Не е тачно! Празникот Св.Трифун е ХРИСТИЈАНСКИ празник, кој треба и соодветно да биди и прославен. Тој шо е пијаница пие и друг ден.
Како ти го прослави тогаш кажи ми? Го закроја лозјето? колку испи или колку планираш вечер, пофали се
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не е тачно! Празникот Св.Трифун е ХРИСТИЈАНСКИ празник, кој треба и соодветно да биди и прославен. Тој шо е пијаница пие и друг ден.
Св. Трифун слави тој што има лозје и оди да го закрое и да истури винце за бериќет лозјето да роди повеќе. Кого и да прашаш од лигушине мали, ќе ти каже дека Трифун бил пијаницаКако ти го прослави тогаш кажи ми? Го закроја лозјето? колку испи или колку планираш вечер, пофали се![]()
А копуциве кутри не ни знаат дека и кај нас постои таков празник кој се вика Вера, надеж и љубов.Религиите тука дали да се слави Св. Валентин или Св. Трифун многу и не ми имаат некоја улога.
Св. Трифун е постар македонски (православен) празник, и јас попрво би го славел него отколку другиот. Не оти другиот е католички, туку зашто е 0 поврзаност со религија, тоа е еден од оние тешко искомерцијализирани празници.
Убаво си пишав во постот, не се прај паметен. Ако си Католик си го славиш Валентин, ако си сечен, си се тртиш секој ден на исток во 5 или 6. Чиста работа.А тој што не е Христијанин не смее да го слави ни едниот ни другиот?
Па од што не ве тангираат делите на ваши и нивни, не само ти. Можи не те тангираат такви тематики ама зациментираниот став на поголема група на индивидуи прави поделба во корист на муслиманите а тоа го тангира мнозинството...
We`re cool \m/
...А св.Трифун не го славам никогаш....Валентајн потекнува од пагански празник, a Св.трифун е само христијанска маска за овој пагански обичај:
In 469, emperor Gelasius declared February 14th a holy day in honor of Valentinus instead of the pagan god Lupercus.
Valentine’s Day is no longer part of the official liturgical calendar of any Christian church; it was dropped from the Catholic calendar in 1969.
Lupercalia was a very ancient, possibly pre-Roman[2] pastoral festival, observed on February 13 through 15 to avert evil spirits and purify the city, releasing health and fertility. Lupercalia subsumed Februa, an earlier-origin spring cleansing ritual held on the same date, which gives the month of February (Februarius) its name.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lupercalia
Значи, прашањето треба да е: св.Трифун или Луперкус?

Би гласал и јас, ако мојата десна рака можам да си ја прогласам за date.Уф, ми олесна, тука е темата. Гласам за Валентајн. Зш да не?
Би гласал и јас, ако мојата десна рака можам да си ја прогласам за date.
)Атеисти на кои виното не им е омилен алкохолен пијалак„Ниедно“ води... Каков прогрес на Атеистите! We are taking over ze world! (Виртуелен прогрес се разбира, irl повеќе од пола ќе го слават или едното или другото)