Superhero Movies

Член од
14 август 2006
Мислења
45.326
Поени од реакции
84.507
Барам на нет кој е прв Марвел филм, ми го дава Ајрон Мен од 2008-ма. Кој курац, ја ко копиљ у кино иам глеано филм со Спајдермен, а има и неколку други пред Ајрон Мен, да речеме Хулк со Ерик Бана.

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.728
Поени од реакции
12.758
Барам на нет кој е прв Марвел филм, ми го дава Ајрон Мен од 2008-ма. Кој курац, ја ко копиљ у кино иам глеано филм со Спајдермен, а има и неколку други пред Ајрон Мен, да речеме Хулк со Ерик Бана.

:icon_lol:

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.728
Поени од реакции
12.758
Иначе да не тролам, прв на MCU e Iron Man, али да, пред тоа се Хулк со Бана, Спајдермените, Иксмен, Блејд.
Сигурен сум дека имаат за Спајдермен и серија и филм во 70ти, серија за Iron Man, и не сум сигурен дали беше серија или филм за Captain America, али никој од овие не е правен под капа на Марвел ( со исклучок на Спајдермен на Тоби кај што Фајги е ко-продуцент или ко-сценарист ). Така да, прв филм на МАРВЕЛ како МАРВЕЛ е Iron Man :)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Член од
14 август 2006
Мислења
45.326
Поени од реакции
84.507
На Вики пишуе дека е серија (total running time 4 h 40 m) тоа од 1944, а не филм.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.326
Поени од реакции
84.507
Не ме интересира дали е серија што ја пуштиле у кино. Прв Марвел Филм е тој Спајдерменот од 77-ма.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.094
Поени од реакции
37.534
Не ме интересира дали е серија што ја пуштиле у кино. Прв Марвел Филм е тој Спајдерменот од 77-ма.
Ако гледаш така, Спајдерменот од 77 - и тој не е филм, никогаш немал кино проекции, ТВ филм е.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.326
Поени од реакции
84.507
Ако гледаш така, Спајдерменот од 77 - и тој не е филм, никогаш немал кино проекции, ТВ филм е.
Ок, прашав кој е првиот филм, нит кој е првиот филм со кинопроекција, нит која е првата кинопроекција, нит која е првата серија. Доволно беше да го исполнува условот - филм. Игран филм, како што ги викаа порано.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.094
Поени од реакции
37.534
Ок, прашав кој е првиот филм, нит кој е првиот филм со кинопроекција, нит која е првата кинопроекција, нит која е првата серија. Доволно беше да го исполнува условот - филм. Игран филм, како што ги викаа порано.
Тенки се границите помеѓу трите работи, и секој од горенаведениве ги исполнува условите да се нарече филм. Пред година-две, O.J.Made in America зеде Оскар (за Оскари се натпреваруваат само филмови, верувам знаеш), а истиот тој е всушност HBO серија од 4 епизоди и времетраење од околу 4 саати. Да го исполнува условот - филм, како што велиш, баш тоа треба (меѓу другото) - да има кино проекции и да е сниман со филмска камера.

Плус, твојот Spider-Man од 1977 е всушност првата епизода (пилотот) од серијата The Amazing Spider-Man од 1978. И него го сметаат за филм баш затоа што имал кино проекции. Touché!

Значи, пак:

Првиот Марвел филм е Captain America од 1944;
Првиот Марвел ТВ филм е Spider-Man од 1977;
Првиот Марвел филм за кој не е проблематично дали е ТВ филм или и серија/епизода истовремено е Howard the Duck од 1986;

Плус, има уште еден Spider-Man филм, од 1969, но тој е краток филм, и е снимен без одобрение на Марвел.

И уште еден плус - ни еден од овие 4 филма не е снимен од Марвел Студиос, туку од други компании кои (не)обезбедиле права.

Kajgana Shop

На врв Bottom