Teжината на зборот "брак"

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.194
Но, денес се повеќе и повеќе губи од своето значење... За жал. Но, од друга страна, остана ли нешто свето на оваа планета? Остана ли нешто што не отиде у к.?

Не можам више. Гледам како општеството се распаѓа и не можам ништо да направам за да го сменам тоа.
Точно е тоа, опшеството е отидено во неповрат, вредностите се отидени во неповрат. Отидени се од онаа страна на точката од која што има враќање. Единствен лек е внимателно бирање на луѓето кои те опкружуваат, и во однос на пријатели, и во однос на љубовна врска. Сеуште се наоѓаат нормални луѓе, иако не би сакал да звучам преоптимистички во врска со тоа. Баш со еден мој форумски пријател неодамна дискутиравме дека нормалните луѓе се врста во изумирање.

Чарето е тоа, живеење и затварање во мали кругови, каде што напливот на проститилук и глупост е сведен на минимум. Знам дека само што открив топла вода, но некогаш и наједноставните работи треба да бидат повторно кажани...
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.410
Точно е тоа, опшеството е отидено во неповрат, вредностите се отидени во неповрат. Отидени се од онаа страна на точката од која што има враќање. Единствен лек е внимателно бирање на луѓето кои те опкружуваат, и во однос на пријатели, и во однос на љубовна врска. Сеуште се наоѓаат нормални луѓе, иако не би сакал да звучам преоптимистички во врска со тоа. Баш со еден мој форумски пријател неодамна дискутиравме дека нормалните луѓе се врста во изумирање.

Чарето е тоа, живеење и затварање во мали кругови, каде што напливот на проститилук и глупост е сведен на минимум. Знам дека само што открив топла вода, но некогаш и наједноставните работи треба да бидат повторно кажани...
Верувам јас во добрината на луѓето и сметам дека има уште многу добрина на овој свет, но за жал моментално е пригушена и не може да излезе на површина. Исто како невин човек кога ќе заврши во затвор. Не се работи за мене искрено, се трудам да ги бирам луѓето околу мене, да се дружам со луѓе кои имаат позитивен дух, но мене поентата е што ми е криво и жал за целото општество како такво. Жал ми е за луѓето кои се повредувани, кои повредуваат, кои се убиваат и си вадат очи, жал ми е што наместо љубов и љубезност има остри погледи и зборови.
Не се работи овде за мојот живот и дали ме повредуваат, тоа е најмалку битно. Битно е што не владее хармонија, што владее цинизам и wannabe Хаус хумор.
И сакам да придонесам за општеството, затоа што не сакам да гледам толку болка околу мене и во светот. Премногу е. Не заслужуваат оние деца во Африка да умираат од глад, не заслужуваат невини луѓе да умираат во војни, додека остатокот од светот седат на својот дебел газ пред компјутери и се жалат дека имаат 7 часови утре или дека немаат Ајфон.

Пред некое време Светската здравствена организација ја прогласи љубовта за психичко заболување, со што љубовта влезе во иста група со коцкањето и алкохолизмот... Па добро, кажи ми, што ако јас како индивидуа сум опркужена со најдобрите луѓе (а мислам дека сум барем за пријателства), кога на светско ниво се случуваат погубни работи, кои полека ќе влезат во свеста на сите. Како да се поправи тоа?

Затоа и бракот нема да биде свет, затоа зборот брак нема да значи ништо, затоа што нема да се мажат/женат од љубов, стравувајќи дека ќе ги прогласат за nut jobs.

Па где то ја живим. Запрете го светот, сакам да се симнам.

П.С Знам дека сум оф-топик, ама се вратив на крај на муабетот за брак. :D
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.194
но мене поентата е што ми е криво и жал за целото општество како такво. Жал ми е за луѓето кои се повредувани, кои повредуваат, кои се убиваат и си вадат очи, жал ми е што наместо љубов и љубезност има остри погледи и зборови.
Не се работи овде за мојот живот и дали ме повредуваат, тоа е најмалку битно. Битно е што не владее хармонија, што владее цинизам и wannabe Хаус хумор.
И сакам да придонесам за општеството, затоа што не сакам да гледам толку болка околу мене и во светот. Премногу е.
Јас мислам дека ти ги преценуваш луѓето. Повеќето од нив ниту заслужиле ниту можат да имаат повеќе од ова што го имаат и живеат. Ако премногу се грижиш за апстрактни работи како што е "човештвото", тоа неизбежно ќе донесе до дисбаланс во твојот живот. А верувај ми дека човештвото е само една апстракција.

Светот е таков, луѓето се тие. Отсекогаш биле вакви, само што денес масмедиумите и шарените слики го убиле и она малку човечко што било во нив. Зборуваш за хармонија, но тоа е утопистички идеал. Хармонија ниту некогаш имало, ниту ќе има. Секој на секого се обидува да му ја земе материјата, просторот и времето.

Значи, да си инајдеш некој убав и богат маж што ќе се грижи за тебе.
:D И ова нема врска со муабетот од погоре, но морав и јас да се вратам он топик.

:)
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.410
Јас мислам дека ти ги преценуваш луѓето. Повеќето од нив ниту заслужиле ниту можат да имаат повеќе од ова што го имаат и живеат. Ако премногу се грижиш за апстрактни работи како што е "човештвото", тоа неизбежно ќе донесе до дисбаланс во твојот живот. А верувај ми дека човештвото е само една апстракција.

Светот е таков, луѓето се тие. Отсекогаш биле вакви, само што денес масмедиумите и шарените слики го убиле и она малку човечко што било во нив. Зборуваш за хармонија, но тоа е утопистички идеал. Хармонија ниту некогаш имало, ниту ќе има. Секој на секого се обидува да му ја земе материјата, просторот и времето.

Значи, да си инајдеш некој убав и богат маж што ќе се грижи за тебе.
:D И ова нема врска со муабетот од погоре, но морав и јас да се вратам он топик.

:)
Но, како да не се грижам? Не знам, едноставно претешко ми паѓа кога ќе видам толку тага и болка околу мене, некогаш дури и се прашувам дали сум заслужила да сум среќна гледајќи толку несреќа околу мене.

Зарем човекот само треба да го гледа својот пат? Тогаш зошто постојат сите тие идеали за љубов, емпатија, сочувство, среќа, хуманост, филантропија и помагање на оние помалку среќни од нас?

Хармонија можеби е утопија, но може да постои некои достоинствен баланс кој барем ќе ги намали лошотиите во светов.

Знаеш како викаат: Единствен начин злото да надвладее е ако добрите луѓе не прават ништо. Ама не кажале како, тоа е проблемот...

Не ми кажувај дека идеалите постојат само на хартија. Премногу е поразувачко и одбивам да го признаам тоа.

А што се тиче бракот, за да се вратам пак назад... Семејството е основата најчесто за тоа како ќе се однесува еден поединец и начинот на кој е воспитан, не за џабе е примарен извор на социјализација. Но каков пример им даваме на наредните генерации, кога гледаат како се распаѓаат семејствата, само затоа што не се ни изградени на правилни и здрави темели?

Зошто да не се бориме против тоа? Како луѓе?

Став ми е на помислата да имам дете, знајќи во каков свет ќе се роди...
 
A

AnFem

Гостин
" Love, the strongest and deepest element in all life, the harbinger of hope, of joy, of ecstasy; love, the defier of all laws, of all conventions; love, the freest, the most powerful molder of human destiny; how can such an all-compelling force be synonymous with that poor little State- and Church-begotten weed, marriage? "

- Emma Goldman <3
 
Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Точно е тоа, опшеството е отидено во неповрат, вредностите се отидени во неповрат. Отидени се од онаа страна на точката од која што има враќање.
Од Сократ па навака, секој писмен фраер што имал прилика да напише два реда за своето време мудро констатирал дека младината се расипува, вредностите одат во неповрат, се оди џенем. Којзнае каков рај бил на земјава таму негде, пред 2500 години.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.194
Од Сократ па навака, секој писмен фраер што имал прилика да напише два реда за своето време мудро констатирал дека младината се расипува, вредностите одат во неповрат, се оди џенем. Којзнае каков рај бил на земјава таму негде, пред 2500 години.
Бла, бла, бла...

Доста брчиш, фати се за книга...

:icon_lol:
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.527
Од Сократ па навака, секој писмен фраер што имал прилика да напише два реда за своето време мудро констатирал дека младината се расипува, вредностите одат во неповрат, се оди џенем. Којзнае каков рај бил на земјава таму негде, пред 2500 години.
Е видиш имало и пред Сократ мрчатори, само не се бавеле со пишуење прибидејќи не биле писмени. Ова самиот Сократ го има документирано во едно од неговите помалку познати дела „Ο νεολαίας, πού πας?“ Дедо му на Сократ, Фенобарбитон, знаел да каже, “Е не ве разбирам бре синко вас младиве значи со дугачкиве тоги шо ги опашуете на лево, се знае како се опашуе тога, на десно, со тока у средина, а не на колк. Ова све шо праите е жив уѕур...“
 
Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Е видиш имало и пред Сократ мрчатори, само не се бавеле со пишуење прибидејќи не биле писмени. Ова самиот Сократ го има документирано во едно од неговите помалку познати дела „Ο νεολαίας, πού πας?“ Дедо му на Сократ, Фенобарбитон, знаел да каже, “Е не ве разбирам бре синко вас младиве значи со дугачкиве тоги шо ги опашуете на лево, се знае како се опашуе тога, на десно, со тока у средина, а не на колк. Ова све шо праите е жив уѕур...“
Точно, само Фенобарбитон бил многу смирен човек (брат му Анксиозникон пишува така), инаку и нему отровот ке му го туреле на старост.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.059
Не ми кажувај дека идеалите постојат само на хартија. Премногу е поразувачко и одбивам да го признаам тоа.

А што се тиче бракот, за да се вратам пак назад... Семејството е основата најчесто за тоа како ќе се однесува еден поединец и начинот на кој е воспитан, не за џабе е примарен извор на социјализација. Но каков пример им даваме на наредните генерации, кога гледаат како се распаѓаат семејствата, само затоа што не се ни изградени на правилни и здрави темели?

Зошто да не се бориме против тоа? Како луѓе?

Став ми е на помислата да имам дете, знајќи во каков свет ќе се роди...

Апсолутно се согласувам , иако јас верувам дека некаде во светот постојат и општества кои се сосема задоволителни за одгледување на дете.
 

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Вечерва се распукав по овие теми, осетив потреба да го искажам своето мислење поточно на овие теми за семејство. Од моја гледна точка во денешно време бракот не се сфаќа во потполност најчесто младите се одлучуваат многу лесно на брак без при тоа да обрнат внимание на тежнина и на одговорноста која ги носи бракот. Од друга гледна точка бракот не е толку тежок во почетокот се додека не дојде детето на светот додека не се роди детенцето. Откако ќе се роди детенцето тука веќе се појавуваат оние позадини на брачните партнери. Бидејќи тогаш кога ќе се роди детето ќе се погледне кој партнер е одговор а кој не. Имам доста примери за бракови кои се склучени под чудни околности и сл. секој брак своја приказна за себе. Но најчесто и нешто што најмногу ме боли е тоа кога ќе видам еден брак како се распаѓа а веќе од тој брак произлегло дете, најтешкото нешто е што целата тежина паѓа врз тоа дете дали тоа дете во иднина кога ќе порасне ќе ја сфати поентата на бракот или пак ќе биде само огледало на своите родители? јас имам доста читано статии кои докажуваат дека 60% од децата кои се родиле во проблематичен брак истите тие деца во иднина имале проблематичен брак што сакам да кажам? сакам да кажам дека истото тоа дете во иднина ќе има најмалку 2 брака поточно исто така ќе се разведе како и неговите родители бидејќи тоа дете не било одгледувано со љубов и внимание не му било дадено она школо кое треба секое дете да го има. Хармонија и љубов и се најубаво постои само во бајките во денешно време во браковите се помалку има хармонија,баланс,љубов, а се повеќе караници. Кога веќе сме кај караниците прво тргнете од себе си кога сте биле дете како сте се чуствувале кога вашите родители се карале? искрено јас тоа не сум го почуствувал...бидејќи јас сум растен само со еден родител но сум бил сведок на многу случки каде што родителите се караат од соседната соба а јас седам со мојот другар прво чуство кое го добив е навистина лошо и не би сакал јас да се најдам во таква ситуација а можам да замислам 50% од тоа како му било на мојот другар да слуша како неговите родители се караат за банални работи. Јас нешто што најмногу ме нервира и поточно тешко ми паѓа кога ќе видам двајца брачни партнери се караат за најбалната работа и тоа пред своето дете. Од денешното стресно време луѓето почнуваат да се караат и за најбезвезните работи за најбалните нешта што од мувата слон прават народски кажано и тоа ако е се пред очите на своето дете како потоа тоа дете во животот ќе има семејство? јас памтам во основно кога мојата класна кажа децата се огледало на родителите и да точно тоа е сосема точно. Детето како ќе се воспита во бракот до 7-8 години бидејќи до тогаш е најважно како детето ќе расте така тоа ќе продоложи понатака. Затоа ние треба да имаме семејство и детенце кое ќе го растеме онака како што би требало не постојат баш пишани правила но битно детенцето да излезе на прав пат да биде растено во семејство каде што постои баланс,љубов и внимание и покрај сите удари од општеството. Јас иако сум растен само со еден родител јас знам каков животот таков и јас ќе се обидам и верувам дека моето дете ќе има два родители и сета моја љубов,грижа и внимание ќе му го подарам. Иако сега не сум спремен за брак од една причина тоа е економската.
 
Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Слабо гледам разлог државата да ми ја благослови заедницата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom