Стипендии за Ромите

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Циганите се чума. А чумата не треба да се образува. Ц ц ц толку деца МАКЕДОНЦИ кои немаат пари да се школуваат а овие на цигани ќе даваат.

Нечистокрвници, хер Милер.
Спремај ги долгите ножеви, we're going in the butcher shop! :vozbud:
:tv:

Kolku se tie deca shto nemaat da se shkoluvaat?

Pazi, momce... Ova e problem vo ovaa drzava, i za vasha "sreka", romite ne se kako albancite, pa i ne dupat sistem, i normalno otpadnici.

Shto se romite? Ne se Makedonci li romite? Shto se romite?

Ц ц ц толку деца МАКЕДОНЦИ кои немаат пари да се школуваат а овие на цигани ќе даваат.
Znaesh li ti kolku deca albanci nemaat finansiski sredstva za shkoluvanje pa nikomu nishto. Treba na site da ni e jasno, deka i romite se del od nas, i nie sme del od niv, i kolku se tie po neobrazovani, tolku sme i nie. Kolku se tie po prosti, tolku sme i nie...
Jas licno nemam sredstva da idam na fax, onamu kade shto jas sakam normalno, ne sakam da ucam toa shto ne sakam da go ucam, ne sakam da go pravam, ne sakam da se zanimavam... No koga bi trebalo mene da mi se dadat nekakvi pridonesi, jas bi gi odbil i bi gi ponudil na nekoe romce, kako nagrada za negovo zavrshuvanje fax ili neshto drugo.
Ne me interesira sumata, ne me interesiraat brojki... Ednostavno celta... Celta e malku da se vovede red vo ovoj nered...

Znaesh li ti kolku deca albanci nemaat finansiski sredstva za shkoluvanje pa nikomu nishto.

Искрено и ич не ми е гајле за тоа.

А друго пријателче, работам, се школувам ванредно, се со свои парички ЗАШТО?? па изгледа пошто работам секој ден по 10 часа на две работни места, ах... да! да не заборавам дете сум само со бабичката, ете затоа никад нема да кажем ДА! за стипендии на циганите.

Капиш?

бај д веј не реплицирам више овде.:salut:

Ц ц ц толку деца МАКЕДОНЦИ кои немаат пари да се школуваат а овие на цигани ќе даваат.

Kolku da go nahranam sebeljubieto... I MENE NE ME INTERESIRA ZA OVA!

А друго пријателче, работам, се школувам ванредно, се со свои парички ЗАШТО?? па изгледа пошто работам секој ден по 10 часа на две работни места, ах... да! да не заборавам дете сум само со бабичката, ете затоа никад нема да кажем ДА! за стипендии на циганите.

A i za ova!

Sekoj na razlicen nacin doaga do pari za skoluvanje,nema nisto loso ako i nekoj Rom zavrsi nekoe skolo pa i toj da ide na nekoe visoko rabotno mesto?Zarem tie ne se luge,zarem nie sme vinovni ako nekoj od niv e popameten od nas,pa zimajte be knigite vo race i ucete ili guglajte,mozete i na GOOGLE da citate knigi...Sekoj sto e del od ovaa drzava bi bilo dobro da se izuci i da ostane ovde ama problemot e vo toa sto SOROS e mafijaska fondacija i taa tie mozoci ke gi izveze potoa,go boli stapot na SOROS dali toj bil Rom,Albanec ili Makedonec.Ako ne drugo barem Romite ne baraat drzava ili koj znae kakvi prava,ziveat ramnopravno so nas i gi rabotat site valkani raboti sto ne gi rabotime nie,isto kako nasite sto se vo stranstvo...

Мац)), хани:), проблемот е што Ромиве се полни со пари, а само кукаат дека нешто им фали. За стипендии и донации први се, а кога доаѓа време за свадби и сунети паркираат мерцедеси. Да бидеме искрени, ретко кој од нив го бива за школо и ќе ги потроши парите за факултет. Мене би ми било мило ако ги искористат тие пари за образование и сакаат да станат образована личност во идинина. Но тие родени се за музика, дај им ја тарабуката и по цел ден ќе бидат со неа.

СОРОС верувам дека имаат способен кадар,како и пари за "фрлање".
:pos2::pos2: Ова паметен се правиш или се заебаваш. Уште не можам да сфатам.
А можеби вакви стимулации не им се даваат на Македонците,бидејќи они веќе го имаат тој менталитет,односно сиромашните семејства (и пред се тие од провинции)
Па нели беше праведен до прееска. Роми, Албанци и тие од провинција :tapp:
Ама па,што знаат СОРОС,они не се хуманитарци,па да знаат на кого му треба помош.
Упс,они тоа се:kesa:
Само да знаеше СОРОС на кого имаат дадено пари и колку пари имаат исперено немаше да се правиш експерт на темава.
И доста мешате Сорос со држава.
Хахахахахахахах

Но тие родени се за музика, дај им ја тарабуката и по цел ден ќе бидат со неа.

What more can i say...you said it all.

Реднек,ти мислиш дека ќе искочиш кул и паметен ако со мултицитат ми се исмееш,и тоа со приказни како "еј,ти да знаеш" ,"ех,они што прават".
Пиши што прават,и оддржувај некаква дискусија.

Или јас тебе да ти верувам на збор,Сорос што правеле...буу.

Ене ги и он.нет што прават,па пак не можеш да ги дискриминираш на минатото.

П.с. има разлика меѓу праведен и фин.

Значи,за ова...
Па нели беше праведен до прееска. Роми, Албанци и тие од провинција :tapp:

Праведно би било да ги пишам,тогаш се знае дека зборам објективно,и не дискриминирам ни фаворизирам никој.
Ако бев фин,немаше да ги пишам,само за случајно да не ги навредувам,и ќе бев субјективен.

Најдете ми подобра употреба на тие пари,одма.

Мац)), хани:), проблемот е што Ромиве се полни со пари, а само кукаат дека нешто им фали. За стипендии и донации први се, а кога доаѓа време за свадби и сунети паркираат мерцедеси. Да бидеме искрени, ретко кој од нив го бива за школо и ќе ги потроши парите за факултет. Мене би ми било мило ако ги искористат тие пари за образование и сакаат да станат образована личност во идинина. Но тие родени се за музика, дај им ја тарабуката и по цел ден ќе бидат со неа.

Не се пронаоѓам во овој дел. Антиталент сум за музика. Ете уште една погрешно протолкувана генерализација како и со мерцедесите. Но нејсе, нема врска сега тоа.
Искрено сум зачуден од реакциите на Тиквичка и на Скајдог (посебно од скајдогд дека ромите се чума? втф? ) Што ако некој Ром дојде пообразован од тебе, интелектуалец и поинтелигентен од тебе дали тогаш себеси ќе се сметаш за подолу од чума? Поради таквите како тебе Ромите се угнетувани, навредени и натерани да живеат одделно со другите националности каде што не е кај секого случај. Па после нормално ќе се наоѓа причина да им се даваат стипендии на ромите се` додека ќе има такви као тебе СкајДог.

Да се навратиме на темата:
Значи форсирањето на давање стипендии на Ромите произлегува од минатото каде што ретко кој Ром се образувал. Преживувале од просење, некој со занаети и така натаму. Денес во модерно општество така да се преживи не може па мора да се образуваат односно да се балансира бројот на образувани Роми со бројот на образуваните Македонци, Албанци и други. Ромите немаат доволно образовани кадри што ќе ги претставуваат како малцинство во иднина па мора да се стимулираат да учат повеќе, да се пронајдат интелектуалците и да имаат повисок статус во општеството.

И уште едно нешто што е многу битно на темава:

Информацијата дека ќе се дава по 2000евра за секој Ром кој завршил со просек 3.5 е НЕТОЧНА и повеќе не расправајте за таа цифра зашто другите ќе добијат погрешен впечаток!!

И мала информација: Значи вкупно 64 Роми се стипендирани со 600 долари во текот на учебната год. Значи правите проблем за 64 Роми.

И мала информација: Значи вкупно 64 Роми се стипендирани со 600 долари во текот на учебната год. Значи правите проблем за 64 Роми.

Ама Шорти,који курац кога и они ќе ги потрошат на тарабуки и во кладилници.

Јеботе 600 долари,тоа ти е една сони тројка,една тарабука и остаток од 200 долари да ги поебеш на сингл во кладилница.
Јас знам еден "циган" од средно,му дадоа неговите двеста евра,и сите бе ги поеба у кладилница.
Ете и тој другарот на Џени,графички што купува.

Па у ПМ више,уште колку доказ ти треба дека се заебан народ?!

Реднек,ти мислиш дека ќе искочиш кул и паметен ако со мултицитат ми се исмееш,и тоа со приказни како "еј,ти да знаеш" ,"ех,они што прават".
Пиши што прават,и оддржувај некаква дискусија.

Или јас тебе да ти верувам на збор,Сорос што правеле...буу.
Немаше да те исмевам ако не почна да тропаш глупости.
Имам некоја претстава што прават т.е ништо корисно. Еве штом знаеш дека се компетентни и невладини и се тоа, кажи што проекти имале до сега.

Не мора да објаснувам на некој кој веќе почнал да брани нешто за кое што нема појма. :toe:

А ти напаѓаш,затоа што знаеш дека прават "ништо"?

Јас ги бранам заради стипендииве,ете ми причина.

Ти зашто ги напаѓаш?

Или сакаш сликовито да ти опишам со метафора како иде процесот на бранење,пак со мојот омилен оператор Он.нет?:kesa:

Ама Шорти,који курац кога и они ќе ги потрошат на тарабуки и во кладилници.

Јеботе 600 долари,тоа ти е една сони тројка,една тарабука и остаток од 200 долари да ги поебеш на сингл во кладилница.
Јас знам еден "циган" од средно,му дадоа неговите двеста евра,и сите бе ги поеба у кладилница.
Ете и тој другарот на Џени,графички што купува.

Па у ПМ више,уште колку доказ ти треба дека се заебан народ?!

Затоа тоа се` повеќе и повеќе се искоренува. Знаеш ли дека во Тетово нема веќе просачи? И еве ти знаеш еден „циган“, Џени знае еден „циган“ а ја знам многу повеќе „цигани“ на кој стварно им е потребна финансиска помош а се одлични. Таквите им требаат на Ромите а тоа што некој ќе ги потроши на Сони или кладилница нека ми јаде ...... (=

Направете и вие проект, пуштете и го на некоја фондација, исперете пари во процесот.
Мене не ми е јасно што толкава галама околу ова и тоа сега.
Не само за ромите, едно чудо пари се свртеа за развивање на мултикултурализмот, за надминување на меѓуетничките бариери, за создавање на цивилно општество и слично.

Невладиниот сектор е многу развиен на запад, наоѓаат некоја таргет група, дал се тоа Роми, кои се сеуште актуелни со деценијата на Ромите, дали се тоа социјални случаи како што беше со куќите во Велес, па прават проект, колку пари за што ќе се потроши, се разбира најчесто пренапумпани се ставките, ретко кој од алтруизам се нафаќа, а нели се овие непрофитни, па најголемиот дел од работата им ја вршат волонтери, додека оние на врвот ги користат како бесплатна работна сила.

Се разбира дел од волонтерите ќе се здобијат со некакво искуство и тие ќе бидат оние кои ќе продолжат и понатаму да се занимаваат со нго-а, дали ќе успеат да се искачат по хиерархијата или прават сопствени организации , но повеќето увидуваат дека не ги бива за таа работа.

Не е важно, да не ги тупам, нема тука никаква неправда, едноставно тие се под графата дискриминирани, загрозени групи на кои им се дава помош со оправдување дека тие немаат толку привилегии како богатите бели луѓе, муабетот со црнците во сад. Таму се истурени пари и пари за позитивната дискриминација, за да можат тие луѓе да се интегрираат полесно во општеството.

Ова може да се разгледува повеќе од социјален и филозофски аспект, дали е правилно, дали е фер, кои се ефектите од минатите слични проекти, па секој да си даде свое мислење, но мнозинството од западните земји го имаат прифатено овој систем за -потпомагање- и нема тука некои дилеми дека и кај нас слични работи има и ќе има.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom