Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Што ќе славите оваа година?

• Вкупно гласачи
    175
Не е тачно! Празникот Св.Трифун е ХРИСТИЈАНСКИ празник, кој треба и соодветно да биди и прославен. Тој шо е пијаница пие и друг ден.

Како ти го прослави тогаш кажи ми? Го закроја лозјето? колку испи или колку планираш вечер, пофали се:icon_lol:

Единствени кои го слават Св. Валентајн се Американците. Сите други го хејтаат. И се разбира најмладите кои се борат со своите први чувства.

Јас сфатив дека е убаво да се слават сите празници, нема губиток од тоа. На здравје нека е, само за убаво да е.

Како ти го прослави тогаш кажи ми? Го закроја лозјето? колку испи или колку планираш вечер, пофали се:icon_lol:
Св. Трифун слави тој што има лозје и оди да го закрое и да истури винце за бериќет лозјето да роди повеќе. Кого и да прашаш од лигушине мали, ќе ти каже дека Трифун бил пијаница

Ова е твој цитат-одбележувањето на то јначин се прави. Се собираме секоја година за закројување на лозје, по неколку чашки винце-ракиичка и толку. Ако некој сака да се офлека, немора да го чека денешниот ден.

Мене повеќе ме нервира то шо го форсираат валентајн кај нас, а маливе го прифаќаат, демек бил празник на вљубените :confused: А копуциве кутри не ни знаат дека и кај нас постои таков празник кој се вика Вера, надеж и љубов.

Религиите тука дали да се слави Св. Валентин или Св. Трифун многу и не ми имаат некоја улога.
Св. Трифун е постар македонски (православен) празник, и јас попрво би го славел него отколку другиот. Не оти другиот е католички, туку зашто е 0 поврзаност со религија, тоа е еден од оние тешко искомерцијализирани празници.

Валентајн потекнува од пагански празник, a Св.трифун е само христијанска маска за овој пагански обичај:

In 469, emperor Gelasius declared February 14th a holy day in honor of Valentinus instead of the pagan god Lupercus.
Valentine’s Day is no longer part of the official liturgical calendar of any Christian church; it was dropped from the Catholic calendar in 1969.
Lupercalia was a very ancient, possibly pre-Roman[2] pastoral festival, observed on February 13 through 15 to avert evil spirits and purify the city, releasing health and fertility. Lupercalia subsumed Februa, an earlier-origin spring cleansing ritual held on the same date, which gives the month of February (Februarius) its name.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lupercalia
Значи, прашањето треба да е: св.Трифун или Луперкус?

А тој што не е Христијанин не смее да го слави ни едниот ни другиот?
Убаво си пишав во постот, не се прај паметен. Ако си Католик си го славиш Валентин, ако си сечен, си се тртиш секој ден на исток во 5 или 6. Чиста работа.
Ако си атеист, не ни влегуваш на теми кај се прави мубет за верски празници, пошто нели, не веруваш во ништо.

Па од што не ве тангираат делите на ваши и нивни, не само ти. Можи не те тангираат такви тематики ама зациментираниот став на поголема група на индивидуи прави поделба во корист на муслиманите а тоа го тангира мнозинството...
We`re cool \m/

Како да ти објаснам дека не ме занима ништо од ова? Значи пишав мое мислење околу денешниов ден и тоа е тоа, ако ти се допаѓа читај го, ако не прескокни го. Светот да се преврти наопаку јас ќе останам со истото мислење, Валентајн не е Православен празник, Св. Трифун е, нашиот народ многу повеќе се оптеретува со Валентајн отколку со Трифун и тоа е тоа.

Пошто годинава се падна во петок, ја си славев хипстерски, ден на грав на тавче.:D

Јас го сакам Валентин. Незнам ми има прича, секси долна облека, љубов , подароци, чокалада, алкохол, свеќи..романтичен ми е и интересен тој ден уствари вечер;) ...А св.Трифун не го славам никогаш....

Валентајн потекнува од пагански празник, a Св.трифун е само христијанска маска за овој пагански обичај:

In 469, emperor Gelasius declared February 14th a holy day in honor of Valentinus instead of the pagan god Lupercus.
Valentine’s Day is no longer part of the official liturgical calendar of any Christian church; it was dropped from the Catholic calendar in 1969.
Lupercalia was a very ancient, possibly pre-Roman[2] pastoral festival, observed on February 13 through 15 to avert evil spirits and purify the city, releasing health and fertility. Lupercalia subsumed Februa, an earlier-origin spring cleansing ritual held on the same date, which gives the month of February (Februarius) its name.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lupercalia
Значи, прашањето треба да е: св.Трифун или Луперкус?

Гледано од овој аспект, словенско-паганскиот пандан на овој празник е на летната долгодневица. Се славела словенската божица Купала, божица на плодноста, љубовта и жетвата. Тогаш кога денот е најголем и ноќта најкратка (23-24ти Јуни по стариот Јулијански календар) се славелo со многу песни, со гозби и вино, со големи огани... и уште некои некои други работи. ;)

Празникот исто бил поврзан со водата, па луѓето се прскале со вода и се бањале по реките и езерата. Според некои словенски обичаи, младите моми плетеле венци и ги фрлале во вода (река, езеро, море). Момчињата кои ќе успееле да го вратат венецот, ја поминувале ноќта со момата.

Не истражив доволно детално можеби ги мешам некои од словенските празници. Некако ми изгледа дека кај нас пандан на ова е Ѓурѓовден (според празнувањата).
Како и да е, еве некои линкови и слики:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kupala
http://en.wikipedia.org/wiki/Kupala_Night
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20060622204031AAinMd9
http://www.godchecker.com/pantheon/slavic-mythology.php?deity=KUPALA

ukraine.jpg

ivana_kupala_18.jpg

pho-09jun24-167001.jpg

belarus-maidens_1438366i.jpg

24295258.jpg

ivana_kupala_44.jpg

00s6ew90.jpg

kupala-for-web.jpg

belarus-ivan-kupala-day-2010-7-7-3-11-29.jpg

4c33ebcbe3d66.image.jpg

belarus-ivan-kupala-day-2010-7-6-17-45-28.jpg

ivan-kupala-festival-belarus_365465.jpg

509.jpg

Ukrainian%20holidays.jpg

ik.jpg

„Ниедно“ води... Каков прогрес на Атеистите! We are taking over ze world! (Виртуелен прогрес се разбира, irl повеќе од пола ќе го слават или едното или другото :D)

„Ниедно“ води... Каков прогрес на Атеистите! We are taking over ze world! (Виртуелен прогрес се разбира, irl повеќе од пола ќе го слават или едното или другото :D)
Атеисти на кои виното не им е омилен алкохолен пијалак :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom