Јачи од ветра
Ђоковић - Монфис 3:0 (7:6 /7:2/), 6:1, 6:2
Новак Ђоковић, по четврти пут у каријери у полуфиналу Отвореног првенства Америке после победе над Гаелом Монфисом од 3:0, по сетовима 7:6(7:2), 6:1, 6:2. Сјајан тенис пратио и снажан ветар.
Резултатски лака победа Новака Ђоковића за пласман у ново полуфинале Отвореног првенства Америке, у мечу који је одигран у криминалним условима и при ветру чији су удари терали публику са трибина и лоптицама давали невероватне путање.
Шампионски
"Био сам концентрисан када је било потребно и стварно сам срећан што сам прошао даље под оваквим условима. Мислим да су временски услови били најгори до сада и не мислим да је публика превише уживала у тенису", рекао је Ђоковић.
Ветар у Квинсу је достизао брзину од скоро 50 километара на час, што је у великој мери онемогућило Монфиса да наметне свој стил игре, а слаб први сервис изазвао је доатну фрустрацију што му је додатно поткопало шансе да направи изненађење у мечу против, бар за сада, знатно бољег Ђоковића.
Српски тенисер је озбиљне проблеме имао једино у првом сету, када му је Монфис одузео сервис, који је Ђоковић вратио тек касније у сету, да би у тај-брејку показао да расте у великог шампиона.
После уводних гемова у којима су оба тенисера била сигурна на свој сервис, до брејка предности први је стигао Монфис који је затим ту предност и материјализовао вођством. Ипак, Новак је стигао до изједначења од 4:4 а потом је уследио тај брејк у којем је Новак био убедљив-7:2.
Слабији од ветра
У другом сету, Монфис је био експресно прегажен, мада би убедљивих 6:1 могло да створи погрешан утисак да је Француз био без икаквих прилика. Статистика међутим, показује да је имао чак осам прилика да одизме сервис Ђоковићу.
Покушај да се Француз врати у меч виђен је тек у седмом гему последњег сета, када је имао две прилике да одузме сервис Ђоковићу, али је српски тенисер остао концентрисан и одбио све нападе противника.
Ђоковић, који је постављен за трећег носиоца, пети пут у каријери играо је против 19. тенисера света и остварио је свих пет победа.
У полуфиналу игра против бољег из дуела другог носиоца Роџера Федерера и Швеђанина Робина Седерлинга, који је постављен за петог носиоца.
Тјери Анри навијао за Монфиса