Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Што ќе славите оваа година?

• Вкупно гласачи
    175
Ни едното ни другото. Празници како св. Трифун ги користат пијанициве или мрсулковцине да се испијанчат и то е. Св. Трифун слави тој што има лозје и оди да го закрое и да истури винце за бериќет лозјето да роди повеќе. Кого и да прашаш од лигушине мали, ќе ти каже дека Трифун бил пијаница:facepalm:
А валентин ми е нешто како да кажам, туѓо и глупо. Ти ако си заљубен секој ден ќе ти биде празник а не св. Валентин, немораш да го чекаш валентин за да ја изненадиш девојката. Го тупат во последно време ептен.

Ни едното ни другото. Празници како св. Трифун ги користат пијанициве или мрсулковцине да се испијанчат и то е. Св. Трифун слави тој што има лозје и оди да го закрое и да истури винце за бериќет лозјето да роди повеќе. Кого и да прашаш од лигушине мали, ќе ти каже дека Трифун бил пијаница:facepalm:
А валентин ми е нешто како да кажам, туѓо и глупо. Ти ако си заљубен секој ден ќе ти биде празник а не св. Валентин, немораш да го чекаш валентин за да ја изненадиш девојката. Го тупат во последно време ептен.
Истото мислење и јас искрено ... џабе ти е еден ден,ако те нема нигде цела година да се посветиш ... тууу ај ќе се појави и некоја за мене,џабе тролам :D

Трета работа: Безвезе се трескаат од земја за Валентајн, кога тоа е еден обичен ден, ист како и другите 364 во годината.

Истото може да се каже и за Трифун. Обичен ден како и сите други. А луѓево се пијанчат како да им е последен ден на овој свет.

1601135_787636414597306_812685440_n.jpg

--- надополнето: 14 февруари 2014 во 17:09 ---
Прва работа: Не е наш празникот Св. Валентајн
Втора работа: Нормално дека Трифун ќе си го прославам
Трета работа: Безвезе се трескаат од земја за Валентајн, кога тоа е еден обичен ден, ист како и другите 364 во годината.
Четврта работа: Пенисот ми го потекоа на ФБ со статусите за Валентајн.
Ае.

1. Како сте поделени христијаниве на ваши и наши само, Трифун бил ваш а Валентајн нивни ахахах
2. Ок бро.
3. Под третава точка те цитираше еден пред малку :)
4. Што правда то правда, сејм хир дјуд :)

Последно уредено од модератор:
Истото може да се каже и за Трифун. Обичен ден како и сите други. А луѓево се пијанчат како да им е последен ден на овој свет.

Многу понормално е побурно да доживеам некој наш, ПРАВОСЛАВЕН празник, отколку некој Католички, get it?
Иначе за информација ништо нема да славам, дома ќе си седам, така решив денес.

Многу понормално е побурно да доживеам некој наш, ПРАВОСЛАВЕН празник, отколку некој Католички, get it?
Иначе за информација ништо нема да славам, дома ќе си седам, така решив денес.

Се додека вие христијаните така ревносно се делите на ваши и нивни муслиманиве ќе се мултиплицираат и ќе се китат со бомби...

Се додека вие христијаните така ревносно се делите на ваши и нивни муслиманиве ќе се мултиплицираат и ќе се китат со бомби...

Немој те молам со вакви тематики, ама уопште не ме тангираат вакви работи. Јас ниту мразам Катлоици ниту нешто слично, само си кажав свое мислење. Објасни ми тогаш зошто Католиците не слават Свети Никола на 19 декември да речеме.

Немој те молам со вакви тематики, ама уопште не ме тангираат вакви работи. Јас ниту мразам Катлоици ниту нешто слично, само си кажав свое мислење. Објасни ми тогаш зошто Католиците не слават Свети Никола на 19 декември да речеме.
Слават ама на 6ти Декември ...ама тоа е друга тема...

Кој што сака нека слави, ама неверојатно е колку ме иритира кога се деградира Трифун и неговото значење. Слави си шо сакаш, ама немој да ми викаш Трифун дека е ден на пијаниците, не те праи тоа “кул“, ниту паметен, ниту хипстер, те прави тотално игнорантен. Поентата е дека св.Трифун е заштитник на лозјата, на тој ден се кројат лозјата и потоа се наздравува со чаша вино за бериќет за наредната година, за да биде плодна и да даде плод. Не мора да пиеш алкохол за да го славиш св. Трифун. Кога веќе деградирате, барем малце прогуглајте, нема да ве боли, ви ветувам.

Она што ме нервира е што кога станува збор за православните празници први се луѓето за да ги деградираат празниците, сведувајќи ги на вулгаризам. А за сите останати се приемчиви и се честитаат. И така и треба да биде, но не мора да се плука по своите празници. Јас секогаш честитам верски празници, а си ги славам и своите.

Јас не го славам св.Валентин, не го сметам за празник близок до мене, никогаш не сум го славела, но не го деградирам и плукам.

Само ќе кажам, луѓето стварно да се сакаа како што глумат дека се сакаат и се трескаат од земја на овој ден, до сега една војна немаше да има.
Ајде на 14ти да им покажеме на другите колку се сакаме, тоа што се вараме и третираме меѓу себе како ѓубриња останатиот дел од годината, нема везе.

Па од што не ве тангираат делите на ваши и нивни, не само ти. Можи не те тангираат такви тематики ама зациментираниот став на поголема група на индивидуи прави поделба во корист на муслиманите а тоа го тангира мнозинството...
We`re cool \m/

Не е тачно! Празникот Св.Трифун е ХРИСТИЈАНСКИ празник, кој треба и соодветно да биди и прославен. Тој шо е пијаница пие и друг ден.
Мене ме нервира шо некој сака да ни го наметни славњето на Св.Валентин, а тоа воопшто не е во склад со нашата вероисповед. Маливе денеска, не се многу многу начитани, па то го прифаќаат без разлика дали е правилно или не, туку, ете, да се во тренд. То ти е најголемиот идиотизам.

За сите оние кои се Православни Христијани се знае, денес е Св.Трифун. Точка

Религиите тука дали да се слави Св. Валентин или Св. Трифун многу и не ми имаат некоја улога.
Св. Трифун е постар македонски (православен) празник, и јас попрво би го славел него отколку другиот. Не оти другиот е католички, туку зашто е 0 поврзаност со религија, тоа е еден од оние тешко искомерцијализирани празници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom