Teжината на зборот "брак"

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
261
Гледајќи наоколу себе како луѓето лесно посегнуваат по разводот, гледајќи како еден куп деца патат како резултат на кавгите на родителите, гледајќи ги несовесните родители и нивниот начин кои своите деца имам впечаток дека луѓето изгледа не ја сфаќаат тежината на зборот „брак„.

Очигледно не разбираат дека бракот е инситуција која е резултат на долготраен процес на работа, разбирање и доверба.

Она што ме интерсира е:
  • која е според вас тежината на зборот „брак„?
  • колкав процес на работа е потребен за да се формира таа инситуција?
Кој е Вашиот став за начинот на кој младите луѓе го сфаќаат ова?
Нема посебна филозофија за брак, ниту за формирање, ниту за опстојување. По мене едниствено треба да сакаш да го делиш животот со друг, од секој аспект. Да го чуваш од околината, себично и егоистично, без разлика дали се повеќе или помалку блиски луѓе. Да го чуваш и од себе, сопствените хирови и моментални желби и потреби кој може да бидат на штета на неговата иднина. Значи свесност за заедничкиот живот и се она што тој значи од двете страни, игнорирајќи ги при тоа сите околности кои не` окружуваат.
Да, знам дека звучи многу идеално и теоретски издржано, ама некој ќе рече дека во пракса е неизводливо. За мене опстојувањето е толку едноставно сведено на желбата да сакаш да те биде заедно, ама за да биде мојот брак успешен и понатаму во иднина ваков став треба да негува и другата страна.
 
Р

ракија и мезе

Гостин
Тиа шо незнаат шо значи брак сеа че му кажам а и тогаш ако незнаат е тогаш че дознаат после тогаш.

Б - бенка
Р - рипа
А - ако
К - какаш

И сега ако незнајте шо значе сеа че ви објаснам :

Жените рипат, ние мажите сме бенките и ако згрешиме нешто сме наебале.

Мислам дека сега ви е јасно со мојата скапоцена дезинформација.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom