Superhero Movies

Дискусија во форумот 'Филм и ТВ' започната од Zlatikevichius, 31 јануари 2016.

 1. Zlatikevichius

  Zlatikevichius :)

  Член од:
  17 октомври 2011
  Мислења:
  6.954
  Допаѓања:
  14.260
  Еве, конечно, за да не им досаѓаме на дечките во темата за генерална дискусија, а и за да можам на раат да си поставувам прашања за секоја нелогичност и нејаснотија која ќе ја начекам при гледањето.

  Почнуваме со мал историјат, за неупатените (ко мене):

  [​IMG]

  Скоро секаде каде што побарав податок, најдов дека првиот вистински суперхеројски филм е Adventures of Captain Marvel од 1941 - онаков суперхеројски филм како тие кои ги знаеме денес. Но, всушност, суперхеројските филмови постоеле и пред него, и тоа две децении пред него. Така, (не)официјално, најстариот (каков-таков) суперхеројски филм потекнува од 1920. Станува збор за The Mark of Zoro. Она што Adventures of Captain Marvel го прави првиот вистински суперхеројски филм, е тоа што во него за прв пат се среќаваат сите сегменти типични за денешниот суперхеројски филм (приказна за потеклото на суперхеројот, развивањето на тајниот идентитет, костимот и оружјето/силата).

  Помеѓу нив, ова се сите американски суперхеројски филмови:

  1920 - The Mark of Zorro -нем филм
  1925 - Don Q, Son of Zorro -нем филм
  1936 - The Bold Caballero - првиот суперхеројски со звук
  1937 - Zorro Rides Again (сите погоре стрипови на Grosset & Dunlap)
  1938 - The Spider's Web (стрип на Popular Publications)
  1939 - Zorro's Fighting Legion (стрип на Grosset & Dunlap)
  1940 - Mysterious Doctor Satan (оригинален, односно не е екранизација на стрип јунак)
  1940 - The Green Hornet (стрип на Holyoke Publishing/NOW Comics)
  1940 - The Mark of Zorro (стрип на Grosset & Dunlap)
  1940 - The Shadow (стрип на Street & Smith)
  1941 - The Green Hornet Strikes Again! (стрип на Holyoke Publishing/NOW Comics)
  1941 - Adventures of Captain Marvel (стрип на Fawcett Comics)

  Првиот од позначајните суперхерои кој се појавува на филмското платно е Бетмен, во 1943, а Супермен го следи пет години подоцна, во 1948. Првиот филм на Марвел, пак, е за Капетан Америка од 1944. Ова се остатокот од филмовите кои се појавуваат во четириесеттите и почетокот на педесетите:
  1943 - Batman (DC Comics)
  1943 - The Masked Marvel (оригинален)
  1944 - Captain America (Marvel Comics)
  1947 - Son of Zorro (Grosset & Dunlap)
  1948 - Superman (DC Comics)
  1949 - Batman and Robin (DC Comics)
  1949 - Ghost of Zorro (Grosset & Dunlap)
  1950 - Atom Man vs. Superman (DC Comics)
  1951 - Superman and the Mole Men (DC Comics) - пилот на ТВ Серијата Adventures of Superman

  Интересно е што скоро сите овие погоре споменати се всушност серии од кратки филмови или епизоди, сеедно, а не вистински филмови, што веројатно било сметано за ризик во тоа време. Затоа во наредниот период од дваесетина години и не се снимале вистински суперхеројски филмови, со исклучок на Batman од 1966 кој успеал да заработи смешни $1,700,000 во САД и Канада. Во технички поглед, тој е првиот вистински суперхеројски филм. Остатокот од следните дваесетина години бил исполнет со телевизиски суперхеројски филмови.
  1958 - The Sign of Zorro (Grosset & Dunlap) - монтиран од 8 епизоди од ТВ серија за Зоро на Дизни
  1966 - Batman (DC Comics) - $1,700,000
  1974 - The Mark of Zorro (Grosset & Dunlap) - ТВ филм
  1977 - Abar, the First Black Superman (оригинален) - ТВ филм
  1977 - Spider-Man (Marvel Comics) - ТВ филм
  1978 - Dr. Strange (Marvel Comics) - ТВ филм
  1978 - Kiss Meets the Phantom of the Park (Hanna-Barbera) - ТВ филм


  Вистинскот враќање на суперхероите во кино е со Superman од 1978, со заработка од $300,218,018. Ова е веројатно и првиот суперхеројски филм на кој сите ние се сеќаваме. Успехот на бокс офисот говори многу - првиот нареден суперхеројски филм со заработка поголема од неговата е првиот Batman на Тим Бартон од 1989. во меѓувреме:

  1978 - Superman (DC Comics) - $300,218,018
  1979 - Captain America (Marvel Comics) - ТВ филм
  1979 - Captain America II: Death Too Soon (Marvel Comics) - ТВ филм
  1980 - Hero at Large (оригинален) - $15,934,737
  1980 - Superman II (DC Comics) - $108,185,706
  1981 - Condorman (оригинален)
  1981 - Zorro, The Gay Blade (Grosset & Dunlap)
  1982 - Swamp Thing (DC Comics)
  1983 - Superman III (DC Comics) - $70,656,090
  1984 - Supergirl (DC Comics) - $14,296,438
  1984 - The Toxic Avenger (оригинален) - $800,000
  1986 - Howard the Duck (Marvel Comics) - $37,962,774
  1987 - Superman IV: The Quest for Peace (DC Comics) - $15,681,020
  1988 - The Incredible Hulk Returns (Marvel Comics) - ТВ филм, базиран на ТВ серијата The Incredible Hulk

  Падот во популарноста на Супермените кулминира со катастрофалниот четврт дел од франшизата (петти, вклучувајќи го и спин-офот Supergirl), по што неминовно доаѓа криза во жанрот. Среќа, постои уште еден вистински суперхерој кој ја презема штафетата - Batman! Вистинска пресвртница во жанрот се случува токму со првенчето на Тим Бартон, со Мајкл Китон како Бетмен и Џек Николсон како Џокер во главните улоги. Почнуваат да се снимаат нови суперхеројски филмови, на платното ќе се појават нови стрип ликови, но успехот на Batman од 1989 - нема да се повтори подолго време.

  1989 - Batman (DC Comics) - $411,348,924
  1989 - The Punisher (Marvel Comics) - Direct-to-video
  1989 - The Return of Swamp Thing (DC Comics) - $192,816
  1989 - The Toxic Avenger Part II (оригинален) - $792,966
  1989 - The Toxic Avenger Part III: The Last Temptation of Toxie (оригинален) - $363,561
  1989 - The Trial of the Incredible Hulk (Marvel Comics) - ТВ филм
  1990 - Captain America (Marvel Comics) - $675,437
  1990 - Darkman (оригинален) - $48,878,502
  1990 - Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage Studios) - $201,965,915
  1990 - The Death of the Incredible Hulk (Marvel Comics) - ТВ филм
  1991 - Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze (Mirage Studios) - $78,656,813
  1991 - The Guyver (Chuang Yi)
  1991 - The Rocketeer (Pacific Comics) - $62,000,000
  1992 - Batman Returns (DC Comics) - $266,822,354
  1993 - Teenage Mutant Ninja Turtles III (Mirage Studios) - $42,273,609
  1993 - The Meteor Man (оригинален) - $8,023,147
  1994 - Blankman (оригинален) - $7,941,977
  1994 - Guyver: Dark Hero (Chuang Yi) - Direct-to-video
  1994 - The Crow (Caliber Comics) - $144,693,129
  1994 - The Fantastic Four (Marvel Comics) - Unreleased
  1994 - The Mask (Dark Horse Comics) - $351,583,407
  1994 - The Shadow (Street & Smith) - $48,063,435
  1995 - Batman Forever (DC Comics) - $336,529,844
  1995 - Black Scorpion (оригинален) - ТВ филм
  1995 - Darkman II: The Return of Durant (оригинален) - Direct-to-video
  1995 - Judge Dredd (Time Inc. UK) - $113,493,481
  1995 - Mighty Morphin Power Rangers: The Movie (оригинален) - $66,433,194
  1995 - Tank Girl (Dark Horse Comics) - $4,064,495
  1996 - Barb Wire (Dark Horse Comics) - $3,794,000
  1996 - Darkman III: Die Darkman Die (оригинален) - Direct-to-video
  1996 - The Crow: City of Angels (Caliber Comics) - $17,917,287
  1997 - The Phantom (неколку) - $17,323,326
  1997 - Batman & Robin (DC Comics) - $238,207,122
  1997 - Black Scorpion II: Aftershock (оригинален) - ТВ филм
  1997 - Spawn (Image Comics) - $87,840,042
  1997 - Steel (DC Comics) - $1,710,972
  1997 - Turbo: A Power Rangers Movie (оригинален) - $8,363,899
  1998 - Blade (Marvel Comics) - $131,183,530
  1998 - Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. (Marvel Comics) - ТВ филм, пилот за серија која никогаш не е снимена
  1998 - Star Kid (оригинален) - $7,029,025
  1998 - The Mask of Zorro (Grosset & Dunlap) - $250,288,523
  1999 - Mystery Men (Dark Horse Comics) - $33,461,011
  2000 - Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (оригинален)
  2000 - The Crow: Salvation (Caliber Comics) - Direct-to-video
  2000 - The Specials (оригинален) - $13,276
  2000 - Unbreakable (оригинален) - $248,118,121


  Периодот од крајот на 80-тите до почетокот на новиот милениум е период во кој недостасува Марвел. Само неколку филмски адаптации на нивните стрипови се направени. Но намерно запрев тука, зашто 2000 е годината, а X-Men е филмот со кој Марвел направи вистинска експлозија. Ги добивме:

  X Men франшизата:
  2000 - X-Men - $296,339,527
  2003 - X2: X-Men United - $407,711,549
  2006 - X-Men: The Last Stand - $459,359,555
  2009 - X-Men Origins: Wolverine - $373,062,864
  2010 - X-Men: First Class - $353,624,124
  2013 - The Wolverine - $414,828,246
  2014 - X-Men: Days of Future Past - $748,121,534
  2016 - Deadpool
  2016 - Gambit
  2016 - X-Men: Apocalypse
  2017 - Wolverinе

  Marvel Cinematic Universe:
  2008 - Iron Man - $585,174,222
  2008 - The Incredible Hulk - $263,427,551
  2010 - Iron Man 2 - $623,933,331
  2011 - Thor - $449,326,618
  2011 - Captain America: The First Avenger - $370,569,774
  2012 - Marvel's The Avengers - $1,518,594,910
  2013 - Iron Man 3 - $1,215,439,994
  2013 - Thor: The Dark World - $644,783,140
  2014 - Captain America: The Winter Soldier - $714,766,572
  2014 - Guardians of the Galaxy - $774,176,600
  2015 - Avengers: Age of Ultron - $1,405,035,767
  2015 - Ant-Man - $518,314,934
  2016 - Captain America: Civil War
  2016 - Doctor Strange
  2017 - Guardians of the Galaxy Vol. 2
  2017 - Spider-Man
  2017 - Thor: Ragnarok
  2018 - Black Panther
  2018 - Avengers: Infinity War – Part 1
  2018 - Ant-Man and the Wasp
  2019 - Captain Marvel
  2019 - Avengers: Infinity War – Part 2
  2019 - Inhumans


  и уште еден куп други марвеловски stand alone филмови и франшизи:
  2002 - Blade II - $155,010,032
  2002 - Spider-Man - $821,708,551
  2003 - Daredevil - $179,179,718
  2003 - Hulk - $245,360,480
  2004 - Blade: Trinity - $128,905,366
  2004 - Spider-Man 2 - $783,766,341
  2004 - The Punisher - $54,700,105
  2005 - Elektra - $56,681,566
  2005 - Fantastic Four - $330,579,719
  2005 - Man-Thing - Direct-to-video
  2007 - Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer - $289,047,763
  2007 - Ghost Rider - $228,738,393
  2007 - Spider-Man 3 - $890,871,626
  2008 - Punisher: War Zone - $10,100,036
  2010 - Kick-Ass - $96,188,903
  2012 - Ghost Rider: Spirit of Vengeance - $132,563,930
  2012 - The Amazing Spider-Man - $752,216,557
  2013 - Kick-Ass 2 - $60,795,985
  2014 - The Amazing Spider-Man 2 - $708,982,323
  2015 - Fantastic Four - $167,977,596


  На DC Comics пак се чинеше дека не им преостанува ништо друго, освен да следат, но со reboot-от на Бетмен на Кристофер Нолан постигнаа неверојатен успех:

  Batman:
  2005 - Batman Begins - $374,218,673
  2008 - The Dark Knight - $1,004,558,444
  2012 - The Dark Knight Rises - $1,084,439,099


  DC Extended Universe:
  2013 - Man of Steel - $668,045,518
  2016 - Batman v Superman: Dawn of Justice
  2016 - Suicide Squad
  2017 - Wonder Woman
  2017 - Justice League Part One
  2018 - The Flash
  2018 - Aquaman
  2019 - Shazam
  2019 - Justice League Part Two
  2020 - Cyborg
  2020 - Green Lantern Corps
  202X - Batman


  и уште неколку stand-alone на DC:
  2003 - The League of Extraordinary Gentlemen - $179,265,204
  2004 - Catwoman - $82,102,379
  2005 - Constantine - $230,884,728
  2006 - Superman Returns - $391,081,192 - алтернативен sequel на Superman II
  2006 - V for Vendetta - $132,511,035
  2008 - The Spirit - $39,031,337
  2009 - Watchmen - $185,258,983
  2010 - Jonah Hex - $10,903,312
  2011 - Green Lantern - $219,851,172
  --------------------------------------------------------
  И за крај, останатите суперхеројски, од помалите издавачи на стрипови, и оригиналните јунаци:

  2004 - Hellboy (Dark Horse Comics) - $99,318,987
  2005 - Sky High (оригинален) - $86,369,815
  2005 - Son of the Mask (Dark Horse Comics) - $57,552,641
  2005 - The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D (оригинален) - $69,425,967
  2005 - The Crow: Wicked Prayer (Caliber Comics) - Direct-to-video
  2005 - The Legend of Zorro (Grosset & Dunlap) - $142,400,065
  2006 - Lightspeed (оригинален) - Direct-to-video
  2006 - My Super Ex-Girlfriend (оригинален) - $60,984,606
  2006 - Special (оригинален)
  2006 - Zoom (оригинален) - $12,506,188
  2007 - Underdog (неколку) - $65,270,477
  2008 - Hancock (оригинален) - $624,386,746
  2008 - Hellboy II: The Golden Army (Dark Horse Comics) - $160,388,063
  2008 - Jumper (оригинален) - $222,231,186
  2008 - Superhero Movie (оригинален) - $71,237,351
  2009 - Defendor (оригинален) - $44,462
  2009 - Push (оригинален) - $48,808,215
  2010 - Super (оригинален) - $327,716
  2011 - Power Rangers Samurai: Clash of the Red Rangers – The Movie (оригинален) - ТВ филм
  2011 - The Green Hornet (Holyoke Publishing/NOW Comics) - $227,817,248
  2011 - Vs (оригинален)
  2012 - Chronicle (оригинален) - $126,636,097
  2012 - Dredd (Rebellion Developments) - $35,626,525
  2013 - Super Buddies (оригинален) - Direct-to-video
  2014 - Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (оригинален) - $103,215,094
  2014 - Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage Studios) - $485,004,754
  2015 - American Hero (оригиален)

  2016 - Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
  2017 - Saban's Power Rangers

  Долга листа на филмови! А анимираните не се ни вклучени тука.
  Ако сакате да видите до кај сте со сите овие филмови набројани овде, еве ја и letterboxd листата: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/all-superheroes/

  Ако нешто сум згрешил погоре, простете, pls. Сепак сум rookie во светот на суперхероите!
   
  На Iceboy, Freddy Krueger, Шкорпион и уште 33 други им се допаѓа ова.
 2. kazioX

  kazioX Примерен форумџија

  Член од:
  28 април 2011
  Мислења:
  3.018
  Допаѓања:
  7.727
  Zorro, The Gay Blade
  Zorro, The Gay Blade
  Zorro, The Gay Blade
  :pos::pos::pos:
   
  На whatto и Anon им се допаѓа ова.
 3. HoT IcE

  HoT IcE Гостин

  Gay порано на англиски значело среќен, не се чуди, со тек на време значењето се променило како резултат на исцрпните битки за човекови права на хомосексуалците. :D

  Иначе Златко респект, се изначитав бајаги, само пред крај овие што се со црна боја ако можеш смени ги пошто на црниов скин не се читаат освен ако не ги селектираш со маус, респект за постов, исцрпни информации поткрепени за секој фан на суперхеројски филмови. (y)
   
  На Zlatikevichius му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Goodfella

  Goodfella

  Член од:
  1 декември 2010
  Мислења:
  1.284
  Допаѓања:
  2.770
  Одлична тема, туку, ме интерсира кој суперхерој е најјак, има ли таков ? :unsure:
   
 5. Ron Burgundy

  Ron Burgundy

  Член од:
  29 јуни 2014
  Мислења:
  8.804
  Допаѓања:
  8.910
  Супермен
   
  На Beric Dondarrion му/ѝ се допаѓа ова.
 6. HoT IcE

  HoT IcE Гостин

  Мислам Тор дека беше ама не сум сигурен. Како и да е, небитен факт е ова, се работи за преференца кој ти е интересен. Супермен е еден од најмоќни ама воопшто не ми бил интересен да читам за него или филмов шо беше у поново Man Of Steel.
   
  На Ендорфиниус и Goodfella им се допаѓа ова.
 7. Goodfella

  Goodfella

  Член од:
  1 декември 2010
  Мислења:
  1.284
  Допаѓања:
  2.770
  Тотално си во право, најбитно интересен да е.

  Пред некое време за Др. Менхетен прочитав дека најјак бил, спомнаа некои слабости, ама не и дека можат да го уништат.
   
  На HoT IcE му/ѝ се допаѓа ова.
 8. Angello

  Angello

  Член од:
  29 јануари 2012
  Мислења:
  2.112
  Допаѓања:
  3.639
  Секоја чест за темава, за тие што не гледаат вакви филмови еве добро место за едукација пред да се гледа. Инаку гледам Ant-Man имал многу голема заработка па да прашам дали вреди да се гледа пошо трејлерот некако не ме хајпна ич. :)
   
 9. HoT IcE

  HoT IcE Гостин

  Вреди дефинитивно :)
  Интересно филмче е, забавен е и има добра динамика, ќе ти се свиѓа.
   
 10. Kris_GT

  Kris_GT

  Член од:
  16 јуни 2013
  Мислења:
  322
  Допаѓања:
  201
  Каде може Супермен со Dr. Manhattan од Watchmen...
   
 11. Leo Bonnie

  Leo Bonnie Кад се врате скитнице

  Член од:
  20 декември 2008
  Мислења:
  3.710
  Допаѓања:
  3.736
  Професор Х како најмоќен телепат можи да влези во неговиот ум и да го натера да се самоубие. Поголема моќ од тоа нема.
   
 12. Дарко Рибарот

  Дарко Рибарот Пуштен пуштен,а фактички го кријат..

  Член од:
  15 мај 2012
  Мислења:
  134
  Допаѓања:
  46
  Го заборави најбитниот супер херој:
  [​IMG]
   
  На Darling, батеМаче и Chemical Angel им се допаѓа ова.
 13. KryptoN

  KryptoN

  Член од:
  10 ноември 2012
  Мислења:
  21
  Допаѓања:
  4
  Deadpool го има убиено целиот Marvel универзум во еден стрип, башка интересен е.
   
  На DeviAngel му/ѝ се допаѓа ова.
 14. Zlatikevichius

  Zlatikevichius :)

  Член од:
  17 октомври 2011
  Мислења:
  6.954
  Допаѓања:
  14.260
  Јас мислам сепак дека Ерик Дрејвен / Еш Корвен / Алекс Корвис од Crow и sequel-ите се најјаки. Како може некој да ги убие кога веќе се мртви? :kuracc:
   
 15. wicked_1

  wicked_1

  Член од:
  20 јули 2014
  Мислења:
  5.217
  Допаѓања:
  6.691
  :несвест:

  #pray-for-Generalna
   
  На whatto, Corvus и Zlatikevichius им се допаѓа ова.

Сподели преку: