 2 name servers (dns) за да се насочи домеинот кон мојот компјутер. 100% сум сигурен дека имам статична IP адреса (ја побарав од мојот ISP). Сега незнам што да внесам во полињата кој се наменети за dns. Ако можи чекор по чекор да ми објасни некој што има поголемо искуство.
Поздрав

Имаш неколку опции да го решиш проблемот. Покомплицираните значат договарање со твојот провајдер да го пријават домејнот на нивните DNS сервери, или да инсталираш твој DNS сервер па да го синхронизираш со оној на провајдерот кој ќе биде секундарен и сл.
Поедноставното решение кое не подразбира бирократски сплетки со македонските експерти е да се регистрираш на dyndns.com и преку нив да го регистрираш домејнот затоа што со тоа ќе добиеш и DNS хостинг. Ако веќе е регистриран домејнот види може да има опција само за DNS хостинг на веќе постоечки домејн.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom